W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Testament szymborskiej  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
6 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 1423
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Genezyp_Kapen

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:44, 29 Lut '12   Temat postu: Testament szymborskiej Odpowiedz z cytatem

Jakiś czas temu zmarła szymborska, pisaliśmy o tym tutaj: viewtopic.php?t=19444

no a teraz nasza poczciwa miłośniczka stalina i reżimu totalitarnego pozagrobowo ujawniła swój testament.
Testament, jak testament, ale ja nie mogę uwierzyć w podkreślone prze zemnie zwroty, bo jakim człowiekiem trzeba być żeby:

Cytat:
Asystent poetki Michał Rusinek wspomniał moment otworzenia testamentu na konferencji prasowej. - Szczerze mówiąc, jestem trochę rozczarowany. Myślałem, że będzie to jakiś rytuał bardzo rozbudowany, że jakąś pieczęć będziemy łamać i wyciągać coś z sejfu. Tak naprawdę odczytany nam został dokument, który pani Wisława Szymborska sporządziła w 2004 roku - mówił Rusinek.
Utworzenie fundacji głównym celem testamentu

Następnie przekazał głos mecenasowi Markowi Bukowskiemu. - Zasadniczym jego elementem jest ustanowienie fundacji, która przejmie całość spraw dotychczas prowadzonych przez panią Wisławę Szymborską. To jest pierwsza część tego testamentu. Druga część testamentu dotyczy spraw, nazwijmy to, prywatnych. To są zapisy i polecenia i w tym zakresie wykonawca testamentu podejmie czynności w stosunkowo krótkim czasie, aby uczynić zadość życzeniom pani Wisławy. Oprócz tego dokumentu w 2005 roku został sporządzony akt notarialny, który reguluje kwestie organizacyjne samej fundacji, czyli mówimy tutaj o statucie fundacji. Ja miałem przyjemność nad tym dokumentem wspólnie z panią Wisławą pracować. Trwały konsultacje, również Michał był w nie zaangażowany - opowiadał prawnik.

- Dla mnie jako prawnika, rzemieślnika, zadziwiające było to, że bardzo jej zależało na tym, aby szereg kwestii uregulować, uporządkować, nie pozostawić ich przypadkom - wspominał Bukowski.

Prawnik poprosił dziennikarzy, żeby zadawali pytania tylko o część publiczną testamentu.

Cele, środki realizacji i majątek fundacji

Cele fundacji:
- ochrona i propagowanie twórczości Wisławy Szymborskiej, jej wizerunku i dobrego imienia,
- troska o spuściznę literacką i artystyczną Wisławy Szymborskiej,
- fundacja może realizować cele związane ze wspieraniem ochroną i propagowaniem polskiej twórczości literackiej w Polsce i za granicą jak również propagowaniem idei tolerancji oraz kultury dialogu w życiu publicznym.
Fundacja będzie realizować swoje cele poprzez:
- prowadzenie działalności popularyzatorskiej, informacyjnej, edukacyjnej i wydawniczej,
- organizowanie i finansowanie działalności naukowej w zakresie literatury,
- organizowanie i realizowanie konkursu na pracę literacką,
- organizowanie i finansowanie innych konkursów i nagród za prace literackie, naukowe i artystyczne oraz ustanawianie i finansowanie stypendiów dla twórców literatury,
- organizowanie i finansowanie seminariów i konferencji naukowych, a także krajowych i międzynarodowych projektów badawczych,
- współpraca z instytucjami państwowymi i organizacjami pozarządowymi w zakresie objętym celami fundacji oraz współpraca krajowa i zagraniczna z instytucjami i osobami fizycznymi wykazującymi zainteresowanie celami fundacji,
- ochrona i nadzorowanie archiwum Wisławy Szymborskiej oraz ochrona w zarządzanie autorskimi prawami majątkowymi Wisławy Szymborskiej.

Majątek fundacji stanowić będą majątkowe prawa autorskie do wszystkich utworów Wisławy Szymborskiej, środki pieniężne znajdujące się w dniu otwarcia spadku na kontach złotówkowych i dewizowych oraz prawo do lokalu mieszkalnego, w którym mieszkała poetka.

żródło: gazeta michnika i szajki http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1.....ale=krakow
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: