W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

 
Samowolka z klonowaną żywnością   
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
6 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 2494
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mr.Bizarre




Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 409
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 09:53, 30 Mar '11   Temat postu: Samowolka z klonowaną żywnością Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Parlament Europejski i Rada UE nie osiągnęły porozumienia sprawie tzw. nowej żywności. Efekt - nie ma reguł, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby do sklepów trafiały produkty ze sklonowanych zwierząt lub z nanoelementami.

Poddajemy się - stwierdzili przedstawiciele PE i Rady po blisko trzech latach rozmów w sprawie dyrektywy o "nowej żywności".
"Nowa żywność" to produkty opracowane z użyciem nowoczesnych technologii, np. klonowania lub nanotechnologii, a także egzotyczne produkty, wcześniej nieznane w Europie. Nanotechnologia pozwala np. "opakować" warzywa cienką warstwą wosku (są dłużej świeże), albo obniżyć w nich zawartość tłuszczu.


- Nie udało się dojść do porozumienia, bo Parlament nie patrzy ani na praktyczne skutki obowiązkowego metkowania, ani na to, że jest to technicznie nie do wykonania-stwierdziła Rada.

- Rada nie popiera działań, które chronią konsumentów - odpowiedzieli europosłowie.

Negocjacje rozbiły się o kwestię potomstwa klonowanych zwierząt. Parlament chciał umieszczać informacje o pochodzeniu na produktach otrzymanych z takich zwierząt. Rada obawia się, że obowiązkowe oznakowanie doprowadzi do wojny handlowej z krajami, które nie mają takich przepisów (np. USA).

Z braku porozumienia aktualne pozostają regulacje z 1997 r., które nie przystają do współczesności. Nie ma w nich ani słowa o nanotechnologii, ani o klonowaniu. Według KE sprzedaż żywności ze sklonowanych zwierząt wymaga specjalnej zgody, ale już produkty z ich potomstwa nie są "nową żywnością", więc można je wprowadzać. - Klonowanie wykorzystuje się do hodowli. Nikt nie wyda 100 tys. euro na klonowanego byka, by potem przerobić go na hamburgery - mówi Christopher Coakley z biura prasowego PE.

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,9343.....t=][/list]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
AndyPSV




Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 341
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 02:45, 31 Mar '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nanotechnologia to klucz do bezplodnosci i zlikwidowania "problemu przeludnienia na swiecie" (czyt. depopulacja);
ludzie bezplodni nie beda mogli sie rozmnazac; podobny cel ma GMO
_________________
pl,Technologia.Niewolnictwa-opis.pdf
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Dysputant




Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 803
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 11:46, 31 Mar '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tia Andy.
Nie wiem czy wiesz że problem nadmiernego wzrostu nie tyczy się już krajów europejskich. Jedynie imigracja i ich rodziny nabijają licznik.

Zresztą czemu piszesz o tym jak o pewniku?
Nie wiesz tego , ani my nie możemy tego potwierdzić.
Czyli zwykłe sranie w banie.

Przepisy dotyczące GMO są bardzo ścisłe w Europie.
Np warzywa są hodowane w szklarniach z zamkniętym obiegiem powietrza.
Zapylacze są niszczone po zapyleniu.
Oraz oczywiście po wykonaniu wszystkich badać i plony są spalane.

Nie ma aż takiego ryzyka.
_________________
Moja odpowiedź na zaczepki TROLL-i.

http://www.pown.it/3385
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wojtuspan




Dołączył: 05 Kwi 2011
Posty: 28
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 20:16, 06 Kwi '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dysputant napisał:
Tia Andy.

Przepisy dotyczące GMO są bardzo ścisłe w Europie.
Np warzywa są hodowane w szklarniach z zamkniętym obiegiem powietrza.
Zapylacze są niszczone po zapyleniu.
Oraz oczywiście po wykonaniu wszystkich badać i plony są spalane.

Nie ma aż takiego ryzyka.



Pewnie nie wiesz, ale od dawna w Polsce uprawia się genetycznie modyfikowaną kukurydze, rzepak i ziemniaki. Uprawiane są bez przestrzegania jakichkolwiek zasad bez zachowania bezpiecznych odległości od innych gatunków. Ziarno genetycznie modyfikowanej kukurydzy sprowadza się ze wschodu ale nie jako materiał siewny. Aktualnie mieszkam na wsi i gwarantuje że wiem o czym teraz piszę. Bydło które hodują rolnicy jest również genetycznie modyfikowane i rolnicy doskonale o tym wiedza. Więc nie pisz o uprawach w szklarniach z zamkniętym obiegiem powietrza, gdzie zapylacze są niszczone po zapyleniu, bo to się mija z prawdą.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Dysputant




Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 803
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 09:19, 07 Kwi '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Źródła proszę.
I czy jest to kukurydza modyfikowana "naturalnie " czy laboratoryjnie.
Ponieważ z tego co wiem w Polsce istnieje zakaz uprawiania roślin GMO.
Poza tym czytam teraz książkę "Ziarna kłamstwa"
Na temat GMO. Choć już chyba połowa książki jest o krowich hormonach wzrostu -.-
_________________
Moja odpowiedź na zaczepki TROLL-i.

http://www.pown.it/3385
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
albercik




Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 405
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 11:33, 07 Kwi '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zakaz? A ja czytałem na tym forum, że nasz kraj przoduje w europie pod wzgledem wielkosci modyfikowanych upraw..
_________________
...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wojtuspan




Dołączył: 05 Kwi 2011
Posty: 28
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 18:44, 09 Kwi '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dysputant napisał:
Źródła proszę.

ale jakie źródła?? mam ci podać nazwiska rolników którzy uprawiaja genetycznie modyfikowane rośliny?

Dysputant napisał:
I czy jest to kukurydza modyfikowana "naturalnie " czy laboratoryjnie.

Nie wiem co można znaleźć "naturalnego" w modyfikacji genetycznej.

Na polach UE również w Polsce uprawiane są między innymi:

Kukurydza MON 810 - "Kukurydza linii MON 810 została zmodyfikowana poprzez wprowadzenie genu Bt expresującego dodatkowe białko Cry. Białko to występuje w niskim stężeniu, pochodzi z powszechnie występującej bakterii glebowej Bacillus thuringiensis."
źródło: http://www.biotechnolog.pl/news-47.htm

Ziemniak Amflora - "Genetycznie zmodyfikowana amflora (wynaleziona w laboratoriach firmy BASF) jest pierwszym ziemniakiem, w którym jest obecny tylko jeden rodzaj skrobi: amylopektynowa. Jest ona stosowana w przemyśle, m.in. papierniczym. Ponieważ zwykłe ziemniaki mają mieszankę skrobi amylopektynowej i amylozowej, ich wykorzystanie jest dużo droższe (bo niepotrzebną skrobię amylozową trzeba oddzielić i usunąć). (...) Sam BASF w swoim wniosku o dopuszczenie wspominał o użyciu amflory jako składnika paszy. A to już - zdaniem ekologów - stwarza zagrożenie zdrowotne. Bo amflora ma w sobie gen, który - upraszczając - podnosi oporność na antybiotyki.
źródło: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80353,5499833.html

RzepakGT73 (lub RT73) - Modyfikacja rzepaku GT73 (lub RT73) polega na nadaniu mu odporności na glifosat - aktywny składnik herbicydu RoundUp. Pozwala to na stosowanie tego herbicydu bez obaw o zniszczenie razem z chwastami upraw rzepaku. Modyfikacja przeprowadzona została przy pomocy bakterii Agrobacterium tumefaciens. Producentem jest koncern biotechnologiczny Monsanto.

Rzepak GT73 - jak zapewniono - był poddany rygorystycznym analizom. Europejski Urząd Bepieczeństwa Żywności ocenił, że jest on tak samo bezpieczny jak inne normalne odmiany rzepaku.
Genetycznie zmodyfikowany rzepak jest szeroko stosowany w Północnej Ameryce i jak poinformowano na briefingu nie ma informacji o ubocznych efektach dla zdrowia i środowiska.
http://www.biotechnolog.pl/news-226.htm

Natomiast w jednym z numerów czasopisma "21 WIEK" ukazał się artykuł dotyczący utraty kontroli nad uprawą dwóch odmian genetycznie modyfikowanego rzepaku. Przewożony rzepak po zbiorach był gubiony na poboczach gdzie obie odmiany krzyżowały się już całkiem naturalnie. Problem w tym że każda z tych odmian była odporna na inny glifosat. Po skrzyżowaniu powstała nowa odmiana odporna jednocześnie na obydwa środki chwastobójcze. Obstawiam że nie maja żadnego środka który byłby w stanie unieszkodliwić nową odmianę.

Soja MON89788, znana również jako Roundup Ready 2 Yield- Jest pierwszym ziarnem w historii, które trafiło na rynek w postaci genetycznie zmodyfikowanej. Nie jest to naturalna żywność ale zmieniona genetycznie, poprzez dodanie do niej obcych genów. Tymi obcymi genami są geny bakterii, wirusa i petunii. Producenci zmodyfikowanej soi twierdzą, ze jest ona bezpieczna. Nie wykonali jednak wieloletnich testów, dla dowiedzenia tego. Zamiast tego całkowicie zbagatelizowali obawy naukowców, że ilość alergii może zwiększyć się ze względu na obecność dodatkowego obcego białka. Inne problemy zdrowotne są całkowicie nie do przewidzenia. Zmutowana soja może doprowadzić do zmian w środowisku. Specjaliści przewidują, że mogą to być zmiany nieodwracalne. Na przykład wbudowana przez inżynierów genetycznych odporność na środek chwastobójczy, może rozprzestrzenić ię w środowisku, powodując powstanie mutantów - super chwastów, które mogą wymagać jeszcze większego opryskiwania pól chemikaliami o większej zabójczej mocy.
źródło: http://www.tinyurl.pl?T2z4G2zN


Dysputant napisał:
... w Polsce istnieje zakaz uprawiania roślin GMO.

"unijne prawo nie przewiduje możliwości zakazu GMO (ze względu na zobowiązania w ramach WTO). Jako jedyny kraj członkowski taki zakaz wprowadziła Polska i dlatego Komisja Europejska pozwała ją przed Trybunał Sprawiedliwości UE. Obecnie Sejm pracuje nad zmianą przepisów - nową ustawę o GMO, która nie wprowadza zakazu, ale ma w praktyce uniemożliwić uprawę, KE ocenia wstępnie jako zgodną z unijnym prawem."
"Obecnie w unijnym prawie jest możliwość wprowadzenia klauzul ochronnych, by zakazać uprawy GMO, o ile kraje przedstawią nowe, udokumentowane dane świadczące o ich niebezpieczeństwie. W odniesieniu do MON 810 zdecydowały się na to: Austria, Węgry, Francja, Grecja, Niemcy i Luksemburg. Z drugiej strony, w Hiszpanii, Czechach, Rumunii, Portugalii i Słowacji uprawia się tę odporną na szkodniki zmodyfikowaną kukurydzę na skalę komercyjną. W sumie w całej UE to ok. 100 tys. ha, przy czym 80 proc. upraw przypada na Hiszpanię."
źródło: http://www.biotechnolog.pl/news-1067.htm

Natomiast w praktyce wygląda to tak: widzisz pole rzepaku wolne od chwastów, możesz być pewien ze zostało wielokrotnie opryskane Roundupem. Już dawno dowiedziono że nie jest on w pełni biodegradowalny. Natomiast badania na szczurach wykazały ze powoduje bezpłodność. Ten właśnie roundup spożywasz w oleju rzepakowym, margarynie itp.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz moderować swoich tematów


Samowolka z klonowaną żywnością
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.
Wymuś wyświetlanie w trybie Mobile