W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

 
Szykowar i własna szynka   
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
6 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Odsłon: 4246
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JerzyS




Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 4008
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:24, 02 Lis '10   Temat postu: Szykowar i własna szynka Odpowiedz z cytatem

Chodziłem po sklepach i stwierdziłem , że lepszej jakości jest karma dla psów niż sklepowe szynki.


Sprawdzam , w sklepowej szynce mięsa jest 50 do 70%
Słone jak sól z Wieliczki i cena też słona!

Co stanowi resztę to tajemnica producenta
Wędzonej jak robie to z 1 kg wychiodzi mi ok 0,8 kg
Jak dobrze podwędze i podsusze to tylko 0,6kg.
Ale smak!
Takiego w żadnym sklepie nie uświadczysz

Właśnie dziś kupiłem sobie szybkowar za jedyne 45zł w hurtowni Społem . producenta Z.P.H.U "GT" Bogucin Mały 32 300 OLKUSZ tel producenta 502 293 007 (dzwoniłem podpowiedział mi jak stosować CZASY WARZENIA SZYNEK W ZALEŻNOŚCI OD RODZAJU MIĘSA
Podobno można również na allegro , lub np
http://nomart.istore.pl/pl/szynkowar.html?partner=2072.

Pozostaje mi teraz już tylko kupić szynkę mięso za ok 12 do 15zł za kg , sól , cukier, gożdzik, ziele angielskie , liść laurowy i za dwa , trzy dni delektować się super szyneczką
Można szyneczke również z wołowiny, z indyka , z kurczaka i z wieprzowiny.
Czy wiecie dlaczego sklepowe szyunki pomimo tak dużej ilości konserwantów zielenieją i śmierdzą?
BO SĄ ROBIONE ZE STAREGO MIĘSA ZE ZWROTÓW!

Warto jeść jedzenia jak najprostsze i własnej produkcji.


Właśnie znów nastawiłem ocet z winogron
Za kilka tygodni będę miał wspaniały ocet winny, biały i czerwony.
Ten aromat i smak jest wart majątek.

A więc do roboty
Własny wypiek chleba
Własny wyrób szynek i salami
Własny wyrób serów żółtych i topionych robionych na podpuszczce
Własny wyrób octów
Własny wyrób win i spirytusu
Własny wyrób powideł w maszynie do wypieku chleba
Do tego olej lniany i przepyszny konopny, dobrej jakości oliwa.
Herbata w piórkach a nie zmiotki w torebkach
Na balkonie zielnik - bazylia i inne

Opiszcie jak Wy sobie radzicie, żeby odżywiać się lepiej niż wasz pies?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Easy_Rider




Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 1884
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 14:39, 02 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W ten sam sposób jak szynkę, warto również przyrządzić boczek, tym bardziej, że wywar można wykorzystać do różnych zup (grochowa, barszcz czerwony, żurek).

To wszystko piękne, co piszesz Jerzy, ale zastanawiam się, czy aby nie popadłeś w ortoreksję? A może jesteś już na emeryturze i masz czas na te wszystkie czasochłonne receptury, traktując to jako hobby? Właśnie, jako hobby - bo ja nie widzę możliwości własnego wytwarzania żywności we wszystkich asortymentach bez posiadania domu na wsi wraz z hodowlą zwierząt, sporym polem, ogrodem, sadem i w dodatku "służby", gdyż samemu się z tym wszystkim uporać (nawet małżeństwu) jest praktycznie niemożliwością. A w końcu - przecież człowiek nie żyje tylko po to, aby jeść.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aiedail




Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 361
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:46, 02 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie z kolei dziwią ludzie, którzy godzinę zastanawiają się nad wyborem dobrej jakości sera czy czegoś podobnego a jednocześnie do koszyka wkładają najtańsze, byle jakie pieczywo (i inne produkty będące "bazą" posiłku ale też podstawą żywienia w ogóle). Moim zdaniem trzeba zaczynać od postawowych produktów, które zajmują najważniejsze miejsce w naszej diecie.

Idealnym rozwiązaniem problemu z wytwarzeniem wszystkiego we własnym zakresie, byłoby zorganizowanie "ekologicznych minispołeczności", np. w kręgu znajomych. Jeden wypieka naturalny chleb, drugi zajmuje się wytwarzeniem masła, trzeci robi wędliny itp. No i przydałby się ktoś, kto by hodował czy też zaopatrywał w świeże, naturalne, niepryskane warzywa, owoce, mięso itp Smile Potem następowałaby wymiana produktów, np. ja tobie dam chleb bo tylko jego wypiekaniem się zajmuje i gwarantuję, że jest dobry i zdrowy, a ty mi w zamian dasz swój produkt mniej więcej takiej samej wartości...

Echh niestety w naszym świecie zdrowa żywność stała się produktem luksusowym.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Krzysiak




Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 410
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:23, 02 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie jem mięsa i nie mam problemów z "wędlinami" a ten post to mi jakąś reklamą trochę zalatuje Razz
_________________
Nikt nie ma monopolu na prawdę
www.chomikuj.pl/Filmyprawdy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ostrożny




Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 779
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:49, 02 Lis '10   Temat postu: Re: Szykowar i własna szynka Odpowiedz z cytatem

JerzyS napisał:
Chodziłem po sklepach i stwierdziłem , że lepszej jakości jest karma dla psów niż sklepowe szynki.


Nie tylko szynki. Większość jedzenia w sklepach jest tak przetworzona, że dla człowieka stanowi tylko wypełnienie żołądka. Mimo pozornej sytości organizm domaga się ponownie jedzenia ponieważ komórki nadal nie zostały odpowiednio odżywione.


Cytat:
Właśnie znów nastawiłem ocet z winogron
Za kilka tygodni będę miał wspaniały ocet winny, biały i czerwony.
Ten aromat i smak jest wart majątek.

A więc do roboty
Własny wypiek chleba
Własny wyrób szynek i salami
Własny wyrób serów żółtych i topionych robionych na podpuszczce
Własny wyrób octów
Własny wyrób win i spirytusu
Własny wyrób powideł w maszynie do wypieku chleba
Do tego olej lniany i przepyszny konopny, dobrej jakości oliwa.
Herbata w piórkach a nie zmiotki w torebkach
Na balkonie zielnik - bazylia i inne



Popieram ten kierunek, który przyjąłeś.
Ja unikam jednak nadmiaru mięsa i nabiału ze względu na brak odpowiedniego źródła z dobrą jego jakością. Unikam też cukru, a co za tym idzie wszystkich przetworów z jego udziałem. Ogród przy domu pozwala mi iść trochę w innym kierunku. To co się urodzi staram się jak najlepiej zagospodarować, aby było wartościowe nie tylko na świeżo, ale i później w zimie.

Zastanawia mnie ten punkt:
"Do tego olej lniany i przepyszny konopny, dobrej jakości oliwa."

Jak możesz to rozwiń to. Czy potrafisz sam produkować te oleje? Potrzebuje trochę informacji na ten temat.

.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Janiekowalsk




Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1466
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:05, 02 Lis '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja sobie radzę tak
viewtopic.php?t=12453
i tak
viewtopic.php?p=148661#148661

Pozdrawiam
_________________
Gaza Strefa śmierci
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz moderować swoich tematów


Szykowar i własna szynka
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.
Wymuś wyświetlanie w trybie Mobile