W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Przyłączyć część ziem Polski do Ukrainy  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
3 głosy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 5842
Strona: 1, 2   »  Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pszek

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:33, 23 Sty '11   Temat postu: Przyłączyć część ziem Polski do Ukrainy Odpowiedz z cytatem

"Przyłączyć część ziem Polski do Ukrainy!"
Hasła przyłączenia do Ukrainy ziem znajdujących się m.in. w Polsce padły we Lwowie, na wiecu poświęconym Dniu Jedności Ukrainy - poinformował lwowski portal internetowy Zaxid.net.
Znany z antypolskich poglądów były deputowany lwowskiej rady obwodowej Rostysław Nowożenec nawoływał do oderwania od sąsiednich państw terenów, które - jego zdaniem - są etnicznie ukraińskie. Wtórował mu Jurij Szuchewycz, syn komendanta Ukraińskiej Powstańczej Armii, Romana Szuchewycza.
- Straciliśmy Łemkowszczyznę, Nadsanie, Chełmszczyznę i Podlasie, które weszły w skład Polski, oraz ziemię brzeską i Homelszczyznę, które znajdują się na Białorusi - mówił na wiecu Nowożenec.
Hasła przyłączenia do Ukrainy ziem znajdujących się m.in. w Polsce padły we Lwowie, na wiecu poświęconym Dniu Jedności Ukrainy - poinformował lwowski portal internetowy Zaxid.net.

Znany z antypolskich poglądów były deputowany lwowskiej rady obwodowej Rostysław Nowożenec nawoływał do oderwania od sąsiednich państw terenów, które - jego zdaniem - są etnicznie ukraińskie. Wtórował mu Jurij Szuchewycz, syn komendanta Ukraińskiej Powstańczej Armii, Romana Szuchewycza.

- Straciliśmy Łemkowszczyznę, Nadsanie, Chełmszczyznę i Podlasie, które weszły w skład Polski, oraz ziemię brzeską i Homelszczyznę, które znajdują się na Białorusi - mówił na wiecu Nowożenec
W tym kontekście wymienił także należące do Rosji wschodnią Słobożańszczyznę i Kubań, oraz mołdawskie Naddniestrze i południową Bukowinę, która jest częścią Rumunii.
- Jedności kraju jeszcze nie osiągnęliśmy, lecz powinniśmy do niej dążyć - oświadczył Nowożenec.
- To prawda: jeszcze nie wszystkie etniczne ziemie ukraińskie zostały zebrane w całość. Do prawdziwej jedności dojdziemy, kiedy zbierzemy te ziemie, które znajdują się jeszcze poza granicami Ukrainy - powiedział Jurij Szuchewycz.
Nowożenec jest obecnie szefem fundacji Ukraina-Ruś, która wydała w 2010 roku przewodnik po ukraińskich miejscach w Polsce. Znalazło się w nim m.in. twierdzenie, że poeta Juliusz Słowacki i królowie Zygmunt August oraz Stanisław August Poniatowski byli Ukraińcami, a także że Kraków jest "staroukraińskim grodem".
Nowożenec wystąpił z inicjatywą, by stadion we Lwowie, który powstaje z myślą o organizowanych wspólnie przez Polskę i Ukrainę finałach piłkarskich mistrzostw Europy w 2012 roku nosił imię przywódcy Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów Stepana Bandery.
W 2009 roku, w odpowiedzi na odsłonięcie w Hucie Pieniackiej pomnika polskich mieszkańców tej wsi, zamordowanych 28 lutego 1944 roku przez ukraińskich policjantów w służbie niemieckiej i oddział UPA, Nowożenec był inicjatorem ustanowienia na Lwowszczyźnie pomnika ofiar "polskich szowinistów".

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,P.....omosc.html
Cóż tu dodać ? może tylko to że w demonstracji wzięło udział przeszło 10.000 ludzi. http://www.zaxid.net/article/84586/
myślę że ta sprawa będzie powracała więc lepiej zawczasu podjąć rozmowy ze stroną ukraińską.Byłby to najlepszy sposób na uhonorowanie politycznego doroblu naszego prezydenta Lecha Kaczyńskiego -wszak ta ,czyli "patriotyczna" część mieszkańców Ukrainy to jego przyjaciele.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Teodoryk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:15, 23 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A to Smile. To jest znany temat. Na początek niech zrobią porządek u siebie bo w starym polskim Lwowie zwanym przez nich wdzięcznie "Lvivem" jest ładny bajzel - zasady ruchu ulicznego nie istnieją. Samochody są parkowane na środku drogi (widziałem na własne oczy), a ludzie przechodzą na drugą stronę drogi w każdym jej miejscu tamują tym samym ruch. Droga jednokierunkowa działa w dwie strony. Ciekawe po co im nasze Podkarpacie skoro u siebie mają syf prawie jak w Albanii. Prócz tego niż demograficzny, wysoki współczynnik nosicieli wirusa HIV, problem z mafią. Naprawdę jest co robić na Ukrainie.

Samo państwo Ukraina jest zaś tworem dość sztucznym. Nacjonalistę olać, koleś uważa także że homelszczyzna będąca w granicach Białorusi i niektóre obszary Rosji powinny należeć do Ukrainy. buhahaha zabawne.

Najbardziej podoba mi się to zdanie:

Cytat:
- Straciliśmy Łemkowszczyznę, Nadsanie, Chełmszczyznę i Podlasie, które weszły w skład Polski, oraz ziemię brzeską i Homelszczyznę, które znajdują się na Białorusi - mówił na wiecu Nowożenec

"Straciliśmy" czyli kiedy było ich bo według moich informacji nigdy. Państwo to bowiem powstało po raz pierwszy w 1991 roku (nie licząc krótkiego epizodu URL i ZURL, nieuznanych międzynarodowo i efemerycznych.)
Powrót do góry
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:41, 23 Sty '11   Temat postu: Re: Przyłączyć część ziem Polski do Ukrainy Odpowiedz z cytatem

pszek napisał:

Szczerze mówiąc wolał bym do Czech Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
pszek

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:57, 23 Sty '11   Temat postu: Re: Przyłączyć część ziem Polski do Ukrainy Odpowiedz z cytatem

Bimi napisał:
pszek napisał:

Szczerze mówiąc wolał bym do Czech Smile

Bytność w strukturach UE stwarza dość szerokie możliwości ,może nie aż takie które wychodzą na przeciw każdemu zapotrzebowaniu ,ale na pewno duże. Smile
Każdy kto systematycznie i cierpliwie obserwuje rozwój sytuacji na Ukrainie wie, że w zasadzie jest już przygotowana do rozpadu choć stosowniej byłoby powiedzieć podziału.
My,Polacy musimy niestety cierpieć i ponosić konsekwencje wszelkich brewerii wyznawców sekty Kaczyńskiego ale Ukraińcy są w tej szczęśliwej sytuacji że nie muszą. Tak się złożyło że Chochły czyli drapieżni ,gotowi w każdej chwili rzucić się każdemu do gardła nacjonaliści, zamieszkują Zachodnią Ukrainę i od reszty Ukraińców dzieli ich niemal wszystko.(doświadczenie historyczne,religia ,kultura,poczucie tożsamości ) .Zachodnia Ukraina to region dostarczający dochodu narodowego tyle co kot napłakał ale za to sporo kłopotów.Od czasu cofnięcia dekretu Juszczenki o heroizacji Bandery w Chochlandii ( tak Ukraińcy nazywają Zachodnią Ukrainę ) nie ustają protesty,demonstracje,pikiety ,itd.
Dlaczego mamy to cierpieć,jeśli zatęsknili za polsko-niemieckim butem to trzeba im to dać - mówią normalni Ukraińcy.Będzie to o tyle łatwe że od lat 90-tych trwa proces "rozdawania" obywatelstw
Na zachodniej Ukrainie już kilkanascie procent mieszkańców ma drugie,rumuńskie obywatelstwo ,teraz do "akcji" przystąpiły Budapeszt i obdziela Chochłow węgierskim obywatelstwem .Dla mnie to dowód że Rosja z UE zgodziły się co do powrotu Bezarabii do Rumuni a z pozostałej częsci Chochlandii odbudowy Galicji
Prawda - w skład Galicji wchodziły i polskie terytoria ale jakby przyszło "co do czego" nikt nie zaprzeczy że cały obszar Galicji ma silne historyczne związki.Nie mówiąc już o tym że obietnicy ewentualnych ekonomicznych preferencji dla nowego euroregionu nie oprze się żaden patriota,zwłaszcza polski.
Powrót do góry
M8

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:04, 23 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak! górny śląsk do czech! to by było świetne Very Happy
BOLEK STOLEC

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:11, 23 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Samochody są parkowane na środku drogi (widziałem na własne oczy

Oczy to masz pewnie w dupie, a widziałeś jak idą tory tramwajowe (bo idą przy chodniku)

LVIV odwiedzam dość regularnie i bardzo mi się tam podoba. Jak wszędzie na świecie tak i na Ukrainie, debili nie brakowało, nie brakuje i nie będzie brakować.
ogólnie ludzie z którymi się spotykam to Polskę uważają za wzór do naśladowania (choć nie wiem za co).

Co do granic to to z pretensjami do Stalina.

Łatwo się gloryfikuje swoich (pseudo) bohaterów o wolność kraju, ale już z obcymi jest problem.

Czy ktoś zadał sobie trud dowiedzenia się czegoś o Banderze i UPA (mają dość ciekawą historie), bo u nas pokutuje ta z czasów komuny. jest dość ciekawy film dokumentalny na ten temat w sieci (tytułu nie pamiętam) opowiadają w nim żołnierze obu stron.
Co do bandery to dość kontrowersyjna postać nawet na Ukrainie, jego pomnik jako jedyny we Lwowie jest pilnowany 24h przez dwóch Municypalnych (widziałem i wódę z nimi piłem)

A odpowiedź na pomysł nacjonalistów o przyłączenie ziem do Ukrainy, to my się nie musimy martwić bo w plebiscycie była by, że zachodnia Ukraina to chce do MATKI P0LSZY
Powrót do góry
slidexman

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 02:02, 24 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wolalbym by do czech nas przylaczyli to bym gibony na potege krecil
Teodoryk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:36, 24 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BOLEK STOLEC

Jakżeś Ukrainiec to bywasz we "Lvivie" bo Polak to raczej do "Lwowa" jeździ.
Człowieku ja mieszkam przy granicy ! Nie zaprzeczaj chcesz wiedzieć gdzie były zaparkowane więc proszę. Niedaleko Łyczakowa wadziłem zaparkowane BMW. Zaraz obok komendy głównej policji analogiczna sytuacja. Nawet mam gdzieś zdjęcie na płycie bo z kumplami zrobiliśmy. A Lwów ładny to fakt... Polacy go zbudowali więc ładny niestety Ukraińcy troszku zniszczyli Sad, ale jeszcze bardziej zrobili to sowieci.

BOLEK STOLEC
Cytat:
Czy ktoś zadał sobie trud dowiedzenia się czegoś o Banderze i UPA (mają dość ciekawą historie),

No zajebiście ciekawą...tylko że strasznie ocieka krwią kobiet i dzieci:
Cytat:
Rzeź wołyńska[1] – masowa zbrodnia (czystka etniczna, ludobójstwo[2]) dokonana przez nacjonalistów ukraińskich (przy aktywnym[3], częstym wsparciu miejscowej ludności ukraińskiej[4]) wobec mniejszości polskiej[5] byłego województwa wołyńskiego II RP (w czasie wojny należącego do Komisariatu Rzeszy Ukraina), podczas okupacji terenów II Rzeczypospolitej przez III Rzeszę, w okresie od lutego 1943 do lutego 1944.

Ofiarami mordów, których kulminacja nastąpiła w lecie 1943, byli Polacy, w mniejszej skali Rosjanie, Ukraińcy, Żydzi, Ormianie, Czesi i przedstawiciele innych narodowości zamieszkujących Wołyń. Nie jest znana dokładna liczba ofiar, historycy szacują[6], że zginęło do 50–60 tys. Polaków i znacznie mniejsza liczba (2-3 tysiące) Ukraińców[7][8][9][10]..

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rze%C5%BA_wo%C5%82y%C5%84ska

Otóż ja sobie zadałem wyobraź to sobie. Przeczytałem paręnaście książek związanych z tematem i źródła też widział, a i z ludźmi z regionu Podkarpacia pamiętającym ich zbrodnie także rozmawiałem !

Rzeczywiście "ciekawa" historia !

pszek
Cytat:
Prawda - w skład Galicji wchodziły i polskie terytoria ale jakby przyszło "co do czego" nikt nie zaprzeczy że cały obszar Galicji ma silne historyczne związki.Nie mówiąc już o tym że obietnicy ewentualnych ekonomicznych preferencji dla nowego euroregionu nie oprze się żaden patriota,zwłaszcza polski.

Nie aż takie duże podobieństwa, różnice historyczne pomiędzy wschodnim Podkarpaciem a zachodnim obwodem lwowskim olbrzymie, połączenie obu regionów = DRUGA JUGOSŁAWIA. Nierealna na dzień dzisiejszy jest zmiana granicy w tej części Europy. Żadnych korzyści same straty.
Powrót do góry
Teodoryk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:52, 24 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BOLEK STOLEC
Cytat:
Łatwo się gloryfikuje swoich (pseudo) bohaterów o wolność kraju, ale już z obcymi jest problem.

Czy mógłbyś mnie Ukraińcu oświecić kogo masz na myśli pisząc "pseudo bohaterowie" konkretnie podać o kogo CI chodzi bo taki ogólniki to sobie możesz pisać ludziom nie kumatym ale nie myślącym. Jeżeli skonkretyzujesz swoje wywody chętnie z Tobą porozmawiam.
Powrót do góry
Teodoryk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:26, 24 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I co ?
Powrót do góry
pszek

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:38, 24 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BOLEK SOLEC napisał:

@BOLEK SOLEC ma rację a jak @Teodoryk ma jakiekolwiek wątpliwości to niech sobie na jutubje obejrzy filmy : "Кто начал резню на западной Украине 1942 году" "Армия Крайова нищення, Українського народу. 1944рік." "Армия Крайова . Операция Буря"
Od czasu kiedy Janukowicz wygrał wybory wymienione filmy "nie wyświetlają się w moim kraju" więc nie mogę "zalinkować" ,ale filmu są i można je obejrzeć.Ich tytuły :"Kto rozpoczał rzeź na Zachodniej Ukrainie 1942 r " "Armia Krajowa niszczenia ukraińskiego narodu .1944 rok " "Armia Krajowa .Operacja Burza".
I radzę @Teodoryk zaniechać tej mentorskiej retoryki i wbić sobie w łeb że w tego rodzaju konfliktach jakie miały miejsce na Zachodniej Ukrainie od XVII w nie ma prostych sposobów na wskazanie winowajcy ,na określenie co było bodźcem a co reakcją.
W takiej sytuacji rozsądni ludzie pozwalają na zabliźnienie się ran i na zbawienne działanie czasu.Cóż -kiedy prezydent Lech Kaczyński postanowił odgrzać stary konflikty bo był poręczny w jego antyrosyjskiej polityce zagranicznej.Myślał dureń że skoro Chochły są antyrosyjskie staną sie przez to propolskie .Oczywiście jak zwykle nie miał racji.
PS
A Lwów w 80% zbudowali Austryjacy co widać ,a co najważniejsze łatwo sprawdzić.
Powrót do góry
Teodoryk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:34, 24 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"historyk" się odezwał Dlaczego się nie wyświetlają te filmy jesteś z Ukrainy ? Bo widzisz ja w Polszy sobie żyje i mi chodzą bardzo pięknie.
1. Wspomniany film mi jest znany mogłeś podać do niego linka pozwól że zrobię to za Ciebie.

Ów film Nie podaje żadnej dokumentacji co gorsza przypisuje zbrodnie UPA... Armii Krajowej. Dla Twojej wiadomości Armia Krajowa powstała dla walki z Niemcami a nie z UPA, walki między partyzantkami trwały na Podkarpaciu ale nie na Wołyniu tam było Polaków za mało !! Tam były masowe mordy dokonywane przez UPA. Sory ale akurat w tym przypadku Wikipedia podaje lepszą dokumentacje niż podane przez Ciebie a znane mi bajeczki z YT. Aha no i Armia Krajowa to była OFICJALNA armia państwa uznawanego międzynarodowe (vide rząd londyński) o jasno wojskowej strukturze a nie jakieś tam leśne bandy. Teza o rozpoczęciu walki przez Polaków w chwili gdy było ich na Wołyniu niecałe 11% przeczy zdrowemu rozsądkowi.

Już całkowicie śmieszne w filmie są tezy o Sikorskim. Rząd w Londynie wysłał bowiem posła do Ukraińców ale ten został przez nich zabity...ściślej mówiąc rozdarty końmi na cztery części. Albo tezy o anty ukraińskeij operacji burza przecież ta operacja rozgrywała się na całym terenie dawnej RP i bynajmniej nie chodziło w niej o zwalczanie jakiejś partyzantki. Cały film ma takie samy podstawy historyczne jak teza o Ukraińskim Krakowie którą tez znajdziesz na necie bardzo proszę oto ona:
Cytat:

"Kraków to staroukraiński gród"

Nowożenec jest obecnie szefem fundacji Ukraina-Ruś, która wydała w 2010 roku przewodnik po ukraińskich miejscach w Polsce. Znalazło się w nim m.in. twierdzenie, że poeta Juliusz Słowacki i królowie Zygmunt August oraz Stanisław August Poniatowski byli Ukraińcami, a także że Kraków jest "staroukraińskim grodem".

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1.....ski__.html

Cytat:
A Lwów w 80% zbudowali Austryjacy co widać ,a co najważniejsze łatwo sprawdzić.

Bzdura ! Dla przykładu opera Lwowa zbudowana za czasów Austro Węgier oto architekci rzeźb:

Juliana Markowskiego, Tadeusza Wiśniowieckiego, Tadeusza Barącza, Juliusza Bełtowskiego i Antoniego Popiela. - Bardzo Austriacko no nie ? Cały projekt Teatru był autorstwa prof. Zygmunt Gorgolewskiego itp itd. - Rzeczywiście Austriacy! bajki wciskaj innym nie mnie.
To że coś znajdowało się w Galicji nie znaczyło że nie jest polskie. Tak samo jak Wrocław był Niemiecki mimo że formalnie długo należał do prowincji Czech podległej Habsburgów więc wybacz ale nie stulaj. To że nie ogarniasz historii to nie moja sprawa ale uwierz ja ją ogarniam Smile

p.s. Ja nie mam żadnych wątpliwości ja to znam z pierwszej reki i bardzo dobrze lepiej od Ciebie Smile dużo lepiej
trzymaj się
Powrót do góry
Teodoryk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:05, 24 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aha i słowo Chochoły zostało przez Ciebie źle użyte.. Słowo Chochoł pochodzi od fryzury używanej na Ukrainie OD FRYZURY KOZACKIEJ CZYLI NADDNIEPRZAŃSKIEJ NIE ZACHODNIO UKRAIŃSKIEJ i jest raczej domenom Rosjan którzy je wymyślili. W ten sposób określają oni całą Ukrainę a nie tylko jej zachodnią część. Ukraińcy raczej siebie nawzajem nie wyzywają w ten sposób. Raczej słowo to jest rozpowszechnione w Rosji. Bo nawet nie w Polsce dla polskiego chłopa czy teraz obywatela CI ze wschodu to wszyscy "Ruski".
Powrót do góry
BOLEK STOLEC

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:01, 24 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie zaczynamy odbiegać od tematu

Lemberg zbudowali ludzie dla ludzi

TEODORYK na YT jest pełno filmów z naszymi kierowcami jak wspaniale jeżdżą , więc o co ci chodzi.Czy poznałeś jakiś Ukraińców że ich krytykujesz. Z twoich wypowiedzi wynika iż jesteś taki sam jak te nacjonalistyczne duraki z Ukrainy. Tym baranom o to chodzi. Z takich postaw cieszą się tylko politycy, nie ważne z jakiego kraju. A my szaraczki
MY SĄ BRACIA
Powrót do góry
wunderwaffel

PostWysłany: 18:02, 24 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bo Ukraińce to pojebany naród jest. Mentalnie, socjologicznie, psychologicznie, ekonomicznie i można by było jeszcze na wymieniać.

Primo. Granice Ukrainy są nadto rozrośnięte. Ziemie które obecnie posiadacie nadał Wam Chruszczow - mieliście swego człowieka u steru ZSRS to i macie co macie. Wystarczyłoby spojrzeć, na obszar powstania Chmielnickiego. To Powinno Wam wystarczyć, bo reszta swołoczy to Moskale.

Secundo. Jacy Ukraińcy biedni byli podczas wojny. SS-Galizien, mordy UPA z namaszczeniem SS. . .powinno sie ich pod sąd międzynarodowy dać i zamiast Palestyńczyków tępić.

Tertio. A na co 3 dowód. Na indolencję Ukraińska i zdominowanie ziem zachodnich "polszy"?

Oj wy Mojsiuki, Siemiaszko - Was się powinno wywieść z powrotem do kraju. Koszalin możecie mieć jako "strefę Gazy".

P.S. Polakom bliżsi są Moskale, bo chociaż rozmawiamy "równy z równym" a nie jakimś plebsem słowiańskim, którego celem jest jątrzenie samym w sobie.
Powrót do góry
Teodoryk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:17, 25 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Primo. Granice Ukrainy są nadto rozrośnięte

Oczywiście np. taki Krym został im podarowany przez Chruszczowa, tam prawie sami Rosjanie historycznie zaś należy się Tatarom. Już nie wspominając o wschodnich regionach kraju zwanego Ukraina. Kraj ten jest niesamowicie podzielony wewnętrznie, biedny, zacofany nawet w stosunku do słabieńkiej jakby nie patrzeć Polski. Dlatego zabawne jest że jeszcze sobie marzą o kolejnych ziemiach. Shocked. Od 1991 roku populacja tego kraju w wyniku różnych czynników zmalała o 6mln ludzi itp idę. Ich nacjonalizm jest jakby nie patrzeć dziki i nieeuropejski a SS Galizien oraz UPA jak powiedział mój przedmówca powinni trafić przed sądy za zbrodnie wojenne analogiczna sytuacja jest z Ustaszami z Chorwacji popieranymi niestety swego czasu przez Kościół Katolicki. Nic specjalnego nie mam do tego kraju ale ich nacjonaliści to zwyczajna swołocz jakiej w Europie już mało dinozaury historii. Nie dość że im się epoki pomieszały to jeszcze nawiązują do najbardziej zdziczałych metod działania. Ukraina sama ma z nimi problem i trzeba o tym mówić głośno.
Powrót do góry
Teodoryk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:42, 25 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BOLEK STOLEC
Cytat:
TEODORYK na YT jest pełno filmów z naszymi kierowcami jak wspaniale jeżdżą , więc o co ci chodzi.Czy poznałeś jakiś Ukraińców że ich krytykujesz. Z twoich wypowiedzi wynika iż jesteś taki sam jak te nacjonalistyczne duraki z Ukrainy. Tym baranom o to chodzi. Z takich postaw cieszą się tylko politycy, nie ważne z jakiego kraju. A my szaraczki
MY SĄ BRACIA

Cześć musisz mi wybaczyć mój ton, wziąłem Cię za kogoś innego tzn zareagował tak impulsywnie z powodu Twojego postu dotyczącego UPA...no cóż mogłeś nie wiedzieć jaka jest prawda. W moim regionie lwia część ludzi by tak zareagowała przeczytawszy że "upa ma ciekawą historie" przyjmij to za taki wschodni regionalizm :]. Uwierz mi gdybyś był otoczony wianuszkiem opowieści o "wschodnich braciach" przybijających dzieci do płotów oraz wlewających kobietą wodę do rozdartych brzuchów też byś tak mógł zareagować. Te zbrodnie były okropne bo np. sąsiedzi mordowali sąsiadów są historie w których małe dziewczynki chowały się w pszenicy widząc jak na ich oczach "brat" z sąsiedniej wsi morduje ich matkę...relacje z tych zbrodni ludzi którzy przeżyli możesz bez problemu znaleźć na internecie łącznie z podanymi personaliami i miejscem zamieszkania ofiar oraz imionami katów.

Oczywiście jesteś idealistą i nie mogę mieć do Ciebie o to żalu więc życzę Ci byś się nie zawiódł na "braciach" ze wschodu jednocześnie ostrzegam byś uważał.

Tak znałem i znam Ukraińców, nawet Ukrainki bardzo blisko swego czasu Smile, fakt nie można generalizować. Fakt pozostaje jednak faktem że Ci od UPA tam są i nie zrobiono z tą kartą porządku, nie odżegnano się od zbrodni raz a konkretnie, nie potępiono jej. Dlatego teraz próbują narzucać reszcie kraju swoją wizję historii, a jest to wizja anty-polska i anty-rosyjska. Nastawiona na "Lachiw rizaty UPA jde" oraz "Lach do ziemi Żyd do ziemi, Niemiec do Berlina aż po Rzeszów Ukraina".

Trzymaj się
Powrót do góry
pszek

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:43, 14 Lut '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żelazna Sotnia to ukraiński film fabularny z 2004 r
Cytat:
Події у фільмі «Залізна сотня» відбуваються на теренах Східної Польщі, території, на якій споконвічно проживали мільйони українців, і котру спочатку захопила більшовицька Росія, потім Третій Рейх, а після війни Сталін «подарував» комуністичній Польщі.[1]

Wydarzenia przedstawione na filmie miały miejsce na terytorium Wschodniej Polski,które kiedys zamieszkiwało miliony Ukraińców (terytorium) zajęła bolszewicka Rosja a następnie III Rzesza ,po wojnie Stalin "podarował " komunistycznej Polsce
Głównym bohaterem filmu jest Mychajło Duda

Czy film "Żelazna Sotnia" jest dobry tego nie wiem ,na razie stwierdzam że hymn UPA jest muzycznie satysfakcjonujący.
Powrót do góry
erde

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:34, 14 Lut '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jedyne co mi z Ukrainą się kojarzy to niezłe pornosy z nastolatkami. Albo erotyczne akty. W sumie szkoda, że tak ładne dziewczyny dają się pstrykać publicznie. Taka moralność, czy taka bida z nendzom?
Powrót do góry
The Mike

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:42, 14 Lut '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ukraina to taka trochę Australia Europy Wschodniej. Jeżeli chodzi nacje, to tak naprawde ludność pomięszana etnicznie. W Polsce, na trenach przygranicznych dużo mieszka potomków emigrantów ukrainskich, sporo też jest par mięszanych, bo ukrainki faktycznie są piękne. Co do zachodniej Ukrainy, to bardziej przemysłowy i bardziej prorosyjski region i tak już chyba zostanie. Ogólnie do filmików pokazujących jak zajebiście jeżdżą Smile można dodać jeszcze filmiki, jak celnicy i milicjanci biorą łapówki, ale takich filmikow chyba ni ma Smile

Dlaczego tak się dzieje? Bida. Ten kraj jest fatalnie zarządzany i pomimo wspaniałego czarnoziemu, czyli ziemi tak czarnej, że aż fioletowej (wybaczcie, nie moglem się powstrzymać) musza importować płody rolne. Słyszałem, ze to przez specyficzny klimat.

Ogólnie nie ma tam władzy, tzn. jest. Silniejszy ma waldzę, ale Ukraińcy są "dzicy", moze to Kozacka krew...

Euro 2012 pokaze Smile
Powrót do góry
Teodoryk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:58, 14 Lut '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fakt są czarnoziemy jednak już od wieków polskich chłop uzyskiwał większe plony ze swoich słabiutkich ziem niż Ukraińcy ze swoich. Także zawsze mnie to ciekawiło. Gospodarność jest na poziomie zerowym. Jeżeli chodzi o dziewczyny to fajne - często postrzegają Polaka przez pryzmat mitów... mitów bardzo o nas pozytywnych. Zupełnie odwrotnych do tych które mamy na zachodzie. Stąd taka ilość mieszanych małżeństw. Kiedyś gdzieś czytałem, że w Kijowie jest ponad 2 tysiące biur matrymonialnych w których te dziewuchy szukają męża z zagranicy. Dużo też oferty w stylu "poznam faceta z zagranicy najlepiej Polaka". Dziewczyny erde o których piszesz często są zmuszane do takiej pracy, mało to dawniej było akcji że Polki jadące zagranice kończyły w agencjach ?

Co do filmu to znałem go... ściema straszna. Jeżeli chodzi o kłamstwa historycznej oraz kompleksy z historii wynikające to ten kraj bije Polskę na głowę.
Powrót do góry
The Mike

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:27, 15 Lut '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teodoryk, z tego co mowia Ukraińcy to "chujowy klimat" Smile Pare razy słyszałem jak Ukrainiec, który pierwszy raz przyjechał do Polski i zobaczył np ziemniaka, "pytał czy to dwuletni" Smile

Ogólnie, chłopakom przygotowywującym się na przeżycie w ekstremalnych warunkach polecam dłuższy pobyt na Ukrainie Smile To faktycznie może sporo nauczyć.
Powrót do góry
pszek

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:34, 15 Lut '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

The Mike napisał:
Dlaczego tak się dzieje? Bida. Ten kraj jest fatalnie zarządzany

Też czasami lubię sobie poprawić samopoczucie.Niestety w moim przypadku zazwyczaj bywa to bardziej kosztowne.
Teodoryk napisał:
Także zawsze mnie to ciekawiło

Niewiadomo co stało na przeszkodzie aby zaspokoić ciekawość bo przecież odpowiedź istnieje i to nie od dziś :
Fiodor Dostojewski :
Неужели поляки считали средством цивилизации отдачу на откуп жидам церквей Малороссии?
Czy Polacy uważają że oddanie na odkup żydom, małoruskiej Cerkwi jest wyrazem cywilizacji ?
http://dostoevskii.karelia.ru/showarticle.phtml?id=32
Lew Gumilow :
180 тысяч человек должны были опять идти работать на панов, опять платить евреям за аренду церквей, кабаков, охотничьих угодий, за само право жить
180 tysięcy ludzi znowy zostało zmuszonych do pracy na szlachtę,płacenia żydom ze arendę cerkwi,szynków,myśliwskie pożytki,za samo prawo do życia ( mowa a Kozakach )
http://bibliotekar.ru/gumilev-lev/60.htm
można też poczytać Gogola :
http://www.klassika.ru/read.html?proza/gogol/taras.txt&page=6
a jeszcze lepiej posłuchać :
Powrót do góry
erde

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:50, 15 Lut '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teodoryk napisał:
Dziewczyny erde o których piszesz często są zmuszane do takiej pracy, mało to dawniej było akcji że Polki jadące zagranice kończyły w agencjach?

Nie zaprzeczam, że duża część dziewczyn biorąca udział w filmach robi to w 100% z własnej woli, ale prędzej z przymusu ekonomicznego niż na zasadzie niewolnictwa.
Wątpię by takie portale jak Met-Art, Femjoy gdzie duża część dziewczyn jak mi się wydaje pochodzi z państw byłego ZSRS robiła to drogą szantażu. Warto też zwrócić uwagę na portale matrymonialne, które są ukierunkowane na konkretny target typu: "Rosjanki dla Amerykanów", "Rosjanki dla Australijczyków... dla obcokrajowców" itd. Są to portale z ogłoszeniami kobiet od lat 18 do wczesnej starości Wink i są nawet Polki, tylko że większość to właśnie kobiety na wschód od Polski.
Powrót do góry
kalfas

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:10, 15 Lut '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie...wiele z nich to zwyczajnie lubi....
wiele kobiet ma to w sowjej naturze....idzie na forum koscielne z tym tematem...
ciekawy watek do dyskusji na temat farmazonow J.CH.

Ale robicie off top

Co do Ukrainy zastanawia mnie jedno...

Magnaci i stare rody ukrainskie (ruskie)...Ukraina to jest zmyla historii nie ma czegos takiego jak Ukraina...typowy chahmet historykow jedynie slusznej poprawnosci....jedynie slusznej linii

Ci magnaci zawsze przyznawali sie jedynie do polskoski...stare rody rowniez.....
Znali swoją ruską...RUSKA odrebnosc...ale sercem byli POLAKAMI

Teraz jest cos takiego jak nacjonalizm Ukrainski?

A coz to k..a jest? ja sie pytam?

Patrzac z perspektywy stolicja Rossji powinna byc w Kijowie...bo to jest Rosja.....

No ale znacie tylko oficjalna historie...

Poczytajcie sobie o Republice Nowogrodzkiej
Aleksjeju Newskim etc...

Wszyscy od 2 lat medza o Rosji a jej historii nie zna nikt..

Wszystko schematy, wyswiechtane p[ojecia... Katyn,Carowie,Powstania...

Nacjonalizm tzw. ukrainski to kozactwo......maly wycinek ukrainy....

Gdyby w XVI wiekiku i XVII dostali nobilitacje dzis byli by Polakami.....

Czym sie rozni mieskzaniec polski pol-wsch od ukrainca.... niczym...

Tym samym czym Poanzniak od Krakusa...

Tereny te sie zawsze strasznie w wyludnialu..Ukraina to Polacy, rusini, czasi, wegrzy, moldawianie niemcy etc....

Co to w takim razie jest nacjonalizm ukrainski?

Jest tylu potomkow kilkutysiecznej siczy zaporoskiej?

Bzdura...

Ukraina to sprytne narzedzie w rękach obroncow ładu globalnego.

Nie Ma Ukrainy...historycznie jak chcecie mowic o sobie mowcie Rus.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona: 1, 2   » 
Strona 1 z 2

Skocz do: