Z tego co pamiętam, do 1997 roku by zarejestrować partie i startować w wyborach wystarczyło 15 osób które podpisały listę
) w 1997 zmienili to do 1000 (pewny nie jestem!).
Wówczas z kilkuset partii zostało kilkadziesiąt... I tak chyba jest do dziś.
A ciekawe jest to, że w 1993 roku (sejm z 1991 roku długo się nie na sejmował) zdecydowanie wybory wygrała SLD ok 22%, dało to wyraźny znak, że przemiany Balcerowicza i liberałów z PO i PiS (wówczas mieli inne nazwy ale mordy te same) nie są akceptowane przez ludzi. I autentycznie lata 1993-1997 (pierwszy sejm z pełną 4 letnią kadencją jak pamiętam) to lata wzrostu gospodarczego którego skutki odczuwali wszyscy!
Bezrobocie bardzo spadło, pracy było więcej niż ludzi, a do tego płace były na niezłym poziomie biorąc pod uwagę Polskie realia (ja miałem kontrakt za 5000zł na miesiąc jako pracownik nieetatowy, piszę już w nowych złotych i wcale to nie było coś nadzwyczajnego).
Lata 1993-1997 to wymiana sprzętów AGD w domach po PRL-u
)) tak się "hołocie" dobrze żyło
))
Po porażce partii prawicowych i liberalnych, stworzyli potężna koalicję o znanej wam nazwie AWS która to wygrała następne wybory w 1997 roku i z czwartą wówczas UW (dziś PO i część PiS) stworzyli koalicje rządową. Jaka była pierwsza decyzja?
Ano schładzanie gospodarki bo "hołocie" było za dobrze:) (Balcerowicz).
Tak się na schładzali, że po 4 latach w Polsce z ok 3-5% bezrobocia zrobiło się realnie ponad 22%, płace relatywnie poszły w dół, na koniec 2000 roku stopa procentowa wynosiła ponad 19%!!! A byle kredyt oprocentowany była na średnio 35%
Po tym schładzaniu AWS wraz z UW przestała istnieć! Dlatego na 10 miechów przed wyborami, kiedy już wiadomo było co będzie, zorganizowano kolejną ucieczkę, stworzono PO i PiS... 3/4 AWS i UW (członków) przeszło z AWS i UW do PO i PiS.
Kolejne wybory w 2001 roku, wygrał SLD ponad 40%!!! To jak do tej pory najwyższy wynik w wyborach od 1991 roku! I chyba największe poparcie w całej historii powojennej dla lewicy w Polsce. Wówczas drugą lub trzecia siłą była w sejmie Samoobrona...
Niestety SLD zaprzepaścił mandat jaki dostał kontynuując prace AWS-UW, co się odbiło słabym wynikiem w kolejnych wyborach, do dziś SLD się nie może podnieść po zaprzepaszczeniu takiego mandatu! Nastąpiły walki wewnętrzne w SLD.
Resztę młodzi użytkownicy forum już pamiętają