FortyNiner napisał: |
Bezpieczniej to jest tutaj pisać niż tam. Tam nie ma hostingu, a jeśli jest to nie trwa to długo, więc trzeba mieć serwer i ten serwer służby polskie namierzają. A serwer tego forum jest za granicą, więc polskie służby mają do niego utrudniony dostęp. |
Chyba jednak nie do końca masz rację.Czytałem trochę na ten temat i mniej więcej podobnie określany jest TOR,(wklejam informację)więc nie tak prosto namierzyć skoro idzie przez kilka różnych losowych serwerów w różnych krajach.
TOR to trasowanie cebulowe (The Onion Routing) - działa jako sieć serwerów pośredniczących
Serwery TOR'u nie znają całej trasy pakietu (jedynie węzeł odbiorcy i nadawcy), wszystkie pakiety są szyfrowane
Niestety całość działa dość wolno ("serwery" są zazwyczaj komputerami zwykłych użytkowników)
Lepsza siecią jest I2P - dane przesyłane są w dwóch tunelach o czasie życia kilku minut
(jeden to zapytanie klienta, drugi to odpowiedź serwera)
sieć ta umożliwia grupowanie grupowanie pakietów danych biegnących tym samym tunelem przez co eliminuje się opóźnienia w transmisji. Akurat wkleiłem nie bardzo to co chciałem ale zasada działania jest określona w pierwszych zdaniach,oczywiście dla typowego laika jak ja i mnie podobni to zbyt mało.Pozdrawiam.