Witam.
Od pewnego już czasu mam styczność ze Świadkami Jehowy z lokalnego zboru.
Poznałem ich doktryny dość szczegółowo.Zakończyłem studium Biblijne na podsatwie książki "Czego naprawdę uczy Biblia".Kilka rzay brałem udział w zebraniach oraz w kongresie ogólnopolskim.Zebrałem dość pokaźną biblioteczkę ich książek i wydawnictw.Zyskałem ich zaufanie do tego stopnia, że starsi zboru podarowali mi (w zaufaniu-gdyż nie jestem członkiem zboru) płytę CD Watchtower Library 2008.
Jest to biblioteczka zawierająca wszystkie strażnice,przebudźcie cię oraz Biblię w przekładzie Nowego Świata.
Ale do sedna sprawy.
Pomijam już sam fakt typowych sposobów manipulacji rozmówcami i innych sposobów pozyskiwania wiernych zacząłem poszukiwać drugiej strony medalu.
I tu jednak jak mówi stare przysłowie "nie wszystko złoto, co się świeci" natknąłem się na dość ciekawe informacje.Zaznaczam, że ten post nie ma na celu nikogo oczerniać ani szykanować.Poprostu ten post jest czysto informacyjny.Jeśli wywiąże się z tego jakaś ciekawa rozmowa to ok.
Ten "nowy świat"...
info
Założyciel pastor Charles Taze Russell- wpisać w google (grafika),oraz wikipedia.Symbolika jakby znajoma,co?
cytat z forum biblijnego:
"1. Karty członkowskie Russella do Masonic Knight Templar (templariuszy) znajdują się w Loży Matce – Niebieskiej Loży w Dublinie w Irlandii. Loża ta należy do Grand Lodge Pensylwanii. Odkrył to Fritz Springmeier, który napisał książkę „The Watchtower & the Masons”. Russell był także członkiem Rytu Szkockiego.
W rejestrze książki „Occult Theocracy” wśród Rothschildów, Jacoba Schiffa i innych prominentnych wolnomularzy został również przywołany Charles Taze Russell – jako znaczący członek Loży. Nie ulega więc wątpliwości, że Russell był wolnomularzem i to wysoko postawionym.
2. W 1852 wokół Pittsburga były 52 Loże wolnomularskie. W Pittsburgu urodził się Russell.
W 1956 roku Loża Allegheny przeniosła się na Water Street, boczną ulicę Federal Street, gdzie ojciec Russella miał swój sklep. W sali wolnomularzy przy Water Street zbierały się dwie Loże: Loża Allegheny nr 223 i Loża Jefferson nr 288.
3. Wielu prezbiterian jednocześnie należało do Loży masońskiej. Russell był na początku prezbiterianinem.
4. Wolnomularski znak skrzydeł Amona-Ra, egipskiego boga słońca, stanowi szczególny atrybut Russella. Russell często używał tego emblematu w swoich pismach, rozprawach i książkach. Umieszczony np. na Wykładach Pisma Świętego.
Kto wśród wolnomularzy używa symbolu skrzydeł Amona-Ra?
Albert Churchward, wolnomularz 33-go stopnia, utrzymuje on w swojej książce „Signs and Symbols of Primordal Man. The Evolution of religious Doctrines from the Eschatology of the Ancient Egyptians (London 1913, s. 86), że symbol skrzydeł boga słońca był używany i rozumiany tylko prze wolnomularzy najwyższych stopni.
Należy wziąć pod uwagę, że wolnomularze mogą używać znaków i symboli, które odpowiadają ich stopniowi.
Wtajemniczenie w 33 stopień według wolnomularzy powinno się nadawać prezydentom, sławnym duszpasterzom i innym osobistościom.
5. Według „Strażnicy” z 1 grudnia 1916 roku (wydanie angielskie), ostatnie słowa Ch. T. Russella przed śmiercią brzmiały: „Proszę, pochowajcie mnie w rzymskiej todze”.
Dla człowieka niewtajemniczonego jest to całkiem niezrozumiałe: umierający, który wydaje ostatnie tchnienie, nie ma innego pragnienia, jak tylko zostać spowitym w rzymską togę. Dla znawców jest to jednak wyraźna wskazówka, ponieważ toga, tunika i wiele innych antycznych szat, należą do strojów używanych na różnych stopniach amerykańskiego wolnomularstwa.
6. Podczas jego niezliczonych przemówień zawsze towarzyszył mu emblemat przedstawiający krzyż i koronę. Emblemat ten pojawia się również z lewej strony, u góry karty tytułowej „Strażnicy” i innych pism pastora.
Chodzi tu o oznakę wolnomularskiego zakonu templariuszy (zwanego także „Rycerzami Świątyni”. Zaskakuje barwa krzyża: zawsze czerwona. Krzyż Russella również był czerwony. Wszystkie kolorowe wydania nadzwyczajne „Strażnicy:” zamieszczą czerwony krzyż.
7. W prawym górnym rogu strony tytułowej „Strażnicy” znajdujemy drugi dowód rzeczowy: symbol największej obediencji zakonu templariuszy w Stanach Zjednoczonych Grand Encampment.
8. Innym elementem godnym uwagi jest wschód słońca, który pojawia się na stronach tytułowych pierwszych publikacji Russella i „Strażnicy”. Jego symbolika wywodzi się z wolnomularstwa.
9. Nauka piramidologii jest bardzo popularna wśród wolnomularzy. Russell prowadził szczegółowe studia nad symboliką piramidy.
10. Russell w książkach i kazaniach stale używa typowych wolnomularskich wyrażeń takich jak „Wielki Budowniczy Wszechświata”, „Porządek”, „Wielki Mistrz”, „Światło”, „Kapłaństwo”.
11. Russell zarządził, żeby na jego grobie została wzniesiona wolnomularska piramida. Tablica nagrobkowa został ustawiona nieopodal, żeby zmylić prawdziwe miejsce pochówku pod piramidą.
12. Ceremonie spalenia jego ciała i pochówku odbywały się zgodnie z rytem Czerwonego Krzyża.
13. Grób Russella stoi niedaleko świątyni masońskiej.
14. Badacze Pisma Świętego, zanim mogli dysponować własnymi pomieszczeniami, najczęściej spotykali się w lokalach należących do wolnomularzy.
„Strażnica” z 1 sierpnia 1994 roku (wyd. niem.) podaje, że Badacze Pisma Świętego w nowojorskiej centrali, przynajmniej do 1926 roku, regularnie spotykali się w wolnomularskiej świątyni w Brooklynie.
W roczniku Świadków Jehowy z 1993 roku została umieszczona informacja, że w Dani w latach 1912-1943 zebrania odbywały się w Odd Fellow Palaeet. Tymczasem organizacja Odd Fellows stanowi silną gałąź wolnomularstwa.
15. Hiram-Abif był najzręczniejszym mistrzem murarskim. Król Salomon uczynił go nadzorcą nad robotnikami przy budowie świątyni jerozolimskiej. Hiram-Abif jest dla wolnomularzy mesjaszem.
Russell w swoim kazaniu „Tęsknota wszystkich narodów” również identyfikował Hirama z mesjaszem.
W innym kazaniu Russell zapewnia, że religia wolnomularska oparta jest na Biblii."
Co do samej piramidy i symboliki
http://www.piotrandryszczak.pl/piramida.html
Oraz rewelacja!!! Plejady!!!Co na ten temat nauczali ŚJ:
http://www.piotrandryszczak.pl/plejady.html
O co mi chodzi?
Może znajdzie się na forum osoba, ŚJ-choć jest to raczej mało prawdopodobne, która się do tego ustosunkuje nie komentując tego słowami, że teraz prawda jest uczona w nowym świetle