pszek napisał: |
Ja nie zgadzam się ze wszystkimi tezami i prognozami stawianymi w filmie,powiem nawet że stanowczo się nie zgadzam , ale mam świadomość że autorzy filmu są prawosławnymi ortodoksami |
Przyznać się muszę że była we mnie wielka pokusa aby tego filmu nie rekomendowac na tym forum.
Wynikało to głownie z obaw że nieznający ruskiej ,zwłaszcza ortodoksyjnej mentalności ,polski widz przyjmie treść filmu bez żadnej głebszej refleksji,a nawet nadbuduje go własnymi teoriami.
Pokusa została dzielnie przezwyciężona i skoro tylko ukażą się kolejne części filmu na pewno je zaprezentuje.Teraz kilka uwag na temat środowiska reprezentowanego przez Konstantyna Duszenowa.
Z całą pewnością sa to ludzie uczciwi ,wielkiej odwagi ,oddani Cerkwi ,patrioci.Ale w swych działaniach nie zawsze są rozważni ,nie uwzględniające żadnych politycznych niuansów o kompromisach nie wspominając.
Otóż w 2005 r środowisko to zainicjowało tzw List 500 ,petycję skierowaną do naczelnej prokuratury z żądaniem delegalizacji wszystkich organizacji żydowskich działających na terenie Rosji.zawiązał się ruch
"Żyć bez żydowskiego strachu "
Petycja nosi nazwę List 500 ale podpisało ją tysiące osób w tym deputowani Dumy oraz inne powszechnie znane i szanowane osoby.
List 500 wywołał burzę co było do przewidzenia i wprawdzie nie został odrzucany ale utknął gdzieś w trybach machiny sprawiedliwości.
List 500 spotkał się również z krytyką środowisk którym nie można odmówić ani patriotyzmy ani szacunku dla chrześcijańskich wartości.Jedną z tych osób był diakon Andrjej Kurajew ,profesor teologii ,postać bardzo znana i popularna.To wybitny intelekt ,jego wykładów na rozmaite ( nie tylko kościelne) tematy można słuchać z satysfakcją i bez zażenowania.
Otóż diakon Kurajew skrytykował inicjatywę "List 500" i choć ta krytyka wyrażała głęboki patriotyzm ,rozsądek,polityczny realizm ,to i tak wywołała oburzenie ortodoksów .
Diakon Andrjej Kuraje o Liście Pięciuset włączyć polskie napisy