W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Kim są sceptycy?  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena: Brak ocen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Religie, wiara, okultyzm Odsłon: 608
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Jakie jest Twoje stanowisko religijne ?
Wierzę w konkretnego boga.
22%
 22%  [ 6 ]
Wierzę w boga, ale nie popieram konkretnej religii.
48%
 48%  [ 13 ]
Jestem ateistą/agnostykiem, osobą niewierzącą.
25%
 25%  [ 7 ]
Nie zastanawiałem się nad tym.
3%
 3%  [ 1 ]
Wszystkich Głosów : 27

Autor Wiadomość
AQuatro

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 20:20, 31 Gru '07   Temat postu: Kim są sceptycy? Odpowiedz z cytatem

Jesteście ludźmi, którym zapewne nie jest łatwo wcisnąć kit ! Smile
Zastanawiam się więc jak jest z religią ?
Proszę o wypełnienie ankiety.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Nieznajomy

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:14, 31 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Religie są dziwne na pewien sposób chodzi dokładniej o Biblie czy Koran. Każdy czytający znajdzie tam to co chce znaleźć. Można tam znaleźć Boga miłosierdzia i zarazem zawistnego i żądnego krwi. Te księgi zawierają kupę morałów bardzo oczywistych nawet rodem z bajek. Przedstawiony jest tam sposób życia zgodny z moralnością. Szczerze nie widzę w tych księgach nic szczególnego.

Jeżeli chodzi o moją wiarę to jestem osobą wierzącą ,ale nie praktykującą.
Zawsze mnie trochę to dziwi bo jestem ochrzczony w kościele katolickim ,choć duża większość mojej rodziny jest wyznania prawosławnego.
Powrót do góry
JACK

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:21, 31 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wierze czy nie,a co to ma za znaczenie.Ja ufam tylko sobie,a wierze dopiero gdy mam to cos w reku i tyle.
Powrót do góry
przebudzony

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:48, 01 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wierzę w Boga ale nie w instytucje które na nim zarabiają takie jak np kościół katolicki.
Nie sprzeczaj się z Bimim. Nie krytykuj tego tego co mówi Bimi. Zawsze zgadzaj się z tym co mówi Bimi. Kochaj gejów tak jak Bimi. Nie krytykuj gejów. Inaczej dostaniesz 1 post na dzień. To się nazywa wolność słowa w rozumieniu Bimiego.
Powrót do góry
Tomkiewicz

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:55, 01 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Groteskowa jest sytuacja, gdy ludzie pragnący "prawdy" wierzą w jakiegoś boga czy twory nadprzyrodzone. Oczywiście, piszę to z punktu widzenia ateisty i nie chciałbym , by odbierano ten post jako atak, ale nie lubię sprzeczności. Ludzie religijni, którzy piszą tu na forum, w wygodny sposób wybierają sobie prawdę jaka im pasuje. Świetnie demaskują drapieżność systemów,ale nie są w stanie pozbyć się sfery zabobonu ze swego umysłu.
Wątek o podobnej tematyce już chyba był.
Powrót do góry
mooniek

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 20:18, 01 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrze by było, żebyś spróbował zdefiniować, czym jest zabobon.
Powrót do góry
carolski123

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 20:25, 01 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pewnie "Ameryki" nie odkryję, ale uważam, że większość "sceptyków" atakuje nie samą wiarę, tylko właśnie instytucje, a to, że np. Kościół katolicki w pewnym okresie wykorzystywał swoją władzę wcale nie oznacza, że to wiara jest zła, tak samo ma się z islamem, którego większość ludzi kojarzy tylko z fanatycznymi terrorystami

"Zaiste w ciekawych czasach przyszło nam żyć"
Powrót do góry
wysłannik

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:53, 01 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomkiewicz napisał:

Cytat:
Groteskowa jest sytuacja, gdy ludzie pragnący "prawdy" wierzą w jakiegoś boga czy twory nadprzyrodzone. Oczywiście, piszę to z punktu widzenia ateisty i nie chciałbym , by odbierano ten post jako atak, ale nie lubię sprzeczności. Ludzie religijni, którzy piszą tu na forum, w wygodny sposób wybierają sobie prawdę jaka im pasuje. Świetnie demaskują drapieżność systemów,ale nie są w stanie pozbyć się sfery zabobonu ze swego umysłu.

Dla mnie groteskową sytuacją jest ateizm.
Czy nie posiadanie zdrowych oczu usprawiedliwia ślepego człowieka do stwierdzenia, że nie ma kolorów?
Może jedynie stwierdzić , że on ich nie widzi. To prawda, że widzący mogą kłamać, ale po to mamy rozum aby osądzić co jest prawdą i ponadto sami możemy to sprawdzić (doświadczyć) zapisując sie na operacje organów postrzegania:)

I jeszcze poruszę jedną kwestie szukanie prawdy na zewnątrz opiera sie na logicznym myśleniu, podobną sytuację mamy w szukaniu prawdy wewnątrz (Boga) tylko, że nie opieramy sie wtedy tylko i wyłącznie na zewnętrznych twardych faktach musimy wzmocnić dostatecznie nasze myślenie i odczuwanie ( a także inne siły duszy) aby móc dostrzec to piękno, które zawsze dookoła choć często ukryte.
Powrót do góry
yme4me

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 01:08, 02 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześc.Ja nie wierze w żadnego boga,wierze w siebie i w swoje możliwości.Jeśli ktoś wierzy,niech wierzy jego sprawa,on jest zadowolony w życiu i ja jestem.Grunt to znac korzenie.Przyznam jednak szczerze że zanim zobaczyłem Zaitgeist byłem na granicy, jak się tak zastanowi nad doskonałością wszystkiego co nas otacza to mamy chyba największy zbiór przypadkowych doskonałości w galaktyce.i to mnie właśnie zastanawia że rośliny są przystosowane do zycia w glebie, my na lądzie,ryby w wodzie itd. każdy ma swoje środowisko i w nim jest mu najlepiej.
AQuatro

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 12:07, 02 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dużo osób twierdzi, że wierzą w boga ale nie popierają zadnej konkretnej religii. Zapytam więc w boga której religii wierzą ?
Powrót do góry
mandarck

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:00, 02 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie tylko religia określa boga, boga określa człowiek i on sam(bóg)
Powrót do góry
Komzar

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:11, 02 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wierzę w swojego Boga, to znaczy w takiego którego staram się poznać, bo wierze, że on istnieje a ja sam i to co widzę w koło jest czyimś dziełem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mandarck

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:19, 02 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komzar napisał:
Ja wierzę w swojego Boga, to znaczy w takiego którego staram się poznać, bo wierze, że on istnieje a ja sam i to co widzę w koło jest czyimś dziełem.

To samo tyle, wg. mnie ja sam i to co widzę jest częścią a zarazem dziełem Boga. Każdy powinien odnajdywać swojego boga, a nie mieć narzucony wizerunek. Trzeba odkrywać prawdę, wgłębiać się w siebie, rozmyślać i dążyć do doskonałości(rozwijać ciało, ,umysł, wiedzę oraz bogacić życiową mądrość). Jak dla powinien to być cel w życiu każdego człowieka. Niestety mamona od kilku setek lat wygrywa z celami wyższymi, szkoda.
Powrót do góry
wysłannik

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 20:49, 03 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam sie w mandarckiem. Tylko, że musze dodać ,że rozwój uczuć też jest nezwykle istotny. Pozananie przeniknięte uczuciem to jest prawidłowy rozwój. Zabezpiczy nas przed staniem sie myślącym kalkulatorem przed oschłym,zimnym intelektem lub z drugiej strony przed głupim sercem.
Myśleć sercem. Kochać poznanie to tajemica szczęscia.(Filozofia= filos(miłość)+sofia(mądrość), czyli umiłowanie mądrości lub mądrość miłości)
Ale sprawa sie komplikuje dochodzi też wola:) (czyny)
Sztuką jest harmonia wszystkich sił z jakich się składamy. Sił ciała,duszy i ducha.
Powrót do góry
AQuatro

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:23, 03 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mandarck napisał:
Nie tylko religia określa boga, boga określa człowiek i on sam(bóg)

Ale takie określenia jak wszystkowiedzący, sprawiedliwy, miłosierny.
Te określenia formułuje religia.
Nie wiem jak można poznać cechy boga poprzez samą obserwację świata ? Nie zaglądając w święte księgi i nie słuchając duchownych ?
Powrót do góry
Boruta

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:02, 03 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AQuatro napisał:
...Nie wiem jak można poznać cechy boga poprzez samą obserwację świata ? Nie zaglądając w święte księgi i nie słuchając duchownych ?

być może przez coś, co niektórzy nazywają objawieniem ...

Cool
Boruta

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:14, 03 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wysłannik napisał:
... Pozananie przeniknięte uczuciem to jest prawidłowy rozwój. Zabezpiczy nas przed staniem sie myślącym kalkulatorem przed oschłym,zimnym intelektem l...

nie obawiaj się Przyjacielu Cool ...kalkulator nie "myśli" ...

więcej ...intelekt nie może być "oschły" i "zimny" ... w takim stanie jest tylko martwy i bezużyteczny ...

p.s.
zaniedbawszy rozwój duchowy (pomimo niewątpliwych osiagnięć technicznych) przyspieszamy upadek naszej cywilizacji....
wysłannik

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:47, 03 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może nie wyraziłem się za jasno. Sory to taka metafora była.
Chodziło mi o zimne, wyrachowane,egoistyczne myślenie pozbawione uczuć wyzszych odczuwające jedynie przyjemność z robienia żle innym przewaznie. Człowiek może stać sie (jak maszyna)jedynie zbiorem reakcji na bodżce np. popedy bez głebokich uczuć i co za tym idzie nieszczęsliwy i przybity jak gwóżdz w trumnie:) Tu mi sie przypominają wzorce np strazników z Matrixa lub innych popularnych twardzieli, którzy nie maja wyrzutów sumienia po zabiciu człowieka (np Arni) lub wogóle maja licencje na wszystko:)
Powrót do góry
Baccalus

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 17:30, 06 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodajcie odpowiedź:
"Istnienie Boga oczywiste dla mnie jest jak istnienie moich rodziców."
-to ją zaznaczę.
Jak można wierzyć w konkretnego Boga?? A są jacyś niekonkretni?
Kacper

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:11, 07 Sty '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nieznajomy napisał:
Religie są dziwne na pewien sposób chodzi dokładniej o Biblie czy Koran. Każdy czytający znajdzie tam to co chce znaleźć.

http://www.youtube.com/watch?v=fxrd_jZJxkg Twisted Evil

Ja osobiście wierzę coś, czego nie można zdefiniować w kilku słowach czy zdaniach (właśnie to robię Wink taki paradox). Uznaję:

- wyższą intelignecje
- która rzekomo określa siebie jako niematerialną
- od której my pochodzimy i od której pochodzi wszystko

to tylko taki mini opis naszego stwórcy, czyli tej pierwszej myśli od której wszystko się zaczęło. Albo autora tej myśli - może tak będzie lepiej.

Reszta zjawisk, zdarzeń i opisów cząstkowych historii niebiańskiej "polityki", jak to było z tym szatanem i z jego upadkiem, kto tam rządził na prawdę, z kim Bóg trzymał sztamę, kto o czym wiedział, a kto nie, rozstrzygnięcie, które fragmenty pism są symboliczne, to dla człowieka zadanie awykonalne moim zdaniem. To jakby zlecić małpie zrozumieć czym jest amerykański rząd i cała jego struktura wielopoziomowa.
Coś możemy zrozumieć, ale nie popieram żadnych religii, które uważają, że Bóg jest "w ich rękach".
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Religie, wiara, okultyzm Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: