Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 12:05, 10 Gru '07
Temat postu: OBJAWIENIE ALA FRANKENA na PLANETE
OBJAWIENIE ALA FRANKENA
Al Franken: God Spoke
film dokumentalny
USA, 2006, 90 min.
reżyseria:
Nick Doob, Chris Hegedus
najbliższe emisje:
19.12 środa, godz. 14.10
Jedni go uwielbiają, inni nienawidzą. Ostry w słowach, liberalny w politycznych poglądach Al Franken uważa, że ma misję.
Al Franken to uhonorowany trzema nagrodami Emmy, komik i gwiazda programu Saturday Night Live, nadawanego przez stację NBC, autor bestsellerowej książki "Lies and the Lying Liars Who Tell Them: A Fair and Balanced Look at the Right", która stała się przyczyną konfliktu ze stacją Fox News Ruperta Murdocha. Ten liberał i polityczny satyryk w 2004 roku podczas wyborów prezydenckich przeprowadził ostrą kampanię przeciwko George'owi Bushowi. Także dzisiaj jego działalność polega na dyskredytowaniu prawicowych mediów, wprowadzających chaos informacyjny oraz wytykaniu błędów członkom administracji prezydenta Busha. "To, co mówią, użyję przeciwko nim. To, co robię, to ju-jitsu. Gdy mówią coś bezsensownego, moim zadaniem jest to wyśmiać. To moja praca" - komentuje.
Dokument "Objawienie Ala Frankena" to portret jednego z najbardziej skutecznych politycznych satyryków naszych czasów. Bohater bez obaw konfrontuje wypowiedzi ekspertów i polityków, zamazując granice między polityczną satyrą a pełną emocji postawą obywatelską. W styczniu 2007 roku ogłosił, że będzie startował w 2008 roku w wyborach do Senatu. Okazuje się jednak, że szybko rozwijająca się kariera polityczna jest jego osobistym dramatem. Al Franken z komentatora i politycznego prześmiewcy sam stał się jednym z kandydatów do politycznego tortu.
W filmie wypowiada się m.in. Michael Moore, Al Gore i Robert Kennedy Jr.
widziałem - bardzo polecam!!!!! Tak mi się jakoś skojarzył Al z Don Kichotem. Uwielbiam go. Dokument świetnie też oddaje klimat stacji Fox News . Przy niej nasze Radyjko Maryja blednie jak śnieg na Mount Evereście