Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 20:00, 15 Kwi '11
Temat postu: Spis powszechny
Jakieś sugestie, podpowiedzi, wnioski?Czy już się spisaliście, czy was to wkurwia czy nie?Mnie tak - normalnie jak inwentaryzacja świniaków w chlewie.
_________________ Brak ideologii jest najlepszą ideologią.
Wysłany: 20:33, 15 Kwi '11
Temat postu:
pani przy "skrzyżowaniu światełek" chyba nie ma spodni - przynajmniej takie pierwsze skojarzenie - jakby jej miniówka podskoczyła w górę
dopisz się i-ti do listy ludności bo dzięki temu yyyy... nie wiem.
_________________ Rzekł Jezus: "Przypatrzcie się temu, który żyje, dopóki żyjecie,
abyście nie umarli,
a nie starajcie się go widzieć nie mogąc się mu przypatrzeć".
Wysłany: 21:06, 15 Kwi '11
Temat postu:
Spis powszechny to nic takiego. W większości i najważniejsze dane mają już ujęte rachmistrzowie w hand-heldach. Co tu jest wkurwiającego? Pytania typu: jaki jest twój kraj urodzenia, obywatelstwo, lub może nieobowiązkowe: czy odczuwasz ograniczenie zdrowotne albo masz grupę inwalidzką? W 90% (jak nie więcej) przypadków tych pytań można się bez problemu dogrzebać odpowiedzi, jeśli tylko państwo zechce bez naszej łaski i zgody.
Ewentualnie osobom, które pracują na czarno, a są zarejestrowane w PUP jako bezrobotne i pobierają zasiłek trudniej wykrztusić, że nie pracują.
Wszelka nagonka na tak zwaną "spowiedź" to jeden wielki niepotrzebny bełkot. Frustracja powinna być skierowana w sferę kosztu spisu - 0,5mld złotych.
Wysłany: 19:46, 07 Cze '11
Temat postu:
A Słowacy wyjebali w kosmos polityków i ich spis
Cytat:
Kompromitacją zakończył się powszechny spis ludności na Słowacji. Obywatele odmawiali udziału w badaniu, szczuli psami rachmistrzów lub darli formularze. Niektórzy rachmistrzowie rzucali pracę. Inni, na własną rękę korygowali plany Urzędu Statystycznego, bo na mapach, które otrzymali brakowało wielu domów i ulic.
Po raz pierwszy w historii Słowacji w spisie mającym sprawdzić liczbę obywateli kraju, miejsce ich pobytu, a także oszacować wartość ich majątku, można było wziąć udział za pośrednictwem internetu. Z tej możliwości skorzystało około 10% Słowaków. Większość jednak otrzymywała formularze, które po wypełnieniu przekazywała Urzędowi Statystycznemu (SU).
Słowacy masowo odmawiali jednak wypełniania arkuszy statystycznych. Ich oburzenie wzbudzały zawarte w nich pytania o miejsce pobytu, wyznanie czy stan majątku. Wielu obywateli obawia się, że ich dane majątkowe trafią do urzędów skarbowych. Kwestię wyznania z kolei traktują jako sprawę osobistą.
Przed rachmistrzami zamykano drzwi nawet całych osiedli. Zdarzały się przypadki ich pobicia. W obawie przed agresją mieszkańców w dzielnicy Petrzalka w Bratysławie, 100 rachmistrzów zrezygnowało z pracy.
Spis miał również kontekst narodowościowo-polityczny. Liderzy niemal półmilionowej węgierskiej mniejszości apelowali do swych rodaków, by nie obawiali się ujawniać węgierskiego obywatelstwa. Węgrzy z kilkuset miejscowości w stukilometrowym pasie przygranicznym znaleźli się jednak między młotem a kowadłem. Bratysława zapowiedziała bowiem, że będzie odbierać obywatelstwo słowackim Węgrom, którzy - zgodnie z węgierskim prawem - wystąpili po 1 stycznia tego roku o obywatelstwo węgierskie.
Spis powszechny na Słowacji odbywa się co dziesięć lat. Wyniki obecnego, który kosztował 30 mln euro i rozpoczął się 21 maja, zostaną opublikowane w 2014 roku. Już teraz zastrzeżeń jest tyle, że politycy mówią o odwołaniu szefowej Urzędu Statystycznego.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,T.....omosc.html
he he,
Cytat:
Już teraz zastrzeżeń jest tyle, że politycy mówią o odwołaniu szefowej Urzędu Statystycznego.
I co? Zaczną "politycy " sami chodzić to im wpierdol spuszczą, no taką mam nadzieję
_________________ Myśl jest bronią.
Wysłany: 22:53, 07 Cze '11
Temat postu: Re: Spis powszechny
realista napisał:
Jakieś sugestie, podpowiedzi, wnioski?Czy już się spisaliście, czy was to wkurwia czy nie?Mnie tak - normalnie jak inwentaryzacja świniaków w chlewie.
Chyba wszystkim tutaj wiadomo, że ostateczne dane ze spisu powędrują do Unii. Ale nie wiem, czy wiecie gdzie docelowo mają być one magazynowane.
Mars i Księżyc są na pewno wykluczone
Wysłany: 23:17, 07 Cze '11
Temat postu: Re: Spis powszechny
Raynold napisał:
realista napisał:
Chyba wszystkim tutaj wiadomo, że ostateczne dane ze spisu powędrują do Unii. Ale nie wiem, czy wiecie gdzie docelowo mają być one magazynowane.
Mars i Księżyc są na pewno wykluczone
Wysłany: 15:05, 14 Cze '11
Temat postu:
Rasta Soul napisał:
Czy to prawda, że za nie spisanie się grozi kara grzywny do 5k zł ?
Wątpię, 10 lat temu też chodziły słuchy że nie spisanie się grozi karą grzywny, jednak nie słyszałem żeby kogoś ukarali. W ogóle to chyba nie ma takiego obowiązku żeby się spisywać.
Wysłany: 15:25, 14 Cze '11
Temat postu:
kosmita napisał:
Rasta Soul napisał:
Wątpię, 10 lat temu też chodziły słuchy że nie spisanie się grozi karą grzywny, jednak nie słyszałem żeby kogoś ukarali. W ogóle to chyba nie ma takiego obowiązku żeby się spisywać.
Trochę o tym poczytałem i to prawda .
Nie ma obowiązku spisania się, ale jest obowiązek odpowiedzi na pytania rachmistrza.
Jeżeli nie odpowiesz grozi Ci kara grzywny do 5tys zl.
Cytat:
USTAWA z dnia 4 marca 2010 r. o narodowym spisie powszechnym ludności i mieszkań w 2011 r.
Art. 23. Kto:
1) wbrew obowiązkowi określonemu w art. 8 ust. 3 i 4 nie przekazuje posiadanych danych objętych spisem,
2) wbrew obowiązkowi określonemu w art. 9 ust. 1 odmawia udzielenia ścisłych, wyczerpujących i zgodnych z prawdą odpowiedzi na pytania dotyczące danych określonych w ustawie i załączniku do rozporządzenia nr 763/2008
- podlega karze grzywny.
Art. 24. Orzekanie w sprawach o czyny, o których mowa w art. 23, następuje w trybie przepisów ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (Dz. U. z 2008 r. Nr 133, poz. 848, z późn. zm.5)).
Oczywiście ustawa na 100% jest wbrew konstytucji, ale kogo to obchodzi ?
Post zebrał 800 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 22:47, 14 Cze '11
Temat postu:
Rasta Soul napisał:
kosmita napisał:
Rasta Soul napisał:
Trochę o tym poczytałem i to prawda .
Nie ma obowiązku spisania się, ale jest obowiązek odpowiedzi na pytania rachmistrza.
Jeżeli nie odpowiesz grozi Ci kara grzywny do 5tys zl.
Cytat:
USTAWA z dnia 4 marca 2010 r. o narodowym spisie powszechnym ludności i mieszkań w 2011 r.
Art. 23. Kto:
1) wbrew obowiązkowi określonemu w art. 8 ust. 3 i 4 nie przekazuje posiadanych danych objętych spisem,
2) wbrew obowiązkowi określonemu w art. 9 ust. 1 odmawia udzielenia ścisłych, wyczerpujących i zgodnych z prawdą odpowiedzi na pytania dotyczące danych określonych w ustawie i załączniku do rozporządzenia nr 763/2008
- podlega karze grzywny.
Art. 24. Orzekanie w sprawach o czyny, o których mowa w art. 23, następuje w trybie przepisów ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (Dz. U. z 2008 r. Nr 133, poz. 848, z późn. zm.5)).
Oczywiście ustawa na 100% jest wbrew konstytucji, ale kogo to obchodzi ?
Każdy oskarżony ma prawo do odmowy zeznań!
Każdy świadek ma prawo do odmowy odpowiedzi na pytanie
Świadek nie ma prawa do odmowy zeznań ,
ale
ma prawo do odmowy odpowiedzi na każde pytanie!
A czy w spisie powszechnym zeznaje jako oskarżony, czy jako świadek odpowiadam na pytanie?
Ostatnio zeznawałem w sądzie jako świadek,
ponieważ mam za słabą pamięć, żeby zeznawać jako oskarżony!
Na pytanie sądu ile mam lat odmówiłem odpowiedzi na pytanie.
Wysoki Sąd mnie pytał , a ja go olałem ciepłym moczem!
Dlaczego olałem Wysoki Sąd?
Nie pamiętam!
Wysoki sąd pouczył mnie , że nie mogę składać fałszywych zeznań
Wziął o de mnie mój dowód
Tam była zapisana data mojego urodzenie.
Nu i właśnie wtedy Wysoki Sąd mnie pyta ile ja mam lat.
Skoro Wysoki Sąd odebrał mi dowód i skoro to Wysoki Sąd trzyma mój dowód w swoich rękach
i.. -Tam jest podane kiedy się urodziłem.
i -Skoro Wysoki Sąd mając dowód w ręce nie umie policzyć,
ile ja mam lat , to jak ja nie mając dowodów w ręce i polegając ,
tylko na swojej słabej pamięci mam to zrobić?
-, będąc pouczony o karalności składania fałszywych zeznań!
Moja pomyłka arytmetyczna,
to powód do tego ,żeby Wysoki Sąd minie ukarał.
Moja ostrożność procesowa i moja bezczynność, to moja bezkarność!
za brak pamięci nikt nie odpowiadał
Za .........
tak!
Właśnie po to jest Edukacja
Ona uczy , że nawet jak nie wiesz to musisz odpowiadać!
Natomiast , w życiu , -
najlepsza opcja to milczenie!
_________________ JerzyS
"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn."
Arystoteles
Wysłany: 15:31, 15 Cze '11
Temat postu:
@Rasta Soul: Ja nie otrzymałem żadnego imiennego powiadomienia podpisanego przez odpowiedni organ o tym że mam być spisywany. Nawet nie wiem że jest jakiś spis. Przecież nie będę siedział i czekał, a tym bardziej wpuszczał do domu podejrzanych osób czy innych hochsztaplerów
Wysłany: 20:45, 16 Cze '11
Temat postu:
kosmita napisał:
@Rasta Soul: Nawet nie wiem że jest jakiś spis. Przecież nie będę siedział i czekał, a tym bardziej wpuszczał do domu podejrzanych osób czy innych hochsztaplerów
Nie musisz wpuszczać do domu jeśli sobie tego nie życzysz. Możesz zostać spisany przed drzwiami.
Wysłany: 21:06, 16 Cze '11
Temat postu:
tyle że w spisie pytali mnie tylko o adres , stan kawaler/ ect , wiek i czy pracuję lub uczę się...
To i tak są informacje które ma zus , i inne jemu podobne -.-
To po co się zagotowywać na ten spis ?
Chyba że was pytali ile złota w kredensie schowaliście ?
_________________ Moja odpowiedź na zaczepki TROLL-i.
Wysłany: 06:49, 18 Cze '11
Temat postu:
kosmita napisał:
Też mnie zastanawia sens tej szopki skoro mają wszystkie dane...
A po co starszy brat ma angażować tysiące ludzi do tego by wszystko wyszukiwali a potem segregowali i katologowali jak może mieć to zrobione szybko, dokładnie i za darmo
Wysłany: 07:52, 18 Cze '11
Temat postu:
Jeśli zaznaczę w spisie że jestem z pochodzenia Żydem to jaką gwarancje da mi rząd Rzeczypospolitej Polskiej że kiedy do władzy dojdą islamscy ekstremiści albo naziści to moje dane nie dostaną się w ich ręce?
Wysłany: 21:18, 29 Cze '11
Temat postu:
Cytat:
Do jego rozgłośni ludzie sami się zgłaszają. To mieszkańcy pochodzenia białoruskiego, m.in. z Bielska Podlaskiego, Hajnówki, Narewki. Skargi są podobne. W czasie wizyty rachmistrza nie pada pytanie o narodowość, język. Nie brakuje też złośliwych komentarzy: tutaj jest Polska, jest pan pewny białoruskiej narodowości? – Ujawnianie takich przypadków oznacza, że nasze społeczeństwo jest świadome swoich praw – dodaje Eugeniusz Wappa.
Wysłany: 23:06, 29 Cze '11
Temat postu:
@pawlak
Za to ze jestes zydem raczej muzulmanin Cie nie zabije.. Bardziej obawiam sie msciwych zydow (syjonistycznych izraelczykow) ktorzy na rozkaz swojego rzadu wysylaja agentow i bez procesu morduja ludzi. Dodam, ze niewinnych. Raczej obawiaj sie swoich pejsatych pobratyncow ktorzy maja polska krew na rekach, ze w imie "ofiary calopalnej -holokaust" poswieca Twoje zydowskie zycie.
Polacy nie sa z gruntu nazistami i zydow nie morduja..
_________________ Genezyp_Kapen
Wysłany: 10:04, 30 Cze '11
Temat postu:
Uważam że w Polsce to i tak pytania były lajtowe, właściwie tak jak napisał cez - nic takiego. Może ktoś z was mieszka w Anglii - to wie- tam to dopiero były pytania!!!! U nas by takie nie przeszły.
Wysłany: 12:40, 21 Kwi '21
Temat postu:
"Obawy"? ...ciekawe .. .. A czegóż to się o b a w i a s z ? ..(poza tym niekoniecznie to musi być pejs-zbuk)
_________________ Fahrenheit 451 - piękna idea! ..pełno jest książek, które ogłupiają! (począwszy od tej najstarszej)
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Strona: 1, 2 »
Strona 1 z 2