aro_klb napisał: |
Nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa jednak myślę ,że warta zapoznania |
Aha,więc nie wiesz czy ta informacja jest prawdziwa a mimo to uważasz że warta jest "zapoznania"
Ja zaś uważam że warta jest sprawdzenia,co też @aro_klb powinieneś rychło uczynić.
Mam rozumieć że katyński cmentarz dla zmyłki noszący nazwę "Memoriał" a tak naprawdę,(w wyniku tajnego porozumienia) nazywa się
Pomniki pamięci zwycięstwa nad Polakami - czy tak?
Cytat: |
Podczas prawie pięćdziesięciominutowej rozmowy przeprowadzonej przez dziennikarzy Nowego Ekranu, wyszły na jaw jeszcze inne podłości i dziwne działania polskich władz związane z Katyniem. Z opublikowanych kolejnych materiałów Polacy dowiedzą się o pokątnym handlu pamiątkami katyńskimi |
A kiedy do tego doszło? z tego co wiem (ale zapewne nie wiem wszystkiego),były 3 ekshumacje.Pierwszą przeprowadzali przedstawiciele III Rzeszy w kwietniu 1943,drugą Ruscy w styczniu 1944r a trzecią Polacy w 1991r.Kiedy doszło do zgromadzenia a co gorsza zagarnięcia tych pamiątek?
Sprawa jest wielce interesująca bo już sam fakt istnienia tych pamiątek jest zdumiewający.Jak wiadomo zgodnie z tajną instrukcją NKWD rozstrzeliwanych ( wszystkich rozstrzeliwanych) przed egzekucją pozbawiano wszystkiego co mogło wskazywać na tożsamość skazańców.Tak więc: rozbierano (aby nikt nie poznał po odzieniu czy był to chłop,inteligent,wojskowy),usuwano szczegóły mogące sugerować kim była ofiara ( zabierano osobiste przedmioty np okulary,popom golono brody zabierano krzyże,itp )
I tylko dla polskich oficerów uczyniono absolutny wyjątek grzebiąc ich w mundurach,epoletach,z notesami,pamiętnikami,aktami chrztu,zdjęciami,i innymi gadżetami.