kiedy pierwszy raz usłyszałem wieści o zagubieniu danych przez GB parsknąłem śmiechem... dopiero potem zacząłem myśleć.
Wiele brytyjczykom można zarzucić, ale tego nie wymyślił by nawet Rowan Atkinson. Stąd moje całkiem mocne przeczucie, że to nie zwykły przypadek czy pech. Dane mogą teraz trafić właściwie do każdego a Brytyjczyk, który się przyznał to brytyjczyk ułaskawiony.
Nie uwierzę, że tak ważne dane trzyma się tylko na jednym dysku
W. Brytania: znowu zaginęły dane osobowe
Kolejny raz zginęły dane osobowe w Wielkiej Brytanii. Dziewięć oddziałów brytyjskiej publicznej służby zdrowia zgubiło dane osobowe dziesiątków tysięcy pacjentów - podało w niedzielę ministerstwo zdrowia.
To trzeci taki przypadek w ostatnim czasie. W listopadzie zginęły dwa dyski komputerowe z danymi osobowymi 25 mln ludzi (czyli prawie połowy ludności) uprawnionych do pobierania zasiłku wychowawczego, a w grudniu dane 3 mln kandydatów na prawo jazdy.
Według gazety "Sunday Mirror", m.in. oddział ze wschodniego Londynu zgubił CD z nazwiskami i adresami 160 tys. dzieci, a w hrabstwie Kent przepadły dane 244 chorych na raka. Dokładna liczba pacjentów, których dane zginęły, nie jest znana.
Ministerstwo zdrowa podało, że wszyscy pacjenci zostali poinformowani i nie ma dowodów, by ich dane wpadły w niepowołane ręce. Podkreślono, że "z setek oddziałów, dziewięć zgłosiło problem i podjęło kroki, by zagwarantować, że dane zostaną odzyskane i będą zabezpieczane".
- To kolejny dowód porażki rządu w zakresie ochrony osobistych informacji, które dostarczamy - powiedział minister zdrowia w konserwatywnym gabinecie cieni Andrew Lansley.
Ja bym sie nie zdziwił gdyby owe gubienie sie danych było jednym z powodow do rozreklamowania takiej idei czipowania. Pomyslałem o tym niemalze od razu. Zbyt perfidne, ale to przeciez nic zaskakujacego (przynajmniej dla nas).
_________________ ...
Oczywiscie napisałem swojego posta w reakcji na wypowiedz mandarcka z ktora sie zgadzam. Chyba wiekszosc z nas wie jakie przynisie konsekwencje owe gubienie danych, a wypowiedzi tylko utwierdzaja nasza teze.
_________________ ...