|
Autor
|
Wiadomość |
Adam Polo
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 11:16, 08 Kwi '10
Temat postu: Giełda leci na pysk? |
|
|
Mało ostatnio tematów dotyczących gospodarki i inwestycji.
Stąd mój post.
Przez kilka ostatnich miesięcy rządy i fundusze pompowały giełdy zupełnie irracjonalnie. Ostatnie wyniki pokazują, że to już chyba "sufit" ich możliwości. Nie może być wzrostów na akcjach w dłuższym czasie bez dobrej kondycji gospodarek.
Czy to możliwe, że ostatnie spadki to początek bessy, czy tylko korekta?
Bardzo jestem ciekaw Waszego zdania. Osobiście nie jestem optymistą w tej kwestii.
Żeby "osłodzić" temat zamieszczam link do video w którym o poważnych sprawach kryzysu rozmawia się z przymrużeniem oka .
http://www.youtube.com/watch?v=t0OsfaVAKAQ&NR=1&feature=fvwp
w razie nieaktywnego link,a szukać pod hasłem "Joe Perry Bird & fortune"[/youtube]
_________________ "Bądźmy realistami, żądajmy niemożliwego"
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
dr Pix
|
Wysłany: 12:27, 08 Kwi '10
Temat postu: |
|
|
leci na pysk?
nie wiem czy jesteś bywalcem tego globalnego kasyna
możesz nie wiedzieć że giełda zawsze pokazuje "kondycję gospodarki" ze sporym wyprzedzeniem...
a teraz ma się bardzo dobrze...
spójrz:
http://www.google.com/finance?q=INDEXDJX:.DJI
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 12:33, 08 Kwi '10
|
|
Ok, 70% kapitału na Warszawskiej Giełdzie to kapitał Hiszpański, 20% to USA i UK i reszta.
Jak Hiszpanie powiedzą dość, to i giełda w Warszawie powie dość
Giełda warszawska nie ma nic wspólnego z gospodarka w kraju! To wyłącznie spekulacyjna giełda zachodnich rekinów.
Od tego co się stanie w Hiszpanii, Meksyku i USA zależy warszawska giełda.
A czy jest hossa? Ja tam proponuje sprawdzić ile było 1,5 roku temu a ile dziś )) wówczas zobaczymy czy hossa czy głęboka bessa:))
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JA
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Adam Polo
|
Wysłany: 14:30, 08 Kwi '10
|
|
dr Pix napisał: | leci na pysk?
nie wiem czy jesteś bywalcem tego globalnego kasyna
możesz nie wiedzieć że giełda zawsze pokazuje "kondycję gospodarki" ze sporym wyprzedzeniem...
a teraz ma się bardzo dobrze...
spójrz:
http://www.google.com/finance?q=INDEXDJX:.DJI |
No cóż dr Pix - oczywiście, że bywam w kasynie, jednak aktualnie obstawiam spadki. Naprawdę wierzysz w to, że ostatnie giełdowe zwyżki prognozują kondycję gospodarki?
To jak skomentujesz fantastyczne zwyżki greckiej ASE Index pół roku temu???
http://stooq.pl/q/?s=atgi
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Karkołomny
|
Wysłany: 22:39, 08 Kwi '10
|
|
Skoro wszyscy spodziewają się spadków to zapewne ich nie będzie... ewentualnie będą niewielkie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
otelodreiP
|
Wysłany: 23:48, 18 Kwi '10
|
|
uciekac i to dzis - zmiana sentymentu
Jak zaczna realizowac zyski z metali a w tym i AUD,CAD to dolar dostanie takiego kopa ze z PLN i GPW nie bedzie co zbierac.
_________________ Czego sie nie dotkne to spierdole !
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Tom Ash
|
Wysłany: 11:52, 19 Kwi '10
|
|
Czy coś się szykuje? Bo kilka dni temu po oskarżeniu Goldman Sachs o oszustwo kurs poleciał szybko w dół o 15%.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
mieszkaniec_eurok
|
Wysłany: 11:59, 19 Kwi '10
|
|
Poza tym zwolennicy wiecznego udowadniania ruchów na giełdzie mogą sobie udowadniać, że z powodu pyłu wulkanicznego firmy poniosły straty i dlatego akcje spadają. Świetny moment na "zmianę sentymentu".
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Adam Polo
|
Wysłany: 12:55, 19 Kwi '10
|
|
"Drzewa nie rosną do nieba" - podobnie jest z indeksami giełdowymi. Ale większość w to nie wierzy.
Zanosi się, że "na krótkich posiedzimy dłużej". Ale oczywiście czas i pieniądz pokaże, kto po właściwej stronie stanął i z czyjej kieszeni wypływa pieniądz.
Myślę, że w najbliższym czasie będzie więcej powodów do zajmowania się przyziemnym tematem pt. "kasa".
Pozdrawiam Czytaczy
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Karkołomny
|
Wysłany: 20:41, 19 Kwi '10
|
|
Adam Polo napisał: | "Drzewa nie rosną do nieba" - podobnie jest z indeksami giełdowymi. Ale większość w to nie wierzy.
Zanosi się, że "na krótkich posiedzimy dłużej". Ale oczywiście czas i pieniądz pokaże, kto po właściwej stronie stanął i z czyjej kieszeni wypływa pieniądz.
Myślę, że w najbliższym czasie będzie więcej powodów do zajmowania się przyziemnym tematem pt. "kasa".
Pozdrawiam Czytaczy |
To w co powsadzają te dodrukowane dolary jak nie w akcje? Wiadomo, że korekty się zdarzają ale co oznacza dłużej? Dzień, miesiąc, rok?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Adam Polo
|
Wysłany: 21:34, 19 Kwi '10
|
|
No cóż. Nie ma obowiązku wrzucać dolarów (nawet dodrukowanych w kolosalnej liczbie) w akcje. Jest jeszcze "parę" innych aktywów... Chociaż faktycznie widać po amerykańskich indeksach, że niekoniecznie odpowiadają fundamentom. Z pewnością sporo papieru ze świeżą farbą jest tam wpakowane.
Dłużej tj co najmniej kilka mies. Ale chętnie dowiedziałbym się opinii forumowiczów. Może komuś się sprawdzi.
PS> "A w dłuższej perspektywie czasu wszyscy będziemy martwi" – jak powiedział John Keynes
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
bacardi
|
Wysłany: 22:41, 19 Kwi '10
|
|
nie panikujcie jeszcze.. większą przeceną planuję na wakacje
_________________ wiedza bez działania jest pusta, działanie bez wiedzy - głupie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Karkołomny
|
|
Powrót do góry
|
|
|
davidoski
|
Wysłany: 08:13, 20 Kwi '10
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Raynold
|
Wysłany: 10:11, 20 Kwi '10
|
|
A dlaczego toto lotek nie padnie na pysk Bo działa na określonych zasadach, gdzie każdy ma jednakową szansę wygranej. Na giełdzie zaś wygrywają tylko ci którzy nią sterują i są bardzo dobrze poinformowani. Czasem za zasadzie przypadku jakaś płotka
@goral_
Kapitał jest jeden i praktycznie z jednego źródła. By nikt nie siał teorii spiskowej to różnie się tylko oficjalnie krajem z którego jest wydawany
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Karkołomny
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Adam Polo
|
Wysłany: 12:48, 21 Kwi '10
|
|
I na tym instrumencie będzie można nieźle zarobić. Tymczasem posiadacze akcji:
a)lecimy?
b)stoimy?
c)leżymy?
d)kwiczymy?
*właściwe zaznaczyć
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Karkołomny
|
Wysłany: 13:38, 21 Kwi '10
|
|
Adam Polo napisał: | I na tym instrumencie będzie można nieźle zarobić. Tymczasem posiadacze akcji:
a)lecimy?
b)stoimy?
c)leżymy?
d)kwiczymy?
*właściwe zaznaczyć |
A kto tu ma akcje?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Goniec Króla
|
Wysłany: 18:57, 21 Kwi '10
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
otelodreiP
|
Wysłany: 23:03, 21 Kwi '10
|
|
Zmiana "sentymentu" wynika z planowanej dewaluacji juana co pociagnie za soba realizacje zyskow glownie z surowcow i walut z nimi polaczonych(AUD,CAD,NZD,ZAR) oraz ucieczke w bezpieczniejsze aktywa jak mialo to miejsce juz kilka razy w historii.
Nie wiem jak dlugo potrwa zjazd na gieldach, wiem(przewiduje) mniej wiecej do ktorych poziomow umocni sie jen i dolar wzgledem innych walut.
Wiele firm zbankrutuje a wiele sie polaczy ratujac sie przed upadkiem. Generalnie rynek zostanie jeszcze bardziej skonsolidowany, kolejne cegielka w globalizacji.
Nastepnie carry trade rozpocznie swoj najwiekszy i najdluzszy rajd w historii oparty na juanie, na koniec jak to wszystko pierdolnie to ratuje nas tylko.... potop
Dziekuje za uwage, prosze nie traktowac tego jako rekomendacji !!!
_________________ Czego sie nie dotkne to spierdole !
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Karkołomny
|
Wysłany: 10:16, 22 Kwi '10
|
|
otelodreiP napisał: | Zmiana "sentymentu" wynika z planowanej dewaluacji juana co pociagnie za soba realizacje zyskow glownie z surowcow i walut z nimi polaczonych(AUD,CAD,NZD,ZAR) oraz ucieczke w bezpieczniejsze aktywa jak mialo to miejsce juz kilka razy w historii.
Nie wiem jak dlugo potrwa zjazd na gieldach, wiem(przewiduje) mniej wiecej do ktorych poziomow umocni sie jen i dolar wzgledem innych walut.
Wiele firm zbankrutuje a wiele sie polaczy ratujac sie przed upadkiem. Generalnie rynek zostanie jeszcze bardziej skonsolidowany, kolejne cegielka w globalizacji.
Nastepnie carry trade rozpocznie swoj najwiekszy i najdluzszy rajd w historii oparty na juanie, na koniec jak to wszystko pierdolnie to ratuje nas tylko.... potop
Dziekuje za uwage, prosze nie traktowac tego jako rekomendacji !!! |
Na razie zjazdu nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Nasuwa mi się tylko taka refleksja - aby giełda dalej była maszynką do zarabiania pieniędzy dla Grubych to nie można zniechęcać do niej Drobnych. Z giełdy trzeba będzie uciekać jak każda napotkana osoba: pani w kiosku, matka z wózkiem na placu zabaw, itp. będą dyskutować o akcjach
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Adam Polo
|
Wysłany: 13:53, 22 Kwi '10
|
|
Na razie zjazdu nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Nasuwa mi się tylko taka refleksja - aby giełda dalej była maszynką do zarabiania pieniędzy dla Grubych to nie można zniechęcać do niej Drobnych. Z giełdy trzeba będzie uciekać jak każda napotkana osoba: pani w kiosku, matka z wózkiem na placu zabaw, itp. będą dyskutować o akcjach [/quote]
Na razie zjazd jest i prawdopodobnie nadal będzie. Wymiana postów na tym forum służy m.in. temu, żeby giełda nie była tylko "maszynką dla grubych".
Przedstawiony przez Ciebie sposób na wychodzenie "w górce" w oparciu o rozmowy z warzywniaka jest dosyć oryginalny. Ale zawsze to sposób. Ciekawe co mówią o dzisiejszych spadkach? .
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Karkołomny
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Adam Polo
|
Wysłany: 19:57, 22 Kwi '10
|
|
Nie sztuka pisać o zwałce, gdy to już będzie historią...
Oferta publiczna PZU - raczej cięzko będzie na niej dużo stracić ze względu na ograniczenia przy zakupie i liczbę gawiedzi . Poza tym każdy TFI i OFE będzie chciał mieć papiery w ramach szeroko rozumianej dywersyfikacji. Bez lewarów w postaci kredytów bankowych na zakup nie ma wielkiego ryzyka. Problemem głównym jest możliwość wpasowania się debiutu w dołowanie giełd. A to może być zasadzka.
PS. Ciekawie może wyglądać czarny koń igrzysk - Tauron o którym ostatnio mało w prasie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|