W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Kobiety będą mogły pracować jako górnicy  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena: Brak ocen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 1027
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Easy_Rider

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:31, 29 Sty '08   Temat postu: Kobiety będą mogły pracować jako górnicy Odpowiedz z cytatem

Polska_Times

To jakiś pijany sen wariata. W imię obłędnej ideologii równości (vide "parady równości") wraca się do najgorszych wzorców komunistycznej stachanowszczyzny, której hasłem przewodnim było "Kobiety na traktory". Czy mamy rozumieć, że całe dotychczasowe polskie i europejskie ustawodawstwo o ochronie pracy kobiet, będzie można sobie wsadzić do butów, jako sprzeczne z chorymi dyrektywami UE? Czy to w praktyce ma oznaczać, że przepisy np. zezwolą kobietom nosić takie same ciężary jak mężczyźnom, w ramach równouprawnienia? Tego nie było nawet w komunie.

Widać, że siłom, które rządzą UE, z jakichś względów jest nie na rękę istnienie różnic fizjologicznych między płciami, stąd też np. nachalna promocja homoseksualizmu. Czy na tym ma polegać postęp w rozwoju ludzkości? Jeśli tak dalej pójdzie, to Unia nakaże mężczyznom rodzić dzieci, no bo dlaczego mają to robić tylko kobiety?

Komuna wróciła - tyle, że z zachodu i w bardziej perfidnej formie. Kiedyś ludzie będą się zastanawiać - jak to możliwe, że po całych doświadczeniach Europy wschodniej z eksperymentem komunistycznym, współcześni bez sprzeciwów dopuścili do zaistnienia podobnego systemu. Np. więzienie za poglądy - to już się dzieje w sprawie tzw. kłamstwa oświęcimskiego.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Voltar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:46, 29 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

proponuję jeszcze kobiety - drwale, a facetów zapedzić do pracy jako przedszkolanki najlepiej...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Easy_Rider

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:49, 30 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Voltar napisał:
... a facetów zapedzić do pracy jako przedszkolanki najlepiej...

Niektórym to by może nawet odpowiadało. Niedługo i oni upomną się o swoje prawa jako mniejszość (w starej UE właściwie to już się dzieje), a ci, którym się to nie podoba, zostana nazwani "pedofobami".
Powrót do góry
piotr147

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:10, 30 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W dziejszych czasach jeśli kobieta chce pracować z zawodzie górnika to w sumie ma do tego prawo takie jest moje zdanie ...
Podjęcie pracy w jakimś zawodzie jest dobrowolne.
Równie dobrze można kobietą za bronic pracy w policji ...

<edit> Na interia360.pl czytałem jak kobieta chciała być spawaczem.
Wolno jej takie czasy ...
Powrót do góry
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:13, 30 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co to komu przeszkadza?
nikt ich przecież nie zmusza do pracu w kopalni, a zawsze chyba lepiej mieć możliwośc zostać górnikiem niż jej nie mieć...
wy bronicie kobiet, czy zawodu górnika? Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
piotr147

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:32, 30 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Propagują dyskryminacje zawodową ...
Powrót do góry
Easy_Rider

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:28, 30 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bimi napisał:
... wy bronicie kobiet, czy zawodu górnika?

Niby błahy temat, ale jednak tylko pozornie. Żeby było jasne, chciałbym na początku wyjaśnić, że nie chodzi mi o sam fakt zatrudnienia kobiet w kopalni, gdyż na jej pracę składają się różne służby - np. służba geologiczna, gdzie już obecnie kobiety są zatrudnione na dole. Chodzi o te najcięższe prace na "przodku".

Nie chodzi ani o obronę górników, ani o dyskryminowanie kobiet - chodzi o coś znacznie ważniejszego, mianowicie o obronę pewnych zasad wypracowanych przez cywilizację europejską w zakresie ochrony pracy kobiet. Wynikają one z prostego faktu, że kobiety są słabsze fizycznie oraz że ich zadaniem jest urodzenie dzieci. Tak to po prostu jest i nie może tego zmienić żadna pokrętna filozofia. Ale widać Unia uważa, że jest to nieuzasadniona nierówność i chciałaby wprowadzić również w tym zakresie "urawniłowkę", co jest po prostu jakąś chorą utopią, nie mającą odniesienia nawet do czasów wspólnot plemiennych, gdzie również był jakiś podział ról dla kobiet i mężczyzn. Ciekawe, jak daleko zajdzie ta paranoja, ale jeśli dobrze rozumiem logikę wydarzeń, to czy możemy się spodziewać również zniesienia ochrony pracy kobiet w czasie ciąży, czyli jakiegoś nowego, nie mającego precedensu barbarzyństwa?

Oczywiście, nie można nikogo uszczęśliwiać na siłę. Jeżeli ludzie mieliby wolny wybór w zakresie pracy, to nigdy nie doszłoby do sytuacji, że kobieta chciałaby pracować w zawodzie wzbronionym przez prawo dla kobiet. Ale w warunkach polskiego bezrobocia, może dojść do rozpaczliwych prób podejmowania takich prac, jeżeli zezwoli na to prawo i łatwo przewidzieć skutki społeczne takiej "rewolucji" - zasiłki i renty z powodu szybszej niż u mężczyzn utraty zdrowia oraz liczniejszych wypadków przy pracy.

Podobnie jest z ochroną pracy młodocianych - czy następnym krokiem będzie zniesienie ograniczeń dla tej grupy i doczekamy czasów jak w XVIII w., że w kopalniach Anglii pracowały dzieci i kobiety w ciąży?
Powrót do góry
Boruta

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:46, 31 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tylko Easy Cool łapie o co tutaj chodzi ... reszta niczym papugi powtarza polit-poprawne slogany ...

właściwie, to nie ma o czym mówić, nawet po usunięciu wszelkich zakazów...kobiety nie będą pracować na dole jako górnicy , bo się poprostu do tego nie nadają ...

"Przerobiłem" na dole wiele lat, ...nie raz i nie dwa pot lał mi się po jajach, a szczury wpierdalały moje chleby (...), bywało, że przez rząpia (niecki wypełnione wodą) przeprawiałem się wpław, albo na "rabunku" ściany podpinałem łańcuchy do sekcji po pas zanurzony w błocie ...

nie znacie górnictwa, ...gorzej ...nie znają go ci którzy pierdolą o równouprawnieniu ...

....nie pracowaliście "na noc", kiedy w atmosferze o zmniejszonej ilości tlenu zmęczenie przychodzi szybciej niż normalnie, nie poruszaliście się w wyrobiskach, w których z prądem powietrza unosił się smród ekstrementów (ludzie to nie roboty i czasem muszą się wysrać), ...

Górnictwo to nie tylko przodki i ściany, to także transport (w tym ręczny ...gdyż nie wszędzie da się doprowadzić kolejki zmechanizowane) oraz wszelkie roboty przygotowawcze jak zabudowa skrzyżowań z użyciem ciężkich stojaków i szyn, czy przebudowy (w tym tzw. "przebudowy niebezpieczne"), gdzie doprowadza się wyrobisko do wymaganych gabarytów ...,

Górnictwo to także "rabunki" obudowy ...

oj ....uciekało się czasem kiedy po "wyrabowaniu" (tj. usunieciu) elementów obudowy ta część górotworu, która była nią podparta traciła stabilność i z góry spadały elementy skał ...

A i tak miałem (mam) szczęście bo nie pracowałem na kopalni, zagrożonej wybuchem metanu i/lub wyrzutami gazu i skał, że o tąpnięciach nie wspomnę ...

Poza tym należy wiedzieć, że ...najwieksze zagrożenia stwarzają wszelkiego typu maszyny i urządzenia bedące w ruchu ...

i ludzie ...

tutaj wygrywają tylko skurwysyny (jak ty nie podpierdolisz kogoś, to ktoś wcześniej podpierdoli ciebie) Wink ...

wszystko zaś opiera się na hierarchii ... zwykły robotnik pod ziemią ma gówno do gadania ...on jest od wykonywania poleceń, a nie od dyskutowania, to samo wyżej ...

jeden się kurwa boi drugiego ... Embarassed

Ale nie myście sobie, że ta tyrania jest czymś złym ...

otóz jest ona bardzo potrzebna ...dlaczego ?

ano dlatego, że ...wyrobiska podziemne i całe to "otoczenie" nie są naturalnym środowiskiem człowieka, ....

ludzie zjeżdzają na dół "niechetnie", i myślą tylko o jednym ...odrobić się i ...jak się da to, wcześniej spierdolić na górę ...

dlatego czasem organizuje się "łapanki" na takich uciekinierów i karze ich przykładnie "upomnieniem", "naganą" albo zwolnieniem z roboty ...

więcej ...ludzie czasami bywają lekkomyslni i dlatego "władza" musi egzekwowac od nich przestrzeganie przepisów bhp (dla ich dobra) ...a jak się to odbywa ...?

ano robi się kontrolę pracowników czy posiadają przy sobie środki ochrony (w które wyposaża ich pracodawca) i czy stosują je zgodnie z przeznaczeniem (co stale wbija im się do głów na szkoleniach cotygodniowych i okresowych), a tych którzy ich nie stosują karze się(potrąceniem części dniówki, albo całej ...albo jak wyżej), ....

nie ma hi hi ani ha ha ...

albo robisz i stosujesz się do wymagań i przepisów, stawiasz się trzeźwy do pracy, przeszkolony z ważnymi badaniami ... albo wypierdalaj ...

i co ...?

i wszyscy chodzą jak w zegarku ...i są zadowoleni ...a każdy liczy ile mu jeszcze zostało do emerytury ...

p.s.
ci zaś, którzy myślą, że kobiety mogą pracować jako górnicy na równi z chłopami mają po prostu nasrane we łbie ...

Pozdrawiam
sprzeciw

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:08, 31 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niech sobie będzie równouprawnienie, skoro jest tam tak źle, to na pewno będzie 20 tysięcy ochotniczek na to stanowisko. Nie powinno się zabraniać ludziom pracy i koniec, ktoś chce zapierdalać jak wół niech to robi.

Przecież nie będą ciągnąć tych kobiet pod ziemie na siłe, na Bogów olimpijskich, bez żartów. Gorzej by było, gdyby taka kobieta stanowiła zagrożenie pod tą ziemią. Ale większe zagrożenie dla tych ludzi to pewnie spółki węglowe w których pracują.
Powrót do góry
Boruta

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:34, 31 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sprzeciw napisał:
... Ale większe zagrożenie dla tych ludzi to pewnie spółki węglowe w których pracują.

to zbyt daleko idące uproszczenie wynikajace z nieznajomości realiów ...

...otóż "zagrożenia" występujące w kopalniach nie zależą od tego czy dany zakład górniczy wchodzi w skład "spółki" czy też jest w pełni "samodzielny" ....

Bezpośredni nadzór nad bezpieczeństwem w kopalniach pełni "Urząd Górniczy" ...który tak samo egzekwuje przestrzeganie norm i przepisów od "wielkich" jak i od "małych" przedsiebiorców ...

Poza tym pojedyncze kopalnie nie są w stanie utrzymać się na rynku, i nie dlatego żeby nie miały zbytu na wydobyty surowiec, ale dlatego że nie pozwala im na to konkurencja ...dlatego też wiekszość zakładów górniczych działa albo w ramach holdingów węglowych albo w ramach koncernów energetycznych ...

p.s.
wracając do meritum ...

Jeżeli chodzi o "równoprawnienie" , to wszelkie wynikajace stąd nieporozumienia biorą się z błędnych założeń i wyobrażeń wg, których "wszyscy jesteśmy tacy sami" ...

otóż ...wcale nie jesteśmy ani tacy sami, ani jednakowi, chyba że staniemy się "bezkształtną", bezpłciową i zhomogenizowaną masą, ....ale czy wtedy będziemy jeszcze ludźmi ...?

Nie wszystko co ochrzcimy mianem "równości" czy "równouprawnienia" ma racjonalne podstawy i uzasadnienie, nie wszystko z tego "służy" ludziom, a czasem nawet przynosi im więcej szkód niż pożytku ...

Pozdrawiam Cool
sprzeciw

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:16, 31 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Boruta napisał:
sprzeciw napisał:
... Ale większe zagrożenie dla tych ludzi to pewnie spółki węglowe w których pracują.

to zbyt daleko idące uproszczenie wynikajace z nieznajomości realiów ...

Nie mam zbyt wielkiego pojęcia o górnictwie, nie mój region itd itp.
Ale wracając do zagrożenia przez spółki węglowe, najlepszym przykładem jest kopalnia Halemba, ponoć były zaniedbania przez kompanie węglowa do której należy. Większość ludzi była z prywatnej firmy którzy tam stracili życie, co nie jest żadnym usprawiedliwieniem ich skurwysyństwa. I jak widać, żadne kontrole nie pomogły zapobiec tragedii, bo na stołkach w zarządach siedzą sukinsyny i tyle.

Co do samego równouprawnienia, to ja mam inny pogląd, nie powinno się szufladkować ludzi, ten może pracować tu, a ten nie może tam. Inteligentne kobiety i tak pewnie nie będą się w takie "szambo" i ryzyko utonięcia w nim pakować... większość z niech ma dzieci, np. gdyby dwóch rodziców pracowało na dole i pewnego dnia nie wrócili oboje? Myślę, że matki nie są tak głupie i biorą taką możliwość pod uwage. No chyba, że będzie ciężka sytuacja materialna i będzie trzeba dorobić, a wtedy nie nic nie wiadomo.
Powrót do góry
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:18, 31 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Easy_Rider napisał:
Wynikają one z prostego faktu, że kobiety są słabsze fizycznie oraz że ich zadaniem jest urodzenie dzieci.

To żeś juz poleciał, niczym Rydzyk lub Mikke Smile

Cytat:
Oczywiście, nie można nikogo uszczęśliwiać na siłę. Jeżeli ludzie mieliby wolny wybór w zakresie pracy, to nigdy nie doszłoby do sytuacji, że kobieta chciałaby pracować w zawodzie wzbronionym przez prawo dla kobiet.

Dlaczego nie? Niektóre kobiety mają większe jaja niż przeciętny facet. Medycyna nie zna przeciwwskazań pracy dotyczących płci. Co innego psychiki, warunków fizycznych, itp. ale sama płeć o niczym nie świadczy, bo niejedna babeczka wywija kilofem lepiej niż ja. Czego ja jej akurat nie odmawiam Smile

Cytat:
Ale w warunkach polskiego bezrobocia, może dojść do rozpaczliwych prób podejmowania takich prac, jeżeli zezwoli na to prawo i łatwo przewidzieć skutki społeczne takiej "rewolucji" - zasiłki i renty z powodu szybszej niż u mężczyzn utraty zdrowia oraz liczniejszych wypadków przy pracy.

Podobnie jest z ochroną pracy młodocianych - czy następnym krokiem będzie zniesienie ograniczeń dla tej grupy i doczekamy czasów jak w XVIII w., że w kopalniach Anglii pracowały dzieci i kobiety w ciąży?

Na tej zasadzie to można zabronić pracy każdemu w każdym zawodzie.

Ciągle nie rozumiem dlaczego uważasz, że zakaz pracy kobiet w kopalni miałby być dla kobiet korzystny. Dla mnie to tak jakbyś zabronił facetom pracować w kuchni Laughing
Powrót do góry
Easy_Rider

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:29, 31 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@Boruto - nic dodać, nic ująć do sprawy kobiet w górnictwie i nikt nie potrafiłby tego zrobić lepiej niż Ty, znający temat z autopsji.

Natomiast sprawa rzeczywiście ma szerokie odniesienia, bo sięga jakby do podstaw całego sensu egzystencji. Podział w przyrodzie na pierwiastek żeński i męski ma charakter powszechny, gdyż nie dotyczy tylko ludzi, ale większości świata zwierzęcego i w dużej części również roślinnego. Ci, którzy chcieliby doprowadzić do całkowitego "zrównania" płci, chyba sobie chuje na łby pozamieniali (nie da się tego mniej dosadnie określić). Tego nie było nawet w komuniźmie, który często kojarzony jest z utopią.

Pozdrowienia dla zwolenników UE - jeżeli jeszcze tacy są na tym forum.
Powrót do góry
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:32, 31 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przecież ue nie ma tu nic do rzeczy
chodzi o elementarne zasady liberalizmu i ludzkiego wspołżycia: nie rob drugiemu co tobie nie miłe
nikt by chyba nie chciał, zeby mu zabronić pracy w jakimś zawodzie?

mysle ze teza wysunięta w tym wątku to zwyczajna hipokryzja.
że niby w obronie kobiet.. gówno prawda.
raczej w obronie facetów i "ich" zawodów, w ktorych rzekomo są niezastąpieni

od razu przypominają mi się zmiennicy Smile
Powrót do góry
sprzeciw

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:41, 31 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o mnie i UE, to dziękuje, ale postoje i z góry popatrzę.

Easy_Rider, ale Ty czegoś nie rozumiesz, kobieta i mężczyzna na samym początku swojego istnienia nie musieli mieć "zakazów" i najpewniej takich nie mieli, oni po prostu wiedzieli kto od czego jest i kogo na co stać. Dużo się nie zmieniło. To ludzie mają taką cholernie chorą żądze "zakazania" komuś czegoś, jakim prawem? Jestem pewny, że gdyby nie było zakazów, to by sie wiele nie zmieniło, końca świata by nie było, kobietom by penis nie urósł, a mężczyzn piersi. Wszystko by było jak teraz.
Powrót do góry
urwis

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:42, 31 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bimi napisał:

mysle ze teza wysunięta w tym wątku to zwyczajna hipokryzja.
że niby w obronie kobiet.. gówno prawda.
raczej w obronie facetów i "ich" zawodów, w ktorych rzekomo są niezastąpieni

od razu przypominają mi się zmiennicy Smile

moze i tak, to niby wolny kraj, a kobiety maja wolny wybor.

Tylko dziwnie to brzmi gdy w Polsce brakuje rak do pracy, bo nikt nie chce za psie pienadze pracowac. A Moze "towarzycho" boi sie ze beda musieli sami rekawy zakasac?

Niech sie mury pna do gory! Pani Magda z Ciechanowa wlasnie wykonala 200 procent normy, wraca teraz do domu, gdzie czeka na nia czworka szczesliwych dzieci, mama przygotuje im jedzonko i kolo 4 nad ranem zdrzemnie sie pol godzinki, potem wroci wypoczeta na budowe, gdzie tym razem pobije rekord i zrobi 300procent normy! hey ho, hey ho.... :]
2Kor 11,13-14
Powrót do góry
Easy_Rider

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:02, 01 Lut '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@Bimi - obawiałem się tego, że moja wypowiedź zostanie odebrana w ten sposób, że jedyną rolą kobiet jest rodzenie dzieci - otóż takim mikkoidą to ja nie jestem, chociaż z zainteresowaniem czytam felietony tegoż, gdyż zmuszają do myślenia.

Chodziło mi po prostu o to, że jeżeli w ogóle mówimy o rodzeniu dzieci, dotyczy to kobiet - sprawa chyba nie wymagająca dyskusji, chociaż nie wykluczam, że "nieubłagany postęp" doprowadzi do tego, że będzie można jednego z małżonków-homosiów przerobić na fizjologiczną kobietę, mogącą rodzić dzieci. Z rodzeniem dzieci wiąże się okres ciąży, który chyba powinien powodować jakieś prawne ograniczenia w wykonywaniu prac i w tym zakresie również chyba nie powinno być dyskusji. Podobnie - w sprawie ułatwień dotyczących wychowania dzieci do 2 lat.

Natomiast przedmiotem kontrowersji, o ile dobrze zrozumiałem intencje adwersarzy, jest sprawa wykazu prac wzbronionych dla kobiet, co jest traktowane jako dyskryminacja. Zaszło tutaj jakieś nieporozumienie. Nikt nie zabrania kobietom wykonywać na użytek prywatny żadnych prac. Tak więc, np. w gospodarstwach rolnych kobiety jeżdżą na traktorach, w ciąży noszą wiadra z wodą i wykonują różne inne ciężkie prace. Ale jest to wykonywane dobrowolnie i na własne ryzyko.

Natomiast czym innym jest praca najemna, gdyż w tym momencie staje się to przedmiotem objętym przez prawo pracy, które nie może przejść obojętnie wobec kwestii ochrony pracy kobiet. Jeżeli ktoś chce to nazywać dyskryminacją, to równie dobrze mógłby nazwać jako dyskryminujący zawarty w kodeksie rodzinnym zakaz zawierania małżeństw, który obejmuje następujące przypadki:

- z krewnymi w linii prostej (rodzice, dzieci, wnuki),
- z rodzeństwem (również przyrodnim),
- osoby adoptującej z adoptowanym,
- powinowaci w linii prostej (teściowie, synowe, zięciowie),
- mężczyznom, którzy nie ukończyli lat 18,
- kobietom, które nie ukończyły lat 16,
- osobom, które już pozostają w związku małżeńskim,
- osobom całkowicie ubezwłasnowolnionym, dotkniętym chorobą psychiczną lub niedorozwojem umysłowym.

Jakaż sfera dyskryminacji! I tym samym - jakież pole do działania dla jakobinów spod znaku UE!

Zastanawiam się, czy postulaty odejścia od ustaw o ochronie pracy kobiet wyszły ze środowisk kobiecych - to byłoby jeszcze zrozumiałe. Ale wydaje mi się, że wyszło od tych samych kręgów, które popierają małżeństwa homosiów i są przeciwko karze śmierci (ale wysyłają wojska do Iraku). Stąd też, tę sprawę trzeba widzieć w szerszym kontekście - chodzi o wychowanie "nowego człowieka", według wzorców ustalonych przez rząd światowy - bez tożsamości płciowej, narodowej, światopoglądowej, po prostu stada hominidów (gojów?), którym będzie mogła rządzić rasa panów. UE jest tylko formą przejściową do "ostatecznego rozstrzygnięcia" - to odpowiedź dla @Bimiego.
Powrót do góry
Boruta

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:59, 01 Lut '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sprzeciw napisał:
... wracając do zagrożenia przez spółki węglowe, najlepszym przykładem jest kopalnia Halemba, ponoć były zaniedbania przez kompanie węglowa do której należy. Większość ludzi była z prywatnej firmy którzy tam stracili życie, ...
I jak widać, żadne kontrole nie pomogły zapobiec tragedii, bo na stołkach w zarządach siedzą sukinsyny i tyle....

tak na dobrą sprawę to nie wiemy co rzeczywiście wydarzyło się w Halembie ...

być może doszło do wyrzutu metanu z jakiejś kawerny, albo zebrał się on pod przenośnikiem i dopiero po "wyrabowaniu" jednego z koryt znalazł on swe ujście ...a do zapalenia mogło dojść od iskry jaka powstała (być może) od uderzenia kilofa o element stalowy ?
...i tutaj muszę dodać, że sprzęt do wykrywania CH4 rejestruje zawartośc metanu w atmosferze kopalnianej, a nie jego nagromadzenie w górotworze (kawerny i pustki w pokładzie i skałach otaczajacych) lub izolowanych "zbiornikach" ...a takim "zbiornikiem" mogły być w/w koryta ściśle przylegające do spągu ...

nie wiem ...

nie chcę podejrzewać nikogo o chęć zakurzenia cygareta ...

jeżeli zaś chodzi o zaniedbania ...to kiedy dojdzie do tragedii media zawsze się o nich rozpisują , nawet wtedy gdy nie mają one żadnego związku z zaistniałą sytuacją ...

Być może, żeby podkreslić fakt, iż nie zawsze należy dążyć (za wszelka cenę) do "równouprawnienia" użyłem niecenzuralnego języka i nietypowych porównań ...

Nie chodziło mi o "obronę" męskiego zawodu, ale o bezsens tak pojetego zacierania różnic między płciami ...

Dlatego raz jeszczę musze podkreślić, że w tych kwestiach całkowicie zgadzam się z Easym Cool , zwłaszcza, że jak pisze mój stary Przyjaciel nie chodzi tutaj o walkę z dyskriminacją kobiet ale o kolejne pole do popisu dla jakobinów z UE ..

Pozdrawiam Cool
neira

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 02:43, 07 Lut '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie jestem feministka i uwazam, ze mezczyzni tez czasami sie do czegos przydaja, np. do koszenia trawnikow Smile, otwierania drzwi i przynoszenia nam kwiatow.
a tak powaznie mowiac, to nie mialabym nic przeciwko zeby mezczyzni zaczeli rodzic dzieci, i dorzucilabym im jeszcze comiesieczny okres. czysta przyjemnosc.
nie rozumiem tylko stwierdzen ze z okresem ciazy u kobiet powinny sie wiazac jakies ograniczenia. bo niby dlaczego? czy to choroba? chociaz szczerze mowiac wiele kobiet tak to traktuje. jesli mam ochote narazac sie na niebezpieczenstwo to moja sprawa.i z pewnoscia nie chcialabym zeby poziom tego niebezpieczenstwa okreslal mi mezczyzna, ktory nie byl w ciazy. oczywiscie zgadzam sie na rozne udogodnienia, ale nie na zakazy. jakim do cholery prawem?
a co mnie "rozwalilo" to stwierdzenie, ze na uzytek prywatny moge jezdzic traktorem, ale juz jako pracownik to nie?za pieniadze,to juz bede stanowic zagrozenie? przepraszam, ale to paranoja!
jesli jako kobieta wycisne na klate 200 kg, jestem zdrowa i silna, a obok stoi facet ktory ledwo 70 kg wazy, to do fizycznej pracy maja jego zatrudnic??tylko dlatego ze to "meska robota"? i to nie jest dyskryminacja?jesli kobieta cos spieprzy to najpierw sie mowi, ze to dlatego, ze jest glupia baba, ale jesli jakis kompletny idiota rodzaju meskiego cos zawali, to wina lezy wszedzie ale na pewno nie w jego plci. nalezy sie zajac zmiana takiego typu myslenia w ludziach, a nie ingerowac w to czy dana praca jest dla kobiet odpowiednia czy nie.
do kazdej pracy sa jakies wymagania ktore przyszly pracownik powinien spelnic, i nie ma prawa w tych wymaganiach byc podana plec! a kobieta potrafi byc odpowiedzialnym i dobrym pracownikiem, niezaleznie od branzy.
przepraszam jesli moj post jest troche chaotyczny i emocjonalny, ale jesli easy rider powiedzialbym mi cos takiego w twarz, co tutaj wypisuje, to z checia pokazalabym mu sile kobiet.

Prawda jest dziwniejsza od fikcji, a to dlatego, że fikcja musi być prawdopodobna. Prawda - nie.
— Mark Twain
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mijak

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:01, 07 Lut '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Są silne kobiety. Fakt, większość kobiet nie nadaje się do tej pracy, są różnice między płciami, ale każdy jest inny.

Są kobiety nadające się na górników i faceci którzy świetnie sobie radzą z małymi dziećmi.

Mały procent, ale tylu ludzi jest na świecie, że znajdzie się wiele kobiet-świetnych górników.

Jak już pisał bimi - nikt ich nie zmusza do takiej pracy i ja sie pod tym podpisuję rękami i nogami.
neira

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:37, 07 Lut '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oczywiscie, ze nikt kobiet nie zmusza, ale powinny miec taka mozliwosc. a to czy ktos nadaje sie do jakiejs pracy absolutnie nie powinno byc uzaleznione od plci, tylko od kwalifikacji.

Prawda jest dziwniejsza od fikcji, a to dlatego, że fikcja musi być prawdopodobna. Prawda - nie.
— Mark Twain
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Boruta

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:45, 07 Lut '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

neira napisał:
oczywiscie, ze nikt kobiet nie zmusza, ale powinny miec taka mozliwosc. a to czy ktos nadaje sie do jakiejs pracy absolutnie nie powinno byc uzaleznione od plci, tylko od kwalifikacji.

ludzie o czym Wy piszecie ... Question

kwalifikacje w górnictwie zdobywa się w trakcie wieloletniej praktyki pod ziemią...
większość zatrudnionych ... podobnie jak ja (chociaż miałem zdaną maturę i ukończone technikum ..ale nie górnicze)zaczynała pracę w kopalni w charakterze robotnika bez kwalifikacji ...
Dopiero po jakimś czasie (1-3 lat - zależnie od wykształcenia: zazasdnicze albo średnie) można było ubiegać się o skierowanie na kurs górnika ... .

...i ...jeszcze jedno ...

to czy ktoś nadaje się do pracy pod ziemią wcale nie zależy od kwalifikacji czy siły jego mięśni ale od psychiki ...

jeżeli zaś twierdzicie, że pod tym względem kobiety nie różnią się od mężczyzn to powtarzacie kłamstwa medialnych ideologów politycznej poprawności ...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: