|
Autor
|
Wiadomość |
Spaczony
Post zebrał 0.000 mBTC Podarowałeś BTC
|
Wysłany: 15:46, 07 Gru '07
Temat postu: Wiara w Boga jest jak wiara w Mikołaja |
|
|
Dzieciom za młodu wmawia sie, aby wymusić posłuszeństwo, że istnieje tłusty Mikołaj. Raz w roku wylatuje z mroźnej krainy na saniach z bezdennym workiem z którego wyciąga wymarzone prezenty. Doskonale wie kto był grzeczny, dlatego dziecko w ciągu roku stara się aby nie zrazić do Mikołaja.
_________________ "...mam swoje prawa, nikt nie zabroni mi sie zastanawiać..."
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Spaczony
|
Wysłany: 16:05, 07 Gru '07
Temat postu: |
|
|
Smiejemy sie z naiwnych, głupiutkich dzieci które wierzą w takie bajeczki ale ta wiara jest nam na reke ponieważ pomaga wymusic posłuszeństwo.
Ale czy my tego nie znamy?...nikt go nie widział, lecz są osoby które twierdzą że było dane im go zobaczyc...nagradza za dobre zachowanie, karze za złe...zna kazdy twoj dzien i kazdy uczynek...strach przed nim czasem powstrzymuje cię przed jakimiś poczynaniami...
Napisałem to o Bogu czy o Mikołaju???
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
|
Wysłany: 16:09, 07 Gru '07
|
|
tytuł mnie zainspirował do napisania tego bardziej o Bogu niz o Mikołaju
wiec tez mozna dojsc do swoich prawd i przemyslen odnosnie Mikołaja ale w sumie czego oczekiwac od małych dzieci ktore sa bardzo podobatne na manipulacje i na to co mówią im starsi i "mądrzejsi" rodzice
ludzie sluchają autorytetów bo tak jest łatwiej i samemu nie trzema specjalnie sie wysilac a dla dzieci rodzice są autorytetem : p
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
przebudzony
|
Wysłany: 16:19, 07 Gru '07
|
|
Wiara w Boga nie musi oznaczać jednocześnie posłuszeństwa kościołowi. Wierzę w Boga ale nie ufam żadnej instytucji która uzurpuje sobie branie ode mnie pieniędzy w imieniu Boga.
I myślę że te dwie rzeczy – wiarę i posłuszeństwo wobec danej organizacji należy oddzielić.
_________________ Nie sprzeczaj się z Bimim. Nie krytykuj tego tego co mówi Bimi. Zawsze zgadzaj się z tym co mówi Bimi. Kochaj gejów tak jak Bimi. Nie krytykuj gejów. Inaczej dostaniesz 1 post na dzień. To się nazywa wolność słowa w rozumieniu Bimiego.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Spaczony
|
Wysłany: 16:31, 07 Gru '07
|
|
Kwesti kościoła nawet nie poruszam.
Skoro wierzysz w Boga chyba starasz się naby zyc zgodnie z dekalogiem bo wszystkich grzesznikow czeka meka w piekle. Chodzi mi o to ze dziecia wmowilismy istnienie sprawiedliwego tlusciocha ktory ich ocenia bo to daje nam wieksza kontrole nad nimi. Wydaje mi sie ze kosciol tez wmowil nam istnienie sprawiedliwego-my w to wierzymy smiejac sie z dzieciakow czekajacych na mikolaja.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
przebudzony
|
Wysłany: 16:50, 07 Gru '07
|
|
Kolego spaczony. Wiedz że istnieje coś takiego jak prawa uniwersalne. Etyka która nie musi wcale wypływać z tego czy innego wyznania.
Dla przykładu w buddyzmie bezsensowne zabijanie czy dręczenie kogoś także jest uważane za niewłaściwe mimo że wypływa z całkiem innego kręgu kulturowego niż takie choćby chrześcijaństwo.
Nie będę zabijać nikogo ani dręczyć nie dlatego że straszyli mnie diabełkiem. Nie będę tego robić ponieważ nie chcę i także z tego powodu że nie należy to do rzeczy przyjemnych ani dla mnie a tym bardziej dla ofiary. Pamiętaj także że jest jeszcze coś takiego jak policja i sądy. Do najlepiej zniechęca do zbrodni, choć nie do końca skutecznie.
_________________ Nie sprzeczaj się z Bimim. Nie krytykuj tego tego co mówi Bimi. Zawsze zgadzaj się z tym co mówi Bimi. Kochaj gejów tak jak Bimi. Nie krytykuj gejów. Inaczej dostaniesz 1 post na dzień. To się nazywa wolność słowa w rozumieniu Bimiego.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ocochodzi
|
Wysłany: 18:31, 07 Gru '07
|
|
skad ta nienawisc wsrod ateistow do chrzescijan, zawsze mnie zastanawia czy kazdy z nich byl molestowany przez ksiedza i stad ten jad i ujadanie? Najlepiej te ataki widac na onet.pl, niech ktos mi to wytlumaczy, choc to pewnie bardziej problem psychologiczny
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=Uy5F1O7WaRU
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
|
Powrót do góry
|
|
|
XTC88
|
Wysłany: 19:29, 07 Gru '07
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
morgan666
|
Wysłany: 19:41, 07 Gru '07
|
|
racja wpajaja (kosciol) od mlodosci ze "gdzies w niebie..." a tymczasem chodzi tylko o $,... bo przeciez sam fakt chrztu to juz "inwestycja" na przyszlosc... bo potem trzeba "zorganizowac" 1-sza komunie... bierzmowanie, slub, no i pogrzeb... a i w miedzyczasie kolejny chrzest nowego pokolenia... czyli zadbanie o finansowa przyszlosc... no i oczywiscie dobrowolna "ofiara" co niedziele...
Mam za zle moim rodzicom ze podjeli ta decyzje za mnie! Bo pomyslcie ile profitow mniej by miala ta koscielna mafia gdyby chrzest byl podejmowany przez swiadomego juz ochotnika, zamiast przez jego rodzicow z "wypranymi mozgami"... przeciez to bylo by bankructwo!!! I tu odwoluje sie do poczatkow chrzescijanstwa, kiedy to chrzest bral czlowiek DOROSLY i z wlasnej woli... a teraz.. .przeciez biznes musi sie krecic...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Grand
|
Wysłany: 19:55, 07 Gru '07
|
|
o Boże skończmy już te kretyńskie ateistyczne tematy ..
z każdym kolejnym ateiści coraz bardziej sie kompromitują.
z każdym kolejnym mamy coraz wiecej idiotycznych pseudoargumentów pokroju: ja nie widziałem, więc nie wierzę - jak można wierzyć w coś co się widziało?! wierzysz w stołek, w klawiaturę? nie! bo je widzisz. wierzyć można tylko w coś czego sie nie poznało - czy to tak trudno pojąć?
tak btw Voltar to szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze z nienawiścią wobec ateistów.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
przebudzony
|
Wysłany: 19:56, 07 Gru '07
|
|
morgan666 napisał: | ofiara" co niedziele... |
„Ofiara” to ten co im forse daje.
morgan666 napisał: |
kiedy to chrzest bral czlowiek DOROSLY i z wlasnej woli... a teraz.. .przeciez biznes musi sie krecic... |
W rzeczy samej. W starożytności Rzymscy Chrześcijanie chrzcili się dopiero po zakończeniu studiów, ponieważ wiedzieli że na studiach będą grzeszyć.
Pamiętajcie:
- Jak już będziecie w kościele nie dawać na tacę.
- Na kolędzie nie dawać kasy.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Boruta
|
Wysłany: 21:05, 07 Gru '07
|
|
Cytat: | ...Święty Mikołaj był biskupem Miry w Azji Mniejszej. Czemu zatem dzieciom mówi się, że mieszka w Laponii i jeździ saniami ciągniętymi przez renifery?
Ano dlatego, że znana wszystkim postać zażywnego starca w czerwonych szatach i z białą brodą jest tworem wyobraźni dwóch pisarzy z Nowego Jorku oraz speców od reklamy coca-coli... |
Jak "porwano" św. Mikołaja
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ocochodzi
|
Wysłany: 21:07, 07 Gru '07
|
|
Grand napisał: |
tak btw Voltar to szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze z nienawiścią wobec ateistów. |
to malo chrzescijan znasz dowolne forum chrzescijanskie w sieci jest dowodem na braku tolerancji wobec ateistow, jedni szczekaja na drugich i na odwrot
Voltar parodiujac moj wypasny post pewne uwaza ze jestem chrzescijaninem ale sie myl
XTC, placa Ci od postu? jak szukasz menagera to napisz do mnie
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Grand
|
|
Powrót do góry
|
|
|
XTC88
|
Wysłany: 21:14, 07 Gru '07
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Boruta
|
Wysłany: 21:30, 07 Gru '07
|
|
Cytat: | ...dowolne forum chrzescijanskie w sieci jest dowodem na braku tolerancji wobec ateistow, jedni szczekaja na drugich i na odwrot
... |
myślę, że (w odniesieniu do "ateistów") mamy tutaj do czynienia z pewnym "pomieszaniem pojęć" ...
...otóż wielu z tych, którzy uważają się za "ateistów" nie tyle jest "prawdziwymi ateistami" ...ile zwykłymi "antyklerykałami" ... wojujacymi z Krk (tj. z kościołem rzymskokatolickim), ...co nie przeszkadza być im jednoczesnie "filo-judaistami", czy "obrońcami" kościołów mniejszościowych ...
p.s.
"normalny ateista" ...nie ma potrzeby "szczekania" na "chrześcijan"
Pozdrawiam
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
frasobliwy
|
Wysłany: 21:42, 07 Gru '07
|
|
Grand napisał: | o Boże skończmy już te kretyńskie ateistyczne tematy ..
z każdym kolejnym ateiści coraz bardziej sie kompromitują.
z każdym kolejnym mamy coraz wiecej idiotycznych pseudoargumentów pokroju: ja nie widziałem, więc nie wierzę - jak można wierzyć w coś co się widziało?! wierzysz w stołek, w klawiaturę? nie! bo je widzisz. wierzyć można tylko w coś czego sie nie poznało - czy to tak trudno pojąć?
|
Nie generalizuj. Ja np. jestem ateistą, a nie walczę z Bogiem ani religią jako takimi.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Grand
|
Wysłany: 22:50, 07 Gru '07
|
|
frasobliwy napisał: | Nie generalizuj. Ja np. jestem ateistą, a nie walczę z Bogiem ani religią jako takimi. |
no to czemu odnosisz to do siebie? pisałem o "ateistach-wojujących", których jest tu pełno.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
morgan666
|
Wysłany: 01:04, 08 Gru '07
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Boruta
|
Wysłany: 01:27, 08 Gru '07
|
|
Spaczony napisał: | ...Skoro wierzysz w Boga chyba starasz się naby zyc zgodnie z dekalogiem bo wszystkich grzesznikow czeka meka w piekle. ... |
morgan666 napisał: | ... a ja wiem swoje... i co z tego ze mnie atakuja? pojde do piekla czy co??? ... |
sam nie wiem (jestem agnostykiem), ale śledząc posty w tym (i nie tylko w tym) wątku zauważyłem, że najwiecej o piekle (tj. karach piekielnych) piszą forumowi "ateiści" ...
bardziej ...należałoby się tego spodziewać po użytkownikach broniacych wiary w Boga ...
jaka jest tego przyczyna ...?
myślę, że być może wynika to z tego, że wielu ateistów odrzuciło wiarę taką jaką wpojono im w dzieciństwie ... dlatego nie poznali nigdy jej bardziej "dojrzałej" formy, w której "piekło" nie odgrywa głównej roli, a wszystko inne przewyższa "boże miłosierdzie" ...
związane to jest z tym, że w dorosłym życiu człowiek (chrześcijanin) musi nauczyć się wybaczać (innym i samemu sobie...)
Pozdrawiam
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Grand
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ocochodzi
|
Wysłany: 02:56, 08 Gru '07
|
|
Boruta masz racje z tym ze wiele osob podszywa sie pod ateistow i wstrzyna bojki, nie da sie niestety (oczywiscie tylko XTC to moze) zajrzec w umysl kazdego czlowieka piszacego w necie dlatego wrzucilem ich wszystkich do jednego worka, natomist co do wybacznia, nie trzeba byc chrzescijaninem by promowac zdrowe formy wspolzycia spolecznego, jednak przez bycie dobrym to nie trafi sie do ''nieba''
ps. XTC jestem czarny ale tylko jak gasisz swiatlo
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=Uy5F1O7WaRU
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ocochodzi
|