|
Autor
|
Wiadomość |
Lubricator
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 23:42, 18 Lut '08
Temat postu: GW a fakty z 11 września |
|
|
Witam wszystkich forumowiczow. Zarejestrowałem się specjalnie na tym forum by podzielić się z Wami swoimi spostrzeżeniami na temat manipulacji ze strony gazeta.pl
We wrześniu ubiegłego roku na stronie www.bryla.pl (architektura - wszystkie bryły świata - strona należąca do Agory S.A. do której zostałem bezpośrednio przekierowany ze strony gazeta.pl) przeczytałem artykuł pt. "Najnowszy projekt odbudowy nowojorskiego WTC" i kompletnie zszokowało mnie jedno zdanie:
Cytat: | "War room
Od kiedy jednak na 10 piętrze wieżowca WTC7, który uchronił się przed zniszczeniem w czasie ataku terrorystów, w pomieszczeniu nazwanym "Pokojem wojennym" wspólną pracę rozpoczęli wybitni architekci z trzech międzynarodowych biur projektowych, sytuacja inwestycji zaczęła się rozjaśniać." |
To że WTC7 istnieje to podobno prawda, bo został rzekomo odbudowany.
Piszę 'rzekomo' bo w obecnych czasach to nawet swoim oczom i uszom człowiek już wierzyć nie może, a co dopiero prasie. Ale żeby napisać na bezczelnego że budynek nawet nie został zniszczony to już chyba przesada. Jestem uczulony na niezgodności w informacjach dotyczących WTC7, bo już się ich trochę nazbierało.
Po mojej uwadze:
Cytat: | 19.09.07, 16:26
lubricator
Czy ten budynek nie został przypadkiem zniszczony w dniu wspomnianego ataku? |
Zdanie przycięli w ten sposób że zniknął fragment przeze mnie wytłuszczony. Oczywiście nikt się nie bawił w jakieś sprostowanie, tylko ciach, ucięli i nie było tematu. Ale jest miejsce gdzie cały czas można przeczytać pierwotną wersję artykułu.
Oto link do tekstu zmodyfikowanego na www.bryla.pl
http://www.bryla.pl/bryla/1,85298,4496435.html
A tu znalazłem "przedruk z oryginału" bez modyfikacji:
http://www.w-a.pl/aktualnosci.php?artykul=250
Pozdrawiam
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
aro_klb
|
Wysłany: 01:03, 19 Lut '08
Temat postu: |
|
|
Ja już dawno nie czytam tego g****!
_________________ Jestem pisowskim aparatczykiem z małym penisikiem.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 21:09, 19 Lut '08
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
Wysłany: 21:19, 19 Lut '08
|
|
2 lata temu...
przykład propagandy na najwyższym poziomie:
http://en.wikipedia.org/wiki/WTC_7
Some conspiracy theorists believe the building collapses on September 11, including that of building seven, were the result of controlled demolition.[44][45] NIST has "found no evidence of a blast or controlled demolition event". In its final report on building 7, they would "like to determine the magnitude of hypothetical blast scenarios that could have led to the structural failure of one or more critical elements.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 21:32, 19 Lut '08
|
|
aa, to sorry
@Lubricator, o ile rozumiem oba teksty różnią się tym, ze w oryginalnym jest napisane:
Od kiedy jednak na 10 piętrze innego wieżowca WTC, który uchronił się przed zniszczeniem w czasie ataku terrorystów w pomieszczeniu nazwanym "Pokojem wojennym" ...
gdy w kopii:
Od kiedy jednak na 10 piętrze wieżowca WTC7, w pomieszczeniu nazwanym "Pokojem wojennym"
Jak na moje oko kopiował jakiś dyletant co nie miał pojęcia o czym pisze i zwyczajnie uprościł sobie (i czytelnikowi) zakładając że "inny wieżowiec WTC, który uchronił się przed zniszczeniem" to musi być WTC7.
Bo przecież oglądał filmy spiskowe w których spiskowcy wyraźnie sugerowali, że WTC7 został zniszczony, co z założenia nie może być prawdą
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
Wysłany: 23:10, 19 Lut '08
|
|
to całe nieporozumienie wynika z żenującego przekładu...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lubricator
|
Wysłany: 00:38, 21 Lut '08
|
|
Bimi, zastanawiałem się o czym Ty w ogóle piszesz, ale tylko do momentu sprawdzenia zawartości wymienionych przeze mnie stron.
Niestety doszło do następnej korekty tekstu dzień lub dwa po mojej uwadze na forum. Tym razem zmieniono tekst, który wcześniej był niezmienioną kopią oryginału.
1. oryginalnie było tak:
Od kiedy jednak na 10 piętrze wieżowca WTC7, który uchronił się przed zniszczeniem w czasie ataku terrorystów, w pomieszczeniu nazwanym "Pokojem wojennym"
2. później wycięli:
Od kiedy jednak na 10 piętrze wieżowca WTC7, w pomieszczeniu nazwanym "Pokojem wojennym"
3. podałem wam link do stronki, która przekopiowała artykuł z bryla.pl tak jak było oryginalnie. niestety po mojej wzmiance na forum oni też zmienili tekst na taki:
Od kiedy jednak na 10 piętrze innego wieżowca WTC, który uchronił się przed zniszczeniem w czasie ataku terrorystów, w pomieszczeniu nazwanym "Pokojem wojennym".
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lubricator
|
Wysłany: 00:56, 21 Lut '08
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 09:33, 21 Lut '08
|
|
Aa, teraz kumam.
No tak czy owak, uważam, że była to pomyłka jakiegoś dyletanta (być może tłumaczącego ten tekst z angielskiego), którą po Twojej interwencji poprawiono. Oczywiście sprostowanie byłoby właściwsze, ale widać stwierdzili, że tylko Ty to zauważyłeś
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lubricator
|
Wysłany: 14:08, 21 Lut '08
|
|
Tak, ale myślę że to nie jest drobiazg. Raz, że ktoś napisał ewidentną bzdurę, absolutną nieprawdę i wykazał w ten sposób że kompletnie nie ma pojęcia o czym pisze na stronie internetowej należącej do Agora S.A. - wydawnictwa będącego silnym czynnikiem opiniotwórczym (mimo że wielu nie uznałoby pewnie ich za wiarygodne źródło informacji). A dwa, to fakt że zamiast to jakoś po ludzku poprawić - w końcu wiadomo że przekłamania zawsze mogą się wydarzyć i nikt nie jest nieomylny - zabawili się w zacieranie śladów. Po trzecie na dzień dzisiejszy mamy dwa teksty, z których każdy opisuje zupełnie inny "war room" (czy coś takiego w ogóle istnieje i gdzie to tak na prawdę w ogóle jest???). W jednym tekście mowa o "pokoju wojennym", który znajduje się w wtc7 (teraz można przyjąć że odbudowanym), a w drugim tekście mowa o jakimś innym wtc, które nie zostało zniszczone, ale logiczne że nie wtc7, które wyburzono 11 września.
Co miałem do napisania to napisałem i tyle chyba wystarczy.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Easy_Rider
|
Wysłany: 15:09, 21 Lut '08
|
|
Czy ten "pokój wojenny" to nie jest ten specjalnie wzmocniony tuż przed 9/11 pokój (czy nawet całe piętro) w WTC 7 (okna dostosowane do huraganu 160 km/h), w którym przed zniszczeniem budynku miał podobno znajdować się sztab całej operacji wyburzania kompleksu? W tym przypadku, niechcący, "Koszerna" mogła napisać prawdę.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
frasobliwy
|
Wysłany: 16:58, 21 Lut '08
|
|
Kiedyś googlając za 9-11 trafiłem na forum racjonalisty.pl. Oczywiście kłotnia debunkerów z mediofilami. Gdy wchodziłem na astronę dyskusja była już martwa. Zatrzymała się w momencie, gdy jakiś mediofil zastrzelił dyskutantów stwierdzeniem, że WTC miały prawo się zawalić bo tam uderzyły samoloty. O WTC7 nie było ani słowa...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
iaro
|
Wysłany: 09:47, 11 Mar '08
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
frasobliwy
|
Wysłany: 17:55, 11 Mar '08
|
|
Tacy jak Konrad będą z oburzeniem komentować niszczenie posągów Buddy w Afganistanie i nawet nie wiedzieć, że palenie XIII wiecznych cerkwi w Kosowie zapewniła UE i USA. Mózg wyprany przez propagandę "zachodniej cywilizacji". A szkoda, bo na polu estyetyki faktycznie dobrze gada. Plany odbudowy WTC to tzw. sztuka przez duże G.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
EL BISKUP
|
Wysłany: 02:52, 17 Maj '08
|
|
Tak na marginesie, byłem ostatnio w PKiN na spotkaniu z arch. D.Libeskindem twórcą "pierwszego" projektu nowego WTC. Najzabawniejsze jest to że projekt został tak bardzo zmieniony od w stosunku do projektu konkursowego, że trudno mówić o autorstwie (zmian dokonywały inne biura). To polski żyd z Łodzi, całkiem miły i przynajmniej języka całkiem nie zapomniał.
A co do GW to mamy "centrum niezależnych mediów"
http://poland.indymedia.org/pl/2006/09/22928.shtml
Na tej stronce najlepsze są komentarze
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Łukasz555