W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Przedsiębiorca wypowiada umowę z ZUS   
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
22 głosy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 11417
Strona: 1, 2, 3, 4, 5   »  Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
S_E_T_H

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:55, 21 Lut '12   Temat postu: Przedsiębiorca wypowiada umowę z ZUS Odpowiedz z cytatem

....Niniejszym wypowiadam nie napisaną umowę , którą państwo narzuciło mi, na mocy ustaw o ubezpieczeniach społecznych i ubezpieczeniu zdrowotnym, zmuszając mnie do ubezpieczania się w ZUS. Przymus ubezpieczenia się jest niezgodny z Konstytucją RP.....

Niniejszym wypowiadam nie napisaną umowę , którą państwo narzuciło mi, na mocy ustaw o ubezpieczeniach społecznych i ubezpieczeniu zdrowotnym, zmuszając mnie do ubezpieczania się w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w zakresie ubezpieczeń: emerytalnych, rentowych , chorobowych, wypadkowych , zdrowotnych oraz składek na FP i FGŚP. Przymus ubezpieczenia się jest niezgodny z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej. Wobec powyższego odmawiam odprowadzania składek na w/w ubezpieczenia.

Na podstawie poniższych artykułów. zawartych w Konstytucji RP , składam zawiadomienie iż w Polsce są łamane prawa obywatelskie. Żyjąc w demokratycznym i praworządnym państwie jakim jest Rzeczpospolita Polska mam prawo do wolności zapisanych w konstytucji . Ustawy o obowiązkowym ubezpieczeniu łamią zapisy zawarte w Konstytucji RP . Sam ustawodawca łamie przepisy zapisane w konstytucji RP.

Art. 47.

Każdy ma prawo do ochrony prawnej życia prywatnego, rodzinnego, czci i dobrego imienia oraz do decydowania o swoim życiu osobistym.

Art. 31.

1. Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.
2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
3. Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.

Kolejną sprawą której dotyczy powyższa skarga to iż jako obywatel praworządnego państwa jestem dyskryminowany i traktowany gorzej niż inne grupy społecznej. Prowadzę działalność gospodarczą i płacę składki dlaczego osoba prowadząca działalność na terenach wiejskich płacą niższe składki? Prowadzę działalność budowlaną i jestem dekarzem czym różni się mój zawód od innych, czym różni się moja osoba od innych obywateli należących do grup o specjalnych przywilejach, które mogą przejść na wcześniejsze emerytury po 15 latach pracy. Niestety według obecnego systemu nie mam możliwości o decydowaniu kiedy chcę przejść na emeryturę. Czy jestem gorszy bo nie mam kilku hektarów na wsi i nie prowadzę tam działalność, czy też może nie jestem policjantem , strażakiem , górnikiem lub żołnierzem tylko pracuję na dachu nie zawsze w sprzyjających warunkach (mróz, deszcz, wysokie temperatury i praca na wysokości) Sprzeciwiam się obowiązującemu prawu i wypowiadam obowiązkowe ubezpieczenie emerytalno- rentowe na podstawie art. z Konstytucji.

Art. 2.

Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej.

Art. 32.

1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny

Art. 47.

Każdy ma prawo do ochrony prawnej życia prywatnego, rodzinnego, czci i dobrego imienia oraz do decydowania o swoim życiu osobistym

Dlaczego ZUS nie stosuje się do prawa dziedziczenia zgromadzonych prze zemnie środków na moim koncie? Dlaczego członek rodziny ubezpieczonego nie ma prawa do dziedziczenia środków pieniężnych na koncie ubezpieczonego. Pieniądze zostają na kontach ZUS przecież to przywłaszczenie.

Art. 64.

1. Każdy ma prawo do własności, innych praw majątkowych oraz prawo dziedziczenia.
2. Własność, inne prawa majątkowe oraz prawo dziedziczenia podlegają równej dla wszystkich ochronie prawnej.
3. Własność może być ograniczona tylko w drodze ustawy i tylko w zakresie, w jakim nie narusza ona istoty prawa własności.

Rzeczpospolita Polska również nie wywiązuje się z przepisu art.65.1. konstytucji i tym samym stosuje przymus wobec mojej osoby odgórnie ubezpieczając mnie w ZUS . Obywatel nie ma możliwości wyboru w tak ważnej kwestii jak emerytura, nie mam również możliwości zapoznania się z warunkami o ubezpieczeniu emerytalno- rentowym , . Ustawa z dnia 28 lipca 1990 art. 6.5. przy zawieraniu umowy ubezpieczenia zakład ubezpieczeń ma obowiązek doręczyć, bez wezwania, stronie ubezpieczającej tekst ogólnych warunków ubezpieczenia, podpisany przez co najmniej dwóch członków zarządu.

Art. 47.

Każdy ma prawo do ochrony prawnej życia prywatnego, rodzinnego, czci i dobrego imienia oraz do decydowania o swoim życiu osobistym.

Art. 31.

1.Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.
2.Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
3.Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.

Art. 65.

1. Każdemu zapewnia się wolność wyboru i wykonywania zawodu oraz wyboru miejsca pracy. Wyjątki określa ustawa

Zwracam się do Państwa o rozpatrzenie mojej skargi i przyjęcia mojej rezygnacji o odstąpieniu od obowiązkowego ubezpieczenia emerytalno-rentowego .Proszę o wzięcie pod uwagę zapisów konstytucji i o danie mi wyboru co do decydowaniu o własnym życiu, ubezpieczeniu oraz leczeniu, co gwarantuje mi Konstytucja RP

Wnoszę o wypłacenie środków przekazanych do ZUS z tytułu ubezpieczenia emerytalnego.

Z poważaniem
XXX

Otrzymują:

Zakład Ubezpieczeń społecznych
Rzecznik Praw Obywatelskich
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
Prezes Rady ministrów
Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej

Organ właściwy do załatwienia skargi powinien załatwić skargę bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w ciągu miesiąca (art. 237 § 1 K.p.a.).

źródło: Wolni Przedsiębiorcy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Genezyp_Kapen

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:24, 21 Lut '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No niestety nie ma szans..

np:
Cytat:

oczywiście, że ma prawo, ale i również ma obowiązki, które są bardzo precyzyjnie wypunktowane nie w konstytucji, ale w różnego typu uchwałach, ustawach czy huj go tam wie jak to się nazywa.

Toczyłem taką "walkę" z obowiązkowym poborem do wojska (pomimo studiów) nie wysyłałem nic do WKU, a oni mnie ścigali i straszyli..
ja im na to, że konstytucja gwarantuje mi wolność, a oni, że i mam obowiązki wynikające z tej wolności. Koniec końców pani prokurator umożyła sprawę bodajże za niską szkodliwość społeczną, czy coś takiego.

ale brawo, trzeba walczyć, krzyczeć, mówić i podburzać
lecz nie z piórem a siekierą !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
S_E_T_H

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:47, 21 Lut '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NA SZCZĘSCIE SZANSE SĄ... LICZY SIE TYLKO SKALA ZJAWISKA - oby jeszcze 3 maja się zdarzyło Smile
Powrót do góry
King Crimson

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:28, 22 Lut '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma co pękać. Nie płacić i tyle. Kurwy muszą mieć słabą ściągalność bo odsetki mają w wysokości 14% i kolejne plany podniesienia. Jebać ZUS mili Państwo! Tak z drugiej strony patrząc można by zrobić takie doświadczenie:

Skoro odkładamy kasę na swoją emeryturę, nasze środki są pomnażane a nie dysponowane są na bieżąco to niech szanowny naród zrobi przerwę w płaceniu na choćby miesiąc. Za miesiąc nikogo nie pogonią a zobaczymy jak gliniane nogi kolosa pękają i marmur odpada.
Powrót do góry
The Mike

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:19, 22 Lut '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety, jama jest dużo głebsza niż Wam się zdaje.

Nie płacić Zus (w ogóle) może sobie straganiarz sprzedający warzywa, i to warzywa ze swojej działki lub kupowane za gotówkę lub w barterze, za ropę z Ukrainy. Very Happy

Nie płacenie Zus związane jest z:

-Brakiem zaswiadczenia o zaleganiu z Zus, co wiąże sie z:
-Nie udzieleniem kredytu
-Nie udzieleniem leasingu
-Potencjalnym zajęciem na koncie, któro przedsiębiorca MUSI mieć.
Co wiąże sie z utratą płynności finansowej, więc w efekcie potencjalnym bankructwem
-Utratą licencji, koncesji, co w wielu przypadkach po prostu rozkłada firmę.
-Brakiem możliwości wystapienia o licencję, koncesję
-Brakiem możliwości legalnego zatrudniania pracowaników.
-Brakiem możliwości brania udziału w przetargach publicznych, bo tam przeważnie trzeba przedstawić zaświadczenie z ZUS i US.

To jest tak skonstruowany system, że by się z niego wyplątać trzeba bardziej pogłowkować, by zachęcić ludzi trzeba przedstawić coś więcej niż wypis z Konstytucji. To tak jakby więzień w Guantanamo pokazywał jebanemu jankesowi kartę praw człowieka, żeby przetał go torturować i wypuścił wolno.

To sa oporawcy, a my jesteśmy w ich systemie. widzicie sami, że nawet wypowiedź WICEPREMIERA pawlaka, który powiedział, ze nie liczy na emeryturę z zus, wypowiedź teoretycznie dyskwalifikująca CAŁY JEBANY RZAD, przeszła tylko lekkim echem, bo ludzie BOJĄ się wystąpić, mają za dużo do stracenia, by nagle pójść za przykładem, jakby nie powiedzieć bardzo słusznym, Wolnych Przedsiebiorcow.

Nie wiem jak obalić ten system, może faktycznie czas by przedsiębiorcy wzorem gorników i innych wyszli na ulicę?
Powrót do góry
King Crimson

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:46, 22 Lut '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mike, masz rację, ale za wszystkim stoją tylko paragrafy a za nimi strach. Pisaliśmy na ten temat nie raz, że ten system funkcjonuje dzięki ogólnemu zastraszeniu. Jeśli ludzie faktycznie by zaczęli masowo osrywać składki, ZUS nie ma szans na pociągnięcie wszystkich do odpowiedzialności. To jest fakt, jedyne czym dysponują to indywidualnymi kontami składek i też nie wszystkich to obejmuje. Banki żyją z udzielania kredytów i uwierz mi na słowo, że mają w dupie zaświadczenia z us i zus. Jedynie interesuje ich obrót na koncie.

Jedyne mankamenty to:
"Brakiem możliwości brania udziału w przetargach publicznych, bo tam przeważnie trzeba przedstawić zaświadczenie z ZUS i US" Ale przecież i tak wiemy jak u nas wyglądają przetargi.
"Brakiem możliwości legalnego zatrudniania pracowaników" No to faktycznie przejebane Very Happy
Powrót do góry
chluma

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:02, 23 Lut '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

The Mike napisał:

A to jakaś nowość, bo znam wielu, co zalegaja z Zusem, US, od zawsze i zatrudniaja legalnie pracownikow
Powrót do góry
The Mike

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:01, 23 Lut '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chluma napisał:
The Mike napisał:

A to jakaś nowość, bo znam wielu, co zalegaja z Zusem, US, od zawsze i zatrudniaja legalnie pracownikow

Ale to słuszna uwaga, bo taki co w ogóle nie placi, jest nieuczciwym konkurentem tego, który chce byc "uczciwy" i płaci. To też trzeba brać pod uwagę.

choć ten co nie pąłci, wczesniej czy później zapłaci.
Powrót do góry
Adam Polo

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:13, 18 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oficjalnie przyłączam się do akcji wyrejestrowania z ZUS i będę ją osobiście promował.
Niedorzecznością jest tkwienie w systemie, który jest piramidą finansową.
Aspelta

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:28, 18 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z całym szacunkiem co do intencji. Głupia decyzja. Jeśli jesteś przedsiębiorcą, to ZUSowcy puszczą Cię z torbami.

Alternatywa.

Wynająć małe mieszkanko np. w Czeskim Cieszynie. Przenieść działalność w to piękne miejsce. Mieć tzw dowody na przebywanie tamże 183 dni w roku, i jest OK.

A tak poważnie, Czechy są na prawdę krajem sprzyjającym przedsiębiorcom.
Powrót do góry
The Mike

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:46, 19 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aspelta napisał:
Z całym szacunkiem co do intencji. Głupia decyzja. Jeśli jesteś przedsiębiorcą, to ZUSowcy puszczą Cię z torbami.

Alternatywa.

Wynająć małe mieszkanko np. w Czeskim Cieszynie. Przenieść działalność w to piękne miejsce. Mieć tzw dowody na przebywanie tamże 183 dni w roku, i jest OK.

A tak poważnie, Czechy są na prawdę krajem sprzyjającym przedsiębiorcom.

I co z tego, ze będzie miał wynajęte mieszkanie w Czechcach i udowodni ile tam przebywał? Liczy sie fakt zatrudnienia w którymś (poza Polską) kraju w EU. Więc musiałby być tam na etacie, nawet 1/4, by to przeszło.
Powrót do góry
Adam Polo

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 14:51, 19 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czechy są krajem sprzyjającym przedsiębiorcom. Zapewne. Ale zatrudnienie w UK daje jednak dużo większą stabilność ze względu na:
1. Większą niezależność UK od Unii.
2. Oddzielny system monetarny
3. Pewniejszej i wyższej emerytury, (jeśli jakakolwiek w ogóle będzie).

Wspieranie ZUS jest naiwnością (nawet, jeśli patriotyczną). Wiara w emeryturę z ZUS, jest ignorowaniem rzeczywistości, przez niektórych nazywanym głupotą

The Mike

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:59, 19 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Adam Polo napisał:
Czechy są krajem sprzyjającym przedsiębiorcom. Zapewne. Ale zatrudnienie w UK daje jednak dużo większą stabilność ze względu na:
1. Większą niezależność UK od Unii.
2. Oddzielny system monetarny
3. Pewniejszej i wyższej emerytury, (jeśli jakakolwiek w ogóle będzie).

Wspieranie ZUS jest naiwnością (nawet, jeśli patriotyczną). Wiara w emeryturę z ZUS, jest ignorowaniem rzeczywistości, przez niektórych nazywanym głupotą

Moge pomóc, coś podowiedzieć, doradzić, poradzić. Nie będę pisał, że jak masz NIN (lub sobie sam wyrobisz), to mogę zatrudnić w UK, bo mi Bimi policzy za reklamę. Laughing
Powrót do góry
Adam Polo

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:42, 20 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki The Mike. Znam temat od jakiegoś czasu i aktywnie współpracuję z ZUS Stop. Na tym etapie dobrze sobie radzą i mają właściwe wsparcie prawne.

Moje działanie jest podyktowane zarówno oszczędnościami, jak i głębokim przekonaniem o szkodliwości oszukańczych tworów o charakterze finansowej piramidy typu ZUS.

Mam nadzieję, że padnie w szybkim tempie ku radości wszystkich świadomych jego systemowej wady, ale i korzyści pozostałych.

PS. Nie sądzę, żeby Bimi rzucał Ci kłody pod nogi. Niechże się każdy reklamuje bez popadania w spam jednakże...
King Crimson

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 07:44, 20 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehehe co za zdziercy. 395 złotych i się chełpią, że to tanio bo aż połowa tego co u nas. Za każdego przyprowadzonego nowego 60 zł mniej... Podejrzewam, że realna składka miesięczna w Anglii to jakieś 100 zł.
Powrót do góry
The Mike

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:06, 20 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

King Crimson napisał:
Hehehe co za zdziercy. 395 złotych i się chełpią, że to tanio bo aż połowa tego co u nas. Za każdego przyprowadzonego nowego 60 zł mniej... Podejrzewam, że realna składka miesięczna w Anglii to jakieś 100 zł.

King
Wiedza kosztuje Smile Jezeli potrafisz, to mozesz leciec tylko po kosztach własnych, nie ogladając sie na organizatora procederu Smile

Adam, właśnie podobna idea przyświeca mi: "Umiesz liczyć? Licz na siebie", na pewno nie licz na Zus, a po ostatnich słowach WICEPREMIERA RZĄDU, czuj sie totalnie powtarzam TOTALNIE, "rozgrzeszony".
Powrót do góry
Adam Polo

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:49, 20 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

King Crimson napisał:

King, że niby "u nas" to gdzie? W ZUSie?
No to rzeczywiście już "u Was".
Ktoś, kto bierze 50% składki ZUS jest zdziercą? Niech będzie. Ale jak w takim razie nazwiesz ZUS?
King Crimson

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:04, 20 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To samo można zrobić we własnym zakresie, bez pośredników i ich super promocji. Tylko to miałem na myśli Smile Gdzieś mi się obiło że to jest kilkanaście funtów miesięcznie, pewnie jakaś 100-120 zł na miesiąc. Jak znajdę jakieś źródło to dopiszę
Powrót do góry
The Mike

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:23, 20 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

King Crimson napisał:
To samo można zrobić we własnym zakresie, bez pośredników i ich super promocji. Tylko to miałem na myśli Smile Gdzieś mi się obiło że to jest kilkanaście funtów miesięcznie, pewnie jakaś 100-120 zł na miesiąc. Jak znajdę jakieś źródło to dopiszę

No własnie "coś Ci się obiło o uszy".

Zasadniczo da się to zrobić samemu, ale jezeli już zrobisz to samemu, to dojdziesz do wniosku, że możesz wykorzystać swoją wiedzę. Więc zaoferujesz komuś i jak policzysz solidnie, to wyjdzie ile musisz skasować.
Powrót do góry
Adam Polo

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:04, 20 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jest ze wszystkim: można zrobić samemu. Bez hydraulika i elektryka też się można od biedy obyć. Pytanie tylko, czy jest to dla mnie dobre rozwiązanie.. Za Każdą usługę się płaci. I o większości można powiedzieć "zdziercy".
King Crimson

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:25, 20 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Generalnie chodzi o to, że przez te ceny agencyjne stopzus, zuszło itp. wychodzi na to, że dla przeciętnego głąba dociera jedynie informacja, że angielski zus jest o połowę tańszy co jest wierutną bzdurą. Jest około 8-10 razy tańszy i to warto podkreślać a nie prowizje agencyjek.

W wypadku takich "abonamentów" jest jeden niuans. Poświęcamy na to czas, robimy raz a porządnie i płacimy na legalu ubezpieczenie co miesiąc w przybliżonej przeze mnie wysokości. Problem polega na tym, że prowizja tych firm jest w dużej mierze dyktowana właśnie naszymi stawkami zusowskimi tzn w odniesieniu od nich. A fakt jest taki, że kolesie raz się zakręcą a kasiora później co miesiąc sama płynie. Powinni przycinać jednorazowo opłatę aktywacyjną załóżmy 2000 - 3000 a płatnik składek bezpośrednio płaci do angielskiego zusu kwotę bez marż.
Powrót do góry
The Mike

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:59, 20 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

King Crimson napisał:
Powinni przycinać jednorazowo opłatę aktywacyjną załóżmy 2000 - 3000 a płatnik składek bezpośrednio płaci do angielskiego zusu kwotę bez marż.

Dziwi mnie tylko, dlaczego piszesz co kto powinien i jak? Nic nie stoi na przeszkodzie byś zastosował ten model.

King Crimson napisał:
Wychodzi na to, że dla przeciętnego głąba dociera jedynie informacja, że angielski zus jest o połowę tańszy co jest wierutną bzdurą. Jest około 8-10 razy tańszy i to warto podkreślać a nie prowizje agencyjek. .

Zależy jaki "Angielski ZUS", jako self empolyed płaci się ok 30 GBP kwartalnie i faktycznie Polskiemu przedsiębiorcy gacie spadają, gdy "nasz Zus" się dobiera nam do dupy, szok! Szok, że tam płaci się rocznie mniej niż u nas miesięcznie, prawda? Ale system rejestracji w UK nie polega na rejestracji tam jednoosobowej działaności, bo to daje tylko możliwość uczestniczenia w ich systemie emerytalnym, jak wiemy można łączyć lata składkowe tam i tu, ale płacić musimy w obydwu krajach. Idea "ucieczki" od Zus opiera się na zatrudnieniu w UK (lub innym kraju EU).
Powrót do góry
King Crimson

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 07:58, 21 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie bardzo rozumiem dlaczego patent ucieczki z zusu działa w Anglii tylko na zatrudnienie u kogoś a na samozatrudnienie nie?
Powrót do góry
The Mike

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 08:43, 21 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

King Crimson napisał:
Nie bardzo rozumiem dlaczego patent ucieczki z zusu działa w Anglii tylko na zatrudnienie u kogoś a na samozatrudnienie nie?

Nie tylko w Anglii, w całej UE. Prawo jest tak skonstruowane, ze jeżeli jestes na etacie i jednocześnie prowadzisz działalność, to uznaje się przede wszystkim składki z etatu, dlatego już nie trzeba płacić ZUS z tytułu prowadzenia dziłalności gospodarczej.
Powrót do góry
King Crimson

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:03, 21 Mar '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli na chłopski rozum: Można w Polsce pójść do pośredniaka i zarejestrować się jako bezrobotny, lub nie pracować i nic nie wykazywać, a faktury za wykonanie roboty na terenie Polski rąbać made in England z prowadzonego tam samozatrudnienia. W tej sytuacji będzie obowiązywała najniższa stawka 30 GBP za kwartał?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona: 1, 2, 3, 4, 5   » 
Strona 1 z 5

Skocz do: