W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Nie przeklinaj nadaremno (drogi forumowiczu)  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
17 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Odsłon: 2908
Strona: 1, 2, 3   »  Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stefani

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:04, 30 Sie '09   Temat postu: Nie przeklinaj nadaremno (drogi forumowiczu) Odpowiedz z cytatem

"Mocne słowa są częścią języka tak samo jak słowa piękne. Tak samo jak słowa piękne sa przeznaczone do wyrażania znaczeń i uczuć. Jest zatem katastrofą dla języka, jeśli są nadużywane albo używane niezgodnie z przeznaczeniem. Taka katastrofa dotknęła język polski.

Niecenzuralne słowa od dawna są powszechne, ale wydaje mi się, że obecnie polszczyzna staje się wulgarszczyzną w najwyższym stopniu. Wulgarszczyzna przeniknęła już nie tylko do zamkniętych enklaw środowisk zawodowych. Jest wszechobecna w sferze publicznej i rozrywce. Nagminnie stosuje się ją w rozmowach towarzyskich. Nie mogło tego dziadostwa zabraknąć i w Internecie, który jest medium demokratycznym i jest odbiciem społeczeństwa.

Właśnie na tym tle kilka dni temu przedstawiciele mediów mainstreamowych ponownie zatakowali Internet i internautów. Wolę zalinkować do jednego ze komentatorów tego sporu niż do samych prowodyrów. Tym razem pretekstem do wyrażenia pretensji o przemijanie własnego znaczenia (bo właśnie to jest rzeczywistym problem dziennikarzy), stał się język używany w sieci.

Ponieważ wcale nie chodzi im o to, o czym mówią, można ich żale skwitować wzruszeniem ramion. Rzeczywisty problem jednak pozostaje i to nie oni są jego odkrywcami. Wypada się zgodzić z autorem tego samego bloga, że chodzi o to, jak ten stan rzeczy faktycznie zmienić, a nie poprzestać na rozdmuchiwaniu problemu.

Zmienić trzeba granice społecznego przyzwolenia. Samemu, każdy we własnym zakresie. Na media, rozrywkę, reklamę i politykow nie ma co liczyć. Bo to oni nakręcają tę falę chamstwa. Dawno minęły czasy, kiedy publicznie do głosu szerszą falą mogli dojść ludzie na pewnym poziomie. Teraz to ulica wyznacza poziom i często spośród uliczników rekrutowani są ludzie, ktorych potem kreuje się na celebrytów i autorytety.

Jestem przeciw postawom świętoszkowatym, ale dla mnie nadszedł już moment, że tego wulgarnego języka, nie usprawiedliwionego okolicznościami, po prostu nie trawię. Okazuję dezparobatę rozmówcom, rozdaję ignory na forach i social mediach, robię szemrany marketing nieokrzesanym estradowcom, prywatnie bojkotuję media, gdzie granice są łatwo przekraczane itd. Nie życzę sobie. Będąc za granicą odkryłem dla siebie język polski. Teraz nie życzę sobie go utracić."
http://taktyczny.net/2009/08/nie-przeklinaj-nadaremno/
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Al Kohol

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:32, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pierdolenie
Powrót do góry
one1

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:09, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Zmienić trzeba granice społecznego przyzwolenia.

I kneblowac skur....
Cytat:
Taka katastrofa dotknęła język polski

Cytat:
kreuje się na celebrytów

Laughing
Cytat:
Dawno minęły czasy, kiedy publicznie do głosu szerszą falą mogli dojść ludzie na pewnym poziomie.

Czyli co, cenzura? Nie, nie minela.

Cytat:
Okazuję dezparobatę rozmówcom, rozdaję ignory na forach i social mediach

A inteligentny rozmowca jest tym niesamowicie przejety Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Guru7

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:21, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

autor chyba nigdy nie znalazl sie w "odpowiednim" towarzystwie skoro nie moze wytrzymac przeklinania w mediach - ktorego praktycznie w ogole nie ma, ciekawe co bybylo gdyby znalazl sie przypadkiem w kregu osob doswiadczonych zyciem i posluchal jak wyglada ich mowa, pewnie zwiedly by mu uszy Laughing
wszyscy przeklinaja to normalne, u dzieci w podstawowce to byla i jest norma,

dla czlowieka inteligentnego przeklinanie jest swiadomym wyborem, czesto pomaga wyrazic frustracje o wiele mocniej i dosadniej niz jakies piekne slowka
choc wiadomo, wszystko nalezy stosowac z umiarem

takie slowa jak kurwa czy wszelkie odmiany jeb- , czy ktos chce czy nie sa tak samo czescia polskiej kultury jak wódka i polska goscinnosc

zamiast zwalczac cos normalnego, (bo skoro wszystko albo prawie wszyscy to robia i nikomu to nie robi krzywdy- to jest to normalne)
lepiej zajac sie wplataniem obcojezycznych nazw do naszego wspanialego jezyka, bo jak slysze, ze cos lub ktos jest the best to mam ochote mu wyjebac
Powrót do góry
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:34, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

żeby głupi ludzie mieli powód by mnie nie lubić - tak raz odpowiedział jeden artysta gdy go zapytali w TV 'dlaczego w jego piosenkach jest tyle wulgaryzmów?'.

czy to nie paradoks, że w tv bez kozery pokazują nam transmisję z 'shock and ave' w bagdadzie, a równocześnie tak uważają żeby broń boże nie powiedzieć 'chuj' na wizji?
teraz to już w ogóle przeginają pałę z tymi niedozwolonymi wyrazami. do tego stopnia, że aż z piosenek snoop doga wycinają słowo "weed". kurwa, od kiedy to słowo "trawa" jest wulgaryzmem? Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lukup

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:38, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wazne jest jak sie mowi, wazne jest co sie mowi.

Wolność - albo wszyscy sa wolni, albo nikt nie jest. Inna mozliwosc nie istnieje.
Jesli nie jestes czescia rozwiazania, to jestes czescia problemu.
Powrót do góry
norwid

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:40, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Guru7 napisał:

wszyscy przeklinaja to normalne

przeklinać można w bardzo piękny sposób. np: oby język Panu w gadle stanął kiedy bez potrzeby używa Pan wulgaryzmów.
przeklinanie to złe życzenia dla kogoś.
inne popularne przekleństwa:

oby Cię szlag trafił! (tj. abyś miał nagły śmiertelny atak serca)
oby Ci Chuj zwiądł
Obyś Jutra nie doczekał
Żeby Cię nagła krew zalała
Żeby Cię rodzona matka nie poznała
itd.

słowo kurwa to z łaciny krzywa i ponieważ królowa Radziwiłłówna lekko się prowadziła szlachta nie wiedziała jak stosownie ją określić. Pamiętajcie więc kurwa to pani lekkich obyczajów z porządnego rodu Wink
A przeklinać nie radze bo można zgodnie z Pismem Świętym przekląć samego siebie. Wbrew pozorom skutki są dramatyczne.
Powrót do góry
Guru7

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 17:02, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mysle, ze tu chodzi o przeklinanie w stylu pojedynczych slow a nie wiazanek zwiazanych z zyczeniem komus czegos zlego
przeklinaniem choc tylko z nazwy jest tez zwrot, - zajebisty z ciebie pilkarz albo wykurwista laska
Powrót do góry
Dr Know

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 17:25, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam to głęboko w dupie.
Było dużo przypadków morderstw, samobójstw, gwałtów, składania ofiar (endless list) w imie słowa np. "bóg"
I ja, mając świadomość wpływu słów na ludzki mózg mam się nimi przejmować ? Chyba było by głupio.
Mogę kłucić się, rozmawiać, polemizować i bardzo chętnie to robie ale bez zbędnego schematycznego myślenia, nie trzymając się reguł które wymyślił ktoś kto miał najprawdopodobniej odmienne gusta ode mnie.

norwid

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 17:39, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dr. Know napisał:
Było dużo przypadków morderstw, samobójstw, gwałtów, składania ofiar (endless list) w imie słowa np. "bóg"
I ja, mając świadomość wpływu słów na ludzki mózg mam się nimi przejmować ? Chyba było by głupio.
Mogę kłucić się, rozmawiać, polemizować i bardzo chętnie to robie ale bez zbędnego schematycznego myślenia, nie trzymając się reguł które wymyślił ktoś kto miał najprawdopodobniej odmienne gusta ode mnie.

i znowu słowo "bóg" to nie biblijny "Bóg" ponieważ pisane z dużej litery oznacza Boga wszechmogącego.
Św. Paweł mówił: "zaprawdę powiadam wam bogami jesteście" co nie znaczyło że należy im się cześć najwyższego. Bogami obwoływali się królowie, Cesarze... bogiem zostały obwołane ziemia, księżyc i słońce.
Wypowiedzianymi słowy należy się przejmować ponieważ wykonują swoją pracę. "Słowo wychodzi z ust moich i nie wraca bezowocnie" Potwierdzeniem niniejszej tezy niech będzie film "siła przyciągania"
Powrót do góry
Guru7

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:20, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

norwid napisał:
Dr. Know napisał:

i znowu słowo "bóg" to nie biblijny "Bóg" ponieważ pisane z dużej litery oznacza Boga wszechmogącego.
Św. Paweł mówił: "zaprawdę powiadam wam bogami jesteście" co nie znaczyło że należy im się cześć najwyższego. Bogami obwoływali się królowie, Cesarze... bogiem zostały obwołane ziemia, księżyc i słońce.
Wypowiedzianymi słowy należy się przejmować ponieważ wykonują swoją pracę. "Słowo wychodzi z ust moich i nie wraca bezowocnie" Potwierdzeniem niniejszej tezy niech będzie film "siła przyciągania"

tak z tym, ze slowa sa tylko czescia przekazu(i to tą mniejsza), o wiele wiecej mowi nam ton i modulacja glosu oraz gestykulacja, postawa ciala czy pozycja nog itd
mowiac o sile wypowiadanych slow mowimy raczej o potedze mysli, o sile ladunku emocjonalnego, ktore prowadza nas do takich czy innych zachowac oraz przyciagaja do nas rozne zdarzenia
slowa sa tylko skutkami mysli tak jak skutkami mysli sa wydarzenia dookola nas, posrednio lub bezposrednio
same slowo nie rani, przyjaciel moze do ciebie powiedziec mniej lub bardziej zartobliwe -chodz tu kurwa, a nie poczujesz sie urazony
a niech tylko ktos agresywnie zrobi to na ulicy, sytuacja zmieni sie diametralnie chodz slowa pozostana takie same
Powrót do góry
Dr Know

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:27, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko jest winą niedoskonałego języka, z którego i tak większość nie potrafi korzystać
Co chwile spotykam kolejnego analfabetę!
czekan

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:57, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O kurfa ,co za nieboskłon przyciemnia mi horyzontalne spojrzenie na rzut młotem . aaa lle luja , klękali i klękali ,stękali i stękali . z polskiego zawsze miałem 3 z dwoma na minusie,ale na siebie wyszedłem.
norwid

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:22, 30 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Guru7 napisał:

tak z tym, ze slowa sa tylko czescia przekazu(i to tą mniejsza), o wiele wiecej mowi nam ton i modulacja glosu oraz gestykulacja, postawa ciala czy pozycja nog itd
mowiac o sile wypowiadanych slow mowimy raczej o potedze mysli, o sile ladunku emocjonalnego, ktore prowadza nas do takich czy innych zachowac oraz przyciagaja do nas rozne zdarzenia
slowa sa tylko skutkami mysli tak jak skutkami mysli sa wydarzenia dookola nas, posrednio lub bezposrednio
same slowo nie rani, przyjaciel moze do ciebie powiedziec mniej lub bardziej zartobliwe -chodz tu kurwa, a nie poczujesz sie urazony
a niech tylko ktos agresywnie zrobi to na ulicy, sytuacja zmieni sie diametralnie chodz slowa pozostana takie same

słowa pozostają słowami. polecam trylogie władców pierścieni. tam wracają właściwe relacje między przyjaciółmi.
Zgodzę się z tym że czasem zaakcentowanie do kogoś wykrzyknikiem "kurwa" otrząśnie go z otępienia. nadużywanie przecinków typu: k, to k, owo - świadczy jedynie o prostactwie.

Wymienione przez Ciebie postawy i formy tej samej wypowiedzi idealnie przedstawia język angielski-angielski i angielski-amerykański. Wielka przepaść formy w powszechnym użyciu języka. Gdy całkowicie lekceważymy zarówno forme gramatyczną jak i słownictwo, co jest powszechne u murzynów, język traci znaczenie na rzecz postaw agresji/służalczości itp. to typowe zezwierzęcenie gdzie ryknięcie czy burknięcie więcej znaczy niż uprzejme stwierdzenie: "odfunkcjonuj się ode mnie bo jak Ci przypierwiastkuje to wylecisz poza nawias kwadratowy" Wink
ps. nie dobieraj tych słów do siebie. to tylko przykład przypuszczam niezrozumiały dla negrów.
Powrót do góry
krystao

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 02:05, 31 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Używanie niecenzuralnych wyrazów daje głupim rozmówcom wymówkę na niekontynuwanie dialogu i pozwala na nie odpowiadanie na merytoryczne kwestie, jak zauważył Kurt Vonnegut
Wld

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 08:30, 31 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W necie jest nawet wyklad Miodka nt. slowa "kurwa". Kogos moze razic, rozumiem. Przesada we wszystim budzi obrzydzenie.
Powrót do góry
kondrix

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 12:01, 31 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy jeżeli ktoś wyrazi swoje zdanie zaprawione wulgaryzmami to wtedy będzie miał więcej racji niż gdyby powiedział to samo bez wulgaryzmów?
Przykład. A: Ufo nie istnieje na 100%. B:Ufo nie istnieje, nie ma chu...

Wulgaryzmy to tylko wyraz naszej agresji wobec rozmówcy, wobec nas samych, wobec otaczającego świata. I wg mnie zniechęcają to brania udziału w dyskusji bardziej niż ufo czy jaszczury.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
stefani

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:56, 31 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Jednym z dowodów na rzecz tezy, iż wulgaryzmy są zawsze i zdecydowanie złe, jest przyjrzenie się z bliska ich definicji. Co wyróżnia słowa wulgarne od innych? Co decyduje, że dany wyraz zaliczamy już do języka wulgarnego, a inny jeszcze nie? Co pragniemy wyrazić "rzucając mięsem" swymi ustami? Odpowiedź na te pytania, powinna dać wiele do myślenia również tym, którzy chcieliby usprawiedliwiać używanie wulgaryzmów choćby i w szczególnych okolicznościach.(...) O zaliczeniu więc danych słów do katalogu wulgarnej mowy nie decyduje zatem ich leksykalna składnia, lecz wyraźnie oraz całkowicie negatywny ładunek, jakie, w sferze emocji, znaczeń i postaw, niosą one ze sobą. (...)

Niezmiennymi i integralnymi cechami wulgarnej mowy są następujące ich elementy:

* nawiązują one do sfery moralnego zła (najczęściej, choć, nie tylko, są one stosowane na określenie różnych form seksualnego nieporządku (...)

* obficie czerpią z dziedziny, którą odbieramy jako wstydliwą bądź brzydką (...)

* gdy są one używane bezpośrednio w stosunku do innych ludzi, to zawsze mają na celu ich poniżenie, obrażenie, zranienie bądź złorzeczenie.

Reasumując: nieodłączną cechą wulgaryzmów jest dawanie wyrazu złu moralnemu bądź fizycznemu: złym czynom, myślom, pragnieniom, brzydocie, perwersji lub dewiacji. Co więcej, wulgarna mowa nie tylko jest stosowana na oznaczenie jakiejś nieprawości bądź ohydy, ale, niejako, sama w sobie, ma w sobie coś ze sfer, które opisuje. O ile, inne ze słów, mogą określać zło, jednak być od niego niezależne, o tyle wulgaryzmy, w pewien sposób, nierozerwalnie wiążą się z dziedzinami, które opisują. (...) Innymi słowy: nie da się używać wulgaryzmów, nie niszcząc w ten sposób godności naszej mowy lub też nie raniąc innych bliźnich. Choćby wypowiadało się je, w dobrych intencjach, zawsze niosą one ze sobą jakiś nieporządek.

Rzecz nie jest więc w tym, iż wulgaryzmy są ostrym skalpelem, który ma precyzyjnie wycinać zło z naszego życia. Gdyby tak było, nie stanowiłyby one problemu. Wulgarna mowa nie jest jednak ostrym skalpelem, ale unurzanym w nieczystościach zardzewiałym nożem, którym nawet jeśli będzie chciało się usunąć jakąś chorą tkankę, to zamiast tego rozjątrzy się ranę i spowoduje nowe, groźniejsze obrażenia. Oczywiście i skalpelem można zaszkodzić organizmowi, jednak używając zardzewiałego, brudnego noża zaszkodzi mu się zawsze. Taka też jest różnica pomiędzy choćby i bardzo ostrymi słowami a wulgarną mową. Te pierwsze mogę szkodzić i ranić, o ile używamy ich w złych intencjach lub też nieostrożnie, bez większej rozwagi i umiaru. Te drugie, zawsze niszczą, ranią i upadlają, choćby i były wypowiadane w dobrych intencjach."
http://salwowski.msza.net/m/pub/dlaczego-winnismy-sie-strzec-wulgaryzmow.html
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 17:13, 31 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

msza.net - nono stefani. nie podejrzewałem cię o zainteresowanie tego rodzaju publicystyką Smile

Cytat:
Msza święta jest to Przenajświętsza Ofiara Nowego i wiecznego Przymierza Bożego z ludźmi, w której Jezus Chrystus, raz jeden na wszystkie wieki życie swoje ofiarowawszy niegdyś na krzyżu za zbawienie świata, teraz niepojęcie utajony pod postaciami chleba i wina, złączony mistycznie z całą społecznością Kościoła swego świętego, ofiarę swoją krzyżową bezkrwawym sposobem ponawia przez posługę kapłana na uwielbienie Boga, za grzechy nasze i na uproszenie nam łask do zbawienia potrzebnych.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Tańcząca

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:35, 31 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przykro mi stefani ,ale mnie się nie chcę słuchać eufemizmów.
Pewne sprawy ( czyt. skurwysyństwo) , które dzieję się zarówno w Polsce jak i na świecie trzeba nazywać po imieniu.
Powrót do góry
Schlesier

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:35, 31 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wulgaryzmy to język pospólstwa. Świadczy o niskim wykształceniu i ubogim słownictwie człowieka. Oczywiście można raz po raz rzucić mięsem - to jeszcze nikogo nie dyskredytuje. Ale generalnie nie mam dużego szacunku do ludzi, dla których język wulgarny stał się częścią składową języka codziennego. A znam takich ludzi, których 30% słownictwa składa się z słów wulgarnych. To zadziwiające, jak potrafią odmieniać takie słowa. "Trzeba to tu przepierdolić". "Rozkurwił mi się but". Chciałbym się pochwalić, że jeszcze nigdy w życiu w jakiejkolwiek rozmowie z kimkolwiek nie użyłem wulgaryzmu. Mamy tyle różnych słów w języku polskim, którymi można zastąpić wulgaryzmy, nawet jeżeli chcemy coś dobitnie przekazać.
Powrót do góry
Tańcząca

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:38, 31 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Chciałbym się pochwalić, że jeszcze nigdy w życiu w jakiejkolwiek rozmowie z kimkolwiek nie użyłem wulgaryzmu Smile

wow ...zaklaskać?

Cytat:
Wulgaryzmy to język pospólstwa. Świadczy o niskim wykształceniu i ubogim słownictwie człowieka.

Kto Ci takich bajek naopowiadał Laughing Question
Powrót do góry
Adwokat Diabła

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:57, 31 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No niestety czasami użycie słów uważanych powszechnie za obraźliwe jest nieuniknione, np:

"Ostatnio z kolegami przy herbatce postanowiłem przyszyć kutasa do zasłonki. Niestety nie mogłem trafić nitką w pizdę."

Przekleństwa jak się okazują mogą mieć głębsze znaczenie.(wersja tylko po angielsku)
Powrót do góry
Schlesier

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:58, 31 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tańcząca z wilkami napisał:
Cytat:
Chciałbym się pochwalić, że jeszcze nigdy w życiu w jakiejkolwiek rozmowie z kimkolwiek nie użyłem wulgaryzmu

wow ...zaklaskać?

Cytat:
Wulgaryzmy to język pospólstwa. Świadczy o niskim wykształceniu i ubogim słownictwie człowieka.

Kto Ci takich bajek naopowiadał Laughing Question

1. Możesz dowolnie zareagować. Zapewniam Cię, że nie jestem wcale odosobnionym przykładem.

2. Mam tu na myśli częste rzucanie mięsem, nie wtrącenia. To smutne, że język motłochu staje się coraz bardziej językiem elit.
Powrót do góry
Al Kohol

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:09, 31 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie, no ale momencik. czy ja dobrze zrozumialem ze stefani (a i teraz Szliser) nie chcialaby uslyszec podczas seksu np. "rżnij mnie suko!", albo sama by nie chciala powiedziec "pierdol mnie pierdol mocno, mocno, mocno tym zajebiaszczo wykurwiscie wielkim chujem!!", tak?
bo jesli tak to dla mnie taka osoba jest podejrzana. mowie powaznie.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona: 1, 2, 3   » 
Strona 1 z 3

Skocz do: