|
Autor
|
Wiadomość |
GrzegorzP
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 10:52, 28 Gru '08
Temat postu: Kopia forum? |
|
|
W zasadzie jest to pytanie do Bimiego, ale pewnie inni też będą zainteresowani.
Załóżmy, że w którymś momencie forum zostanie w jakiś sposób "zbanowane" tzn. będzie blokowane w sieci. A na forum jest dużo ciekawych informacji, linków itp.
Gdy forum zniknie to nie będziemy mieć do nich dostępu.
Czy w takim razie nie można by robić czegoś w rodzaju wydań offline np. co tydzień, i udostępniać do ściągnięcia, aby każdy mógł mieć to u siebie na dysku w razie czego? W zasadzie można forum ściągnąć sobie np. httrackiem, albo innym programem do robienia kopii, ale wtedy wzrośnie niepotrzebnie transfer.
Może coś pomyślimy? Co Bimi i inni forumowicze myślicie o tym?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
suspenser
|
Wysłany: 14:30, 28 Gru '08
Temat postu: . |
|
|
Wg mnie taki tryb offline do ściągnięcia to dobry pomysł .
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 15:28, 28 Gru '08
Temat postu: |
|
|
technicznie nie jest to takie łatwe do wykonania jak wam się wydaje.
na razie proponuje cieszyć się z tego, że forum działa - nie przewiduję jego zniknięcia.
w razie czego mam wasze emaile - w przypadku problemów technicznych czy innych na pewno roześle linka do ostatniej wersji forum.
httrackiem ściągać nie można. chyba że chcecie żeby serwer zablokował wasze ip po pierwszej minucie ściągania forum.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
rEvolution
|
Wysłany: 22:31, 29 Gru '08
|
|
Niekoniecznie,
(to mój pomysł sprzed... kilku miesięcy przesłany na PW:)
Wystarczy zawartość katalogu forum z serwera skopiować podzielić na np. 100 MB pliki i wrzucić na rapidshare lub coś innego podobnego.
Faktycznie nie można pobierać zawartości forum jakimś pająkiem internetowym bo jest blokowane ip. Ponadto kwestia transferu.
Najważniejsze żeby admin forum miał kilka kopii w kilku różnych - najlepiej bezpiecznych - miejscach, jakiś serv., własny komp., DVD etc.
No chyba, że jest na forum jakiś galernik, który otwierał by wszystkie tematy i podstrony przez kilka dni i zapisywał na dysku, jednakże nie przewiduję takiego s-za(pa)leńca
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 22:40, 29 Gru '08
|
|
nie ma czegoś takiego jak zawartość katalogu forum.
są pliki; skrypty, obrazki, itp. w żaden sposób nie stanowiące treści. plus jest baza danych w której wszystko się znajduje.
nie da się tego tak po prostu zzipować, aby potem oglądać na innym kompie.
chyba że sobie wcześniej zainstalujesz serwer www z php oraz drugi do mysql'a... ewentualnie skorzystasz z któregoś z już istniejących webhostów aby odpalić identyczne forum na innym adresie.
ale bazy danych i tak nie oddam, z różnych względów. więc nawet i powyższe jest niewykonalne.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
larkow
|
Wysłany: 23:01, 29 Gru '08
|
|
rEvolution napisał: |
Faktycznie nie można pobierać zawartości forum jakimś pająkiem internetowym bo jest blokowane ip. Ponadto kwestia transferu.
|
Zapewne Bimi ma kopie forum u siebie na kompie, a wtedy wystarczy odpalić stronkę z "localhost-a" i z blokowaniem ip nie powinno być problemu (oczywiście mogę sie mylić ).
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
fifi
|
Wysłany: 12:05, 30 Gru '08
|
|
Zawsze możesz Bimi udostępnić zawartość tabeli posts, posts_text oraz topics. To powinno wystarczyć do prowizorycznego odtworzenia forum na localhoście czy gdzieś, i nie spowoduje żadnych zagrożeń dla bezpieczeństwa.
_________________ Można być pewnym tylko tego, że niczego nie można być pewnym
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 18:39, 09 Sty '09
|
|
fifi napisał: | Zawsze możesz Bimi udostępnić zawartość tabeli posts, posts_text oraz topics. To powinno wystarczyć do prowizorycznego odtworzenia forum na localhoście czy gdzieś, i nie spowoduje żadnych zagrożeń dla bezpieczeństwa. |
moge, ale kto z tego skorzysta? znając życie max 3 osoby odpalą sobie forum, ale i to tylko po to żeby zobaczyć czy działa...
zresztą bez innych tebel (m.in. z userami) nie będzie to takie proste.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
sonic3
|
Wysłany: 18:18, 12 Sty '09
|
|
Istnieje jeszcze inny sposób na zrobienie kopii tylko w formie odczytu. Możesz Bimi postawić na localhoscie kopie forum i przejechać ją httrackiem lub innym traktorem do archiwizacji stron w ten sposób mamy kopie forum w plikach (100% html i 0% baz danych).
Oczywiście zgrywanie całego forum do plików jest dość czasochłonne dlatego tylko localhost i osobna maszyna.
Forum zamknięte też należało by pominąć.
_________________ http://zakazaneowoce.pl/imgs/banery/baner-zakazaneowoce-350x20.jpg
Zdolność do dziwienia się jest początkiem do mądrości
Prawa jednego człowieka kończą się tam, gdzie zaczynają się prawa drugiej osoby.
W jedności siła nie w budowanych murach!!!
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
rEvolution
|
Wysłany: 22:06, 21 Mar '09
Temat postu: Kopia forum |
|
|
W momencie wprowadzenia w usa stanu wyjątkowego dowiemy się o tym natychmiast
(serv. w usa)
Co do kopii danych.
Niech każdy user przeglądający temat niejako "automatycznie" zapisze go u siebie na kompie.
Z kilkuset kopii zawsze można wszystko odtworzyć.
Linki do YouTube etc. w powyższej sytuacji i tak przestaną działać dlatego też każdy posiadający multimedia niech zabezpieczy je - przede wszystkim u siebie - w kilku kopiach (najlepiej również rozdając) w kilku różnych miejscach stosując - przede wszystkim - zapis OPTYCZNY - CD, DVD, BlueRay.
Sytuacja może być też oczywiście taka, że to wszystko i tak na nic się zda w nadchodzących czasach i okolicznościach ale to już inna historia...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Kreatywny
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Rafax
|
Wysłany: 15:14, 28 Sty '12
|
|
Opublikuj zrzut bazy. To akurat proste.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AQuatro
|
Wysłany: 19:34, 28 Sty '12
|
|
Tylko moje hasło wytnij z bazy przed publikacją. Resztę możesz zostawić.
A tak w ogóle to przed zbliżającą się cenzurą, warto by taką kopię zabezpieczyć.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 22:10, 28 Sty '12
|
|
nic się nie martwcie - tak łatwo mnie nie zamkną. bo i za co? mnie, takiego patriotę?
a tymczasem lepiej zainteresujcie się tor'em.
te najnowsze paczki tor co robią to praktycznie nie wymagają żadnej konfiguracji - tylko instalujesz, uruchamiasz i korzystasz z załączonej przeglądarki.
nawet moja mama sobie da radę, jak będzie zmuszona.
tak że jak wam tusk zablokuje dostęp do prawda2.info - bo że niby tu podróbki i piraci - to torem łatwo obejdziecie, przy pomocy węzłów tora znajdujących się w krajach które mają w dupie prawda2.info.
a nawet jak i wszystkie kraje zablokują, to mając tora można działać przez .onion, jak silk road.
tego się nie da zablokować - ludzie którzy próbują, nie mają pojęcia na co się porywają.
zresztą przypatrzcie się im, widać że to idioci - technologiczne bezmózgi.
tak że nie dajcie się zwariować oglądając ich obłęd w TV
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
memorandum
|
Wysłany: 23:46, 28 Sty '12
|
|
Nie grzesze raczej wieksza wiedza z zakresu informatyki oprocz tej podstawowej ale dobrych kilka lat temu juz testowalem Tora i predkosc jego dzialania wraz z przegladarka Firefox byla zastraszajaco niska.
Nie wiem jak jest dzis, czy cos sie poprawilo w tej materii czy raczej zmiany sa niewielkie, bo tymczasem:
Wielki brat Google patrzy
Sobota, 28 stycznia (05:20)
Już wkrótce Google będzie wiedziało nie tylko co robimy w sieci, ale też pozna więcej szczegółów o tym kim jesteśmy, jakie są nasze upodobania oraz najczęściej wyszukiwane informacje.
http://nt.interia.pl/internet/wiadomosci.....le,1752126
_________________ "Uważajcie na ludzi, którzy się nie śmieją.
Są niebezpieczni"
G. J. Cezar
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Venom
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 00:23, 29 Sty '12
|
|
memorandum napisał: | Nie grzesze raczej wieksza wiedza z zakresu informatyki oprocz tej podstawowej ale dobrych kilka lat temu juz testowalem Tora i predkosc jego dzialania wraz z przegladarka Firefox byla zastraszajaco niska. |
nie, no jak testowałeś dobrych kilka lat temu to na pewno masz zajebistą wiedzę w tym zakresie
szybko, czy wolno - to kwestie subiektywne.
po co ci prędkość do przeglądania forum - najważniejsze że się wczyta, będzie można się zalogować i napisać.
tak czy owak, nie da się tego zablokować - można co najwyżej spowolnić
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
memorandum
|
Wysłany: 16:49, 29 Sty '12
|
|
Venom, Bimi pelna zgoda co do mozliwosci i zalet dzialania Tora, w czasie kiedy ja go testowalem to trzeba bylo czekac nieraz i 30 sekund na zaladowanie strony albo i dluzej. Mniej lub wiecej wiem o co w tym chodzi i wtedy byc moze powodem byla predkosc lacza. Jak najbardziej rozwazam ponowne sprawdzenie, a byc moze i pozostanie przy tym rozwiazaniu.
Zaraz udowodnie swoja indolencje w tym temacie.
Kilka miesiecy temu dostalem na maila i tu szkoda ze przez zwykle "wku.....e" wykasowalem go zaraz po odczytaniu ale tlumaczac na Polski bylo cos o otrzymanym zgloszeniu w zwiazku z lamaniem praw autorskich przeze mnie zgloszonych przez bla bla bla do mojego providera. Zdenerwowanie siegnelo zenitu, bo w tamtym czasie moja aktywnosc w sieci peer to peer ograniczala sie do sciagniecia 1 filmu raz na dwa tygodnie, a do kina chodze rownie czesto. Od tamtego czasu szukalem rozwiazania na zachowanie mojej anonimowosci w sieci P2P, bo jak slyszy sie tutaj czyli w USA o pokazowych procesach i ludziach z wyrokami za sciagniecie i nielegalne udostepnianie 5 plikow MP3 na kwote 250 tys $ (mama byla odpowiedzialna za corke) to czlowiek dostaje ciarek na plecach, bo wezma ci wszystko jak beda mieli wyrok sadu.
I od tamtego czasu uzywam platnego proxy w Kanadzie tutaj link:
http://btguard.com/
W skrocie dostajesz U Torrenta 3.0 odpowiednio skonfigurowanego i ten program przesyla moj ruch w sieci P2P poprzez proxy w Kanadzie i tutaj pomimo zapewnien na stronie predkosc jest znacznie nizsza, bo wczesniej uzywalem Bit Torenta i hasalo jakos 5 razy szybciej - tak nie przesadzam. Przedtem film przy predkosci 1.5 M teraz 200,300 Kb/s. Wiem ze to zalezy od stosunku seed/peer ale mowie o porownywalnym przykladzie uprzedzajac wnikliwych. Chodzi mi o to, ze caly czas sie wyswietla ze nie lacze sie z nikim w prawym dolnym rogu i tak ma byc z tego co pisza, tylko w takim razie jak ja wysylam rownoczesnie sciagajac przeciez nie laczas sie z nikim. Czy tylko ja widze tutaj sprzecznosc??? Wiec moje pytanie jest jak mozna sprawdzic czy to naprawde dziala tak jak powinno i czy rzeczywiscie maskuja moj ruch w sieci P2P, bo jak chyba kazdy nie lubie placic za cos co nie jest mi potrzebne albo nie dziala tak jak powinno.
Od tamtej pory nie dostalem nic na maila w zwiazku z tym ani nic "jeszcze" w skrzynce pocztowej i chce aby tak pozostalo, bo tutaj widac ACTA juz dziala od dluzszego czasu.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za objasnienie mi tego paradoksu przez bardziej zorientowanych.
_________________ "Uważajcie na ludzi, którzy się nie śmieją.
Są niebezpieczni"
G. J. Cezar
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|