W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Wiara w Boga jest jak wiara w Mikołaja  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
3 głosy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Religie, wiara, okultyzm Odsłon: 947
Strona: 1, 2   »  Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Spaczony

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:46, 07 Gru '07   Temat postu: Wiara w Boga jest jak wiara w Mikołaja Odpowiedz z cytatem

Dzieciom za młodu wmawia sie, aby wymusić posłuszeństwo, że istnieje tłusty Mikołaj. Raz w roku wylatuje z mroźnej krainy na saniach z bezdennym workiem z którego wyciąga wymarzone prezenty. Doskonale wie kto był grzeczny, dlatego dziecko w ciągu roku stara się aby nie zrazić do Mikołaja.
Wyspa

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:53, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mikołaj kiedyś istniał i była to raczej postac historyczna jak mniemam a Bog istniał od zawsze a ze ktos ma jakies ograniczenia wobec niego bo ktos mu powiedział ze Bóg to czy Bóg tamto to problem tej jednostki ktory sama moze rozwiązać ten "problem" poprzez wewnętrzne dociekanie i podróż w głąb siebie lub w strone Jezusa i nie odpuszczanie do konca jak Hiob Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Spaczony

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:05, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smiejemy sie z naiwnych, głupiutkich dzieci które wierzą w takie bajeczki ale ta wiara jest nam na reke ponieważ pomaga wymusic posłuszeństwo.

Ale czy my tego nie znamy?...nikt go nie widział, lecz są osoby które twierdzą że było dane im go zobaczyc...nagradza za dobre zachowanie, karze za złe...zna kazdy twoj dzien i kazdy uczynek...strach przed nim czasem powstrzymuje cię przed jakimiś poczynaniami...
Napisałem to o Bogu czy o Mikołaju???
Wyspa

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:09, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tytuł mnie zainspirował do napisania tego bardziej o Bogu niz o Mikołaju Wink

wiec tez mozna dojsc do swoich prawd i przemyslen odnosnie Mikołaja ale w sumie czego oczekiwac od małych dzieci ktore sa bardzo podobatne na manipulacje i na to co mówią im starsi i "mądrzejsi" rodzice Razz

ludzie sluchają autorytetów bo tak jest łatwiej i samemu nie trzema specjalnie sie wysilac a dla dzieci rodzice są autorytetem : p
Powrót do góry
przebudzony

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:19, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiara w Boga nie musi oznaczać jednocześnie posłuszeństwa kościołowi. Wierzę w Boga ale nie ufam żadnej instytucji która uzurpuje sobie branie ode mnie pieniędzy w imieniu Boga.

I myślę że te dwie rzeczy – wiarę i posłuszeństwo wobec danej organizacji należy oddzielić.
Nie sprzeczaj się z Bimim. Nie krytykuj tego tego co mówi Bimi. Zawsze zgadzaj się z tym co mówi Bimi. Kochaj gejów tak jak Bimi. Nie krytykuj gejów. Inaczej dostaniesz 1 post na dzień. To się nazywa wolność słowa w rozumieniu Bimiego.
Powrót do góry
Spaczony

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:31, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kwesti kościoła nawet nie poruszam.
Skoro wierzysz w Boga chyba starasz się naby zyc zgodnie z dekalogiem bo wszystkich grzesznikow czeka meka w piekle. Chodzi mi o to ze dziecia wmowilismy istnienie sprawiedliwego tlusciocha ktory ich ocenia bo to daje nam wieksza kontrole nad nimi. Wydaje mi sie ze kosciol tez wmowil nam istnienie sprawiedliwego-my w to wierzymy smiejac sie z dzieciakow czekajacych na mikolaja.
przebudzony

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:50, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolego spaczony. Wiedz że istnieje coś takiego jak prawa uniwersalne. Etyka która nie musi wcale wypływać z tego czy innego wyznania.

Dla przykładu w buddyzmie bezsensowne zabijanie czy dręczenie kogoś także jest uważane za niewłaściwe mimo że wypływa z całkiem innego kręgu kulturowego niż takie choćby chrześcijaństwo.

Nie będę zabijać nikogo ani dręczyć nie dlatego że straszyli mnie diabełkiem. Nie będę tego robić ponieważ nie chcę i także z tego powodu że nie należy to do rzeczy przyjemnych ani dla mnie a tym bardziej dla ofiary. Pamiętaj także że jest jeszcze coś takiego jak policja i sądy. Do najlepiej zniechęca do zbrodni, choć nie do końca skutecznie.
Nie sprzeczaj się z Bimim. Nie krytykuj tego tego co mówi Bimi. Zawsze zgadzaj się z tym co mówi Bimi. Kochaj gejów tak jak Bimi. Nie krytykuj gejów. Inaczej dostaniesz 1 post na dzień. To się nazywa wolność słowa w rozumieniu Bimiego.
Powrót do góry
ocochodzi

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 18:31, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

skad ta nienawisc wsrod ateistow do chrzescijan, zawsze mnie zastanawia czy kazdy z nich byl molestowany przez ksiedza i stad ten jad i ujadanie? Najlepiej te ataki widac na onet.pl, niech ktos mi to wytlumaczy, choc to pewnie bardziej problem psychologiczny
Voltar

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:19, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

skad ta nienawisc wsrod chrzescijan do ateistow , zawsze mnie zastanawia czy kazdy z nich byl molestowany przez ksiedza i stad ten jad i ujadanie? Najlepiej te ataki widac na onet.pl, niech ktos mi to wytlumaczy, choc to pewnie bardziej problem psychologiczny

Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
XTC88

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:29, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

TVN wynajmuje specjalnych TROLI takich jak ja na tym forum, aby wzbudzać w katolikach strach i zażenowane ze swojej wiary ( psychomanipulacja )... Bo... tvn jest antychrześcijańska.. Miecugow był przecież członkiem SLD.. A WIADOMO, żE SLD JEST ANTYCHRZEśCIJAńSKA.. Shhh Shhh Shhh Shhh
Powrót do góry
morgan666

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:41, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

racja wpajaja (kosciol) od mlodosci ze "gdzies w niebie..." a tymczasem chodzi tylko o $,... bo przeciez sam fakt chrztu to juz "inwestycja" na przyszlosc... bo potem trzeba "zorganizowac" 1-sza komunie... bierzmowanie, slub, no i pogrzeb... a i w miedzyczasie kolejny chrzest nowego pokolenia... czyli zadbanie o finansowa przyszlosc... no i oczywiscie dobrowolna "ofiara" co niedziele...
Mam za zle moim rodzicom ze podjeli ta decyzje za mnie! Bo pomyslcie ile profitow mniej by miala ta koscielna mafia gdyby chrzest byl podejmowany przez swiadomego juz ochotnika, zamiast przez jego rodzicow z "wypranymi mozgami"... przeciez to bylo by bankructwo!!! I tu odwoluje sie do poczatkow chrzescijanstwa, kiedy to chrzest bral czlowiek DOROSLY i z wlasnej woli... a teraz.. .przeciez biznes musi sie krecic...
Powrót do góry
Grand

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:55, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o Boże skończmy już te kretyńskie ateistyczne tematy ..
z każdym kolejnym ateiści coraz bardziej sie kompromitują.
z każdym kolejnym mamy coraz wiecej idiotycznych pseudoargumentów pokroju: ja nie widziałem, więc nie wierzę - jak można wierzyć w coś co się widziało?! wierzysz w stołek, w klawiaturę? nie! bo je widzisz. wierzyć można tylko w coś czego sie nie poznało - czy to tak trudno pojąć?

tak btw Voltar to szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze z nienawiścią wobec ateistów.
Powrót do góry
przebudzony

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:56, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

morgan666 napisał:
ofiara" co niedziele...

„Ofiara” to ten co im forse daje.

morgan666 napisał:

kiedy to chrzest bral czlowiek DOROSLY i z wlasnej woli... a teraz.. .przeciez biznes musi sie krecic...

W rzeczy samej. W starożytności Rzymscy Chrześcijanie chrzcili się dopiero po zakończeniu studiów, ponieważ wiedzieli że na studiach będą grzeszyć. Twisted Evil

Pamiętajcie:
- Jak już będziecie w kościele nie dawać na tacę.

- Na kolędzie nie dawać kasy.
Powrót do góry
Boruta

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:05, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
...Święty Mikołaj był biskupem Miry w Azji Mniejszej. Czemu zatem dzieciom mówi się, że mieszka w Laponii i jeździ saniami ciągniętymi przez renifery?
Ano dlatego, że znana wszystkim postać zażywnego starca w czerwonych szatach i z białą brodą jest tworem wyobraźni dwóch pisarzy z Nowego Jorku oraz speców od reklamy coca-coli...

Jak "porwano" św. Mikołaja
Powrót do góry
ocochodzi

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:07, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grand napisał:

tak btw Voltar to szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze z nienawiścią wobec ateistów.

to malo chrzescijan znasz Wink dowolne forum chrzescijanskie w sieci jest dowodem na braku tolerancji wobec ateistow, jedni szczekaja na drugich i na odwrot
Voltar parodiujac moj wypasny post pewne uwaza ze jestem chrzescijaninem ale sie myl Twisted Evil

XTC, placa Ci od postu? jak szukasz menagera to napisz do mnie Embarassed Shocked
Powrót do góry
Grand

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:11, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Boruta napisał:
Cytat:
...Święty Mikołaj był biskupem Miry w Azji Mniejszej. Czemu zatem dzieciom mówi się, że mieszka w Laponii i jeździ saniami ciągniętymi przez renifery?
Ano dlatego, że znana wszystkim postać zażywnego starca w czerwonych szatach i z białą brodą jest tworem wyobraźni dwóch pisarzy z Nowego Jorku oraz speców od reklamy coca-coli...

Jak "porwano" św. Mikołaja

b. dobry artykuł nota bene z "Gościa Niedzielnego" Wink
Powrót do góry
XTC88

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:14, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ocochodzi napisał:
Grand napisał:

to malo chrzescijan znasz Wink dowolne forum chrzescijanskie w sieci jest dowodem na braku tolerancji wobec ateistow, jedni szczekaja na drugich i na odwrot
Voltar parodiujac moj wypasny post pewne uwaza ze jestem chrzescijaninem ale sie myl Twisted Evil

XTC, placa Ci od postu? jak szukasz menagera to napisz do mnie Embarassed Shocked

Nie szukam czarnego menadżera Not talking Not talking Not talking Not talking Angel
Powrót do góry
Boruta

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:30, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
...dowolne forum chrzescijanskie w sieci jest dowodem na braku tolerancji wobec ateistow, jedni szczekaja na drugich i na odwrot
...

myślę, że (w odniesieniu do "ateistów") mamy tutaj do czynienia z pewnym "pomieszaniem pojęć" ...
...otóż wielu z tych, którzy uważają się za "ateistów" nie tyle jest "prawdziwymi ateistami" ...ile zwykłymi "antyklerykałami" ... wojujacymi z Krk (tj. z kościołem rzymskokatolickim), ...co nie przeszkadza być im jednoczesnie "filo-judaistami", czy "obrońcami" kościołów mniejszościowych ...

p.s.
"normalny ateista" ...nie ma potrzeby "szczekania" na "chrześcijan"

Pozdrawiam Cool
Powrót do góry
frasobliwy

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:42, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grand napisał:
o Boże skończmy już te kretyńskie ateistyczne tematy ..
z każdym kolejnym ateiści coraz bardziej sie kompromitują.
z każdym kolejnym mamy coraz wiecej idiotycznych pseudoargumentów pokroju: ja nie widziałem, więc nie wierzę - jak można wierzyć w coś co się widziało?! wierzysz w stołek, w klawiaturę? nie! bo je widzisz. wierzyć można tylko w coś czego sie nie poznało - czy to tak trudno pojąć?

Nie generalizuj. Ja np. jestem ateistą, a nie walczę z Bogiem ani religią jako takimi.
Powrót do góry
Grand

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:50, 07 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

frasobliwy napisał:
Nie generalizuj. Ja np. jestem ateistą, a nie walczę z Bogiem ani religią jako takimi.

no to czemu odnosisz to do siebie? pisałem o "ateistach-wojujących", których jest tu pełno.
Powrót do góry
morgan666

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 01:04, 08 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grand napisał:
frasobliwy napisał:

no to czemu odnosisz to do siebie? pisałem o "ateistach-wojujących", których jest tu pełno.

do broni:DVery HappyVery Happy wytoczyc dziala i zniszczyc te katolickie g...

no dobra troszke przesadzilem ale niemoglem sie powstrzymac Twisted Evil

osobiscie uwazam ze taka "walka" nie ma sensu... niech sobie zyja katole w "ciemnocie z watykanu" co mi tam oni przeszkadzaja... oni wiedza "swoje" <== czytaj to co im powiedzieli... a ja wiem swoje... i co z tego ze mnie atakuja? pojde do piekla czy co??? Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Boruta

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 01:27, 08 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spaczony napisał:
...Skoro wierzysz w Boga chyba starasz się naby zyc zgodnie z dekalogiem bo wszystkich grzesznikow czeka meka w piekle. ...

morgan666 napisał:
... a ja wiem swoje... i co z tego ze mnie atakuja? pojde do piekla czy co??? ...

sam nie wiem (jestem agnostykiem), ale śledząc posty w tym (i nie tylko w tym) wątku zauważyłem, że najwiecej o piekle (tj. karach piekielnych) piszą forumowi "ateiści" ...

bardziej ...należałoby się tego spodziewać po użytkownikach broniacych wiary w Boga ...

jaka jest tego przyczyna ...?

myślę, że być może wynika to z tego, że wielu ateistów odrzuciło wiarę taką jaką wpojono im w dzieciństwie ... dlatego nie poznali nigdy jej bardziej "dojrzałej" formy, w której "piekło" nie odgrywa głównej roli, a wszystko inne przewyższa "boże miłosierdzie" ...
związane to jest z tym, że w dorosłym życiu człowiek (chrześcijanin) musi nauczyć się wybaczać (innym i samemu sobie...)

Pozdrawiam Cool
Powrót do góry
Grand

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 02:07, 08 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

^ polać temu panu! Wink
Powrót do góry
ocochodzi

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 02:56, 08 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Boruta masz racje z tym ze wiele osob podszywa sie pod ateistow i wstrzyna bojki, nie da sie niestety (oczywiscie tylko XTC to moze) zajrzec w umysl kazdego czlowieka piszacego w necie dlatego wrzucilem ich wszystkich do jednego worka, natomist co do wybacznia, nie trzeba byc chrzescijaninem by promowac zdrowe formy wspolzycia spolecznego, jednak przez bycie dobrym to nie trafi sie do ''nieba'' Wink

ps. XTC jestem czarny ale tylko jak gasisz swiatlo Wink
ocochodzi

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 04:31, 08 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://film.onet.pl/1,4,8,37933102,102992231,4343268,0,forum.html

przyklad jeden z kilkunastu dziennie jak nie wiecej ^^
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Religie, wiara, okultyzm Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona: 1, 2   » 
Strona 1 z 2

Skocz do: