Chyba lepszą sondą byłoby pytanie jakich programów używamy. Ja osobiście od liku lat zarówno w domu jak i w pracy używam darmowego AntivirGuarda z Aviry - skan robie raz na pare miesiecy i nei mam zadnych wirusow, program po prostu na bieząco wychwytuje wszelkie smieci, trojany i wirusy nie pozwalajac na instalacje lub pobranie z netu.
Na jednym kompie mielismyw pracy norton antivirusa i po przeskanowaniu antyvirem wyskoczyło ponad 900 zainfekowanych plików... Przy okazji mozna podyskoytowac o "rankingach" w prasie fachowej, gdzie przewaznie produktu aviry sie nie umieszcza
Co jeszcze? co tydzien defragmentowanie dyskow O&O 9 i skan Ad-Awarem, który notorycznie informuje mnie o zagrozeniu plynacym ze strony onet.pl w zakladkach firefoksa
No i jeszcze zamiast IE polecam FF z no-scriptem - w koncu mam spokoj od wyskakujacego badziewa na wszelkich serwisach informacyjnych.
A tak poza tym to raz na pol roku warto sobie pozrzucac wszystkie wazne dane na plytki dvd - nigdy nie wiadomo kiedy elektrownie wylaczy z nienacka prąd i tawrde dyski pojda sie ... dmuchać.