W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

 
Chleb własnej roboty w 5 minut   
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
18 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Człowiek i medycyna Odsłon: 42645
Strona:  «   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   »  Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mizaj




Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 189
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 10:44, 16 Wrz '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smak to już kwestia gustu. Mi bardzo smakuje chleb tylko z zakwasu, ponadto jest smaczny tydzień od wypieku. Ja piekę w elektrycznym piekarniku. Zakwas to nie tylko takie sobie widzimisię potrzebne do wyrastania chleba tylko jest on istotny bo podobno lepiej trawimy taki chleb. Gdybym nie piekł sam, to za dużo większe pieniądze i tak bym kupował chleb żytni razowy z piekarni bo to mój ulubiony chleb.
Ortoreksja jak i anoreksja to zachowania skrajne. A skrajnością zdecydowanie nie jest lepszy smak, lepsza jakość, mniejsze wydatki i satysfakcja z efektu pracy własnych rąk. Ponadto to że ktoś pewne zachowania zbadał i nadał im nazwę nic jeszcze nie oznacza. Dla zaganianego biznesmena "biedak" leżący większość dnia w hamaku w rozsypującej się chacie to biedny margines, a dla tego "biedaka" to ten biznesmen jest zdecydowanie chory psychicznie.

Mi zrobienie chleba na tydzień (licząc czas mojej pracy) zajmuje około 30 minut. Reszta to wyrastanie (1,5-2h) i pieczenie (1h).
To chyba nawet szybciej niż z maszynki bo 7x5minut = 35 minut Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mizaj




Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 189
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 12:04, 16 Wrz '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Easy_Rider napisał:
czy tutaj można wyznaczyć granicę między swego rodzaju pożytecznym hobby, a postawą określaną jako ortoreksja?

A propos tego, przyszła mi jeszcze jedna rzecz do głowy. Otóż według takich kryteriów to właściwie wszyscy jesteśmy ortorektykami bo czymże różni się pieczenie chleba od pieczenia ciasta, od robienia własnych wędlin, od robienia przetworów, od własnych warzyw i owoców z działki, od własnych nalewek itd. Wszystko to przecież można kupić w sklepie a jednak ludzie wolą swoje.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mandarck




Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 539
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:06, 16 Wrz '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakimi domowymi metodami możemy uzyskać taki zakwas ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Janiekowalsk




Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1433
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:15, 16 Wrz '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ortoreksja w świecie gdzie nawet woda jest pełna gówna ?
Nie to zdecydowanie coś innego nazwał bym to elementarnym szacunkiem dla własnego zdrowia na który stać dziś nie wielu a za którego brak płaci bardzo wielu ... Ortoreksja nie zachodzi wtedy gdy wiem że dana wędlina jest zrobiona z mięsa świni naszpikowanej antybiotykami oraz jej zwłok utopionych w Polifosforanach i to że nie wkładam jej do ust niema nic wspólnego z Ortoreksją a jedynie ze zdrowym rozsądkiem ...
_________________
Gaza Strefa śmierci
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Janiekowalsk




Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1433
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:18, 16 Wrz '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mandarck napisał:
Jakimi domowymi metodami możemy uzyskać taki zakwas ?


Wsypujesz do miski mąkę żytnia razową dolewasz wody i to wszytko , czekasz.
Trzymasz to w lodówce wtedy zakwas śpi od czasu do czasu go wyjmujesz i on nabiera mocy mój miał dwa miesiące zanim go popsułem, w sensie zużyłem cały i nie zostawiłem nic na rozmnożenie
_________________
Gaza Strefa śmierci
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mizaj




Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 189
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:08, 16 Wrz '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tutaj więcej szczegółów o zakwasie:

http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
qwerty01




Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 64
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:52, 19 Wrz '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pamiętajcie, że produkcja w domu jest znacznie droższa, niż kupienie w sklepie. Maszyny do pieczenia chleba mogą podnieść rachunek za prąd nawet 300zł.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wiedzmin




Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 1035
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:04, 19 Wrz '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qwerty01 napisał:
Pamiętajcie, że produkcja w domu jest znacznie droższa, niż kupienie w sklepie. Maszyny do pieczenia chleba mogą podnieść rachunek za prąd nawet 300zł.


Tym rozni sie produkcja przemyslowa od jednostkowej, wyzsza cena pojedynczej sztuki.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
JerzyS




Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 4008
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:00, 19 Wrz '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qwerty01 napisał:
Pamiętajcie, że produkcja w domu jest znacznie droższa, niż kupienie w sklepie. Maszyny do pieczenia chleba mogą podnieść rachunek za prąd nawet 300zł.



Paranoik

napisał:
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 7:18 pm

Kilkukrotnie sprawdzałem koszt wypieku i mieścił się w przedziale 0,52 zł -0,59 zł za chleb 1,5kg.



Inni koledzy podali receptury
Chleb czerwony pomidorowo -paprykowy (przepis oryginalny)
Składniki: 1000 g:
130 ml Woda:
400 ml Koncentrat pomidorowy z kartonika:
1,5 łyżki Oliwa z oliwek:
660 g Mąka pszenna:
1 łyżeczka Cukier:
1,5 łyżeczki Drożdże żywe:
1,5 łyżeczki Sól:
Papryka / pieprz /suszona bazylia
Chleb twarogowy (porcja 1000g)

200 ml mleka
260 g twarogu
600g maki pszennej 550
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki miodu
20g drożdży świeżych + 2 łyżki zakwasu
Garść rodzynek
Z marchewkowo - cytrynowo - pomarańczowo konfiturą to było niebo w gębie

Dla większości produktów można podstawić aktualne ceny z supermarketu.

Skoro wychodzi ci koszt samego prądu 300 złotych, to dla jakiego domu go liczysz?
Może dla Domu Pomocy Społecznej na 100 mieszkańców

Co do następnej pozycji cenotwórczej, to zamiast woda z Lourdes
proponuje zwykłą wodę kranowa.
Drastyczny spadek kosztów produkcji.


Jeśli upierasz się przy tej wodzie z Lourdes, to proponuję nią maić zwykła wodę .
Smak ten sam , a zachowuje cudowne właściwości!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Janiekowalsk




Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1433
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:21, 19 Wrz '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiedzmin napisał:
qwerty01 napisał:
Pamiętajcie, że produkcja w domu jest znacznie droższa, niż kupienie w sklepie. Maszyny do pieczenia chleba mogą podnieść rachunek za prąd nawet 300zł.


Tym rozni sie produkcja przemyslowa od jednostkowej, wyzsza cena pojedynczej sztuki.


Tym różni się poczucie bycia odrębną i wolną jednostką niż elementem masy ..Wyższą wartością świadomego bytu Smile

PS...Ja nie przeliczam tego na KW/h


[quote="JerzyS"]
qwerty01 napisał:


Skoro wychodzi ci koszt samego prądu 300 złotych, to dla jakiego domu go liczysz?
Może dla Domu Pomocy Społecznej na 100 mieszkańców

Co do następnej pozycji cenotwórczej, to zamiast woda z Lourdes
proponuje zwykłą wodę kranowa.

Drastyczny spadek kosztów produkcji.

Jeśli upierasz się przy tej wodzie z Lourdes, to proponuję nią maić zwykła wodę .
Smak ten sam , a zachowuje cudowne właściwości!


Very Happy Very Happy Very Happy Leże i płaczę Jeży Applause
_________________
Gaza Strefa śmierci
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Janiekowalsk




Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1433
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 20:16, 22 Wrz '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepis z książki dołączonej do opiekacza Moulinex OW6000

Według mnie ZAJEBISTY SMAK !!!

Cytat:
Chleb Rewolucja Francuska

Waga 750g 1000g 1500g
Czas przygotowania 3:17 3:22 3:27
Woda 250ml 335ml 500ml
Sól 1ł 1½ł 2½ł
Mąka pszenna 200g 265g 400g
Mąka żytnia 100g 135g 200g
Mąka razowa 50g 65g 100g
Drożdże Babuni suszone ¾ł 1ł 1ł
Ziemniaki 115g 155g 230g


Upiec ziemniaki w piekarniku i zostawić do wystygnięcia. Zostawić
2 lub 3 kawałki jako dekorację.
Umieścić składniki w formie do pieczenia w następującej kolejności:
woda, sól oraz pokrojone zimne ziemniaki.
Następnie dodać trzy rodzaje mąki oraz suszone drożdże.
Umieścić formę do pieczenia w urządzeniu. Wybrać program 3
oraz wagę chleba i oczekiwany kolor skórki. Nacisnąć przycisk stop/start
Na 30 do 45 minut przed końcem programu, należy otworzyć
urządzenie i sprawdzić ciasto:, jeśli jest wystarczająco
twarde, należy udekorować je kawałkami
ziemniaka.

..Ten chleb zadziwi Państwa swoim wyjątkowym smakiem, to subtelna mieszanka pszenicy, żyta i ziemniaków.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Zmiany jakich dokonałem
Ziemniaki ugotowałem zamiast piec dodałem je tylko do ciasta a nie jako dekoroację nie zdążyłem Wink
Zamiast 230 gram ziemniaków dałem 200 nie chciało mi się obierać drugiego ziemniaka Very Happy
Dałem ciut więcej drożdży niż w przepisie ale to kazało się zbyteczne !
moim zdaniem według przepisu jest albo za mało mąki albo za dużo wody ziemniak też ma swoja wilgoć więc proponuję na 1500gr chleb dać 475ml wody... Idealne ciasto ładnie odkleja się od ścianek podczas mieszania to moje według przepisu było deko za wilgotne dlatego dosypałem ze dwie łyżki mąki ...Uznałem też że jak na 1,5 kg chleb to jest za mało wyrośnięte wiec wyłączyłem zasilanie aby dać mu więcej czasu na wzrost zanim włączy się pieczenie... Wtedy maszyna przechodzi w stan czuwania i jeśli nie włączymy jej znowu w ciągu 7 minut resetuje program i kończy pracę ...
Ten sposób z wyłączaniem maszyny jest świetny jeśli coś pokręcimy w przepisie i chcemy aby ciasto trochę dorosło wyłączamy wtedy na 6 minut po czym włączamy zasilanie na kilka sekund i znowu wyłączamy zyskujemy wtedy kolejne 7 minut wzrostu możemy tak robić bez końca aby nie było dłuższej przerwy niż 7 minut Smile Ja niestety musiałem wyjść z domu na "chwilkę" i wrócić po ok 45 minutach i program się zresetował i ciasto stojąc w maszynie rosło i rosło aż prawie wylazło z formy ...Nie miałem innego wyjścia jak odpalić program (tylko pieczenie) i zobaczyć co będzie ale z doświadczenia wiem że cisto przerośnięte opadnie bardzo szybko bo struktura chleba nie wytrzyma ...
I tak się stało chleb opadł bardzo szybko i wyglądał jak rozdeptany ...Pomimo tego to był jeden z najlepszych chlebów jakie zrobiłem smakowo był doskonały... Piszę był , bo chleb zrobiłem dziś w południe i niema po nim śladu ...goście wyjedli nawet okruchy a to wszytko co napisałem o kwestii smaku to na podstawie jednej kromki która mi się trafiła Smile naprawdę polecam ten przepis jednak wprowadzenie mojej modyfikacji czyli mniej wody ok 5 % lub wody tyle co w przepisie ale dodatkowo ok 30 do 50 gr mąki ....Wtedy można nastawiać pieczenie na noc i się nie martwić Smile
Chyba zaraz zrobię nowy Wink
Pozdrawiam piekarzy Iluminatów Wink
_________________
Gaza Strefa śmierci
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
stefani




Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 315
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:33, 09 Paź '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja natomiast polecam książkę Wolfganga Lutza, austriackiego lekarza pt. „Leben ohne Brot” (Życie bez pieczywa). Zaznaczam, że dr Lutz urodził się w 1913 roku i znakomicie funkcjonuje do dziś na diecie nikowęglowodanowej: http://www.dobradieta.pl/lutz.php
_________________
Cenzura, Dezinformacja, Agentura na forach
viewtopic.php?t=7581&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
czekan




Dołączył: 17 Sie 2009
Posty: 1331
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:00, 09 Paź '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miła Stefani , ten starszy pan na podanej przez ciebie stronie to figurant ,? wykożystany do kolejnej propagandy i mieszania ludziom w głowach na temat odżywiania?

Znasz go ?

Znam wegetarian i mięsojadnych .

Sam piekę razowce na zakwasie.Potem jem i-smaruję smalcem z warzywami na wierzchu .
mnie smakuje i dodaje energii.
poza tym ,korzystam z wody z własnego ujęcia .

Znałem ,też dziadka ,który palił papierosy do 98 roku życia Smile

Jestem ciekaw Stefani ,czy jesz pieczywo ?

Bo mój czas bez jedzenia pieczywa ,to tydzień rozłąki .

Najbardziej ,przypatrzył bym się diecie żydów ,bo innym wciskają CIEMNOTĘ ,a sami jedzą zdrowo i ..... o czym mowa ?
_________________
bankierska lichwa - nowoczesne niewolnictwo -złudzenia na raty /
NIE WIERZĘ POLITYKOM -NIE . / bo to sprzedajne marionetki i cyniczni psychopaci /
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mizaj




Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 189
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 12:04, 18 Paź '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qwerty01 napisał:
Pamiętajcie, że produkcja w domu jest znacznie droższa, niż kupienie w sklepie. Maszyny do pieczenia chleba mogą podnieść rachunek za prąd nawet 300zł.


Ciekawe, bo ja akurat sporo oszczędzam piekąc samemu w elektrycznym piekarniku (piekę raz na tydzień 4 bochenki ważące po około 0,8 kg). Koszt produktów to około 6 zł, wzrostu zużycia energii nawet nie zauważyłem (parę złotych na miesiąc). Jeśli weźmiemy 2 zł za energię na wypiek, to w sumie będzie 8 zł na jeden wypiek. Czyli za jeden chleb ważący 0,8kg na żytnim zakwasie wychodzi 2 zł. Czyli 2,5zł za 1kg. W piekarni niedaleko mnie żytni chleb na zakwasie kosztuje 5zł za 1kg.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Janiekowalsk




Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1433
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 20:59, 10 Gru '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie chcę zaśmiecać wątku o Monsanto więc przenoszę dyskusję do właściwego miejsca Wink
mamamia napisał:

@privilege - a wlasny chlebek... fakt... pyszna sprawa Smile Masz moze jakies konkretne zrodlo mąki które byś polecił?

Kupuję mąkę prosto z młyna to znaczy ze sklepu do którego młyn dostarcza mąkę bezpośrednio w wielkich worach takich samych jak w bajkach ...Pani w sklepie waży mi tyle ile chcę i kupuję zazwyczaj po 5 kg
nie pamiętam cen ale coś ok 1,6 kg -1,9 kg
jest tam do kupienia
- żytnia
- żytnia razowa
- pszenna razowa
-pszenna zwykła typ 450 - 650 jest w kilogramowych gotowych opakowaniach
jak to zwykle bywa w sklepie ...
Ja tej maki nie badałem, jest prosto z młyna ludzie ja kupują raczej ci bardziej
świadomi bo przyjeżdżają czasami z daleka
Więc chyba to źródło mogę polecić puki co dla mnie odpowiada ...
Miłomłyn
Yamakusa napisał:
@privilege
Jak na razie jeden produkt.
Jakich składników używasz? (firma etc. mile widziane)
Codziennie jadasz swój chlebek?
Na ile to jest opłacalne? (tak mam na myśli te durne pieniądze)

O mące napisałem wyżej dodatkowo używam
Ziemniaków (gotowanych) mój ulubiony chleb Rewolucja Francuska zawiera w swoim przepisie gotowane ziemniaki i według mnie jest to strzał w 10 jeśli chodzi o pieczenie chleba

Waga 750g 1000g 1500g
-------------------------------------------------------------------------
Czas przygotowania 3:17 3:22 3:27
Woda 250ml 335ml 500ml
Sól 1ł 1½ł 2½ł
Mąka przenna 200g 265g 400g
Mąka żytnia 100g 135g 200g
Mąka razowa 50g 65g 100g
Drożdże suszone ¾ł 1ł 1ł
Ziemniaki 115g 155g 230g

Według mnie w przepisie jest za dużo wody można dać mniej np na 1000G chlebek dać tylko 300 ml lub dać tyle co w przepisie i dosypać otrębów (jakieś pół szklanki) które wchłoną nadmiar wody ...Moim wynalazkiem jest pewna modyfikacja samego wykonania bo nie wlewam od razu do foremki tak jak nakazuje przepis ale wlewam do naczynia wodę ziemniaki (jak trzeba to miód zależy od przepisu) i to wszytko mixuję blenderem od razu dodaje jeśli mam taka potrzebę zioła lub przyprawy, (kurkuma jest super i lubię dodać specjalnej przyprawy do ziemniaków - kupuję przyprawy tu Sklep z przyprawami
czy co tam mi przyjdzie do głowy może być łyżka masła oliwa z oliwek albo zamiast wody maślanka.Ważne jeśli chcemy zmixować płyny i dodatki to nie mixujemy w tym płynie soli sól dajemy póxniej do zmiksowanego płynu już w foremce .Przy okazji dodam że swoje masło też robimy Very Happy więc maślankę mamy gratis ale o tym napiszę w nowym wątku jak i co z tym masłem Wink Zamiast wody może być dowolny płyn który nie zabije drożdży słaby alkohol też chyba się nada Very Happy
Z dodatków ciekawe jest jeszcze mleko w proszku które "podobno jest emulgatorem czy spulchniaczem" Ja dodaję mleko jak mam taki kaprys zazwyczaj łyżkę stołową i głównie wtedy kiedy dam za mało mąki a za dużo wody, mleko w proszku powoduje zagęszczenie ciasta jak coś namieszamy z ilością wody a smaku mleko w proszku na pewno nie popsuje a raczej go wzbogaci ...Można również dodać kawy Inki jako barwnika Very Happy w naszych czasach chleb bez sztucznych barwników to nie chleb Very Happy i jak mówi Codex więc jak ktoś ma ochotę na ciemny extremalnie chleb to nic nie stoi na przeszkodzie aby sypnąć kawy inki ja dziś sypnąłem prawdziwej kawy tak dla draki, zobaczyć czy będzie wyczuwalna (jedna łyżeczka) i nie było jej czuć na barwę też to nie wpłynęło czasami używam Stewi zamiast miodu z powodów ekonomicznych Wink
To są podstawowe dodatki ale myślę że taki zwykły prosty chleb bez cudów też jest świetny zwłaszcza zrobiony samodzielnie i "wiadomo z czego"

Do chleba dodaję również czosnek, cebulkę duszoną na patelni bo do tej tej sklepowej prażonej jakoś nie mam przekonania chociaż w smaku podobno super jest do chleba ...Śliwki suszone /rodzynki ,daktyle,żurawina/ ziarnka wszelakie /orzechy/mak /sezam / siemię lniane- mielone lub ziarno polecam !!!jabłka tarte / por/ pomidory świeże ,koncentrat lub przecier /cytryna /szafran// kapusta kiszona Polecam !!!! / gorzka czekolada /twaróg Polecam!!!!/Mleko -maślanka-kefir -Jogurt/ kakao /
w sumie to wszytko co napisałem to już wcześniej wypróbowałem ale wszytko zależy od waszej fantazji...
Ja chyba ma jakiegoś farta do tego chleba, bo specjalnie nie patrze już nawet na te przepisy i robię z głowy dodając jak pijany kucharz Very Happy
zawsze wychodzi zresztą sami zobaczcie Smile
to dzisiejszy urósł jak opętany Długość 22 cm / wysokość 17 cm / szerokość 12 cm



Odnośnie pytania czy się opłaca ...Stanowczo nie !!!
Kiedyś się opłaciło nawet bardzo ale od kiedy wszyscy znajomi i rodzinka wiedzą że mamy własny super chlebek to trzeba piec codziennie, kiedyś wystarczał jeden chleb 1,5 kg na trzy dni teraz bywa że nie spróbuję nawet kromki Very Happy Stanowczo mało to ekonomiczne ale za to mina bliskiego człowieka zajadającego ze smakiem chlebek bezcenna Wink
_________________
Gaza Strefa śmierci
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Amarantus




Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 186
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 09:18, 14 Gru '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pieczenie własnego chleba to forma niezależnaości, zaraz właśnie taką niezależność zjem na śniadanie Laughing
Woda: 550ml
Sól himalajska 2,5 łyżeczki
Drożdze: 1/5 kostki
Mąka jaglana 50g
Mąka przenna typ 650 200g
Mąka Orkiszowa typ 3000 250g
Mąka przenna typ 1850 250g
Mąka żytnia typ 3000 50g

Do tego śliwki suszone około 200ml
Orzechy laskowe 100 ml
Morele 200ml

Mąki kupuję :
http://www.bogutynmlyn.pl

Co do jakości mąki, nie można na 100% stwierdzić że mąka jest z pewnego żródła, ale jak upiekę swój własny chleb to wiem, że nie ma on uleprzaczy, poleprzaczy itd.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Drakoncjusz




Dołączył: 29 Paź 2010
Posty: 45
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:45, 23 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Darmowy wypiek chleba



Wątek pt. "Chleb własnej roboty w 5 minut" to hoax.
Autor tegoż wątku jest agentem reklamującym drogi sprzęt AGD w sieci. Taki sprzęt jest bardzo drogi i koszty energii elektrycznej są znaczne. Urządzenie do wypieku chleba pożera 2000 Kwh.
Dowodem jest fakt, że w całym wątku nie podaje prawdziwego przepisu na wypiek chleba, którym posługuje się ludzkość od niepamiętnych czasów oraz taniej metody uzyskania energii cieplnej.
Odpowiedź jest nastepująca 1) fermentum 2) piec ziemny.
Ad. 1 fermentum to jest sfermentowana woda i mąka stanowiąza tzw. zaczyn.
Ad. 2 piec ziemny każdy sobie może wykonać samodzielnie np. na terenie ogródka działkowego lub w jakichś krzakach za osiedlem. (Trzeba uważać na funkcjonariuszy służb) Wystarczy zrobić ruszt z prętów i umieścic na nim wiekszą wypaloną puszkę po farbie., do puszki należy wstawić metalową blachę na której będziemy piekli chleb. Całość dobrze jest otoczyć kamieniami i obsypać ziemią pozostawiając wylot dymu i wlot powietrza.
Przykładowo z 1 Kg. mąki mamy dwa chleby jedynie w cenie mąki tj. 1,5 zł.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wiedzmin




Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 1035
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 14:08, 23 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Urządzenie do wypieku chleba pożera 2000 Kwh.


Zarowka pozera 10000 kW*h.

Oba zdania sa prawdziwe, chociaz cholernie idiotyczne.
Zeby urzadzenie o mocy 850W pobralo 2000 kW*h musi pracowac 2353 godziny co daje 98 dni.
Zainwestuj w kalkulator i ksiazke do fizyki, a tymczasem wypierdalaj z takimi informacjami do przedszkola, bo tam moze znajdziesz odbiorcow. Koszt wypieku jednego chleba (en elektryczna) wynosi okolo 60 gr, jak pisali powyzej.
Ps. zwracam uwage na poprawny zapis jednostki.
kWh jest jednostka energii podobnie jak dzul czy kaloria, w przeciwienstwie do watta, ktory jest jednostka mocy, czyli ilosci energii w jednostce czasu.
Kilowatogodzina jest to energia jaka zuzyje urzadzenie o mocy 1kW w czasie jednej godziny pracy.
Jak czasami widze jakie pojecie ludzie maja na takie tematy to rece mi opadaja.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
easy russian




Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 2335
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 18:10, 23 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Amarantus napisał:
Pieczenie własnego chleba to forma niezależnaości, zaraz właśnie taką niezależność zjem na śniadanie Laughing
Woda: 550ml
Sól himalajska 2,5 łyżeczki
Drożdze: 1/5 kostki
Mąka jaglana 50g
Mąka przenna typ 650 200g
Mąka Orkiszowa typ 3000 250g
Mąka przenna typ 1850 250g
Mąka żytnia typ 3000 50g

Do tego śliwki suszone około 200ml
Orzechy laskowe 100 ml
Morele 200ml

Mąki kupuję :
http://www.bogutynmlyn.pl

Co do jakości mąki, nie można na 100% stwierdzić że mąka jest z pewnego żródła, ale jak upiekę swój własny chleb to wiem, że nie ma on uleprzaczy, poleprzaczy itd.


to co robisz to nie chleb tylko odmiana ciasta drożdżowego .
TO CO OBECNIE NAZYWA SIĘ DROŻDŻE PIEKARSKIE I DOSTĘPNE JEST W SKLEPIE NA PÓŁKACH TO PRECYZYJNIE WYSELEKCJONOWANA TRUCIZNA . Prawdziwy chleb robi się na drożdżach chlebowych hodowanych samemu w prosty sposób z mąki -czyli na tak zwanym zakwasie chlebowym . i na pewno nie robi się go w 5 minut jak zmyla tytuł tego działu - chleb na zakwasie dojrzewa kilkanaście godzin - mąka musi się przepracować z zakwasem.


Wiedźmin - masz rację , Drakoncjusz kompletne bzdury napisał o piecu i elektryczności . Widać,że to teoretyk - źle przepisał z netu . Jedno jest jednak prawdą - owo "fermentum" - czyli zakwas z mąki . Miesza się mąkę z wodą w słoiku czy garnku ( konsystencja śmietany ) i odstawia . Czekamy około 10 dni codziennie mieszając i dosypując łyżeczkę świeżej mąki do zasilenia rodzących się chlebowych drożdży . Raz wykonany zakwas przechowuje się ( cząstkę ) i miesza z nową mąką przy każdym przygotowaniu wypieku.
_________________
"istnieje tylko jedno dobro - WIEDZA, oraz tylko jedno zło- IGNOROWANIE WIEDZY "

- Sokrates
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kondrath




Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 93
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 18:53, 23 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim skromnym zdaniem pieczenie chleba na drożdżach trochę mija się z celem. Wszakże zależy nam na zdrowiu. A w dzisiejszych czasach drożdże dostępne na rynku to większości - GMO. Piekarnictwo, browarnictwo,i wiele innych gałęzi przemysłu spożywczego - wszystko to zostało "opanowane" przez GMO.

Najlepiej jest wypiekać chleb na zakwasie, i tak na prawdę nie potrzebujemy żadnych specjalnych maszynek. Wystarczy zwykły piekarnik z termoobiegiem a nawet bez.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Amarantus




Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 186
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 10:03, 24 Sty '11   Temat postu: nie takie drożdże straszne Odpowiedz z cytatem

Easy russian, tak się składa że jeden z moich zawodów to ciastkarz-cukiernik i zapewniam cię że to co ja piekę to nie ma nic wspólnego z ciastem drożdżowym.

Nie mam pojęcia co wy się tak przyczepiliście do drożdży piekarniczych, które są obecne również w tzw. zakwasie chlebowym ( pszenno żytnim). A już zupełny odjazd to tekst, że drożdże prasowane to GMO. Tak coś zauważam że niektórzy to za każdym rogiem widzą GMO albo reptalian Wink

A wy myślicie że co powoduje wzrost chleba zrobionego na zakwasie, DROŻDŻE różne dzikie szczepy taka mieszanka wszystkiego, co przykleiło się do ziarna przed zmieleniem, i jest tam przeważająca procentowo ilość drożdży nad bakteriami kwasu mlekowego, te proporcje zależą od warunków pogodowych w jakich dojrzewało zboże, rodzaju ziemi i innych. Podstawą zakwasu jest symbioza drożdżaków i bakterii mlekowych stwarzają one warunki, w których nie rozwijają się drobnoustroje patogenne np. gnilne. Ale to i tak nie ma znaczenia, bo podczas wypieku wszystkie Drożdże GINĄ.
Można by tu jeszcze napisać o wpływie fermentacji drożdżowej na rozkład kwasu fitynowego (zwiększa przyswajalność minerałów)
Zupełnie inną sprawą jest to w jaki sposób produkuje się drożdże piekarnicze prasowane. Dawniej za moich czasów ( jak to fajnie brzmi) drożdże produkowało się bardzo prostym sposobem a mianowicie wysłodki buraczane z cukrowni trafiały do drożdżarni były zaszczepione szlachetnymi kulturami i rosły sobie spokojnie aż do odwirowania. Obecnie stosowane są technologie dodawania do wysłodków buraczanych odpadów z produkcji olejów ( nic groźnego pod warunkiem że np. rzepak nie był zbytnio traktowany pestycydami)), i olejów utwardzanych ( tu gorzej). Ale jak takie drożdże namnoży się w domu na np. miodzie to problem z głowy.

Pytanie, co jest zdrowsze: wino na drożdżach dzikich czy wino na szczepach szlachetnych, - Burgund?
_________________
Prędzej dogadasz się z gościem na kacu, niż bluzgającym flustratem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mandarck




Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 539
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 12:19, 24 Sty '11   Temat postu: Re: nie takie drożdże straszne Odpowiedz z cytatem

Amarantus napisał:
Easy russian, tak się składa że jeden z moich zawodów to ciastkarz-cukiernik i zapewniam cię że to co ja piekę to nie ma nic wspólnego z ciastem drożdżowym.

Nie mam pojęcia co wy się tak przyczepiliście do drożdży piekarniczych, które są obecne również w tzw. zakwasie chlebowym ( pszenno żytnim).


Czy możesz podać nazwę albo opisać opakowanie tych drożdży. W jakim sklepie można je nabyć ?

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Amarantus




Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 186
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:02, 24 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drożdże babuni produkowane w starych zakładach w Wołczynie.
_________________
Prędzej dogadasz się z gościem na kacu, niż bluzgającym flustratem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
easy russian




Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 2335
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 17:14, 24 Sty '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Amarantus napisał:
Drożdże babuni produkowane w starych zakładach w Wołczynie.
tak jak celowo wprowadzono na rynek białą mąkę tak samo wyselekcjonowano to gówno dbając by było ściśle zmonpolizowane . Babuni czy ciotuni - to jest ten sam szajs.
Rozumiem,że odczuwasz rozgoryczenie,że coś co było sensem Twojego życia i nauką ( ciastkarz ) jest wielkim spiskiem i pomyłką -według mnie jest .Również kiedyś byłem dobry w te klocki (rodzinna tradycja) . Ja dodatkowo byłem fanem mechaniki ( nadal oszczędnie i z wyczuciem z niej korzystam ) -to było moje życie i mój świat - byłem bardzo ceniony w tym co robiłem. Dziś widzę ślepą uliczkę cywilizacyjną tej drogi . Bardziej mnie zaczyna fascynować bio-mechanika czyli spotęgowany stopień złożoności "maszyn" jakie spotykamy wszędzie w przyrodzie - od genialnej konstrukcji źdźbła trawy na stawie ludzkim kończąc.

Wracając do wszelkich sztuk - na przykład pieczenia ciast , trzeba się dokopać do recept z przed czasu ich zepsucia i wszystko wróci do normy. Warto też (ostatnia chwila !) zapisywać metody pracy piekarzy z przed półwieku- obsługę ogniowych pieców itp. Ludzie znający tajniki własnie umierają - gdy prądu zabraknie ta wiedza będzie na wagę życia.
_________________
"istnieje tylko jedno dobro - WIEDZA, oraz tylko jedno zło- IGNOROWANIE WIEDZY "

- Sokrates
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
larkow




Dołączył: 06 Gru 2008
Posty: 130
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:17, 24 Sty '11   Temat postu: Re: nie takie drożdże straszne Odpowiedz z cytatem

Amarantus napisał:
bo podczas wypieku wszystkie Drożdże GINĄ.

A możesz coś powiedzieć o przetrwalnikach? Gdzieś kiedyś czytałem, że przetrzymują pieczenie i z tego względu pieczywo pszenne nie jest zalecane dla osób przyjmujących antybiotyki, bo może grozić im zagrzybieniem organizmu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Człowiek i medycyna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona:  «   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   » 
Strona 3 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz moderować swoich tematów


Chleb własnej roboty w 5 minut
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.
Wymuś wyświetlanie w trybie Mobile