Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 17:53, 14 Lip '10
Temat postu: Lądowanie na Księżycu to prawda2
41 lat temu – 20 Lipca 1969r pierwsi ludzie dotarli na Księżyc. Byli to dwaj Amerykanie: dowódca wyprawy Apollo 11 - Neil Armstrong oraz pilot lądownika - Edwin „Buzz” Aldrin. Jako pierwsi Ziemianie wyszli na jego powierzchnię i zebrali 22kg próbek księżycowych skał. W orbitującym wokół Księżyca statku macierzystym towarzyszył im trzeci astronauta – pilot Michael Collins. Pierwsza księżycowa wyprawa Apollo 11 łącznie trwała 8 dni, 3 godziny, 18 minut i 35 sekund. Ta pionierska misja zapoczątkowała serię kolejnych sześciu lotów załogowych, zrealizowanych w okresie Listopad 1969-Grudzień 1972.
Wysłany: 23:13, 14 Lip '10
Temat postu:
@Mooniu - przyznam, że wzruszyłeś mnie tą notką historyczną, bo pamiętam to zdarzenie o tyle, że wówczas byłem akurat na randce z dziewczyną i później wielokrotnie żałowałem, że nie oglądałem tej - jak mi się wówczas wydawało - transmisji na żywo. Od kilkunastu lat wiem, że nie miałem czego żałować.
Wysłany: 07:24, 15 Lip '10
Temat postu:
@mooniek a w domu wszyscy zdrowi? Tak? A to w porządku bo już myślałem, że coś jest nie tak.
W zasadzie to wszystko trzyma się kupy: ..........................................41 lat temu.....................Apollo 11..............22kg próbek.........8 dni, 3 godz 18min 35s.......pionierska misja.........
O w mordę, że też wcześniej tego nie dostrzegłem, faktycznie byli tam:O
Wysłany: 07:04, 16 Lip '10
Temat postu: Re: Lądowanie na Księżycu to prawda2
mooniek napisał:
Jako pierwsi Ziemianie wyszli na jego powierzchnię i zebrali 22kg próbek księżycowych skał.
Tak dla przypomnienia:
Cytat:
"Księżycowy kamień" podarowany premierowi Holandii okazał się być nieautentyczny - podał dziennik "Daily Telegraph". "Znalezisko" podarowali politykowi astronauci z Apollo 11, z czasem stało się ono jedną z największych atrakcji holenderskiego muzeum.
Zarząd amsterdamskiego Rijksmuseum, gdzie znajduje się "księżycowy kamień" oświadczył, że jest on jedynie skamieniałym fragmentem drzewa. Informacja ta jest tym bardziej istotna, że wcześniej okaz ten wyceniano na ponad 300 tys. funtów.
Xandra van Gelder, która nadzorowała badania nad autentycznością "kamienia", powiedziała, że będzie on nadal wystawiany, ale już jako ciekawostka, a nie autentyk z Księżyca. - To dobra historia, co do której są jeszcze pytania bez odpowiedzi - powiedziała, dodając, że cała sytuacja jest powodem do śmiechu.
Kamień został wręczony byłemu już premierowi Holandii Willemowi Dreesowi podczas objazdu świata przez astronautów z Apollo 11, którymi byli Neil Armstrong, Michael Collins i Edwin "Buzz" Aldrin. Objazd ten miał uświetnić zdobycie Księżyca. "Kamień" w końcu trafił do Rijksmuseum.
NASA podarowała kamienie z satelity Ziemi ponad 100 krajom.
Wysłany: 09:12, 16 Lip '10
Temat postu:
a dla innego przypomnienia:
Cytat:
Naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej jako drudzy po Amerykanach stworzyli materiał identyczny jak ten, który został pobrany na księżycu. W laboratorium jest już 400 kilogramów księżycowego pyłu, który pomoże przetestować penetrometr zbudowany w Centrum Kosmicznym PAN.
Wysłany: 21:48, 16 Lip '10
Temat postu:
Cześć Mooniek. Nudzi Ci się? Co to za "z dupy wysrany" temat tutaj założyłeś chłopie?
Ty jak zwykle swoje. Brak postów o księżycu i niemożność powielania przez Ciebie pseudo naukowych głupot sprawia że stajesz się nerwowy jak ćpun na głodzie. Piszesz jakieś dziwaczne wzmianki historyczne na które nie ma niezbitych dowodów a te co są wydają się wszystkim normalnym ludziom fałszywe.
Nie masz co liczyć na 60 stron tematu.
_________________ Nie interesuje mnie magia, ufo i wszelkie kwestie wiary...
Wysłany: 22:26, 16 Lip '10
Temat postu:
A co ja zapamiętałem z lądowania na księżycu ?
Polecieli na Księżyc, Armstrong cały czas myślał co powiedzieć jak będzie stawał na księżycu. No bo głupio tak stanąć pierwszy raz na księżycu i otworzyć gębę ze zdziwienia ?! No to wymyślił, że nie ważne co zobaczy to i tak powie: "to mały krok dla człowieka a wielki dla ludzkości" no i tak też zrobił. .
Wyszedł na księżyc i natychmiast wypowiedział te słowa, na ziemi nagrali, zapisało się.
Chłopaki zebrali kupę kamieni, chociaż większość filmów przedstawia jak skaczą, przewracają się, fikają koziołki.
Wszystko wydawało się fajnie, szło jak po maśle, a tutaj nagle problem. Rakieta powrotna nie chce wystartować. Złamał się przełącznik uruchamiający start rakiety - wyobrażacie sobie ?!!
Ale nasi dzielni astronauci, nie poddali się. Przy pomocy długopisa i gumy do żucia zrobili przełącznik i uruchomili rakietę.
Po kilku misjach chłopaki stwierdzili, że na księżycu jest nudno. Chociaż plan był ściśle ustalony to oni i tak postanowili się rozerwać. Więc jeden, całkowicie niepostrzeżenie zdołał wsunąć do kombinezonu (do lewej nogawki) kij do golfa i piłeczkę. W przerwie podczas zbierania skał, ciupnęli sobie maleńką partyjkę w golfa, bo to taki fajny sport. Szefowie dowiedzieli się dopiero jak wyciągnęli sprzęt do gry. Było dużo podśpiewywania, dowcipkowania. Czuli się jak u siebie.
A teraz jest zbyt bardzo rozwinięta technika więc na razie na księżyc nie latają.
Moniek, przecież to bajka dla idiotów. Nie możesz oczekiwać od ludzi, żeby wierzyli w takie bzdury. Co z tego, że niektóre zdjęcia i filmy wyglądają wiarygodnie? Co z tego, że każdy może mieć skały księżycowe ale nie my ? Co z tego, że każdy może zrobić sobie potężny laser i wystrzelić nim w kierunku księżyca ?
Co z tego, że w 40 rocznicę lotów pokazali nam jakieś ślady butów i że potrafią rozwalić pojazd o księżyc ?
Ludzie stają się coraz mądrzejsi i po woli przestają wierzyć w bzdury. Nie możemy im na siłę dalej wkładać głupot o księżycu, bo jest to spisek historyczny, który dawno już przeszedł do historii.
Ludzie czytali młodego technika i pamiętają, że już do 2000r, na księżycu miało powstać pełno baz, a bogatsi mieli jeździć tam na weekend. Tak się nie stało.
Myślę, że nie ma co mówić o historii, z tamtego stulecia. Ponoć w tamtym stuleciu byli na księżycu, może atlantydzi też byli. Ale teraz nie latamy i to jest główna podstawa do myślenia normalnego człowieka.
_________________ Zobacz też tutaj
Wysłany: 00:55, 22 Lip '10
Temat postu:
AQuatro napisał:
Ludzie stają się coraz mądrzejsi i po woli przestają wierzyć w bzdury
Ludzie tak, hoaxerstwo nie.
Dlatego osoby inteligentne maja ubaw z nieukow.
Tak, wiem, ze to prymitywna rozrywka, ale taka juz ludzka natura od wiekow
_________________ "Nigdy nie pozwoliłem szkole stanąć na drodze mojej edukacji".
Wysłany: 01:49, 22 Lip '10
Temat postu:
moonwalk napisał:
AQuatro napisał:
Ludzie stają się coraz mądrzejsi i po woli przestają wierzyć w bzdury
Ludzie tak, hoaxerstwo nie.
Dlatego osoby inteligentne maja ubaw z nieukow.
Tak, wiem, ze to prymitywna rozrywka, ale taka juz ludzka natura od wiekow
Ja też lubię czasem prymitywnie się rozerwać i na tej zasadzie pozwolę sobie zwrócić uwagę, że nawet zdjęcie w twoim awatarze jest dowodem hoaxu - oświetlenie punktowe terenu, a dalej - strefa mroku. No cóż, jeżeli oświetla go takie "słoneczko":
Wysłany: 19:42, 23 Lip '10
Temat postu:
Zadanie dla nieuka na wieczor:
Sprawdzic czym sie rozni (uwaga, skoncentrowac sie , bedzie trudne slowo):
analogowa transmisja telewizyjna na odleglosc 300 000 000 metrow, a nagranie na tasmie filmowej.
Filmy z Ksiezyca nagrywane na tasme, sa jakosci DVD i dopiero stosunkowo niedawno
udalo sie uzyskac lepsza jakosc, jesli chodzi o jakosc zdjec sredniego formatu
to do tej pory bije na glowe jakoscia 99% dostepnych cyfrowek, a wczesniej 100% aparatow maloobbrazkowych
_________________ "Nigdy nie pozwoliłem szkole stanąć na drodze mojej edukacji".
Wysłany: 22:55, 23 Lip '10
Temat postu:
moonwalk napisał:
Filmy z Ksiezyca nagrywane na tasme, sa jakosci DVD
Popełniono ogromny błąd, nie uwieczniając pierwszego kroku człowieka na taśmę. Na szczęście hitler był przezorniejszy i uwiecznił się na taśmie.
Skoro uwieczniali na taśmę w jakości DVD inne rzeczy, to szkoda że nie uwiecznili tej przełomowej.
A z tą jakością DVD, to nie wiem czemu, wynajęli ostatnio tą firmę od retuszu, przecież jakości dvd retuszować nie potrzeba?
_________________ Zobacz też tutaj
Wez wyladuj tym ustrojstwem za pierwszym razem, albo za chociaz za 20 razem. Bedziesz wtedy 20 razy gorszy od naszej wesolej gromadki. Oczywsicie na poziomie real.
_________________ "sodomitom smierc i sodomitom wojna"
Wysłany: 23:02, 18 Maj '12
Temat postu:
Film obalający teorię spiskową na temat lądowania ludzi na srebrnym globie.
Nie powiem, że mnie ten film przekonał, ale wrzucam go z przrekory, taka malutka zemsta za zlimitowaniemnie mnie do 1. Teraz pozostało mi tylko siać zamęt w waszych głowach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Strona: 1, 2 »
Strona 1 z 2