|
Autor
|
Wiadomość |
Voltar
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 18:31, 29 Maj '10
Temat postu: Gazeta Wyborcza przekroczyła granicę śmiechu |
|
|
Gazeta Wyborcza a za nią wszystkie serwisy internetowe donoszą w swych nagłówkach o szokujących wieściach:
Cytat: | Głodowe emerytury
29 maja 2010
Jeśli ministrowie finansów i pracy przeforsują obniżkę składek do OFE, nasze emerytury za kilka lat będą głodowe - alarmuje "Gazeta Wyborcza".
Gazeta dotarła do raportu Deloitte, z którego wynika, że obniżenie wysokości składki do Otwartych Funduszy Emerytalnych z 7,3 do 3 proc. naszych pensji, może poskutkować nawet trzykrotnym obniżeniem, otrzymywanych w przyszłości, świadczeń.
Beneficjentem przesunięcia środków stałby się ZUS.
Zapytani ekonomiści potwierdzają, że ministrom nie chodzi o dobro emerytów, tylko o ratowanie finansów publicznych.
Więcej w "Gazecie Wyborczej". |
http://biznes.onet.pl/glodowe-emerytury,18543,3233572,1,prasa-detal
http://emerytury.wp.pl/kat,7531,title,Gl.....caid=1a40b
http://biznes.interia.pl/news/emerytury-w-polsce-beda-glodowe,1485696
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-czekaja-nas-glodowe-emerytury,nId,280657
cóż za zmasowana akcja!
ten artykuł nadaje się do wyróżnienia na Propagandowy Skecz Dziesięciolecia
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Adwokat Diabła
|
Wysłany: 18:42, 29 Maj '10
Temat postu: |
|
|
Voltar, w momencie gdy wydawałoby się, że GW sięga dna, to... dno się obrywa. Najlepsze dopiero przed nami:)
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Sikorski
|
Wysłany: 19:01, 29 Maj '10
|
|
Zaraz, zaraz
Cytat: | Beneficjentem przesunięcia środków stałby się ZUS. |
Czyż to nie jest przypadkiem jeden huj?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 19:45, 29 Maj '10
|
|
nie rozumiem.
to wolicie żeby podatek z waszej wypłaty szedł do czarnej dziury ZUS'u niż na wasze prywatne konto OFE gdzie wyraźnie widać ile macie i z którego nawet jak umrzecie przed czasem wasze rodzina odziedziczy środki...?
dlaczego?
to chyba logiczne że jak obniżą składkę ponad dwukrotnie to kapitał zgromadzony w waszym funduszu w momencie przejścia na emeryturę spadnie proporcjonalnie?
i co, myślicie że ZUS wam wtedy bardziej pomoże?
przecież to oczywiste że (nie obniżając, ale) przenosząc składkę z OFE do ZUS rząd próbuje wam zajebać forsę.
forsę która normalnie wpłynęła by na wasze indywidualne i dziedziczone konto. a wpłynie do budżetu państwa - by łatać czarną dziurę budżetową.
wyborcza dobrze gada.
choć mi to akurat zwisa, bo już od ponad 3 lat ani jeden procent mojej składki nie idzie do zusu, za to całość do funduszu.
inna sprawa że zanim dożyję emerytury to te wszystkie fundusze emerytalne najpewniej i tak pierdolną na ryj, razem z całą ekonomią.
co nie zmienia faktu że ZUS pierdolnął na ryj dawno temu, a teraz to już tylko wsysa pieniądze pracowników niczym czarna dziura; im więcej wessie z tym większą siłą ciągnie dalej.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Loko
|
Wysłany: 20:57, 29 Maj '10
|
|
Wystarczy kilka procent bezrobotnych więcej a jeszcze w tym roku zobaczymy ostateczny pad ZUSu
Dziś cała kwota wpłacana na nasze niby emerytury są przeznaczane na wypłatę obecnych. Oczywiście szansą na utrzymanie ZUS-u i tych darmozjadów było by natychmiastowe posiadanie przez każdą młodą rodzinę takich 5-7 dzieci którzy zdobywają pracę w kraju i płacą zus
_________________ Limit postów na żądanie - 1
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
softsoul1802
|
Wysłany: 21:47, 29 Maj '10
|
|
Loko napisał: | Wystarczy kilka procent bezrobotnych więcej a jeszcze w tym roku zobaczymy ostateczny pad ZUSu
Dziś cała kwota wpłacana na nasze niby emerytury są przeznaczane na wypłatę obecnych. Oczywiście szansą na utrzymanie ZUS-u i tych darmozjadów było by natychmiastowe posiadanie przez każdą młodą rodzinę takich 5-7 dzieci którzy zdobywają pracę w kraju i płacą zus |
Nie twierdzę, że wszyscy ludzie są skorzy do pracy ale pomyśl tak czasem, że są rejony polski a w nich mniejsze miejscowości np. w województwie warmińsko-mazurskim, gdzie bezrobocie sięga 38%, praca jest na wagę złota a "darmozjadami" są ludzie, którzy pracować chcą, ale nie mają gdzie. Może nie wszyscy garną się do pracy ale jest też sporo ludzi, którzy na pracę czekają, zwłaszcza w dotkniętych szczególną biedą rejonach Polski - nie bez przyczyny a to nie te "darmozjady" są przyczyną upadku ZUS-u, jeśli na tyle się orientujesz. Wszędzie zdarzają się lenie, ale generalizować nie należy.
_________________ The main cause of stress is daily contact with idiots.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
sqrski
|
Wysłany: 22:37, 29 Maj '10
|
|
softsoul1802 napisał: |
Nie twierdzę, że wszyscy ludzie są skorzy do pracy ale pomyśl tak czasem, że są rejony polski a w nich mniejsze miejscowości np. w województwie warmińsko-mazurskim, gdzie bezrobocie sięga 38%, praca jest na wagę złota a "darmozjadami" są ludzie, którzy pracować chcą, ale nie mają gdzie. Może nie wszyscy garną się do pracy ale jest też sporo ludzi, którzy na pracę czekają, zwłaszcza w dotkniętych szczególną biedą rejonach Polski - nie bez przyczyny a to nie te "darmozjady" są przyczyną upadku ZUS-u, jeśli na tyle się orientujesz. Wszędzie zdarzają się lenie, ale generalizować nie należy. |
Jakieś konkretne miejscowości i konkretne przypadki 38% bezrobocia które całe rwie się do pracy podasz?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
softsoul1802
|
Wysłany: 22:48, 29 Maj '10
|
|
sqrski napisał: | Jakieś konkretne miejscowości i konkretne przypadki 38% bezrobocia które całe rwie się do pracy podasz? |
Mogę zaproponować oglądnięcie reportażu. W tym mieście nie zmieniło się nic poza wyglądem od 20 lat. Tak na przykład. I nie jest to jedyna miejscowość, w której mieszkanie, jak to ludzie określają, jest karą.
http://www.tvp.pl/filmoteka/film-dokumen.....kumentalny
P.S. I nie napisałam nigdzie, że całe społeczeństwa dotknięte bezrobociem rwą się do pracy, ale po prostu nie należy generalizować, gdyż w wielu przypadkach ludzie nie mają zbyt wielu możliwości.
P.S.2 Sorry ale dopiero spostrzegłam, że reportaż jest już niedostępny w każdym razie jakkolwiek o niektórych problemach ludzi mieszkających tam, można też poczytać tu: http://forum.wm.pl/viewtopic.php?f=2&t=12582
Ludzie są różni i są też lenie śmierdzące ale są też miejscowości, w których poza kilkoma biurami i sklepami nie ma nic więcej, a ludzi jest sporo więcej niż miejsc pracy. Niestety.
_________________ The main cause of stress is daily contact with idiots.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JA
|
Wysłany: 00:51, 30 Maj '10
|
|
Cytat: | Jakieś konkretne miejscowości i konkretne przypadki 38% bezrobocia które całe rwie się do pracy podasz? |
Chorzów, 40% konkretnie, ale nieoficjalnie.
Dobrze prawisz softsoul.
Swoją drogą to OFE są jeszcze większą czarną dziurą niż ZUS. Przynajmniej w ZUSie miało się zagwarantowane jakieś minimum, a tu po 15 latach pracy emerytura wynosi 23 zł
Co jak co, ale ZUS zawsze wypłacał emerytury na bieżąco z wpływami, więc nie rozumiem dlaczego obecny ZUS tym krytykujecie, skoro taki był zawsze...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Faraon
|
Wysłany: 08:16, 30 Maj '10
|
|
To jakieś masowe straszenie emerytów ale ilu ich jest w internecie? Studentów tym nie przestraszą bo większość jest za zniesieniem przymusu emerytalnego.
Cytat: | Mój kolega Robert Gwiazdowski raczył napisać na swym blogu list otwarty do mnie (http://www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=573). Twierdzi, że szacowałem, że średnia emerytura z OFE w 2009 roku wyniesie 70-80 złotych, okazało się jednak, że pierwsze emerytki otrzymały wypłaty z II filara w wysokości 23 zł 65 groszy…
Drogi Robercie,
Przyłapany na tym fatalnym przeszacowaniu, w dodatku przez swoich najbliższych towarzyszy w beznadziejnej (a może jednak nie tak bardzo beznadziejnej?) walce o zdrowy rozsądek, pragnę złożyć samokrytykę i wyjaśnienie. Otóż fakt, że prognozowana przeze mnie wysokość wypłat emerytur z OFE dla pierwszej grupy beneficjentów, nieszczęśników, w wysokości kilkudziesięciu złotych (podane przez Roberta liczby to miała być górna granica) tak dramatycznie rozminęła się z rzeczywistością, jest karygodny. Na usprawiedliwienie mogę tylko podać, że w 2004r w czasie dużej debaty nt. OFE (Roberta i Andrzeja biorę na świadków, bo też byli uczestnikami), w Domu Polonii przy Krakowskim Przedmieściu, jeden z naszych czołowych interlokutorów - znany współtwórca rzeczonego “systemu emerytalnego”, stwierdził (podaję w pewnym, acz uczciwym uproszczeniu), że w obliczeniach podstawowych zdarzeń ekonomicznych nie możemy posługiwać się prostą arytmetyką, bo rzeczywistość makroekonomiczna jest bardziej skomplikowana. Ta wypowiedź, osoby, było nie było, z najwyższym cenzusem akademickim, tak dalece zmąciła mój tok myślowy, że zamiast dodawać i odejmować, mnożyć i dzielić zacząłem budować równania różniczkowe drugiego i wyższych rzędów, a dla równowagi całkować czasami nawet podwójnie i wyszło jak wyszło. Pełen skruchy………
PS
Robercie, pozwól że dyskretnie zwrócę Ci uwagę, iż wielkość “pomyłki” ujęta w procentach, ma jednak znacznie niższą wartość niż podane przez Ciebie 300%. |
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
Wysłany: 09:49, 30 Maj '10
|
|
tak się składa że w ostatnich latach OFE mają rentowność 40 % ZUSU
jak ostatnio dostałem wykaz środków na moim OFE to mnie krew zalała bo te pajace w ciągu 7 lat zarobiły ZERO złotych - stan środków jest nominalnie taki sam a po odjęciu inflacji i oprocentowania w dowolnym banku to sam bym zarobił z 3 razy więcej
OFE to taki sam syf jak ZUS - na dodatek dziedziczona jest tylko skłądka w OFE a po osiągnięciu wieku emerytalnego OFE wpłaca składki Z POWROTEM do zusu i w tym momencie jak umrzesz to już środków nie dostaniesz na swoje konto (a dokładniej jak się umrze po 3 latach od wypłacania środków z OFE!!)
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 10:24, 30 Maj '10
|
|
to ZUS ma rentowność?
w ostatnich latach wszystkie fundusze, na całym świecie straciły - polskie OFE nie są żadnym wyjątkiem.
co nie zmienia faktu, że cały cywilizowany świat żyje z emerytur z takich funduszy i emerytom wiedzie się tam o niebo lepiej niz w polsce.
a składka emerytalna którą płacili sie do takiego funduszu nie jest tam większa niż polacy oddają co miesiąc ZUSowi. w moim przypadku jest wręcz mniejsza - w holandii składka emerytalna nie jest (jak w polsce) podatkiem od wysokości wypłaty.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
sqrski
|
Wysłany: 11:10, 30 Maj '10
|
|
JA napisał: |
Chorzów, 40% konkretnie, ale nieoficjalnie.
|
O ile dobrze znam swoje województwo, to nie ma tutaj takiej miejscowości.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
sqrski
|
Wysłany: 11:18, 30 Maj '10
|
|
softsoul1802 napisał: |
Mogę zaproponować oglądnięcie reportażu. W tym mieście nie zmieniło się nic poza wyglądem od 20 lat. Tak na przykład. I nie jest to jedyna miejscowość, w której mieszkanie, jak to ludzie określają, jest karą.
http://www.tvp.pl/filmoteka/film-dokumen.....kumentalny
P.S. I nie napisałam nigdzie, że całe społeczeństwa dotknięte bezrobociem rwą się do pracy, ale po prostu nie należy generalizować, gdyż w wielu przypadkach ludzie nie mają zbyt wielu możliwości.
P.S.2 Sorry ale dopiero spostrzegłam, że reportaż jest już niedostępny w każdym razie jakkolwiek o niektórych problemach ludzi mieszkających tam, można też poczytać tu: http://forum.wm.pl/viewtopic.php?f=2&t=12582
|
Cóż, stolica województwa szuwarowo bagiennego, nazywana przez mieszkańców stolicą marazmu, także przez ostatnie 20 lat znacznie się nie zmieniła.
Co do pracy, możliwości jej podjęcia i ogólnie poziomu bezrobocia - we wsi w której mam działkę bezrobocie znacznie przekracza 38%. Niestety trudno jest znaleźć kogoś do pracy przy łopacie. Problemem są starzy rodzice którzy mają renty. Więc na codzienną nalewkę jest.
Zupełnie inną kwestią jest mentalność ludzi w miejscowościach popgr-owskich. Im się zwyczajnie należy.
Z forum wm nie skorzystam. Ani tam poziomu, ani sensu. Pytałem się o te konkretne miejscowości, bo sam mieszkam w tym województwie. I znam je dość dobrze.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
Wysłany: 11:46, 30 Maj '10
|
|
bynajmniej nie cały świat
po drugie wydaje mi się że obywatel sam powinien ustalać czy chce 100% środków odprowadzać do zusu czy też woli np. 100% środków odprowadzać do OFE, albo całość składek odkładać na osobistym koncie emerytalnym
najlepszy jest wariant kanadyjski - każdy odprowadza do "ZUS" minimalną stawkę zapewniającą minimalny poziom świadczeń - co zrobimy z resztą pieniędzy zależy wyłącznie od nas, możemy wpłacić do ofe, w fundusze inwestycyjne, na zwykłe konto oszczędnościowe, tudzież przewidując genetycznie rychły zgon przepuścić wszystko na wino i dziwki
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 11:48, 30 Maj '10
|
|
Voltar napisał: | po drugie wydaje mi się że obywatel sam powinien ustalać czy chce 100% środków odprowadzać do zusu czy też woli np. 100% środków odprowadzać do OFE, albo całość składek odkładać na osobistym koncie emerytalnym |
hehe. ciekawe tylko który obywatel wybrał by odprowadzenie swojej składki (choćby tylko 1%) do zusu?
bo mam wrażenie, że chyba tylko ty, voltar
nie bardzo rozumiem jaką ty widzisz różnice między OFE a "osobistym kontem emerytalnym"?
Voltar napisał: | najlepszy jest wariant kanadyjski - każdy odprowadza do "ZUS" minimalną stawkę zapewniającą minimalny poziom świadczeń - co zrobimy z resztą pieniędzy zależy wyłącznie od nas, możemy wpłacić do ofe, w fundusze inwestycyjne, na zwykłe konto oszczędnościowe, tudzież przewidując genetycznie rychły zgon przepuścić wszystko na wino i dziwki |
a czymże niby jest teraz składka emerytalna w polsce jeśli nie czymś zapewniającym "minimalny poziom świadczeń"?
tak że możesz już śmiało założyć że mamy system kanadyjski
niestety system kanadysjki praktykowany w polsce pożera nadspodziewanie dużą część pensji.
bo nasz zus, w odróżnieniu do kanadyjskiego to czarna dziura.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
sqrski
|
Wysłany: 12:08, 30 Maj '10
|
|
Bimi napisał: |
nie bardzo rozumiem jaką ty widzisz różnice między OFE a "osobistym kontem emerytalnym"?
|
Pewnie taką, że na to co dzieje się z pieniędzmi w OFE żaden z nas nie ma wpływu. A osobiste konto emerytalne brzmi bardziej osobiście.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
sqrski
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 13:00, 30 Maj '10
|
|
sqrski napisał: | Pewnie taką, że na to co dzieje się z pieniędzmi w OFE żaden z nas nie ma wpływu. A osobiste konto emerytalne brzmi bardziej osobiście. |
Nie wiem własnie dlaczego w polskich funduszach nie można sobie ustalić profilu; czy bardziej chce się inwestować w akcje, czy w obligacje.
Przypuszczam że to nasz cudowny parlament zafixował wszystkim OFE profil inwestycyjny - żeby inwestowały to co "trzeba".
Osobiście nie widzę przeszkód by parlament umożliwił Polakom ustalanie profilu inwestycji na swoim koncie OFE.
Z drugiej strony jak ma tam trafiać tylko 3% to nie ma to już większego sensu - bo tak czy owak będą to totalne grosze, niewarte nawet zachodu.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
Wysłany: 15:33, 30 Maj '10
|
|
Bimi napisał: | nie bardzo rozumiem jaką ty widzisz różnice między OFE a "osobistym kontem emerytalnym"? |
jeśli nie wiesz czym się różni OFE od indywidualnych kont emerytalnych to o czym my tutaj w ogóle dyskutujemy? zyski lub straty z OFE zależą od aktualnej sytuacji na giełdach, IKE to specjalna lokata bankowa zwolniona z podatku belki (w odróżnieniu od OFE co roku następuje przyrost wartości środków)
Bimi napisał: | a czymże niby jest teraz składka emerytalna w polsce jeśli nie czymś zapewniającym "minimalny poziom świadczeń"? |
w wariancie kanadyjskim wszyscy płacą równą składkę, w polsce wysokość składki emerytalnej jest naliczana procentowo od pensji brutto
a jeśli chodzi o czarną dziurę ZUS to musze cię zmartwić - koszty administracyjne OFE są obecnie KILKUKROTNIE WYŻSZE od tych generowanych przez ZUS
koszty administracyjne ZUS - 2,78 % obracanego kapitału
koszty OFE - od 5 do 10 %, do niedawna za samo przyjecie środków na własne konta pobierali sobie opłatę manipulacyjną 7 % przelewanych środków
wyobraź sobie bank, którego prowizja za wpłatę twojej pensji na ich konto wynosi 7 % !
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 15:44, 30 Maj '10
|
|
Voltar napisał: | Bimi napisał: | nie bardzo rozumiem jaką ty widzisz różnice między OFE a "osobistym kontem emerytalnym"? |
jeśli nie wiesz czym się różni OFE od indywidualnych kont emerytalnych to o czym my tutaj w ogóle dyskutujemy? zyski lub straty z OFE zależą od aktualnej sytuacji na giełdach, IKE to specjalna lokata bankowa zwolniona z podatku belki (w odróżnieniu od OFE co roku następuje przyrost wartości środków)
|
"specjalna lokata bankowa"? zechcesz to proszę rozwinąć..?
chcesz powiedzieć żę w takim IKE oprocentowanie jest z góry ustalone, zawsze dodatnie?
jeśli tak to musi być niewielkie - raczej żadna inwestycja, bardziej świnka-skarbonka.
a jak nie daj boże będzie inflacja to wręcz niezła strata.
Bimi napisał: | koszty OFE - od 5 do 10 %, do niedawna za samo przyjecie środków na własne konta pobierali sobie opłatę manipulacyjną 7 % przelewanych środków
wyobraź sobie bank, którego prowizja za wpłatę twojej pensji na ich konto wynosi 7 % ! |
10%? to coś ty sobie za OFE wybrał? ja płaciłem tylko 4, i żadnych 7% nie kojarzę.
no wiesz - wstydził byś się voltar; tyle masz różnych OFE do wyboru, niby taki z ciebie kumaty ekonom, a wybrałeś sobie akurat taki, który ma największe prowizje
taaa - koszty administracyjne ZUS to 2,78 %, acha. szkoda tylko że pozostałe 97,22% idzie na emeryturę mojej babci, zamiast moją...
co (gdybym mieszkał w polsce), zważywszy na to że ja nie mam wnuków, napawałoby mnie to pewną obawą
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
Wysłany: 19:03, 30 Maj '10
|
|
Bimi napisał: | chcesz powiedzieć żę w takim IKE oprocentowanie jest z góry ustalone, zawsze dodatnie? |
a widziałeś kiedyś konta oszczędnościowe z ujemnym oprocentowaniem?
Bimi napisał: | 10%? to coś ty sobie za OFE wybrał? ja płaciłem tylko 4, i żadnych 7% nie kojarzę.
no wiesz - wstydził byś się voltar; tyle masz różnych OFE do wyboru, niby taki z ciebie kumaty ekonom, a wybrałeś sobie akurat taki, który ma największe prowizje |
napisałem że średnie koszty wynoszą między 5 a 10 %, nie napisałem, że moje OFE pobiera 10 %
przez ostatnie kilkanaście lat niemal wszystkie OFE pobierały maksymalną prowizję - nie dlatego że samo OFE jest złe, tylko dlatego że przepłaceni politycy zapisali takie stawki w ustawie o OFE...
napisz może jak wygląda system emerytalny w Holandii i ile odprowadzasz do holenderskiego ZUSU, z chęcią o tym poczytam bo na sieci trudno znaleźć informacje z pierwszej ręki
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 20:31, 30 Maj '10
|
|
Voltar napisał: | Bimi napisał: | chcesz powiedzieć żę w takim IKE oprocentowanie jest z góry ustalone, zawsze dodatnie? |
a widziałeś kiedyś konta oszczędnościowe z ujemnym oprocentowaniem? |
Nie widziałem.
Ale nie widziałem też nikogo kto by odkładał w banku na emeryturę
Cytat: | napisałem że średnie koszty wynoszą między 5 a 10 %, nie napisałem, że moje OFE pobiera 10 %
przez ostatnie kilkanaście lat niemal wszystkie OFE pobierały maksymalną prowizję - nie dlatego że samo OFE jest złe, tylko dlatego że przepłaceni politycy zapisali takie stawki w ustawie o OFE... |
skoro są różne prowizje, w zależności od funduszu, to najwyraźniej nie politycy je ustalają.
każdy fundusz sam sobie ustala jaka prowizja zagwarantuje mu zwrot kosztów zarządzania twoimi pieniądzmi + dochód.
gdyby ludzie wybierali tylko te z najniższa prowizją a funduszom dalej się to opłacało to niewątpliwie inne też obniżyły by prowizję.
a jeśli po tylu latach dalej jest 10% to albo ludzie nie umieją liczyć na tyle by nie mieć tego w dupie, albo koszty zarządzania sa na tyle wysokie, że potrzeba im 10% z tego gówna które im wpłacasz aby im się opłacało brać twoje pieniądze... albo powstał kartel OFE i narzucają taką prowizję jaką chcą ale w takim razie musiałem być w tym kartelu jeśli płaciłem 2,5 raza mniej
Cytat: | napisz może jak wygląda system emerytalny w Holandii i ile odprowadzasz do holenderskiego ZUSU, z chęcią o tym poczytam bo na sieci trudno znaleźć informacje z pierwszej ręki |
nie znam żadnego holenderskiego systemu emerytalnego. wydaje mi się ze te fundusze sa kompletnie prywatne. z tego co widze kazda firma ma jakas umowe z funduszem emerytalnym i wplaca swoim pracownikom do niego forse co miesiac. nie wiem do konca od czego to zalezy - jakos sto coś euro na miesiac, zaleznie od wieku czy jakoś tak. szczerze mówiąc gówno mnie to obchodzi.
masz w funduszu swoje konto emerytalne o konkretnej wartości i w każdej chwili możesz przenieść zawartość do innego funduszu.
i możesz sobie zmienić profil - podając np w procentach ile chcesz inwestować w akcje, a ile w obligacje; takie pierdu pierdu - wszystko to jest jeden wielki przekręt
Wracając. Fundusz to tak jak konto w banku - wpłaca się, jest na nim kwota, i nic poza tym. No ale jak wiadomo, nie takie nic już inwestowano.
W każdym razie jest to niby jakoś "inwestowane" i średnio przybywa około 5%. licząc w euro - takie są współczesne normy
I prostą arytmetyką można sobie wyliczyć ile będziemy mieć tam w wieku 65 lat jeśli bedzie przybywać 5% rocznie a my będziemy wpłacac po 100 euro co miesiąc.
uwierz mi - sporo.
właściwie na tej samej zasadzie działają polskie OFE tylko nie można sobie wybrać "profilu". no i składka jest żałośnie mała. ale też można na bieżąco monitorować stan swojego konta i w każdej chwili przenieść kapitał do innego OFE, jesli ktoś tylko zapragnie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Adwokat Diabła
|
Wysłany: 11:24, 31 Maj '10
|
|
Dlaczego nie powie się wprost, że te wszystkie fundusze itp są tylko po to, aby czerwone szelki miały jeszcze więcej kapitału do zabawy, a to co zostanie idzie na emerytury dla dziadków. Zus jest po to, aby dynastie urzędnicze miały zajęcie typu wypełnianie hektarów papierów, a to co zostaje idzie na świadczenia.
Czemu wszyscy wierzą, że w ten sposób odkładają sobie na przyszłość, skoro do tego czasu część zeżre inflacja, część urzędnik, część polityk, część makler, częsć szef wszystkich szefów, a na końcu bedziesz musiał do tego jeszcze dopłacić ze swoich podatków. No przecież Marek Kondrat nie może się mylić
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
chemik87
|
Wysłany: 00:46, 27 Cze '13
|
|
Bojkot Wybiórczej w Białymstoku
"Jak zapewne wiecie lewacka Gazeta Wyborcza zwana wybiórczą, bądź gówno prawdą ma sraczkę na punkcie "rasizmu i faszyzmu'. Niestety w ich mniemaniu takim faszyzmem jest powiedzenie, że muzułmańscy emigranci doją krowę zwaną Polską - właśnie w tym tonie wypowiedział się ostatnio adwokat Skolimowski, który przez białostocką wybiórcza został określony rasistą.
Białystok jest w ogóle odrębnym przypadkiem. Incydenty rasistowskie skierowane w Czeczenów, którzy w sporej części są właśnie takimi imigrantami dojącymi krowę i robiącymi syf na osiedlach są przez gówno prawdę regularnie nagłaśniane. Zorganizowała ona nawet akcję "wykopmy rasizm z Białegostoku", oczywiście manipulując już w samej nazwie - kto nie z nami ten przeciwko nam=ten rasista. Poza tym akcja uderza w dobry wizerunek Białegostoku przez co podupada wiele gałęzi poczynając od turystyki, przechodząc przez szkolnictwo, a kończąc na handlu. Ludzie przez wybiórczą boją się tu przyjeżdżać. W kontrze do tego białostoccy Wszechpolacy zorganizowali akcję "Wyborcza? W Białymstoku dziękujemy."
Białystok, 26 czerwca 2013 r.
"Oświadczenie
Wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec działań ,,Gazety Wyborczej’’, jakie ten dziennik podejmuje wobec Białegostoku oraz jego mieszkańców w ostatnim czasie. Nie zgadzamy się na prowadzenie codziennej, negatywnej akcji wymierzonej w nasze miasto. Działania ,,Gazety Wyborczej’’, które oficjalnie miały na celu eliminację ,,postaw rasistowskich’’ w mieście, w naszej opinii przybrały zły obrót.
Białystok, przede wszystkim dzięki nieustannym tekstom środowiska ,,Gazety Wyborczej’’, zaczyna być znany w Polsce i Europie jako domniemane siedlisko ,,rasizmu, faszyzmu i ksenofobii’’. Opinia ,,niebezpiecznego i rasistowskiego’’ miejsca, która zostaje dorobiona naszemu miastu, jest według nas mocno przesadzona, a jednocześnie uderza w dobre imię białostoczan. Odbiorcy przekazów medialnych emitowanych przez opisywany dziennik otrzymują prosty przekaz: Białystok, to nie Pałac Branickich, Jagiellonia Białystok, patriotyczne wartości oraz rozwijająca się stolica regionu, a centrum najgorszych postaw, miejsce, w którym ludzie powinni obawiać się o własne życie. Jakie ma to przełożenie na rzeczywistość?
Uważamy, iż takie działania przyczyniają się do:
Obniżenia prestiżu miasta oraz godzenia w dobre imię lokalnej społeczności.
Wywołania niechęci i strachu wśród turystów, którzy chcieliby odwiedzić nasz region.
Odstraszania potencjalnych uczniów i studentów, którzy w trwającym okresie rekrutacyjnym będą podejmować decyzję o wyborze miasta swojej edukacji.
Odpychania pracodawców czy sponsorów od klubu BKS Jagiellonia Białystok. Nikt bowiem nie chce, aby jego marka kojarzyła się wyłącznie z ,,rasizmem i ksenofobią’’.
Stworzenia stereotypu, w którym białostoczanie będą kojarzeni w sposób jednoznacznie negatywny.
Pragniemy wyraźnie podkreślić, iż rozumiemy zawodowe prawo dziennikarzy zdjecie2,,Gazety Wyborczej’’ do opisywania zaistniałych zdarzeń, których również nie popieramy. Nie zgadzamy się jednak na wyraźnie zwiększone, w porównaniu z innymi mediami działania, które w sposób ewidentny szkalują dobre imię mieszkańców stolicy Podlasia. Naszym zdaniem białostoczan nie cechują postawy opisywane w tym dzienniku.
Ponadto nie zgadzamy się na okazyjne urządzanie polowań na osoby, które nie zgadzają się na politykę bezgranicznego mieszania kultur i cywilizacji w Europie. Przykład tekstu ,,Jak nie rasiści, to adwokat’’ nt. białostockiego adwokata, który choć wyraźnie zaznaczył, iż nie popiera przemocy, jednocześnie sprzeciwiając się multikulturalizmowi na styl zachodni, w naszej opinii najlepiej o tym świadczy.
W ankiecie przeprowadzanej w 2013 roku na ulicach miasta przez jeden z białostockich portali, większość pytanych stwierdziła, iż czuje się w Białymstoku bezpiecznie. My również przyłączamy się do tego głosu i pragniemy postawić tamę działaniom, które według nas dla miasta tylko szkodzą. Dlatego też, rozpoczynamy w naszym mieście kampanię bojkotu ,,Gazety Wyborczej’’. Poprzez szeroką akcję informacyjną, będziemy namawiać mieszkańców Białegostoku, aby nie kupowali niniejszego dziennika i w ten sposób wyrazili swój sprzeciw wobec szkód, jakie w naszej opinii dziennikarze ,,Gazety Wyborczej’’ wyrządzają naszemu miastu. Będziemy apelować również do instytucji publicznych w Białymstoku, aby zrezygnowali z prenumeraty dziennika i zamieszczania w nim płatnych ogłoszeń. Nie wspierajmy środowiska, które kreuje negatywny wizerunek naszego miasta.
Wyborcza? W Białymstoku dziękujemy.
Adam Andruszkiewicz
Koordynator Kampanii ,,Wyborcza? W Białymstoku dziękujemy’’. Prezes Podlaskiego Okręgu Młodzieży Wszechpolskiej. Wiceprezes Zarządu Głównego MW.
fb.com/bojkotgw - oficjalny profil kampanii. "
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|