W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

 
Monosodium glutamate - E 621  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
6 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 3824
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Samouczek




Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 294
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 03:49, 17 Mar '09   Temat postu: Monosodium glutamate - E 621 Odpowiedz z cytatem

Monosodium glutamate - E 621 - powazna trucizna ukladu nerwowego.

Part 1 - The Dangers of MSG (Flavor Enhancers, E621, monosodium glutamate) - 06:38 - 11.03.2008
http://video.google.com/videoplay?docid=-9108177844071493477
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pepe




Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 239
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:27, 17 Mar '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proponuje przenieść ten temat do działu Człowiek i medycyna oraz Multimedia temat jest rozwojowy.

Smacznego - Glutaminian szkodliwy dla mózgu!

Przemysł stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie glutaminian.

Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg (blood-brain barrier)

Glutaminian jako narkotyk
W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów "high", tylko wywołuje "tylko" sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także odczucia a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego.

Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu
Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach doświadczeń szczurom serwując im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich zwierząt a u ciężarnych szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w stanie przeżyć w przyrodzie na wolności. Przy poważnych uszkodzeniach mózgu np.: udarze mózgu do uszkodzenia dochodzi nie tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez wydzielający się ze zniszczonych komórek glutaminian.

Glutaminian szkodliwy także dla oczu
Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu trwale uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.

Polepszacze smaku mogą się kumulować
Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdził że w ramach jego badań stosował duże ilości Glutaminianu. Nie chciał jednak określać minimalnej granicy, ponieważ glutaminian potrafi latami się odkładać a jego szkodliwość objawia się z opóźnieniem. Według Prof. Dr. Hiroshi Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej Azji choruje na specjalną formę jaskry (Glaukomia) bez typowego podwyższonego ciśnienia w oku.
żródło: http://www.ehrenfeld.pl/index.php?go=news&id=9


Glutaminian sodu (E621) – bezpieczny, ale czy zdrowy?
Roczna produkcja glutaminianu sodu na świecie to około 400 000 ton. Nadmierne jego spożycie może mieć wpływ na zwiększone ryzyko powstawania otyłości – donoszą naukowcy z Północnej Karoliny. Wyniki te budzą sporo kontrowersji. Producenci branży przemysłu spożywczego uważają je za bezpodstawne i krzywdzące.
Glutaminian w diecie = otyłość 3 razy częściej
Ludzie stosujący monoglutaminian sodu jako wzmacniacz smaku są o wiele bardziej narażeni na wystąpienie nadwagi lub otyłości, w porównaniu z tymi, którzy go nie stosują jako dodatku przyprawowego. Takie wnioski wyciągnęli badacze z Uniwersytetu w Północnej Karolinie. Badaniom poddani byli Chińczycy, ponieważ substancja ta stosowana jest w największych ilościach w tej części świata. Dotyczy to również zwolenników kuchni chińskiej.

Chińczycy, których odżywianie przeanalizowano żywili się produktami spożywczymi niskiego przetworzenia. Dieta bogata w takie produkty sprzyja utrzymaniu masy ciała na prawidłowym poziomie. Badanych podzielono na grupy, w których określono czy glutaminian był spożywany, a jeśli tak to w jakich ilościach. Okazało się, że u tych spożywających największe jego ilości, pomimo stosowania diety pozbawionej niezalecanych w prawidłowym odżywianiu produktów otyłość lub nadwaga występowały 3-krotnie częściej w porównaniu z tymi, którzy glutaminianu sodu nie stosowali.

Wnioski te potwierdziły wcześniej wykonywane badania, ale z udziałem zwierząt. Konsumentom pozostaje zaczekać na dalsze informacje związane z tą substancją. Jeśli dalsze badania umocnią te doniesienia, na pewno zostaną wprowadzone odpowiednie środki ostrożności.

Glutaminian a utrata wzroku
Przed kilkoma laty badania prowadzone z udziałem zwierząt przez okres 6 miesięcy wskazywały, że jego nadmiar w diecie może wpływać na uszkodzenia siatkówki, a co za tym idzie powodować utratę wzroku. Wtedy jednak stwierdzono, że tak wysoki poziom glutaminianu sodu w codziennej diecie nie jest możliwy do osiągnięcia. Jednak długotrwałe spożywanie żywności bogatej w ten składnik może prowadzić do powstawania tego samego efektu.

Próbuje się też udowodnić, że glutaminian w nadmiernych ilościach w diecie może też sprzyjać powstawaniu:

* bólów migrenowych
* alergii
* osłabienia
* czy astmy

Czym jest glutaminian sodu?
Glutaminian sodu należy do substancji, które występują pod wspólną nazwą: „wzmacniacze smaku”. Naturalnie wolny glutaminian sodu występuje na ogół w ilościach nie większych niż 0,1 g/100 g w produktach spożywczych. Jednak w takich produktach jak pomidory czy sery może go być nawet od 0,25-0,6 g/100 g. W celu wzmocnienia smaku dodaje się go w ilościach 0,2-0,8 g/100 g produktu.

Najczęściej dodawany jest do:

* konserw mięsnych, warzywno-mięsnych i wędlin
* koncentratów obiadowych
* mieszanek przyprawowych
* koncentratów zup i innych przypraw

Jak postępować w obliczu takiej wiedzy? Naukowcy ciągle przedstawiają swoje odkrycia. Często sygnalizują ważne problemy. Dobrze byłoby, aby starać się podchodzić do nowych informacji ze swego rodzaju rezerwą i nie wzbudzać od razu paniki. W tym przypadku nie zaszkodzi zmniejszyć spożycia wysokoprzetworzonych produktów taki jak: zupy, sosy instant, dania ze słoików, konserw itp. do czego od lat zachęcają dietetycy. Z drugiej strony z dystansem traktować reklamy produktów „bez glutaminianu sodu”. W nich bowiem często rezygnuje się z glutaminianu na rzecz sporej ilości soli, która również nie jest zalecana.
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/.....1&rnd=
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Samouczek




Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 294
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 01:43, 21 Kwi '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MSG is being sprayed right on fruits, nuts, seeds, grains, and vegetables as they grow --
even those used in baby food


In the 1970s, reluctant food processors "voluntarily" took processed free glutamic acid (MSG) out of baby food. Today it's back, in fertilizers called "Omega Protein Refined/Hydrolyzed Fish Emulsion" and "Steam Hydrolyzed Feather Meal," both of which contain hydrolyzed proteins; and in a product called AuxiGro WP Plant Metabolic Primer (AuxiGro) produced by Emerald BioAgriculture (formerly Auxein Corporation), which contains both hydrolyzed protein(s) and "monosodium glutamate." AuxiGro is being sprayed on some of the vegetables we and our children will eat, into the air we and our children must breath, and onto the ground from which it can move into drinking water. Head lettuce, leaf lettuce, tomatoes, potatoes, and peanuts were among the first crops targeted. On September 12, 2000, the Auxein Corporation Web site gave the following information:

Crops registered include: Celery; Fresh Market Cucumbers; Edible Navy and Pinto Beans; Grapes; Bulb Onions; Bell, Green and Jalapeno Peppers; Iceberg Head Lettuce; Romaine and Butter Leaf Lettuce; Peanuts; Potatoes; Snap Beans; Strawberries; Processing Tomatoes; Fresh Tomatoes; and Watermelons.

Today, there is no crop that we know of that has not been approved for treatment with MSG by the U.S. Environmental Protection Agency (EPA).

Even in California -- the only state where there are any restrictions on the use of AuxiGro -- AuxiGro has been approved for use on a number of crops, and Emerald BioAgriculture continues to push for more. Field tests in California have been -- and may continue to be -- conducted on a variety of crops, and those AuxiGro treated crops may be sold in the open market without revealing that they have been treated. We can't tell you which crops those are because the CDPR has refused to send records of test trials (which are public information) to the Truth in Labeling Campaign.

As of June 13, 2002, AuxiGro was registered for use in California on tomatoes, almonds, apricots, cherries, plums, nectarines, peaches, prunes, grapes (including grapes to be used in wine), and onions. At that time, the California Department of Pesticide Regulation said they were not aware of any testing of AuxiGro for use on other crops. They also said that they did not have any proposals presently in house to register additional crops for AuxiGro. It would appear, however, that what the CDPR said was not true, for the CDPR subsequently announced that Emerald BioAgriculture had applied for permission to use AuxiGro on tomatoes (new use), and on melons (new crop) -- and, to the best of our knowledge, approval is always preceded by field testing.

On July 7, 2004, Emerald BioAgriculture requested approval of use of AuxiGro as a desiccant, disinfectant, fertilizer, fungicide, growth regulator - for increased yield and prevention of powdery mildew in various crops such as almonds, grapes, and melons. They also asked to add cole crops (including broccoli, brussels sprouts, cabbage, cauliflower, kale, collards, turnips, rutabaga, mustard, watercress, and kohlrabi) to the list of crops approved for AuxiGro use.

Approval for use on organic crops--in all states--has been requested.


What's wrong with using glutamic acid, an amino acid found in protein, as a spray on crops?

czytaj dalej:
http://truthinlabeling.org/msgsprayed.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
yauzeph




Dołączył: 16 Lip 2009
Posty: 67
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 10:13, 10 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Dr Russell L. Blaylock , profesor Neurochirurgii Medical University of Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. [Dziewięćdziesiąt dziewięć procent GLUTAMINIANU MONO SODOWEGO (MSG) (Czyli glutaminianu sodu, składnika sosu sojowego, wzmacniacza smaku znajdującego się W PRZYPRAWACH TYPU MAGI - przyp. tłum.) stanowi kwas glutaminowy. Szkody jakie on powoduje są również udokumentowane książce Blaylocka.] Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak kwas asparaginowy i glutaminowy w naszej diecie, powoduje poważne chroniczne choroby neurologiczne i miriadę innych ostrych symptomów.

Krótki opis mechanizmu powstawania uszkodzeń wywołanych przez asparaginian (i glutaminian). Asparaginian i glutaminian działają jako neurotransmitery w mózgu ułatwiając przesyłanie informacji od neuronu do neuronu. Nadmiar asparaginianu lub glutaminianu w mózgu zabija pewne neurony powodując wpłynięcie do komórek za dużej ilości wapnia. Wpłynięcie za dużej ilości wapnia wyzwala nadmierną ilość wolnych rodników, które zabijają komórki. Ponieważ nadmierna ilość asparaginianu i glutaminianu może uszkodzić komórkę nerwową związki te są nazywane "excitotoxins" (czyli toksynami pobudzającymi - przyp. tłum.). "Ekscytują" albo pobudzają komórki nerwowe na śmierć. Kwas asparaginowy jest aminokwasem. Wprowadzony w swojej wolnej formie (nie związany z białkami) podnosi znacząco poziom asparaginianu i glutaminianu w plazmie krwi. Nadmiar asparaginianu i glutaminianu w plazmie krwi niebawem po spożyciu aspartamu lub produktu zawierającego wolny kwas glutaminowy (prekursor glutaminianu) prowadzi do wysokiego poziomu tych neurotransmiterów w pewnych obszarach mózgu. (Istnieje tzw.) Bariera krwi mózgu ( BBB ) która normalnie chroni mózg od nadmiaru glutaminianu i asparaginianu jak również toksyn, (ale) 1°) nie osiąga jeszcze pełnego rozwoju w czasie dzieciństwa, 2°) nie chroni w pełni wszystkich obszarów mózgu, 3°) jest uszkadzana przez liczne chroniczne i ostre warunki, i 4°) pozwala na przesączanie się nadmiaru glutaminianu i asparaginianu do mózgu nawet gdy nie jest uszkodzona. Nadmierna ilość glutaminianu i asparaginianu powoli zaczyna niszczyć neurony.

Toksyny pobudzające stanowią wielkie zagrożenie dla dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych oraz ludzi z przewlekłymi problemami zdrowotnymi. Nawet Federacja Amerykańskich Towarzystw Biologii Eksperymentalnej (FA-SEB), zazwyczaj naśladująca Urząd ds. Leków i Żywności, stwierdziła ostatnio, że “jest rzeczą rozsądną, aby kobiety w ciąży, niemowlęta i dzieci unikały dodatków zawierających kwas L-glutaminowy. Istniejące dowody potencjalnej reakcji wydzielania wewnętrznego, to jest podniesienie poziomu kortyzonu i prolaktyny, a także zróżnicowane reakcje mężczyzn i kobiet, wskazują na powiązanie neuroendokrynologiczne, toteż należy unikać podawania kwasu Lglutaminowego kobietom w wieku rozrodczym, jak również osobom cierpiącym na psychozę maniakalno-depresyjną”. Kwas asparaginowy z aspartamu wywiera na ciało takie same szkodliwe działanie, co kwas glutaminowy.

Blaylock jest jednym z wielu uczonych i lekarzy którzy są zaniepokojeni uszkodzeniami spowodowanymi przez pobudzające aminokwasy w wyniku spożywania aspartamu i MSG (monosodium glutamate - glutaminian sodu). Do dużej grupy ekspertów szczerze wypowiadających się na temat uszkodzeń powodowanych przez asparaginian i glutaminian zalicza się dr Adrienne Samuels, psycholog doświadczalny specjalizujący się w projektowaniu badań. Innym jest Olney, profesor wydziału psychiatrii, School of Medicine, Washington University, neurolog i badacz i jeden z największych autorytetów w dziedzinie excitotoxins na świecie. (W 1971 roku informował on Searle, że kwas asparaginowy powodował dziury w mózgu u myszy.) Do tej dwójki należy dodać także Francisa J. Waickmana, doktora medycyny, laureata nagród Rinkela i Formana, specjalisty w zakresie pediatrii, alergii oraz immunologii.

Inni naukowcy wyrażający podobne poglądy to doktor medycyny i dyplomowany patolog sądowy John R. Hain oraz doktor medycyny, członek Amerykańskiego Kolegium Lekarskiego i Kolegium Pulmonologii, specjalista diabetyk, H.J. Roberts, który wybrany został przez ogólnokrajowe czasopismo medyczne na “Najlepszego Lekarza w Stanach Zjednoczonych”.

Do tej grupy dodać należy także Johna Samuelsa, który opracował listę badań naukowych jednoznacznie wykazujących szkodliwość spożywania nadmiernych ilości wolnego kwasu asparaginowego i glutaminowego. Do tej długiej listy dodać można jeszcze wiele innych nazwisk."
http://www.zigzag.pl/jmte/nutra_sweet.htm



"Glutaminian kontroluje wzrost nowotworów
Glutaminian jest podstawowym aminokwasem występującym u człowieka. Kontroluje on proces wzrostu i migracji niedojrzałych komórek nerwowych oraz pełni rolę neuroprzekaźnika w mózgu dorosłych osób.

Rola glutaminianu w kontroli rozwoju komórek nerwowych skłoniła naukowców do badań nad glutaminianem w kontroli wzrostu nowotworów. Wyniki eksperymentów przeprowadzonych przez dr. Wojciecha Rzeskiego i kolegów z Humboldt University w Berlinie zostały zamieszczone w Proceedings of the National Academy of Sciences on line.

Badacze obserwowali szybkie wzrastanie komórek nowotworowych, do których dodawali glutaminianu. Dodatkowo pokazali, iż używając antagonistów glutaminianu są w stanie zahamować wzrost guzów nowotworowych u człowieka. Dotyczyło to zwłaszcza takich nowotworów jak astrocytoma w mózgu, gruczolakorak jelita grubego oraz nowotworów sutka i płuc.

Kontrola nad wzrostem i migracją komórek nowotworowych jest ważna we współczesnej medycynie. Ze względu na obiecujące wyniki badań nad antagonistami glutaminianu istnieje nadzieja na szybkie przeprowadzenie prób klinicznych z nowymi lekami przeciwnowotworowymi."
http://mediweb.pl/diseases/wyswietl.php?id=357
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
JimmyB




Dołączył: 09 Lis 2009
Posty: 175
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 17:49, 23 Kwi '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Popełniłem mały artykulik o Glutaminianie Smile


Przyszedł czas na kolejną, po aspartamie, "magiczną" substancję masowo dodawaną do przetworzonej żywności, od wielu lat – Glutaminian sodu. Każdy, kto czyta etykietki ze składem, na pewno natknął się nie raz i nie dwa na ten specyfik (symbol E621) . Glutaminian sodu został zakwalifikowany przez FDA i UE jako bezpieczny, nie nałożono żadnych ograniczeń na jego stosowanie w przetwórstwie i przemyśle spożywczym.

Krótka Historia.

Pierwsze zastosowanie glutaminianu w kuchni przypisuje się Japończykom. Pewien glon morski, zwany Listownicą Japońską, zawiera bardzo duże ilość glutaminianu, nadając potrawom wyjątkowy smak, co spowodowało jej rozpowszechnienie jako przyprawę w kuchni azjatyckiej. W 1908 roku Japoński uczony wyizolował Glutaminian z Listowicy. Niedługo po odkryciu rozpoczął produkcje przyprawy, będącej oczyszczonym Glutaminianem Sodu, zwaną Aji-no-moto ("istota smaku"). Tyle Wikipedia.

W pożywieniu występują dwa główne rodzaje glutaminianu:

* Kwas glutaminowy (L-glutamic acid), Organiczny aminokwas, wystepuje naturalnie w prawie wszystkich białkach. Jest łatwo przyswajalny przez człowieka, pełni ważne funkcje w organiźmie - zupełnie nieszkodliwy w niewielkich, naturalnie wystepujących ilościach.


* Natomiast bohater tego artykułu, czyli Glutaminian Sodu (Znany też jako Monoglutaminian sodu, MSG), jest otrzymywany w przetwórstwie poprzez fermentację węglowodanów, przy zastosowaniu pewnych rodzajów bakterii. Uzyskuje się go również poprzez hydrolizę i inne procesy chemiczne. Następnie produkt fermentacji rafinuje się do postaci białego proszku, dodaj się soli (sód) i w ten oto magiczny sposób otrzymuje się glutaminian sodu.


Używany jest głównie jako substancja wzmacniająca smak i zapach produktów i potraw. Ogromne jego ilości znajdują się w przyprawach takich jak "Warzywko" "Vegeta" czy też "Maggi". Ukrywany często pod nazwami takimi jak: Ekstrakt drożdżowy, Autolizowane drożdże, Hydrolizowane białka roślinne, Hydrolizowane białka – wszystkie te substancje, są jednym i tym samym Glutaminianem Sodu. MSG zawiera także Maltodekstryna, żelatyna,słód jęczmienny, serwatka, izolat sojowy – Wszystkie z wymienionych dodatków do żywności zawierają glutaminian sodu. Jeśli na etykiecie jakiegoś produktu występują: aromaty, aromaty identyczne z naturalnym, przyprawy, mieszanki przyprawowe – produkt zawiera glutaminian sodu. MSG zawiera także sos sojowy. Produkty z soi zawierają duże ilość glutaminianu – np. "Zdrowe" i "wegetariańskie" kotlety sojowe a'la Schabowe Wink. Słodycze, Napoje w puszkach, Wszelkie mieszanki przyprawowe typu "mieszanka do kurczaka/grilla/wołowiny", sosy w proszku, buliony w kostkach – ogólnie wszelkie proszkowane produkty (Knorr, Winiary itp).

MSG dodawane jest także w wielu masarniach do WSZYSTKICH przetworów mięsnych. Mc Donald, KFC i PizzaHut również zaserwują Ci przepyszne dania z odpowiednią dawką glutaminianu. Zastanawiałeś się pewnie, czemu Hamburgery robione dromowym sposobem nie smakują tak jak te w McDonalds ? Odpowiedź jest prosta – nie ładujesz w nie odpowiedniej ilości trującej chemii Smile.
Każda paczka chipsów czy chrupek zawiera glutaminian w "otoczce" przyprawowej.

Moje twierdzenia muszę poprzeć jakimiś dowodami, prawda? Jakie skutki niesie za sobą nadmierne spożycie MSG?

Badania Dr. Russella Blaylock'a http://en.wikipedia.org/wiki/Russell_Blaylock dowiodły, że komórki nowotworowe, do których dostarczane jest MSG (także Aspartam), wykazują wzmożoną aktywność do rozprzestrzeniania się w organizmie i tworzenia przerzutów.
Włoscy naukowcy przeprowadzili szereg badań na (biednych) szczurach. Przez całe życie, podawano szczurom MSG, aż do ich "naturalnej" śmierci. Stwierdzono liczne zachorowania na białaczkę i nowotwory węzłów chłonnych.

Dr Blaylock odkrył występowanie receptorów glutaminowych poza mózgiem, we wszystkich organach i tkankach. Odpowiadają one za wychwytywanie naturalnego kwasu glutaminowego, potrzebnego w organizmie. Kiedy jednak zjesz posiłek, zawierający glutaminian sodu, jego stężenie we krwi wzrasta 20-krotnie w porównaniu do stężenia kwasu glutaminowego po naturalnym posiłku. Nawet jednokrotne spożycie bogatego w MSG posiłku może spowodować biegunkę ( Czy na pewno nigdy nie miałeś/aś rozwolnienia po wizycie w McDonalds?Wink ). Długotrwałe spożywanie pożywienia zawierającego MSG może wywołać Zespół Jelita Drazliwego (Irritable Bowel Syndrome, IBS), paskudną przypadłość. Braki magnezu w organizmie powodują hiperaktywność receptorów glutaminowych. Dr Blaylock powiązuje również znaczne zwiększenie liczby zgonów spowodowanych nagłą śmiercią sercową (sudden cardiac death ), ze zwiększonym spożyciem Glutaminianu sodu. Jeśli masz problemy z sercem - szczególnie przed wysiłkiem fizycznym - nie pij "dietetycznych" i "energetycznych" napojów i zwracaj uwagę na przyjmowane wcześniej pożywienie !

Udowodniono również kluczowy wpływ MSG na "epidemię" otyłości wśród dzieci i młodzieży w USA (obecnie także w Europie). Smażone przekąski, takie jak Chipsy ziemniaczane czy Chrupki Kukurydziane, zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz tzw. Tłuszcze Trans – których wpływ na występowanie otyłości został udowodniony już kilkadziesiąt lat temu. Jeśli zawierają także dodatki przyprawowe (a przecież wszystkie chipsy maja jakiś "smak"), receptę na opasły brzuszek mamy gotową – zamknięta w kolorowym, szeleszczącym opakowaniu.

MSG, tak jak Aspartam i kilka innych substancji, jest Ekscytotoksną - wg. Wikipedii ekscytotoksycznośc jest to "patologiczny proces, w którym neurony są uszkadzane i zabijane przez glutaminian i podobne związki chemiczne.". Swego czasu w USA wybuchł skandal, którego powodem było dodawanie przez producentów żywności MSG, do produktów dla NOWORODKÓW i małych dzieci ! Ekscytotoksyny to silnie toksyczne substancje, które są w stanie "otworzyć" barierę oddzielająca mózg od krwi (bbb), co w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zachorowania na poważne schorzenia neurologiczne (skleroza, Choroba Alzheimera) i wiele innych chorób.

Nie pozostaje mi więc nic innego, jak życzyć wam "smacznego" Wink. Czytajcie etykiety i dokonujcie mądrych wyborów żywieniowych Smile.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Rusty




Dołączył: 18 Lis 2009
Posty: 269
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:18, 23 Kwi '10   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

super Smile
dodam tylko, że bezczelnie ładują to świństwo również do konserw i przetworów rybnych- widziałem już puszki tuńczyka z glutaminianem w składzie.
śledzie? proszę bardzo- wiaderka, puszki, przetwory- wszędzie to samo, i na dodatek tony aspartamu.
chcesz kupić rybki na wagę zza lady? uważaj- oni to ładują z dużych pudeł, gdzie na etykiecie widnieją te wszystkie zachęcające E-substancje.
jedyny pewny zakup rybek to chyba prosto od rybaka Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz moderować swoich tematów


Monosodium glutamate - E 621
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.
Wymuś wyświetlanie w trybie Mobile