W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

5 stów za fajkę na placu zabaw   
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
8 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Polska i Polacy Odsłon: 4729
Strona: 1, 2   »  Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:14, 13 Lis '10   Temat postu: Od poniedziałku 5 stów za szluge na przystanku Odpowiedz z cytatem

15 listopada 2010 r. wejdzie w życie nowelizacja ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2010 r., Nr 81, poz. 529, dalej „nowelizacja”).

Nowelizacja wprowadza zakaz palenia wyrobów tytoniowych na terenie zakładów opieki zdrowotnej i w pomieszczeniach innych obiektów, w których są udzielane świadczenia zdrowotne, na terenie jednostek organizacyjnych systemu oświaty, oraz jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, na terenie uczelni, w pomieszczeniach zakładów pracy, w pomieszczeniach obiektów kultury i wypoczynku do użytku publicznego, w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych, w środkach pasażerskiego transportu publicznego oraz w obiektach służących obsłudze podróżnych, na przystankach komunikacji publicznej, w pomieszczeniach obiektów sportowych, w ogólnodostępnych miejscach przeznaczonych do zabaw dzieci oraz w innych pomieszczeniach dostępnych do użytku publicznego.

Nowelizacja nakłada obowiązek odpowiedniego oznakowania miejsc, w których palenie jest zabronione na właścicieli lub zarządzających obiektem lub środkiem transportu, w którym obowiązuje zakaz.

Właściciel lub zarządzający będzie mógł wyłączyć spod zakazu palenia indywidualne pokoje w obiektach służących celom mieszkalnym, a także będzie on mógł wyznaczyć palarnię w domach pomocy społecznej lub domach spokojnej starości, w hotelach, w obiektach służących obsłudze podróżnych, na terenie uczelni, w pomieszczeniach zakładów pracy, w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych.

Właściciel lub zarządzający lokalem gastronomiczno-rozrywkowym z co najmniej dwoma pomieszczeniami przeznaczonymi do konsumpcji, będzie mógł wyłączyć spod zakazu, zamknięte pomieszczenie konsumpcyjne, wyposażone w wentylację zapewniającą, aby dym tytoniowy nie przenikał do innych pomieszczeń.

Kolejną zmianą, wprowadzoną nowelizacją, jest zakaz eksponowania w punktach sprzedaży przedmiotów imitujących opakowania wyrobów tytoniowych. Chodzi tutaj o wszelkie rekwizyty tytoniowe i produkty imitujące wyroby lub rekwizyty tytoniowe, oraz symbole związane z używaniem tytoniu.

Ponadto, nowelizacja wyznacza górną granicę grzywny, grożącej m.in. właścicielowi, który wbrew przepisom, nie umieścił informacji o zakazie palenia tytoniu, oraz osobie, która sprzedaje wyroby tytoniowe osobie poniżej 18 roku życia, na 2000 zł. Natomiast, palenie wyrobów tytoniowych w miejscach objętych zakazami, przykładowo na przystanku autobusowym, będzie podlegało karze grzywny do 500 zł.

Całość tekstu, z kawałkami które ja wyciąłem bo były żenujące, tutaj: http://biznes.onet.pl/od-poniedzialku-za.....lizy-detal

Założę się że już od poniedziałku policja przyjmie zasadę "zero tolerancji", więc lepiej uważajcie. Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Storczyk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:18, 17 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bim może uczą się od Ciebie ?
Ty też na każdą krytykę reagujesz zerem tolerancji Laughing
No cóż jesteś Panem w swoim świecie prawdy2 info a po za nim ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Lama

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:26, 17 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bimi, może warto zrobić "kciuki" przy postach uzytkowników... Bo bym kliknął dla Storczyka Very Happy
Pozdr!
Powrót do góry
Adwokat Diabła

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:36, 17 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Założę się że już od poniedziałku policja przyjmie zasadę "zero tolerancji", więc lepiej uważajcie.

Czyli co, już nie będzie fajek za wartościowe zeznania na komendach??? Zostanie już tylko wóda...
Powrót do góry
AQuatro

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:02, 17 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak zobaczyłem pierwsze informacje prasowe, zrobiłem przeróbkę, żeby łatwiej się czytało i nie było nudne:
http://www.aztekium.pl/sites.py?tekst=28 Smile
Może się wydać śmieszne, ale za 50 lat może również do walenia zostaną wyznaczone specjalne miejsca. Smile
Veritatis

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:34, 18 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Storczyk napisał:

Tylko, że Bimi jest dyktatorkiem na swoim podwórku - prześladowani nie muszą mu płacić za utrzymanie serwera. Zresztą - chyba nikt nie płaci. A jak się komuś nie podoba, to nie wchodzi.

Natomiast kajdany, jakie nam od poniedziałku próbują założyć (podkreślam - próbują. W Katowicach jeden z pubów został przerobiony na "Klub Palacza", gdzie żaden antynikotynowy talib nie ma wstępu. A mandaty... no co mandaty? Pić w miejscach publicznych też przecież nie można Laughing ) są opłacane m. in. z naszych pieniędzy. Palacze nie tylko płacą podatki jak każdy inny niewolnik - do tego dochodzi jeszcze akcyza, która wynosi chyba połowę ceny paczki. Nie ma więc co porównywać.

@AQuatro:
Cytat:
Zrozumieli, że tracą nie tylko zdrowie ale i pieniądze - waląc przepuszczamy na antykoncepcję 16 miliardów złotych rocznie - mówi Pani Magdalena.

Powinno być: na chusteczki higieniczne. Wink
Powrót do góry
eNKa

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 01:18, 18 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paneuropejsaci narodowi socjaliści niezmiennie wierzą w system oparty na państwowej kontroli ośrodków przychodu znajdujących się nominalnie w rękach prywatnych. Tym razem podczepili się do wzmaganej latami niechęci wobec używających tabaki do palenia. Następnym razem zbudują rację swojego istnienia na niechęci wobec chodzących ze słuchawkami na/w uszach albo pijących napar z rumianku. Niczego nadzwyczajnego tu nie ma. Jest jasno określony wróg klasowy oraz troskliwy reżym. Z tym nie da się w żaden sposób wygrać, bo tzw. wybiorcy mają tak psychę rozwałkowaną jak ciasto na pizzę.
Możliwe jest jednak porozumiewawcze ośmieszanie tego totalniackiego sposobu myślenia przez zastosowanie innego acz całkowicie nie zakazanego medium do palenia. Jakieś propozycje?
Powrót do góry
Naznaczony

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 08:05, 18 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

żucie tytoniu w miejscach publicznych też będzie karane ? Very Happy dlaczego używanie tytoniu grozi mandatem a sprzedaż juz nie ? każdy dzieciak wchodzi do sklepu i widzi te śmierdzące papierosy, tak samo wóde. Shocked
eNKa

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:57, 18 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... oraz cukier, lizaki, gumy z aspartamem.
Powrót do góry
Storczyk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:18, 18 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
prześladowani nie muszą mu płacić za utrzymanie serwera. Zresztą - chyba nikt nie płaci.

@Veritatis

O naiwny. Nie wiesz, że nie ma darmowych obiadów a tym bardziej darmowych serwerów.
Jak coś jest " za darmo " to zazwyczaj płacisz za to dwukrotnie.
Ceną za nieograniczoną ilość postów na prawda2.info jest pełen kompatybilność poglądów z wizją świata Bima. Evil or Very Mad
Powrót do góry
Veritatis

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:17, 18 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta... jak rozumiem aby móc pisać na tym forum musisz wyznawać lewacki światopogląd Bimiego? No cóż - ja nie wyznaję i jakoś piszę...

Zresztą, nie pisałem o darmowym serwerze. Pisałem o tym, że żaden użytkownik forum nie musi za niego płacić.
Powrót do góry
DarkTech

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:12, 18 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta ustawa to był cios w serce dla tysięcy palaczy. Szczególnie dla tych, którzy lubili pójść do pubu, napić się chłodnego piwka i zaciągnąć przy tym dymkiem. Nic, więc dziwnego, że ich właściciele bardzo dotkliwie odczuli wprowadzenie przepisów. Są jednak tacy, którzy znaleźli sposób by je jakoś obejść. Właściciel katowickiego bistro "Lorneta z Meduzą" Krzysztof Krot (31 l.) wraz ze wspólnikiem pół roku temu otworzyli bistro. Nazwa, jak i styl lokalu odnosi się do lat przedwojennych. Miejsce wypełnione jest wonią z papierosów, którym towarzyszy smaczny alkohol i lokalne „zagrychy”. Kiedy okazało się, że nowe przepisy wejdą 15 listopada panowie postanowili znaleźć lukę prawną, by nie stracić stałych klientów. No i udało się! Na drzwiach wejściowych do lokalu pojawił się napis: „Uwaga, tu się pali. Wchodząc akceptujesz warunki imprezy zamkniętej". – Nasz lokal jest za mały, żeby wydzielić szczelne miejsce dla palących. Dlatego stworzyliśmy Klub Wielbicieli Tytoniu. Żeby w tym lokalu palić, trzeba się zapisać do klubu. Każdy członek klubu otrzymuje, legitymację imienną, ze zdjęciem - tłumaczy pan Krzysztof. Teraz właściciele bistro otrzymują dziesiątki telefonów od innych właścicieli pubów z całej Polski, a klienci kochający dymka nad szklanicą piwa trzymają kciuki, by się udało.
connard

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:37, 18 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DarkTech napisał:
No i udało się! Na drzwiach wejściowych do lokalu pojawił się napis: „Uwaga, tu się pali. Wchodząc akceptujesz warunki imprezy zamkniętej". – Nasz lokal jest za mały, żeby wydzielić szczelne miejsce dla palących. Dlatego stworzyliśmy Klub Wielbicieli Tytoniu. Żeby w tym lokalu palić, trzeba się zapisać do klubu. Każdy członek klubu otrzymuje, legitymację imienną, ze zdjęciem - tłumaczy pan Krzysztof. Teraz właściciele bistro otrzymują dziesiątki telefonów od innych właścicieli pubów z całej Polski, a klienci kochający dymka nad szklanicą piwa trzymają kciuki, by się udało.
podobno przepisy są tak skonstruowane, że nic to nie da.

Jedyną szansą dla geszefciarzy jest otworzenie kościoła i poprzez jaranie petów i picie wódy łączenie się bogiem - w kościele.
Powrót do góry
Veritatis

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:53, 18 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@up
Hehe, bardzo chętnie... Bracia! Dzieci Pana Naszego Nikotynona! Czas wyjść z ukrycia i głosić dobrą nowinę o zbliżających się czasach ostatecznych, kiedy Nikotynon powróci na Ziemię i zetrze w pył wszystkich bękartów piekła wraz z ich akcyzami!
Powrót do góry
Naznaczony

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:24, 18 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Jedyną szansą dla geszefciarzy jest otworzenie kościoła i poprzez jaranie petów i picie wódy łączenie się bogiem - w kościele.

no pasaran ! rastafarianie w polsce są dyskryminowani, a podobno każdy ma prawo do wolności sumienia i wyznania.
Boży Kościół Drogi Peyotl także by nie przeszedł w Polsce.

a z ameryki chwalą nasz kraj za tolerancje i wolnośc religijną Laughing

Polska jest krajem wolności i tolerancji religijnej - ocenił Departament Stanu w swoim tegorocznym raporcie przedstawiającym sytuację na świecie w tym zakresie.

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/rzad-usa-chwali-polske,1,3788865,wiadomosc.html
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:38, 18 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Storczyk napisał:

Uj, nie na każdą.
Swoją droga ot ciekawe czy jakbym zamiast zmieszania limitów mógł, niczym jakaś pospolita pała, wystawiać mandaty po 5 stówek to czy na forum nie byłoby jeszcze lepszego porządku. Smile Na pewno natomiast wtedy jeszcze bardziej byście mnie nienawidzili.

Cytat:

A poza nim dla mnie nie istniejesz.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Storczyk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:25, 19 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Na pewno natomiast wtedy jeszcze bardziej byście mnie nienawidzili.

Ten wpis pokazuje rozmiary Twojego ego.
Mój stosunek do wirtualnych jak i całkiem realnych adwersarzy, że jest jak najbardziej neutralny. Staram się unikać w życiu innych uczuć niż : miłość, radość, współczucie etc.

Dla mnie osobiście jesteś gekiem którego całe życie to, to forum.
Ja to wpadam raz dziennie na kilka minut w czasie przerwy śniadaniowej w pracy (tak wyobraź sobie są ludzie którzy nie mają w domu komputera i żyją) a Ty siedzisz godzinami, dniami a może i latami. Przypominasz mi tych kolesie z Archiwum X którzy wiedzą jak zweryfikować tajne dane CIA w sieci ale nie wiedzą jak umówić się z dziewczyną.

Pozdrawiam. Wink
Powrót do góry
Naznaczony

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:06, 19 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panowie nie dopierdalajcie sobie, do czego to ma prowadzić? Cool

sory za spam Smile
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:39, 19 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

toś mi dojebał storczyk. Smile
wiesz, tak już jest świat urządzony że gdy porządni ludzie jak ty przeznaczają czas na modlitwę, bezbożnicy jak ja roztrwaniają go po forach.

no ale z drugiej strony ktoś musi trzymać w kupie cały ten burdel, choćby po to abyś miał co robić w czasie przerwy śniadaniowej.
to niestety wymaga czasu, choć myślę że i tak poświęcam go stosunkowo niewiele.
tak że nie ma za co, parszywy niewdzięczniku Smile
Powrót do góry
Paranoik

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:48, 19 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziś miałem okazje zapoznać się z tym cennikiem, wiec 500 jest za palenie +100 opłata na policje za wydanie mandatu + 50 zł za wyrzucenie w nerwach peta na ulice +10 zł opłaty na policje łącznie 660 zł Wink
Powrót do góry
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:58, 19 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

serio, 100zł za wydanie mandatu?
i nie można zrezygnować z tej usługi? Smile
Powrót do góry
connard

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:54, 20 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Koniec palenia tytoniu w klubach, kawiarniach, restauracjach, chyba że w wydzielonym pomieszczeniu. Od poniedziałku Polska dołączy do krajów, w których obowiązuje całkowity zakaz palenia tytoniu w miejscach publicznych.

Ustawa wprowadza zakaz palenia nie tylko tramwajach i autobusach, ale także w pociągach. Na przystankach komunikacji miejskiej oraz na dworcach. Za złamanie zakazu palenia będą grozić kary - mandat w wysokości 500 zł bądź skierowanie sprawy do sądu.

A jak to jest w Izraelu?

W Izraelu palenie w zamkniętych miejscach publicznych (dworce, szpitale etc.) jest zakazane od 1983 r.

W 2007 r. wprowadzono poprawkę, która zakazała palenia w barach, restauracjach i dyskotekach. Nowe prawo zabrania właścicielom wystawiania popielniczek. W wielu miejscach przebiegli wielbiciele dymka zaginają podkładki pod piwo i palą na dziko. Prawo pozwala na tworzenie stref dla palących pod warunkiem, że strefa dla niepalących ma przynajmniej 75% całej powierzchni lokalu. Taki warunek spełnia ułamek lokali.

Sytuację ratuje izraelski klimat, który pozwala na niemal całoroczne kawiarniane ogródki, gdzie można kopcić ile się chce. Za złamanie zakazu właścicielowi lokalu grozi grzywna w wysokości 10 tys. szekli (prawie 8 tys. PLN), a palaczowi "tylko" 5 tys. szekli (prawie 4 tys. PLN). Trzeba zauważyć, że mało który Izraelczyk się takiej kary boi, a nocne kluby w Eilacie, Tel Awiwie czy Jerozolimie wypełniają się co szabat (oj gewalt!) zapachem dymu, nie tylko papierosowego...

Skoro już przy zielonym kolorze jesteśmy, to warto wspomnieć najsłynniejsze izraelskie papierosy - Noblesse, syjonistyczny odpowiednik Extra Mocnych. Ich paczka kosztuje ok. 13 szekli, Camele czy Marlboro zwykle kosztują 22 szekle.

Słownik przydatnych terminów:
papieros (sigarja) סיגריה
pudełko zapałek (kufsat gafrurim) קופסת גפרורים
popielniczka (maafera) מאפרה
zapalniczka (mac-it) מצית

http://izrael.org.il/news/896-koniec-z-paleniem.html

a poniżej jeden z komentarzy:
Cytat:
Juz Hamas jest bardziej liberalny, bo zabronil palic w miejscach publicznych tylko kobietom
Powrót do góry
erde

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:21, 20 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rząd nas rucha bez wazeliny Cool
Czekam na jakiś meeting, gdzie tysiące ludzi zakurzy sobie ceremonialnie faje, najlepiej w parlamencie taranując drzwi, jednocześnie wręczając straznikom i dziennikarzom po sztandze. Nie przeszło by to bez echa. Nie jestem z Warszawy i palaczem to nawet nie mam motywacji by takie coś w ogóle współorganizować.
Powrót do góry
Rasta Soul

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:00, 20 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2 dni temu zatrzymaly mnie psy troche podchmielonego i akurat palilem fajke.
Zawolali mnie do okna suki i mowia ze mandat za palenie w miejscu publicznym (jakies 100m od przystanky autobusowego) to mowie sorry panowie ale jestem w kutas od przystanku i nie mozecie mi wjebac mandatu za to, wywalilem kiepa i wlepili mi 50 za zasmiecanie xD
chore psy
Powrót do góry
Storczyk

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:57, 22 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
z drugiej strony ktoś musi trzymać w kupie cały ten burdel, choćby po to abyś miał co robić w czasie przerwy śniadaniowej.

Bim ja bardzo chętnie Cię wyręczę. Cool
Użycz trochę uprawnień Wink ( czyt. pozwól innym decydować co jest prawdą a co nie )
a będziesz miał trochę czasu aby przejść się na spacer i daj Bóg kogoś poznać z poza tego forum.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Polska i Polacy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona: 1, 2   » 
Strona 1 z 2

Skocz do: