Witam. Z pozoru muzyka elektroniczna może wydawać się nieco skomplikowana ,jeśli ktoś nie wie co zrobić z nudą a chciał by zrobić coś pożytecznego dla siebie i satysfakcji to polecam. kluczem rozszyfrowania tego bajzlu jest załapanie kliku podstawowych schematów ,które są fundamentem. Mam zamiar Przedstawić je w jak najkrótszej formie. Posłużę się w tym celu programem FL Studio 9. Na początek i rozgrzanie potencjału to w zupełności starczy.Miły interface , nie razi w oczy."Później" to już nie mój temat. A więc tak zaczynajmy:
1) Ubezpiecz się w pełną wersie FL Studio 9 ,dostępna jest również w sklepach jeśli ktoś woli full legal. Szukaj wersji 140 mb lub maksymalnie 200 mb bo większe są zbędne.
2) Poszukaj sobie odpowiednich sampli (krótkich dźwięków) do wybranego gatunku np. Hip Hop sample , House Sample , Jazz, Funky , Techno itp itd. Więcej szukaj elementów perkusyjnych niż melodii bo melodią zajmiesz się sam stosując wirtualne instrumenty programu
3) Ściągnij darmowy sterownik dźwięku ,którego potrzebuje FL studio. Asio4All W pełni darmowy i bez zbędnego pieprzenia. Szczegóły ze sterownikiem później.
4) Klawiatura Myszka przygotowana. Procesor Musi być dobrze schładzany , przeczyść wiatraczek , szybko będzie się grzał ,bo wykorzystywać będzie pełną masę algorytmów ,którymi ty zawładniesz.
5) Jeśli jesteś zupełnym laikiem to na czas ,gdy będe robił tutorial w domu ze screenami możesz pobawić się equalizacją w winampie i załapać która wajcha od których tonów jest.
6) Oczywiście sprzęt odsłuchujący nie zaszkodzi ^^ , wiele osób ma coś stylu 5:1 ,lub słuchawki jakieś.
7) Czas potrzebny na przyswajanie wiedzy? Godzinka dziennie a w przyszłości może i zarwane noce po to by stworzyć coś genialnego. Bo w nocy jest cisza spokój i harmonia.
Oczywiście do bardziej wyrafinowanych gustów również trafię ,jak używać wirtualnych instrumentów "VST" do tworzenia muzyki klasycznej , (pianino , skrzypce , kontrabas , puzony , trąbki , tuby , wiolonczela) itp itd. Nawet pokarzę jak łatwo połączyć elektronikę z klasyką.
9) Zabezpiecz się w to co wymieniłem i czekaj na kolejny post nim go zrobię. A będzie niebawem. Tylko teraz o 2:42 nieco nie chce mi się więc zrobię jutro:
"I KROK: PATTERN ,PLAYLISTA, SKŁADANIE PIERWSZEGO CZEGOŚ"... Comming Soon.