|
Autor
|
Wiadomość |
Bimi Site Admin
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 16:12, 04 Sty '12
Temat postu: Prosty test krwi pozwoli określić płeć dziecka |
|
|
Koreańscy badacze odkryli nowy nieinwazyjny sposób na sprawdzenie płci nienarodzonego dziecka już w pierwszym trymestrze ciąży - informuje serwis EurekAlert. Wyniki badań zostały opublikowane w styczniowym "The FASEB Journal".
Badacze z University School of Medicine w Seulu przekonują, że dotychczasowe metody określania płci płodu niedługo przejdą do historii. Znaleźli oni nowe, łatwiejsze rozwiązanie. Wystarczy zmierzyć poziom enzymów DYS14 i GAPDH we krwi matki, aby przewidzieć, czy jej dziecko będzie chłopcem czy dziewczynką. W dodatku badanie jest skuteczne już w pierwszym trymestrze ciąży. Jest to pierwszy test tego typu.
- Dotychczas wczesne określenie płci płodu było możliwe dzięki zastosowaniu inwazyjnych metod badawczych takich, jak pobieranie próby z kosmówki lub punkcja owodni. Jednak te badania wciąż niosą ze sobą ryzyko poronienia w wysokości jednego do dwóch procent i mogą być przeprowadzone dopiero w 11 tygodniu ciąży. Z kolei zastosowanie ultrasonografii nie jest skuteczne w pierwszym trymestrze, ponieważ genitalia dziecka nie są w pełni rozwinięte - tłumaczy Hyun Mee Ryu, naukowiec zaangażowany w badanie.
Naukowcy w ramach poszukiwania nowej metody, przebadali 203 kobiety, które były w pierwszym trymestrze ciąży. Pobrali od nich próbki osocza i oszacowali występującą w nim ilość enzymów DYS14 i GAPDH, dzięki czemu mogli określić płeć płodu. Rezultaty zostały potwierdzone po porodzie.
- Potrzeba jeszcze wielu badań, zanim tego typu test wejdzie do powszechnego użycia. Jednak to badanie pokazuje, że określenie płci dziecka jest możliwe już w pierwszych tygodniach po poczęciu. Współcześnie rodzice otrzymują czasem błędne informacje, dotyczące płci nienarodzonego dziecka. Ten test powinien być pomocny w rozwiewaniu wszelkich wątpliwości, na jakie narażone jest badanie ultrasonograficzne - dodaje Gerald Weissmann, redaktor naczelny "The FASEB Journal".
http://wiadomosci.onet.pl/nauka/prosty-t.....omosc.html
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Sikorski
|
Wysłany: 16:18, 04 Sty '12
Temat postu: |
|
|
Przyda się w Indiach, będą mogli szybciej sprawdzić, czy dziewczynka i przeprowadzić aborcję we wczesnym okresie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
King Crimson
|
|
Powrót do góry
|
|
|
armar
|
Wysłany: 16:38, 04 Sty '12
|
|
King Crimson napisał: | W Polsce też się przyda. Ja tam nie chciałbym mieć córki. Syn to jest syn a nie tam kolejne słabe ogniwo zaraz za żoną Po za tym idź i kupuj sukieneczki fuuuj! A syn to jest syn, jak już swoje lata skończy to można sobie chlapnąć razem, pogadać od dupie Marynie i starych góralach A córka przyprowadzi jakiegoś łachmytę i weź się szarp z jakimś gnojem, co masz go z założenia w najgłębszym poważaniu |
Kupowanie pieluszek, a przede wszystkim ich zmiana to dla Ciebie mniejsze fuuuj niż kupowanie sukieneczek?
Nigdy nie "chlapnąłeś" sobie razem z kobietą?
Uważasz, że jesteś jakimś łachmytą, którego poznała Twoja żona i z którym jej rodzice muszą się szarpać traktując go jak gnoja?
Twoje życie musi być bardzo przykre i przygnębiające...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 16:49, 04 Sty '12
|
|
kolega zdaje się ma córkę..
córka jest o tyle dobra, że przynajmniej daje gwarancję że jak dorośnie to nie okaże się pedałem
niby śmieszne - ale w praktyce niezwykle istotne w przypadku rodzica z homofobią.
tak czy owak, zgadzam się, że test się przyda nie tylko w indiach.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
King Crimson
|
Wysłany: 17:03, 04 Sty '12
|
|
Zażartowałem sobie a tu od razu fru o moim przygnębiającym życiu.
Hehe gwarancja, że nie zostanie pedałem, dobre
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
armar
|
Wysłany: 17:09, 04 Sty '12
|
|
Bimi napisał: | kolega zdaje się ma córkę.. |
I dlatego pisze, że nie chciałby jej mieć?
No, chyba, że chodzi o moją córkę, z której jestem dumny.
Bimi napisał: | córka jest o tyle dobra, że przynajmniej daje gwarancję że jak dorośnie to nie okaże się pedałem |
Homofilia występuje u obu płci, więc moja córka być może okaże się być lesbijką.
Na razie za wcześnie na symptomy takiego zaburzenia.
Bimi napisał: | tak czy owak, zgadzam się, że test się przyda nie tylko w indiach. |
Statystycznie rodzi się tyle samo dzieci obu płci, a przedwczesna wiedza o płci dziecka może być wykorzystana wyłącznie przez rodziców, którzy mają uprzedzenia co do dziecka konkretnej płci - czyli tak naprawdę nie kochają dziecka, tylko jego płeć.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 17:20, 04 Sty '12
|
|
armar napisał: | Bimi napisał: | kolega zdaje się ma córkę.. |
I dlatego pisze, że nie chciałby jej mieć?
No, chyba, że chodzi o moją córkę, z której jestem dumny. |
Oczywiście że o twoją - jaki mógłby być inny powód, że rzucasz się na drugiego człowieka, jeśli nie to że jesteś dumny ze swojej córki? Niewiele rzeczy wzbudza w człowieku większą agresję niż to gdy ktoś krytykuje jego dziecko
Cytat: | Homofilia występuje u obu płci, więc moja córka być może okaże się być lesbijką.
Na razie za wcześnie na symptomy takiego zaburzenia. |
To nie problem. Większość kobiet i tak jest biseksualna - matki o tym wiedzą, a i ojcowie powinni
Taka już nasza kultura i tradycja, że córka przedstawiająca rodzicom swoją partnerkę nie wywołuje aż takiej traumy jak syn przedstawiający im narzeczonego.
Cytat: | Statystycznie rodzi się tyle samo dzieci obu płci, a przedwczesna wiedza o płci dziecka może być wykorzystana wyłącznie przez rodziców, którzy mają uprzedzenia co do dziecka konkretnej płci - czyli tak naprawdę nie kochają dziecka, tylko jego płeć. |
Możliwe. Ale co mnie to obchodzi kto kogo kocha, albo za co?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Sikorski
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 17:57, 04 Sty '12
|
|
Sikorski napisał: | Heh, chyba nie macie pojęcia co się w Indiach dzieje skoro ironii nie czujecie. Mnie to rybka, ale być tam facetem w niektórych miejscach jest przejebane, tam są całe wiochy z kilkoma kobietami. |
Też mi przejeb. U nas w Polsce są całe seminaria z samymi facetami - zero kobiet!
I jakoś tam nie narzekają...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Sikorski
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Genezyp_Kapen
|
Wysłany: 23:44, 04 Sty '12
|
|
Cytat: | córka jest o tyle dobra, że przynajmniej daje gwarancję że jak dorośnie to nie okaże się pedałem |
No chyba że taka Kazia Szczuka się urodzi..
no albo nie daj boże jedna z największych zbrodniczych żydowskich kurew jak wolińska (tfu tfu tfu)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Helena_Woli%C5%84ska
_________________ Genezyp_Kapen
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Krzyzak
|
Wysłany: 12:19, 05 Sty '12
|
|
King - jak to mówią - najważniejsze, żeby było zdrowe. Człowiek nie zdaje sobie na codzień sprawy z tej prostej prawdy.
Faktem jest, że sam chciałem mieć pierwszego syna - udało się. Teraz drugi syn w drodze
Chciałbym też dziewczynkę - bo sam wiesz jak to jest - inne role się im z reguły przeznacza już od początku ucząc, że syn to w garażu pomoże a dziewczyna ciasto upiecze
Chociaż jak sobie pomyślę, że ktoś w przyszłości będzie pierdolił moją robotę...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|