aximia napisał: |
franek12 napisał: |
W zeszłym roku pozwy przeciwko korporacji złożyło 270 tysięcy rolników z 60 farm uprawiających rośliny naturalne. Pozwy dotyczyły skażenia ich upraw nasionami |
dziwi mnie to ....bo wygląda z rachunku arytmetycznego że na jedną farmę przypada 4.500 rolników, zastanawiające ... |
Myślę że jest to źle przetłumaczone jeżeli sprawa dotyczy OSGATA przeciwko MONSANTO to brzmienie:
"...Duża grupa 83 powodów w OSGATA przeciwko Monsanto składa się z indywidualnych rolników rodzinnych, niezależnych firm nasiennych i organizacji rolniczych. Łączna liczba członków w grupie powoda przekracza 300,000 i obejmuje wiele tysięcy certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Powodowie nie szukają żadnego zadośćuczynienia. Zamiast tego, rolnicy są z wyprzedzeniem pozywa Monsanto i ubiegających się o ochronę sądową od Monsanto, zainicjowanych procesów sądowych o naruszenie patentu pod aktem deklaratoryjnym ..."
Albo:
"...Przypadek, Organiczne Hodowcy Seed & Trade Association, et al. v. Monsanto, został złożony w federalnym sądzie okręgowym w Manhattanie w dniu 29 marca 2011 roku, w imieniu 60 rodzin rolników, firm nasiennych i organicznych organizacji rolniczych, dotyczący patentów Monsanto na genetycznie zmodyfikowane nasiona. 1 czerwca 2011 roku, mamy wzmocniony naszą OSGATA p. skargę Monsanto, wnosząc o dodatkowe 23 Powodów do zebrania ogółem 83. Nasza grupa powód stanowi obecnie ponad 300.000 członków..."