Angielski milioner wydziedziczył dzieci i zostawił majątek Polce
Leo Abse zmarł w wieku 91 lat. W testamencie cały swój majątek, 1,2 mln funtów i wart około 2 mln funtów dom, zapisał swojej młodszej o 50 lat żonie, Polce Annie Czepułkowskiej. Dzieci milionera, które nie dostały nic, próbują odzyskać majątek ale jak dotąd bezskutecznie.
Leo Abse poślubił Annę Czepułkowską 10 lat temu. Poznali się przypadkiem gdy pochodząca z Gdańska Polka zatrzymała się zachwycona kwiatami nad Tamizą.
Ślub wzbudził niechęć dwójki dzieci Abse'a, sporo zresztą starszych od Czepułkowskiej. Małżeństwo przetrwało niecałe osiem lat, aż do śmierci milionera, który zmarł dwa lata temu, w wieku 91 lat.
Po otwarciu testamentu okazało się, że tak bardzo pokochał swoją drugą żonę (pierwsza zmarła w latach 80-tych), że postanowił zapisać jej cały swój majątek.
Syn milionera 53-letni Tobias Abse, historyk z Uniwersytetu Londyńskiego, mówi: "kiedy zobaczyłem ten testament byłem w szoku." Przypuszczałem, że zostawi trochę dla Anny ale nigdy nie sądziłem, że wszystko" – dodaje.
Tobias razem z 52-letnia siostrą Bathsheba Morabito, która jest żoną włoskiego pracownika rządowego rozpoczęli walkę o odzyskanie majątku. Okazało się to jednak bardzo trudne. Przede wszystkim nie udało się dowieść, że ojciec w chwili gdy sporządził testament nie był w pełni władz umysłowych. Leo Abse był bowiem w pełni sił i mimo podeszłego wieku pracował nad biografią słynnego pisarz Daniela Defoe.
Kiedy zakwestionowanie władz umysłowych ojca nie powiodło się Tobias wraz z siostrą próbowali podjąć negocjacje z Anną Czepułkowską.
Polka zaczęła się jednak bronić i zatrudniła dobrego prawnika. Wydziedziczone dzieci musiały się poddać. Nie było ich stać na opłacanie swojego, biorącego 200 funtów za godzinę.
Tobias Abse żałuje nie tylko pieniędzy ale także innych rzeczy mających znaczenie sentymentalne. Na przykład księgozbioru ojca, do którego także nie ma dostępu.
"Po ślubie moje i mojej siostry kontakty z ojcem stały się trudniejsze – mówi syn milionera w rozmowie z Daily Mail. " Pod koniec życia ojca nie mogłem go w ogóle odwiedzać kiedy Anna była w domu" – dodaje Tobias.
Po śmierci męża Anna Czepulkowska zamieniła zamki w domu, numer telefonu i nie życzy sobie żadnych kontaktów z dziećmi swojego byłego męża. Jak pisze brytyjski dziennik odmówiła także komentarza w związku z tą sprawą.
Zmarły Leo Abse był bardzo znaną postacią w Anglii, autorem wielu książek dotyczących polityki. Przez 30 lat był parlamentarzystą, który zasłynął między innymi z walki o prawa gejów i ułatwienia w prawie rozwodowym.
http://www.dziennik.com/news/swiat/11883
A tak na marginesie jakby ktoś utrudniał mi kontakt z ojcem to bym wziął pannę na bok i pogadał z nią. Tylko bez świadków i bez rękoczynów, już ja ją bym przekonał
A jak ktoś jest
dupą, i nie widzi jak majątek przechodzi mu koło nosa , no to co mam mu powiedzieć. Człowieku elegancko cię wydymała