Zapomnijcie o GMO i mięsie z klonowanych zwierząt
Temat jest interesujący, ale jeszcze dość odległy od spełnienia, jednakże warto wiedzieć nad czym pracują naukowcy, aby "umilić" nam życie.
Cytat: |
...Dla wszystkich tęskniących za soczystym stekiem, ale niegodzących się na zabijanie zwierząt, nadchodzi czas świętowania. W najnowszym numerze miesięcznika „Tissue Engineering” zespół holenderskich i amerykańskich badaczy omawia sposoby wyprodukowania mięsa z mięsa. A ściślej – z komórek prekursorowych, które mnożą się w laboratoryjnej szalce i w odpowiednich warunkach przekształcają w... No właśnie, na razie większość eksperymentów, w tym prowadzonych przez NASA, kończyła się produkcją czegoś, co w najlepszym razie przypomina parówki. Autorzy pracy są jednak przekonani, że w niedalekiej przyszłości uda się stworzyć całkowicie naturalne schabowe, steki czy karkówkę.
Pomysł polega na tym, by komórki mięśniowe hodować na kurczliwym podłożu. Wystawione na działanie sił rozciągających sztuczne mięśnie nabierałyby siły i zamiast bezkształtnej masy tworzyły struktury przypominające ich zwierzęcy pierwowzór. Stąd tylko krok do produkcji mięsa, które wygląda i smakuje jak prawdziwe, a nawet lepiej. Lepiej, bo dietetycy już ostrzą sobie zęby na wyposażenie przyszłych laboratoryjnych golonek w enzymy blokujące wchłanianie tłuszczu i cholesterolu albo na dołożenie do wędzonki prozdrowotnych kwasów tłuszczowych omega-6. Ekolodzy oddychają z ulgą na myśl o zaoszczędzonych hektolitrach wody, megawatach energii i czystym powietrzu w miejscach, gdzie teraz unosi się smród gnojowicy zanieczyszczającej okoliczne pola i wody gruntowe. Puryści żywnościowi ucieszą się na wieść o tym, że nowe mięso będzie nie tylko pozbawione drobnoustrojów, lecz także wolne od hormonów, antybiotyków i wszelkich dodatków, jakie obecnie hodowcy podają zwierzętom, by zwiększyć efektywność produkcji. Najwięcej radości będą mieli obrońcy praw zwierząt. Jak powiedział Jason Matheny, członek zespołu badawczego, w teorii wystarczy jedna komórka mięśniowa, by zaopatrzyć w mięso całą populację świata... |
Cytat: |
...Wracając zaś do mięsa, paradoksalnie jego hodowla z komórek sprawi największe problemy wegetarianom. Bo z jednej strony mięso cały czas będzie pochodzenia zwierzęcego, z drugiej strony krowa czy świnia, od której zostaną pobrane wzorcowe komórki, nawet tego nie poczuje. Ideologia leżąca u podstaw wegetarianizmu legnie tym samym w gruzach. A pobożni Żydzi będą musieli prosić rabinów o nową wykładnię w sprawie koszerności tak hodowanego mięsa. Komórki rosnące na płachtach sztucznego tworzywa to przecież z genetycznego punktu widzenia cały czas wieprzowina. Jeść czy nie jeść? – oto coraz poważniejsze pytanie.
|
Źródło
http://www.biolog.pl/article4667.html
http://relaz.pl/facty-msg.php?id=6221
http://www.ateista.org/?p=62
A MOŻE BY TAK WYTWARZAĆ GOTOWĄ I PRZYPRAWIONĄ PIECZEŃ
_________________
Błędem jest jedynie założenie, że w świecie obowiązują prawa logiki klasycznej.
Tymczasem świat trzeba badać, a nie przyjmować założenia.