Temat poszedł szerzej. Przed chwilą otrzymałem maila o poniższej treści. Być może pomysł wyszedł od czarnego PR Orlenu, ale jest przynajmniej oryginalny
. Gdyby się nad tym nieco zastanowić, to może przynieść realny skutek. Eksperyment naukowy, godny śledzenia. Dlatego przesłałem na listę znajomych
. Przytaczam za oryginałem:
"Do wszystkich kierowców. Bardzo dobry pomysł.
Przeczytaj do końca!
Cenypaliwa poszybowały w górę. Jeszcze trochę i zobaczymy 5 PLN za litr, a potemmoże i więcej. Poniższa propozycja ma znacznie więcej sensu niż kampanie typu"nie kupuj paliwa w danym dniu", które przeprowadzane kilka miesięcytemu. Producenci paliw śmiali się jedynie, bo wiedzieli, że nie będziemykontynuować akcji krzywdząc samych siebie rezygnując całkowicie
z zakupu paliwa.Było to bardziej niekorzystne dla nas niż problem dla nich. Ale myśląc o tamtympomyśle powstała idea, która może przynieść rzeczywiste korzyści. Przeczytajproszę i przyłącz się!
Firmy paliwowe ipaństwa OPEC ciągle uważają, że koszt litra paliwa jest niski. Musimy wiecpodjąć radykalne kroki, aby nauczyć ich, że to kupujący kontrolują rynek, a niesprzedający. Przy cenach paliw rosnących każdego dnia my konsumenci musimypodjąć akcję. Jedynym sposobem abyśmy zobaczyli, że ceny paliwa idą w dół jesttrafienie kogoś w portfel poprzez nie kupowanie jego paliwa. I możemy zrobić toBEZ narażania się na niewygody.
Oto pomysł:
Do końca bieżącegoroku NIE KUPUJMY ŻADNYCH PALIW a najlepiej niczego od dwóch największych firmpaliwowych: BP i STATOIL. Jeśli nie będą sprzedawali paliwa,będą zmuszeni do obniżenia ceny, jeśli obniżą ceny, inne firmy będą zmuszone douczynienia tego samego. Ale aby osiągnąć efekt musimy pozbawić te dwie firmymilionów klientów. Wbrew pozorom jest to całkiem łatwe do osiągnięcia. Czytajdalej a dowiesz się jak dotrzemy do milionów.
Wysyłam tęwiadomość do 30 osób. Jeśli każda z nich wyśle ją do kolejnych dziesięciu (30 x10 = 300) i każda następna do kolejnych 10 i tak dalej to już w szóstej kolejcewiadomość ta dotrze do 3 milionów ludzi. Jeśli każda z nich wyśle do kolejnych10... Wszystko, co należy zrobić to wysłać tę wiadomość do 10 znajomych osób inie kupować paliwa na stacjach BP i STATOIL.
To jestogólnoświatowa akcja. Ile to potrwa? Jeśli każdy, kto otrzyma tę wiadomośćprześle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionów konsumentów w ciągu 8 dni!
Założę się, że niesądziłeś, że masz taki potencjał, prawda?
W grupie siła inawet najgrubsza gałąź złamie się, jeśli spadnie na nią wystarczająco dużailość niezmiernie lekkich płatków śniegu.
Jeśli uważasz, żeta akcja ma sens prześlij dalej tę wiadomość.
WYTRZYMAJMYDO MOMENTU AŻ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU (ok. 3,5 PLN /litr).
Razem możemy tozrobić. Prześlij tę wiadomość nie kupuj paliwa na BP i STATOIL.Kupuj na wszystkich innych tylko nie na tych dwóch".