W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Dokładne czujniki dla systemów nawigacyjnych  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena: Brak ocen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 715
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Scorpio

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:46, 09 Gru '07   Temat postu: Dokładne czujniki dla systemów nawigacyjnych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Choć NIST (National Institute of Standards and Technology) oraz Joint Quantum Institute z University of Maryland to organizacje znane i poważane w świecie nauki, nie przeszkodziło im to w zbudowaniu... perpetuum mobile. Jednak zamiast dziwacznej maszyny, zaprezentowano aparaturę, której centralnym elementem jest tzw. kondensat Bosego-Einsteina.

Ta niezwykła substancja, uważana z piąty (po plazmie) stan skupienia materii, zawiera atomy schłodzone do tego stopnia, że znajdują się one na najniższym poziomie energetycznym. Efekt jest taki, że tracą one swoje normalne właściwości i tworzą jeden "makroskopowy" atom, w którym można bezpośrednio zaobserwować efekty kwantowe. Jedną z charakterystycznych cech kondensatu jest nadpłynność - hydrauliczny odpowiednik nadprzewodnictwa - którą wykorzystano w opisywanym eksperymencie.

Badacze do demonstracji wybrali atomy sodu schłodzone laserami (a właściwie unieruchomione) w odpowiednio przygotowanej pułapce o kształcie torusa. Po wprawieniu w ruch obrotowy, atomy utrzymywały swą prędkość bez pobierania energii z zewnątrz i bez jej utraty (np. poprzez tarcie). Co prawda stan taki udało się zachować najwyżej przez 10 sekund, jednak eksperyment dowiódł możliwości utrzymania kondensatu w "nieskończonym" ruchu

Jak informują naukowcy, obecnie trwają prace nad wydłużeniem czasu, w którym można obserwować wspomniane zjawisko. Jednak w przyszłości, po opanowaniu odpowiednich technologii, możliwe będzie wykorzystanie kondensatu w sprzęcie codziennego użytku, np. jako urządzenia do bezstratnego przechowywania energii, czy niezwykle dokładne czujniki dla systemów nawigacyjnych.

będzie sie działo
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Spektrometr

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:19, 10 Gru '07   Temat postu: Re: Dokładne czujniki dla systemów nawigacyjnych Odpowiedz z cytatem

[quote="Scorpio"]
Cytat:
nie przeszkodziło im to w zbudowaniu... perpetuum mobile.

Nie ma czegoś takiego jak perpetuum mobile, określenie to wskazuje na dużą ignorancję środowiska naukowego, jeżeli jakiś mechanizm jest określany tym mianem. Niestety, tak często określa się nowatorskie wynalazki z zakresu tzw wolnej(darmowej) energii, a wynika to z braku solidnego naukowego wyjaśnienia podstaw mechanizmu działania danego zjawiska.

W przyrodzie nic nie ginie, tylko zmienia miejsce i postać (zasada zachowania
energii), a jak zachodzą owe przemiany to już inna kwestia.
Scorpio

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:36, 10 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Eeee tam Spektrometr

widać że jesteś tu nowy ,tym stwierdzeniem jednoczesnie serdecznie cie witam
nawet pobierzne zapoznanie się z niektórymi postami naszego forum uświadomi cię np że juz naziści latali ufo napędzane silnikami antygrawitacyjnymi
może to nie perypettum ale zawsze nowatorski wynalazek z zakresu tzw wolnej(darmowej) energii
jak na tamte czasy rzecz jasna
dzisiaj to normalka
przecież
Powrót do góry
Spektrometr

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 01:34, 11 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Scorpio napisał:
Eeee tam Spektrometr

widać że jesteś tu nowy

Owszem niespełna miesiąc, jak widać. Scorpio nie wiesz z kim masz do czynienia. Nowy to nie oznacza "zielony" o niemal wszystkich sprawach, które poruszało i porusza to forum ja wiedziałem, dużo, dużo wcześniej zanim powstało to forum. Od ponad 11 lat jestem stałym czytelnikiem NIEZNANEGO ŚWIATA, a od ponad 8 lat regularnie czytam dwumiesięcznik
NEXUS Serdecznie polecam obydwa czasopisma wszystkim zaiteresowaym tematyką nieznanego, są to pisma dla ludzi o otwartych umysłach, dla tych, którzy myślą i czują więcej niż inni

a ja do w/w zaliczam się.

Nie chcę aby wyglądało to jak wymądrzanie sie, bo w tematyce szeroko pojętego NIEZNANEGO, jestem jak widać od przeszło dekady.

Także naprawdę, niewiele rzeczy jest mnie w stanie zaskoczyć, ale cieszę się, że trafiłem na to forum.

A propos NAZI-UFO, pierwszy raz usłyszałem o tej sprawie w programie Nie do Wiary jakieś 7 lat temu. Na tak zaawansowane projekty niewątpliwie wpływ miały prace m.in V. Schaubergera, Walthera Gerlacha czy kapitana Kolera.

Co do antygrawitacji :

http://www.grawitacja.org/content/view/37/64/
albo
http://www.ufoinfo.pl/index.php?id=306

P.S
Miałem na myśli perpetuum mobile, sensu stricte, której zasada działania, wbrew prawom fizyki, umożliwiałaby jej pracę w nieskończoność. Tak jak głosi to, choćby definicja w wikipedii. Czegoś takiego w sensie dosłownym nie ma.

POZDRAWIAM Cool
Scorpio

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:08, 11 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spektrometr napisał:

a ja do w/w zaliczam się.

myślisz ze czujesz więcej bo znasz życiorys lesnika i widziałes kilka jego szkiców?
Cytat:
nie wiesz z kim masz do czynienia

wiem jesteś fascynatem-badaczem nieznanego któremu brakuje obiektu do badań
pozdrawiam z Easym znajdziecie wspólny język
Powrót do góry
Boruta

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:33, 11 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spektrometr napisał:
... regularnie czytam dwumiesięcznik
NEXUS [b]...
ja też (jak zresztą inne osoby na tym forum), ale do wielu zawartych w nim "rewelacji" podchodzę z dużą rezerwą ...

Pozdrawiam Cool
Powrót do góry
Spektrometr

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:15, 11 Gru '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Boruta napisał:
... ale do wielu zawartych w nim "rewelacji" podchodzę z dużą rezerwą ...

Tak samo jak ja, grunt to chłodny racjonalny sceptycyzm.
Nie wierzę we wszystko co przeczytam, zobaczę, usłyszę.
Samodzielna weryfikacja składa sie na ocenę FAKTOLOGICZNĄ, a tym samym decyduje o prawdziwości danego zjawiska. Sęk w tym, że często bardzo trudno ustalić co jest faktem.

Bo w/g mnie, z definicji perpetuum mobile (tak jak cuda), nie istnieją.
Są to nie wyjaśnione tajemnice natury itp... itd...

Kłaniam się i pozdrawiam Cool
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: