W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Zagłada, której się nie wspominało  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
5 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 3711
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Genezyp_Kapen

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:31, 15 Sty '12   Temat postu: Zagłada, której się nie wspominało Odpowiedz z cytatem

Cytat:
- Nie mówiło się o Zagładzie Romów dlatego, że oni sami milczeli przez długie lata. Wynika to z tradycyjnej kultury romskiej, która zakłada, że nie żyjemy przeszłością, nie przywołujemy zmarłych. Moją pracę przyjęli z zaufaniem i życzliwością - opowiadała w Trójce reportażystka Lidia Ostałowska.

Cyganie przez nazistów zostali skazani na zagładę tak samo jak Żydzi, acz z innych powodów. - Trudno było oskarżyć Cyganów* o to, że chcą zawładnąć światem, albo że organizują straszne spiski. Łatwiej było ich oskarżyć o aspołeczność i to aspołeczność genetyczną. Ten argument przeniósł się także na ich dzieci, były więc dwa wyjścia: sterylizacja, albo eksterminacja. Doszło do obu - mówiła Lidia Ostałowska w "Klubie Tójki".

Deportację Cyganów do obozu koncentracyjnego w Auschwitz-Birkenau rozpoczęto w lutym 1943 i kontynuowano do lipca 1944. Spośród 23 tysięcy uwięzionych zmarło lub zostało zamordowanych około 20 tysięcy. - Mówi się, że zginęła jedna trzecia albo połowa europejskich Romów, ale trudno to określić w liczbach - dodała reportażystka i wyjaśniła, dlaczego, mimo milczenia samej społecznosci romskiej na temat Zagłady, zainteresowała się tematem.

- W latach 90. głośna była sprawa sporu między Diną Gottliebovą a Muzeum w Auschwitz o to, do kogo należą akwarele, które malowała w obozie na rozkaz doktora Mengele. Były to portrety Cyganów, na których przeprowadzał swoje eksperymenty. Interesowałam się wtedy tematem Romów i bardzo zależało mi, by z nią porozmawiać, ale nie zareagowała na moją prośbę. Zrezygnowałam wtedy z pisania reportażu, a do sprawy wróciłam dopiero po jej śmierci - wyjaśniła w rozmowie z Jerzym Sosnowskim.

Tak powstały "Farby wodne", w której to książce Ostałowska opowiada nie tylko o obozowej rzeczywistości Romów, ale też ich niełatwej sytuacji po wojnie.

Pozornie Cyganów potraktowano lepiej niż innych więźniów obozów, nie byli bowiem poddawani selekcji, goleni, nie odziewano ich w pasiaki, a rodzin nie rozdzielano, lecz kierowano do specjalnie utworzonego familijnego obozu cygańskiego - Zigeunerlager.

- W rzeczywistości potraktowano ich jak zwierzęta, albo jak dzieci, jak kogoś, kto - w ramach tej logiki nazistowskiej - nie zasługuje nawet na to, by być porządnym więźniem, a może zasługuje na swego rodzaju litość. Ginęli natomiast dokładnie tak samo jak inni więźniowie - wyjaśniła w rozmowie z Jerzym Sosnowskim.

Po wojnie, w przeciwieństwie do ścigania zbrodniarzy odpowiedzialnych za Zagładę Żydów, ludzie odpowiedzialni za Zagładę Romów nie ponieśli żadnej kary, co więcej w dalszym ciągu zajmowali się Cyganami. - Przez długie lata prowadzili kartoteki, które służyły czasem policji, a czasem nauce. W powojennych Niemczech każdy obywatel pochodzenia cygańskiego musiał zwrócić się do stosownych władz, aby rozpatrzono, czy trafił do obozu jako ofiara rasizmu, czy jako jednostka aspołeczna. Wedle urzędników był to ten drugi powód - wyjaśniła i przyznała, że przez to nie udało im się uzyskać żadnych świadczeń dla ofiar terroru hitlerowskiego.

Jak dziś Romowie kultywują pamięć o Zagładzie, czy spór o akwarele się zakończył i jakie jeszcze pamięci spotkały się na kartach "Farb wodnych" dowiesz się słuchając całego "Klubu Trójki, 12 stycznia 2012".

* Zarówno w książce, jak i rozmowie Lidia Ostałowska trzyma się rozróżnienia językowego ze względu na czas używania tych nazw przez samych Romów: Cyganie - dla opisywania rzeczywistości przed rokiem 1971, w którym odbył się I Światowy Kongres Romów, Romowie - od tego czasu.

artykuł wklejam w całości, ponieważ PolskieRadio nie obraża się za jego cytowanie
żródło http://www.polskieradio.pl/9/396/Artykul.....wspominalo
Goska

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:44, 15 Sty '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz cos o zagladzie Polakow ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Genezyp_Kapen

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:20, 16 Sty '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O zagładzie Polaków niestety nic nie mam, ponieważ z mojej wiedzy chyba nie było takowej nigdy.
Jak już wspomniałem wcześniej, świat ma doskonale udokumentowaną zagładę żydów, shoah 90mln ludzi
tam się przyjrzyj i poszukaj, może znalazł się między nimi jakiś polski konfident, denuncjator, szmalcownik, który sprzedawał żydów Niemcom.

Świat nie zapomni Polakom polskich obozów koncentracyjnych ani jedwabnego, ani pogromu w kielcach
czekan

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:47, 17 Sty '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Genezyp_Kapen napisał:
O zagładzie Polaków niestety nic nie mam, ponieważ z mojej wiedzy chyba nie było takowej nigdy.
Jak już wspomniałem wcześniej, świat ma doskonale udokumentowaną zagładę żydów, shoah 90mln ludzi
tam się przyjrzyj i poszukaj, może znalazł się między nimi jakiś polski konfident, denuncjator, szmalcownik, który sprzedawał żydów Niemcom.

Świat nie zapomni Polakom polskich obozów koncentracyjnych ani jedwabnego, ani pogromu w kielcach

Synku nie ćpaj w poniedziałkowy wieczór ,bo pierdolisz gorzej niż debil .
Chyba ,że do tej pory kamuflowałeś się parchaty śmieciu .
Genezyp_Kapen

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 01:22, 17 Sty '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@czekan

ja myślę debilku, że Twoja stara wykłada towar w biedronce, a Twój stary robi bułki w makdonaldzie!
Bo kto inny mógłby stworzyć takiego chamskiego tłuka ?!

Czytaj ze zrozumieniem ćwierć inteligencie, a czasem między wierszami, a czasem przymróź oko, by wyłuskać prawdę,
oopsss, Ty pewnie nie masz jednego oka, jak jakiś cyklop, bo jakże mógłby wyglądać syn bułkarza i wykładaczki..

Potraktuj to jako metaforę, a sory, nie wiesz co to znaczy.. kliknij tutaj:[url] http://pl.wikipedia.org/wiki/Metafora[/url]
Kruczowłosa

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:21, 17 Sty '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli według tego genezyp-kapen czy kaput, nie było zagłady Warszawiakow w Powstaniu Warszawskim, nie było też Katynia i zabitych tysięcy polskich oficerów, a ty jesteś wielkim polakiem bo ci szkoda Romów bardziej i Żydow. Można i tak, pisać historię na nowo czemu nie.

Można też nie komentować takich durnych wpisów bo i po co? A po to bo kłamstwo powtarzane kilka razy może stać się prawdą. Niestety.
Zastanawia czasami ile wariatów zamiast w szpitalu to siedzi przed kompem, a może w szpitalach psychiatrycznych mają dostęp do neta?? Szok
Powrót do góry
Genezyp_Kapen

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:23, 17 Sty '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałem nadzieję, że nie będę musiał tego tłumaczyć, ale jednak zostałem zmuszony. Mój wpis, to jak pisałem wcześniej metafora, prowokacja. Jakbym napisał, że oczywistym jest, że słońce kręci się wokoło ziemi, to też byśmy o tym debatowali ? Są pewne oczywistości, których nie można komentować, prawda obroni się sama, a więc:

Cytat:

- Polaków zarzynali w czasach zaboru, była to świetnie zaplanowana eksterminacja narodu systematycznie wykonywana przez 3 narody !
Prusy, ruskie, austro węgry
- 123 lata !

Potem zarzynali Polaków podczas wojny, a po wojnie co się stało ? Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego http://pl.wikipedia.org/wiki/Ministerstwo_Bezpiecze%C5%84stwa_Publicznego w większości kierowane przez żydów, oprawcy polaków z AK, żydowscy prokuratorzy np: http://pl.wikipedia.org/wiki/Helena_Woli%C5%84ska, zarzynali nas nieprzerwanie !

Cytat:

- świat ma doskonale udokumentowaną zagładę żydów, cały świat, wszyscy wiedzą o holokauście, a o polskich zaborach ? Chyba tylko Polacy !
Żydzi pracują nad tym, aby byli męczennikami, tylko po to, aby mogli zarzynać swoich przeciwników w białych rękawiczkach !
90mln żydów w zagładzie ?! to pewna aluzja to liczb podawanych przez media i "historyków", najpierw było 10mln w Oświęcimiu, potem 8, potem 6, a teraz jest ile ?! coś około 300tyś żydów zamordowanych w Oświęcimiu ?!

Cytat:
- Polacy są określani w zachodnich mediach jako konfidenci, szmalcownicy, którzy sprzedawali żydów za czasów okupacji niemieckiej 1939-45, w zachodnich mediach istnieją polskie obozy zagłady, itd...

czy rozumiesz już ? czy powinienem wstawić w moim wpisie wszystko w cudzysłów, aby było jasne ?
Tańcząca

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:31, 17 Sty '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heh.
Cytat:
Jakbym napisał, że oczywistym jest, że słońce kręci się wokoło ziemi, to też byśmy o tym debatowali ?

Do czego to już doszło ,że w stosunku do siebie stosujemy socjotechnikę Very Happy Laughing
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: