Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 20:54, 19 Cze '10
Temat postu:
Oj różyczko rumienna - zajebiste. Więcej takich nie znasz pieśni typowo ludowych? Jeszcze z takim super teledyskiem z ubiorem słowiańskim. Pamiętacie jak dzieci kiedyś bardzo często wianki na wiosne z kwiatów robiły i na głowe sobie dawały? Dawno nie widziałem dzieci, które się tak bawią.
Wysłany: 19:32, 20 Cze '10
Temat postu:
o tak Żywiołak bardzo dobry wkrótce sprawdzę co tam zapodaliście wyżej
_________________ nie ma żadnej prawdy, wszystko jest tym samym, wielu się załamie, wielu parsknie śmiechem, to wszystko jedno
Wysłany: 13:21, 21 Cze '10
Temat postu:
Fred napisał:
Ruzica si bila jedna u mom srcu
Ruzica si bila moja
Al nije za tebe divlja kupina
Ni covjek kao ja
Serbołużycki ?
Słyszałem, że Słowacy i Czesi biorą Serbołużyczan za Polaków,
Polacy biorą Serbołużyczan za Czechów.
Serbołużyczanie to chyba najbardziej spokrewniona z Polakami rasa słowiańska.
Wysłany: 13:29, 21 Cze '10
Temat postu:
AQuatro napisał:
Fred napisał:
Ruzica si bila jedna u mom srcu
Ruzica si bila moja
Al nije za tebe divlja kupina
Ni covjek kao ja
Serbołużycki ?
Słyszałem, że Słowacy i Czesi biorą Serbołużyczan za Polaków,
Polacy biorą Serbołużyczan za Czechów.
Serbołużyczanie to chyba najbardziej spokrewniona z Polakami rasa słowiańska.
Nie jest to serbołużycki, Brego śpiewa po serbsku.
Wysłany: 10:10, 22 Cze '10
Temat postu: Re: Słowiańska Muzyka
Wielowiekowa ackja wykorzenienia słowian chyba nie do końca się powiodła. Ludy słowiańskie (wg mnie min. dzięki Internetowi) zaczynają otrząsać się z Rzymskiego gnoju.
Nie oznacza to jednak, że bezkompromisowy powrót do źródeł niesie ze sobą same pozytywy. Wielobóstwo, nawoływanie do zjednoczenia "silnych" nacji jest (wg mnie) złe i nielogiczne. Znalazł się ktoś, kto całkiem zgrabnie wyszedł z tego problemu:
Słowiańskie korzenie i kultura Rastafari - osobiście bardzo tego potrzebowałem...
Pokój
muzyka jest jaka jest ale własna zeby nie blokowali.
pierwsza produkcja trwajaca niecala godzine tak ze prosze o wybaczenie za jakosc.
Temat szeroki moze bedzie cos wiecej bo i watków jest mnostwo tu poruszony tylko wątek
rzysmkokatolicki i germanski.
_________________ życie to myślnik miedzy data urodzin i śmierci. Może to wszystko co mamy? czasami nawet nie mamy tego.
Wysłany: 18:56, 28 Cze '10
Temat postu:
jabba napisał:
Nie sprowadzaj tego do poziomu pieśni ludowych i lokalnego folkloru bo nie w tym rzecz.
Wydaje Ci się, że pieśni ludowe nie mają żadnego znaczenia?
Według mnie właśnie kultura ludowa pozwoliła przetrwać naszej słowiańskiej tożsamości przez te tysiąc lat judaizowania.
W czasach PRL-u wiele ludzi przeniosło się ze wsi do miast i odcięło się od swoich korzeni, bo przecież być wieśniakiem to straszny obciach.
A to właśnie na wsiach możemy znaleźć jeszcze słowiańskie obrzędy i zwyczaje, często nieco zawłaszczone przez kościół ale nadal żywe.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Strona: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 »
Strona 1 z 8