W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

 
Idioci którzy maja maturę, czyli Cud nad Wisłą  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
6 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Odsłon: 1614
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JerzyS




Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 4008
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:54, 29 Lut '12   Temat postu: Idioci którzy maja maturę, czyli Cud nad Wisłą Odpowiedz z cytatem

21:52, 26.02.2012 /TVN, TVN24, PAP
"Sól kupowana jako odpad" sprzedawana jako jadalna
"AFERA SOLNA". PIĘĆ OSÓB USŁYSZAŁO ZARZUTY
TVN24
Pięć osób usłyszało zarzuty w sprawie sprzedaży niejadalnej soli m.in. zakładom przetwórstwa mięsnego. Zatrzymani od kilkunastu lat współpracowali z firmą z Włocławka produkującą i oferującą m.in. niejadalną sól wypadową, stosowaną w przemyśle chemicznym i energetycznym, a także do zimowego utrzymania dróg. Proceder od miesięcy śledzili dziennikarze programu "Uwaga" TVN. Tomasz Patora z "Uwagi" TVN powiedział w TVN24, że w niejadalnej soli, którą kupowały m.in. zakłady przetwórstwa mięsnego, mogły znajdować się substancje rakotwórcze.
Śledczy nie chcą na razie mówić, do jakich firm trafiła taka sól. - To była sól, która nie była przeznaczona do spożycia. Była kupowana jako odpad, a po przepakowaniu była dalej sprzedawana jako produkt spożywczy - wyjaśniała na antenie TVN24 rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Poznaniu Magdalena Mazur-Prus.

Niejadalne produkty jako "zdrowa żywność"
Do sprzedaży we Włoszech trafiły setki tysięcy pseudoekologicznych... czytaj więcej »
Dodała, że nie wiadomo jak bardzo ten produkt jest szkodliwy. Mazur-Prus poinformowała, że ocenią to biegli. Określą, czy można stwierdzić, że wprowadzanie soli wypadowej do obrotu było przestępstwem polegającym na narażeniu na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu.

"To dopiero początek"

Rzeczniczka prokuratury na antenie TVN24 podkreśliła, że działania w tej sprawie wszczęto na podstawie informacji zebranych przez dziennikarzy programu "Uwaga TVN". - Postępowanie zostało wszczęte w poniedziałek, a już w piątek dokonano pierwszych zatrzymań - poinformowała Mazur-Prus.

To była sól, która nie była przeznaczona do spożycia. Była kupowana jako odpad, a po przepakowaniu była dalej sprzedawana jako produkt spożywczy
Magdalena Mazur-Prus
Dodała, że sprawa jest rozwojowa. - To dopiero początek - powiedziała prokurator oceniając, że może dojść jeszcze do kolejnych zatrzymań.

Magdalena Mazur-Prus poinformowała także, że piątka zatrzymanych osób reprezentuje trzy firmy wprowadzające do obrotu niejadalny środek. - Osobom tym zarzucono wprowadzanie do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka. To przestępstwo zagrożone jest karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności. Zatrzymane osoby nie przyznają się do winy - powiedziała rzeczniczka.

Dodała, że wobec podejrzanych zostały zastosowane "wolnościowe środki zapobiegawcze". – Nakaz powstrzymywania się od prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie handlu solą, dozór policyjny i poręczenie majątkowe - wymieniła Mazur-Prus.

Substancje rakotwórcze?

Tomasz Patora z "Uwagi" TVN powiedział w TVN24, że w niejadalnej soli, którą kupowały m.in. zakłady przetwórstwa mięsnego, mogły znajdować się substancje rakotwórcze.

- Przebadaliśmy tę sól wraz z ekspertami z Politechniki Łódzkiej. Udowodniliśmy, że zawiera siarczany.

Jedna z próbek zawierała azotan potasu, czyli saletrę potasową.

To środek, który po przemianie w nitrozoaminy może stanowić zagrożenie rakotwórcze. Zaś według fachowców, którzy dokładnie znają proces produkcji chloru i to jak powstaje sól wypadowa, ten proces powoduje, że w soli wypadowej znajdują się pewne ilości dioksyn (jedne z najbardziej toksycznych związków – red.) - wymieniał Patora.

26-letnie mięso z datą spożycia do 2010 roku
Mięso wyprodukowane w latach 80. w Szwecji, które trafiło na polski rynek,... czytaj więcej »
Tłumaczył, że jeśli chodzi o ocenę szkodliwości produktów, do których produkcji użyto soli wypadowej, to wymagałaby ona specjalistycznych badań. - My nie robiliśmy takich analiz, ale na pewno zrobi to prokuratura z Centralnym Biurem Śledczym - powiedział dziennikarz.

Pytany o to, gdzie wg informacji "Uwagi" trafiała sól wypadowa, poinformował, że do zakładów mięsnych, rybnych, piekarni i tych produkujących przyprawy. - Przynajmniej jeden z dużych zakładów mięsnych wiedział, że korzysta z soli wypadowej - powiedział Patora i dodał: "przekazaliśmy CBŚ materiały, które pozwolą na zatrzymania".

Sól trafiała do zakładów produkujących żywność

Zatrzymani, którym postawiono zarzuty, a następnie zwolniono za poręczeniem, od kilkunastu lat współpracowali z firmą z Włocławka produkującą i oferującą m.in. niejadalną sól wypadową, stosowaną w przemyśle chemicznym i energetycznym, a także do zimowego utrzymania dróg.

Sanepid: nie ma zatruć, można jeść
Na polskie stoły trafia szwedzkie mięso sprzed 20 lat. Szwedzki producent

- W zawartej z tymi trzema firmami umowie było jasno określone, że nie nadaje się ona do celów spożywczych. Kupowana po 140 zł za tonę sól była przepakowywana i sprzedawana m.in. firmom branży spożywczej po 440 zł za tonę. Ustalamy teraz firmy, które kupiły tę sól jako sól spożywczą - powiedziała Mazur-Prus i dodała: "przedmiotem postępowania będzie więc także ustalenie co przez ten okres czasu się działo z tą solą i od jakiego czasu ta sól wypadowa trafiała na rynek jako sól spożywcza".

Pytana o to kto zajmował się produkcją tej soli i kto był jej odbiorcą powiedziała, że tych informacji zdradzić nie może. - Mogę tylko powiedzieć, że sól trafiła do zakładów zajmujących się produkowaniem żywności - oświadczyła rzeczniczka.

Sprawą zajmuje się Prokuratura Okręgowa w Poznaniu i Centralne Biuro Śledcze.

ktom//gak

===
To moja suka choć nie ma matury mądrzejsza od tych ignorantów -
dziennikarzy i prokuratorów
Nu, ale moja suka , to moja suka:)
Ona byle czego nie żre.
Taki dziennikarz , czy prokurator to debil!
On zeżre wszystko co mu każe żreć telewizor1

za stroną:


5. Sól peklująca azotanowa
Pobierz plik: CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU

Skład chemiczny:
NaCl - 91,0 % min
H2O - 0,3 % max.
Azotan potasu, glukoza, sacharoza oraz wielocukry

okres gwarancji: sześć miesięcy

przeznaczenie konsumenckie:
Sól przeznaczona jest do peklowania wędlin surowych średnio i długo dojrzewających.
Nie nadaje się do bezpośredniego spożycia !!!

Ten rodzaj mieszaniny peklującej dedykowany jest wędlinom surowym, średnio i długodojrzewającym. Na skuteczność technologiczną procesu produkcji wędlin surowych, a zwłaszcza na kształtowanie ich barwy, smaku i zapachu największy wpływ wywiera frakcja węglowodanowa. Frakcja ta składa się zarówno z węglowodanów zawartych w surowcu mięsnym (jest to przede wszystkim glikogen w ilości od 0.5 do 1.0 %) jak i z węglowodanów dodanych w procesie produkcji.

Technologicznie uzasadniony dodatek węglowodanów do farszu wędlin surowych kształtuje profil smakowo - zapachowy, ponieważ zarówno cukier jak i jego niektóre produkty przemian (np.: kwasy, alkohole, aldehydy i inne) oddziaływują na receptory smakowe i zapachowe. Obok wzbogacania profilu smakowego o nowe wyróżniki, których natężenie może być zdominowane przez wyczuwalny wyróżnik smaku słodkiego, węglowodany stanowią przede wszystkim źródło energii niezbędnej dla egzogennych procesów enzymatycznych, powiązanych z biologiczną aktywnością mikroflory obecnej w farszu wędlinowym.

Specyficznym następstwem technologicznym dodania węglowodanów jest, wskutek ich fermentacji, zakwaszenie masy wędlinowej. Węglowodany dodane do farszu wędlin surowych ulegają różnorodnym przemianom zarówno w czasie produkcji, jak i ich późniejszego dojrzewania. Szybkość przemian węglowodanów jest zróżnicowana i zależy głównie od budowy chemicznej danego cukru. Najszybciej przemianie ulegają cukry proste (glukoza i fruktoza), nieco wolniej dwucukry (maltoza, sacharoza, laktoza). Z licznych badań w tym zakresie, wynika, że najlepsze rezultaty daje stosowanie gotowych mieszanek peklujących zawierających dodatki węglowodanowe zawierające cukry o różnej masie cząsteczkowej. Takie postępowanie zapewnia wytwarzanie produktów fermentacji przez cały cykl produkcji wędlin surowych od momentu wprowadzenia dodatku węglowodanów do masy wędlinowej aż do momentu konsumpcji gotowego produktu.

======
sól biała jest dużo bardziej szkodliwa , niz sól naturalna
Dlatego bydło jest zdrowsze od ludzi, bo sie go skarmia sola naturalna bogata w mikrominerały, a inteligentów skarmia sie solą pozbawiona mikroelementów
===========
Niejadalne produkty jako "zdrowa żywność"

Z jadalnych produktów,
- to mamy tylko Coca Cole, snikersy, frytki ,
produkty 0% tłuszczu i 100% cukru,
lub 0% cukru i 100% tłuszczu,
oraz produkty pośrednie.
_________________
JerzyS
"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn."
Arystoteles
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz moderować swoich tematów


Idioci którzy maja maturę, czyli Cud nad Wisłą
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.
Wymuś wyświetlanie w trybie Mobile