|
Autor
|
Wiadomość |
mamamia
Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 504
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 10:59, 30 Paź '10
Temat postu: Kakaowciec Właściwy - kakao |
|
|
Cytat: |
Kakao jest znane również jako Kakaowiec Właściwy. Jest to wysokie zimozielone drzewo rosnące naturalnie w tropikalnym obszarze Amazonii w Ameryce. Drzewo kakaowca rośnie na nizinnych obszarach lasów tropikalnych o niewielkiej sezonowości. Naturalnie drzewo to rośnie pod gęstą czaszą lasów tropikalnych, uprawia się je pod bananowcami lub drzewami casaca (tapioka) lub innymi, podobnymi drzewami o dużych liściach. Potrzebuje stałego klimatu: temperatury pomiędzy 21 a 32ºC przez cały rok, nigdy poniżej 15ºC, od 100 do 250 cm opadów deszczu, równomiernych przez cały rok, w żadnym z miesięcy nie może spaść mniej niż 10 cm deszczu. Rośnie zazwyczaj na wysokości poniżej 300 metrów npm. Wszystkie te wymagania sprawiają, że rośnie tylko w tropikach- niemal wyłącznie w obrębie 10 stopni szerokości geograficznej od równika i jedynie w miejscach niezbyt górzystych bez monsunów lub suszy.
Historia spożywania ziaren kakaowca przez człowieka jest długa. Majowie wierzyli, że kakao odkryli bogowie wewnątrz góry i podarowali je Majom, gdy ludzie już zostali stworzeni. Majowie obchodzili w kwietniu doroczne święto na cześć ich kakaowego boga. Część obchodów stanowiło złożenie w ofierze psa ze znaczeniami w kolorze kakao; ofiara z kakao, piór i kadzidła, oraz obdarowywanie się upominkami.
W epoce prekolumbijskiej ziarna kakao były zarówno napojem rytualnym jak i główną walutą. Imperium Azteków otrzymało nawet 980 ładunków kakao jako część należnego im rocznego trybutu. W każdym z ładunków było 8000 ziaren kakaowca. W tamtych czasach za 80-100 ziaren można było kupić nową pelerynę. W niektórych obszarach ziarna kakaowca były używane zamiast monet aż do lat 40 XIX w.
Powszechnie sądzi się, że to Kolumb odkrył kakao w Ameryce, jednak wówczas nie zdawano sobie sprawy z jego wartości. Ziarna kakaowca przywieziono do Hiszpanii na początku XVI w., a następnie wprowadzono w tym kraju napój kakao. Kakao i czekolada stopniowo zaczęły gościć na stołach Zachodniej Europy, we Francji, Niemczech, Anglii, itd. W związku z dużym popytem na kakao, kompanie francuskie założyły plantacje na Karaibach, na których uprawiano tą roślinę w celach komercyjnych.
Ziarna kakaowca nie zawierają cukru, ale mają białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz wiele innych składników chemicznych. Wysoka zawartość magnezu w ziarnach kakaowca może zwiększyć siłę mięśnia sercowego, zmniejszyć krzepliwość krwi, wyregulować nasze ciśnienie krwi i zmniejszyć prawdopodobieństwo zatorów oraz udaru. Ziarna kakaowca pomagają także zredukować symptomy i ryzyko zwapnienia tętnic i żył oraz skurczy (bóli) menstruacyjnych. Magnez wpływa na zwiększenie alkaliczności naszego organizmu. Zasadowość magnezu może w znacznym stopniu wspomóc usuwanie toksyn z organizmu.
Ziarna kakaowca zawierają również serotoninę, tryptofan, anandamid (arachidonoiloetanolamid, AEA), dopaminę, fenyloetylaminę (PEA) oraz roślinne inhibitory MAO. Wszystkie te substancje działają pozytywnie na chemię naszego mózgu, ponieważ dopuszczają do krążenia większej ilości serotoniny oraz innych neurotransmiterów w mózgu. Te naturalne substancje chemiczne wiążą się z odczuwaniem szczęścia. Tryptofan jest aminokwasem o działaniu antydepresyjnym. Odgrywa ważną rolę w produkcji serotoniny w naszym mózgu. Serotonina to neurotransmiter o działaniu antystresowym, zmniejszającym niepokój i zwiększającym naszą zdolność odpierania stresu. Uważa się także, że serotonina pozytywnie wpływa na problem przedwczesnego wytrysku u mężczyzn. [ ] Inhibitory MAO umożliwiają neurotransmiterom dłuższe krążenie w mózgu, gdyż blokują działanie enzymów, które normalnie je niszczą.
Fenyloetylamina (PEA) jest substancją chemiczną pochodną adrenaliny. Jest znana jako substancja „miłości”, ponieważ organizm wydziela ją, gdy człowiek jest zakochany. PEA odgrywa ważną rolę w poprawie koncentracji, czujności i pozytywnego stosunku do życia, co oznacza że kakao jest naturalną odpowiedzią na Prozac. Ponadto, anandamid jest znany jako „substancja rozkoszy”, gdyż wydzielamy go, gdy czujemy się wspaniale. Dopamina spełnia rolę regulatora nastroju, pomagającego ograniczyć spożycie pokarmów oraz zachowania kompulsywne jednocześnie zwiększając koncentrację umysłu i pozytywne podejście.
Ziarna kakaowca mają najwyższą zawartość przeciwutleniaczy z wszystkich pokarmów.Badania wykazały również, że przeciwutleniacze zawarte w kakao są bardzo stabilne i łatwo przyswajalne przez organizm ludzki. Co więcej, naukowcy odkryli także, że przeciwutleniacze zawarte w kakao są w stanie dotrzeć do komórek w przeciągu 30 minut.
http://allegro.pl/ziarno-kakaowca-kakao-surowe-cale-bio-0-5-kg-i1277297629.html
|
Wynika z tego że ziarno kakaowca jest jednoczenie naturalnym dopalaczem i lekiem na wiekszosc wspolczesnych chorob cywilizacyjnych...
Czy ktoś z Szanownych ma jakies doświadczenia w spozyciu naturalnych ziaren kakaowca? Czy kakao sprzedawane w Polskich sklepach zachowuje wymienione powyzej wlasciwosci?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
BOLEK STOLEC
Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 9
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 11:32, 30 Paź '10
Temat postu: Re: Kakaowciec Właściwy - kakao |
|
|
mamamia napisał: | Cytat: |
Kakao jest znane również jako Kakaowiec Właściwy. Jest to wysokie zimozielone drzewo rosnące naturalnie w tropikalnym obszarze Amazonii w Ameryce. Drzewo kakaowca rośnie na nizinnych obszarach lasów tropikalnych o niewielkiej sezonowości. Naturalnie drzewo to rośnie pod gęstą czaszą lasów tropikalnych, uprawia się je pod bananowcami lub drzewami casaca (tapioka) lub innymi, podobnymi drzewami o dużych liściach. Potrzebuje stałego klimatu: temperatury pomiędzy 21 a 32ºC przez cały rok, nigdy poniżej 15ºC, od 100 do 250 cm opadów deszczu, równomiernych przez cały rok, w żadnym z miesięcy nie może spaść mniej niż 10 cm deszczu. Rośnie zazwyczaj na wysokości poniżej 300 metrów npm. Wszystkie te wymagania sprawiają, że rośnie tylko w tropikach- niemal wyłącznie w obrębie 10 stopni szerokości geograficznej od równika i jedynie w miejscach niezbyt górzystych bez monsunów lub suszy.
Historia spożywania ziaren kakaowca przez człowieka jest długa. Majowie wierzyli, że kakao odkryli bogowie wewnątrz góry i podarowali je Majom, gdy ludzie już zostali stworzeni. Majowie obchodzili w kwietniu doroczne święto na cześć ich kakaowego boga. Część obchodów stanowiło złożenie w ofierze psa ze znaczeniami w kolorze kakao; ofiara z kakao, piór i kadzidła, oraz obdarowywanie się upominkami.
W epoce prekolumbijskiej ziarna kakao były zarówno napojem rytualnym jak i główną walutą. Imperium Azteków otrzymało nawet 980 ładunków kakao jako część należnego im rocznego trybutu. W każdym z ładunków było 8000 ziaren kakaowca. W tamtych czasach za 80-100 ziaren można było kupić nową pelerynę. W niektórych obszarach ziarna kakaowca były używane zamiast monet aż do lat 40 XIX w.
Powszechnie sądzi się, że to Kolumb odkrył kakao w Ameryce, jednak wówczas nie zdawano sobie sprawy z jego wartości. Ziarna kakaowca przywieziono do Hiszpanii na początku XVI w., a następnie wprowadzono w tym kraju napój kakao. Kakao i czekolada stopniowo zaczęły gościć na stołach Zachodniej Europy, we Francji, Niemczech, Anglii, itd. W związku z dużym popytem na kakao, kompanie francuskie założyły plantacje na Karaibach, na których uprawiano tą roślinę w celach komercyjnych.
Ziarna kakaowca nie zawierają cukru, ale mają białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz wiele innych składników chemicznych. Wysoka zawartość magnezu w ziarnach kakaowca może zwiększyć siłę mięśnia sercowego, zmniejszyć krzepliwość krwi, wyregulować nasze ciśnienie krwi i zmniejszyć prawdopodobieństwo zatorów oraz udaru. Ziarna kakaowca pomagają także zredukować symptomy i ryzyko zwapnienia tętnic i żył oraz skurczy (bóli) menstruacyjnych. Magnez wpływa na zwiększenie alkaliczności naszego organizmu. Zasadowość magnezu może w znacznym stopniu wspomóc usuwanie toksyn z organizmu.
Ziarna kakaowca zawierają również serotoninę, tryptofan, anandamid (arachidonoiloetanolamid, AEA), dopaminę, fenyloetylaminę (PEA) oraz roślinne inhibitory MAO. Wszystkie te substancje działają pozytywnie na chemię naszego mózgu, ponieważ dopuszczają do krążenia większej ilości serotoniny oraz innych neurotransmiterów w mózgu. Te naturalne substancje chemiczne wiążą się z odczuwaniem szczęścia. Tryptofan jest aminokwasem o działaniu antydepresyjnym. Odgrywa ważną rolę w produkcji serotoniny w naszym mózgu. Serotonina to neurotransmiter o działaniu antystresowym, zmniejszającym niepokój i zwiększającym naszą zdolność odpierania stresu. Uważa się także, że serotonina pozytywnie wpływa na problem przedwczesnego wytrysku u mężczyzn. [ ] Inhibitory MAO umożliwiają neurotransmiterom dłuższe krążenie w mózgu, gdyż blokują działanie enzymów, które normalnie je niszczą.
Fenyloetylamina (PEA) jest substancją chemiczną pochodną adrenaliny. Jest znana jako substancja „miłości”, ponieważ organizm wydziela ją, gdy człowiek jest zakochany. PEA odgrywa ważną rolę w poprawie koncentracji, czujności i pozytywnego stosunku do życia, co oznacza że kakao jest naturalną odpowiedzią na Prozac. Ponadto, anandamid jest znany jako „substancja rozkoszy”, gdyż wydzielamy go, gdy czujemy się wspaniale. Dopamina spełnia rolę regulatora nastroju, pomagającego ograniczyć spożycie pokarmów oraz zachowania kompulsywne jednocześnie zwiększając koncentrację umysłu i pozytywne podejście.
Ziarna kakaowca mają najwyższą zawartość przeciwutleniaczy z wszystkich pokarmów.Badania wykazały również, że przeciwutleniacze zawarte w kakao są bardzo stabilne i łatwo przyswajalne przez organizm ludzki. Co więcej, naukowcy odkryli także, że przeciwutleniacze zawarte w kakao są w stanie dotrzeć do komórek w przeciągu 30 minut.
http://allegro.pl/ziarno-kakaowca-kakao-surowe-cale-bio-0-5-kg-i1277297629.html
|
Wynika z tego że ziarno kakaowca jest jednoczenie naturalnym dopalaczem i lekiem na wiekszosc wspolczesnych chorob cywilizacyjnych...
Czy ktoś z Szanownych ma jakies doświadczenia w spozyciu naturalnych ziaren kakaowca? Czy kakao sprzedawane w Polskich sklepach zachowuje wymienione powyzej wlasciwosci?
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
BOLEK STOLEC
Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 9
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 11:33, 30 Paź '10
Temat postu: |
|
|
[b]Ziarna kakaowca nie zawierają cukru, ale mają białko, tłuszcz, węglowodany,
węglowodany to inaczej cukry
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Rusty
Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 269
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 12:42, 30 Paź '10
Temat postu: |
|
|
BOLEK STOLEC napisał: | Ziarna kakaowca nie zawierają [b]cukru, ale mają białko, tłuszcz, węglowodany,
węglowodany to inaczej cukry |
W domyśle chodziło o węglowodany (cukry) proste. Kakao zawiera te złożone.
Osobiście podjadam kakao od roku- 30g dziennie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
mamamia
Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 504
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 13:02, 30 Paź '10
Temat postu: |
|
|
Rusty napisał: | Osobiście podjadam kakao od roku- 30g dziennie. |
No i jak efekty? Jestes w stanie cos powiedziec?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
R4S
Dołączył: 04 Sie 2008 Posty: 524
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 21:05, 30 Paź '10
Temat postu: |
|
|
Cytat: | Czy kakao sprzedawane w Polskich sklepach zachowuje wymienione powyzej wlasciwosci? |
Nie zachowuje. Kakao tak jak na zdjeciu: jest odtłuszczane, prażone i mielone.
Jest martwe...
A z ceną to ich pogieło...TYlko zniechecają ludzi...Lub tylko do wybranców
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AQuatro
Dołączył: 24 Gru 2007 Posty: 3285
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 21:52, 30 Paź '10
Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o takie kakao, w proszku, to ludzie spożywają go wystarczająco dużo, we wszelkich czekoladach, wypiekach i innych słodyczach.
A co do takich legendarnych roślin z przeciwutleniaczami, działającymi anty-nowotworowo lub wydłużających życie, to znam ich dosyć dużo. Niestety, nie da się jasno potwierdzić wiarygodności żadnej z nich.
Do roślin antynowotworowych należeć mają np:
REISHI (Ganoderma lucidum)
Kolcowój szkarłatny Lycium barbarum
TWARDZIAK JAPOŃSKI - SHIITAKE (Lentinus edodes)
LUKRECJA GŁADKA (Glycyrrhiza glabra)
UBOCZKA (Larrea tridentata)
ŻEŃ-SZEŃ (Panax ginseng)
ŻEŃ-SZEŃ PIĘCIOLISTNY (Panax quinquefolius)
Czosnek pospolity (Allium sativum)
Cebula zwyczajna (Allium cepa L.)
TRAGANEK (Astragalus membranaceus)
KONICZYNA ŁĄKOWA (Trifolium pratense)
PAU D' ARCO (Tabebuia impetiginosa)
LIŚCIOKWIAT GARBNIKOWY (Phyllanthus emblica)
KOKORYCZKA WIELOKWIATOWA (Polygonatum multijlorum)
MARCHEW OGRODOWA (Daucus carotta)
I wiele innych.
Natomiast rośliny działające ogólnie odpornościowo, przedłużające życie,
to np.
Kolcowój szkarłatny (Lycium barbarum)
Gynostemma pentaphyllum
Noni (Morinda citrifolia)
Withania somnifera
Centella asiatica
I również wiele innych.
Pytanie tylko na ile są skuteczne.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
mamamia
Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 504
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:59, 31 Paź '10
Temat postu: |
|
|
czy ktos jest w stanie podac info w jaki sposob najlepiej spozywac nieprzetworzone ziarno kakao?
@AQuatro - zauwaz ze kakao jest w wielu kategoriach 'naj'...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
hunab-ku
Dołączył: 04 Lis 2009 Posty: 142
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 12:22, 02 Lis '10
Temat postu: |
|
|
Ja kupuję w necie kakao Raw w postaci lekko rozdrobnionych lub zupełnie nie zmienionych, bezpiecznie suszonych ziaren i robię sobie z nich desery.
Dziś na przykład zjadłem: 1 banan, 1 łyżka wiórków kokosowych Raw wraz z 1 łyżką właśnie pokruszonych ziaren kakao Raw. Polałem troszkę syropem Raw z Agawy ... lekko przemieszałem.
No po prostu doskonały deser.
Czasem też jako deser w blenderze robię czekoladę Raw z tego kakao wraz z avocado.
Jak chcesz dam Ci przepis.
Pozdrowionka!
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Amarantus
Dołączył: 14 Gru 2010 Posty: 186
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 14:01, 18 Gru '10
Temat postu: |
|
|
To ja proszę o przepis co by można było zrobić fajnego z ziaren kakaowca. Zastanawiałem się czy nie kupić samych ziaren skoro jest gotowy proszek, no ale jak jest tak przetwarzany to wolę ziarna i samemu mielić.
Znacie jakieś sprawdzone sklepy w necie z ziarnami kakaowca?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aqua
Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 1450
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 20:59, 18 Gru '10
Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz moderować swoich tematów
|
|