| Choone napisa�: |
I to zjawisko w豉郾ie daje genialne mo磧iwo軼i prania m霩gu - zamiast przestudiowa� co� dog喚bnie, nast瘼uje 造kanie "na wiar�" mn鏀twa 鄉ieciowych informacji zawartych w Internecie (nie wspomn� ju� o tym, 瞠 np. wikipedia jest cz瘰to mocno niedopracowana).
|
Wg mnie czytaj帷 tradycyjn� ksi捫k� ludzie bior� wiele rzeczy "na wiar�".
Do tego jest tam zwykle zaprezentowany jeden punkt widzenia (autora) i koniec.
Czytanie w internecie pobudza do my郵enia, szukania alternatywnych teorii i wybierania tych, kt鏎e nas przekonuj�.
Do tego mo積a zadawa� pytania i poddawa� w w徠pliwo嗆 dzisiejszych autor闚 ksi捫ek pisanych online ( np. autor闚 blog闚) i jest to ogromny jako軼iowy skok w zdobywaniu wiedzy.
Zobaczcie o ile 豉twiej by這by wcisn望 ludziom mit globalnego ocieplenia gdyby tylko pisano o nim w ksi捫kach i nie by這by internetu - gdzie zadawaliby鄉y pytania - na corocznych odczytach autorskich ?
Tymczasem gdy kto� pisze brednie to nie do嗆, 瞠 cz窷� w nie nie wierzy i 膨da dowod闚 to jeszcze cz窷� znaj帷a si� na zagadnieniu a nie maj帷a powi您a� z k豉mc� odnosz帷ego korzy軼i na szerzeniu mitu poda fachowe argumenty, kt鏎e mocno podwa膨 g這szone teorie.
Nawet pracownicy instytucji zajmuj帷ych si� ok豉mywaniem spo貫cze雟twa wynosz� i anonimowo publikuj� w internecie informacje, kt鏎e obna瘸j� prawd� - to jest si豉, kt鏎ej elita nie jest w stanie powstrzyma�, wi璚 pr鏏uj� zniszczy� wolno嗆 i anonimowo嗆 w internecie - czy im si� uda zale篡 tylko od nas samych.
Co do ksi捫ek itp. to ja osobi軼ie moje pierwsze ksi捫ki po angielsku czyta貫m w豉郾ie w internecie - by豉 tam tak ciekawa wiedza, 瞠 bariera j瞛ykowa nie by豉 w stanie mnie powstrzyma�.
Dzisiaj w internecie zdobywam i rozpowszechniam wielokrotnie wi璚ej wiedzy ni� kiedykolwiek wcze郾iej czytaj帷, pisz帷 itd. wi璚 niech mi nie pr鏏uj� wciska� kitu jak bardzo mnie on ogranicza
Pozdrowienia dla oficera prowadz帷ego.