|
Autor
|
Wiadomość |
pawlak
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 21:51, 03 Mar '12
Temat postu: prywatna policja w Wielkiej Brytanii |
|
|
Cytat: | Przedsiębiorcy, którzy wygrają bitwę o warte około półtora miliarda funtów zlecenie, dostaną możliwość zatrzymywania podejrzanych i bezpośredniego reagowania na określone wydarzenia. To do nich będzie należało również badanie miejsca popełnienia przestępstwa i inne czynności kryminalistyczne. |
http://www.wykop.pl/ramka/1063669/nizsze.....a-policje/
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 21:54, 03 Mar '12
Temat postu: |
|
|
ale w czym niby prywatna policja miała być gorsza od tej państwowej co jest?
że co? brak demokratycznego nadzoru, na rzecz włazy pieniądza i układów?
a na wykop.pl nie klikam, bo tam śmierdzi - smrodu wolę unikać.
jak chcesz mi dać linka to daj mi normalnego.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 22:41, 03 Mar '12
|
|
Jak zwykle w Polskich mediach, trochę coś powiedzą na zasadzie jak z zasiłkiem na dziecko rok temu.
W sejmie rok temu też w Polsce piali PO PiS-owcy, że w UK zasiłek na dziecko został zlikwidowany, ale nie dopowiedzieli, że dotyczyło to osób zarabiających rocznie 40 000 funtów A burza o ten zasiłek w UK była właśnie ze względu na granicę dochodu jednego członka rodziny, czyli ktoś zarabia 40k rocznie a np. żona na bezrobotnym, to zasiłek zabrany, ale jak dwoje pracuje i zarabia 39900 każdy to zasiłku nie zabiorą, o to była krytyka, która też dotarła do Polski tylko przedstawiona po...Polsku, że UK tnie zasiłki na dzieci.
Nie inaczej jest ze sprawą oddania części prac prywatnym firmom w policji.
O całej sprawie trzeba bardzo szeroko powiedzieć, ponieważ ma ona kilka płaszczyzn i otoczeń.
Po pierwsze, należy wiedzieć, że w policji UK nastąpiły cięcia stawek, na zasadzie zamrożenia podwyżek związanych z latami stażu. Ograniczono liczbę naboru do policji. W policji wrze. Stąd teraz przed wyborem szefa policji takie głosy, które można powiedzieć, że są prędzej by zasłonić problem i w jakiś sposób przestraszyć niezadowolonych policjantów, że mogą ich wymienić na prywatną firmę. Taki mniej więcej jest podkład całej sprawy.
A co do propozycji, to jeśli chodzi o zatrzymanie -nie aresztowanie- to dziś ma takie uprawnienia nie jedna firma ochroniarska np. w sklepach, parkach w autobusie itd. Nawet na ulicy działa w UK od lat chyba 100 tak zwana policja komunalna, czyli ochotnicy amatorzy, ubrani w podobne mundury co policja do patrolowania osiedli. Taka policja komunalna nie ma prawa aresztować czy nawet siła zatrzymać, nie ma prawa legitymować. Taki odpowiednik ORMO.
Prywatna policja czy raczej firmy współpracujące z policją miały by głównie za zadanie dokonywanie analiz laboratoryjnych, wsparcie monitoringowe (kamery CCTV) co już de facto jest. Prywatne firmy miały by zajmować się ofiarami przestępstw, głównie psychologowie czy tym podobne.
Generalnie, sama wzmianka w UK o prywatnej firmie jako policji wywołała burzę i obecnie jest to tylko wypowiedz ministra od policji, beż najmniejszego szczegółu, papieru czy nawet daty kiedy to konkretne propozycję co, jak i gdzie miała by współpracować policja z prywatnymi firmami na razie nie ma.
Tak więc zanim coś w temacie naprawdę ruszy to pewnie minie parę lat.
Tu coś więcej na ten temat: BBC
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
shanyo
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Venom
|
Wysłany: 12:41, 04 Mar '12
|
|
Shanyo powiedz mi czy teraz masz jakikolwiek wpływ na usługi jakie świadczy ci państwowa, skorumpowana policja? Nie i swoje ewentualne niezadowolenie możesz sobie wsadzić głęboko. Dlatego na pewno lepszym rozwiązaniem okazałyby się prywatne prywatne firmy policyjne, które mogłyby ze sobą konkurować.
_________________ Uwaga - Wypowiedzi autora posiadają jedynie wydźwięk satyryczny celem obnażenia ludzkich lęków i obsesyjnych zachowań społeczeństwa.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
shanyo
|
Wysłany: 13:38, 04 Mar '12
|
|
Venom z całym szacunkiem, a jaki wpływ będziesz miał na pracę prywatnej policji?
Opowieści o wolnym rynku i konkurencji można między bajki włożyć
Ten wolny rynek mamy w energetyce i gazownictwie i co? A no nic, tylko kurwa rachunki wyższe i pewność rok w rok podwyżki.
Podstawowe obowiązki państwa to wojsko i policja działające non profit. Jakoś mi się nie widzi, aby płacić większe podatki, bo ktoś ma ochotę przytulić pieniążki.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 14:23, 04 Mar '12
|
|
shanyo napisał: | Podstawowe obowiązki państwa to wojsko i policja działające non profit. |
No to ja w takim razie pójdę o krok dalej: podstawowe obowiązki państwa, powinny być takie żeby wszystko było non profit!
Przedszkola, szpitale, sport, telewizja, pociągi, autostrady, schroniska dla zwierząt... - dlaczego niby te usługi miały by być yes-profit, a policja i wojsko non-profit? Nie kumam powodu - skad te dogmaty, czyżby złote myśli z katechizmu ministranta UPR?
Niestety, jak pokazuje życie, non profit się nie da - nie w naszym świecie.
Wszelkie non profit kończy się prędzej czy później na rozkradaniu budżetu przez bady nadużywających swych uprawnień darmozjadów, którym robić się nie chce bo po pierwsze mało zarabiają, a po drugie nikt ich nie pilnuje, bo ten co miałby ich pilnować też mało zarabia i jego też nikt nie pilnuje... więc kradną i robią machlojek ile wlezie, żeby se zrekompensować - czują się usprawiedliwieni.
Umówmy się: jakby w którejkolwiek prywatnej firmie była taka korupcja, leserstwo i brak odpowiedzialności co w tych naszych państwowych non-profit, to już dawno temu by taka firma zbankrutowała...
Tak że zgadzam się że zajebiście byłoby mieć coś non profit, ale tylko pod warunkiem, że człowiek płacący na ten non profit podatki, miałby z tego jakikolwiek profit
Bo teraz to ma same straty - nie dość że w portfelu, to jeszcze w osobistej wolności.
Nawet jak się zdarzy że policjant nas postrzeli i sąd stwierdzi że była to jego wina (to oczywiście wersja wielce nieprawdopodobna, bo sąd musi się opierać na dowodach które koledzy oczywiście zniszczą, w ramach non profit) - to i tak odszkodowania nie zapłaci nam policja, tylko de facto skarb państwa - czyli my sami. I taki to właśnie non profit; non responsibility
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Pr0meteusz
|
Wysłany: 15:30, 04 Mar '12
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
shanyo
|
Wysłany: 14:58, 05 Mar '12
|
|
No, no w korporacjach nie ma łapownictwa i partactwa dobre.
Nie wiem gdzie leżą źródła Twojej wiedzy, ale z rzeczywistością nie mają wiele wspólnego.
Nie mam pojęcia co zawiera katechizm ministranta UPR /obiecuje jak będę miał chwilę zapoznam się/
Jeśli państwo zabiera obywatelowi pieniądze, to chyba obywatel ma prawo się spodziewać ochrony.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 16:23, 05 Mar '12
|
|
Bimi napisał: | shanyo napisał: | Podstawowe obowiązki państwa to wojsko i policja działające non profit. |
No to ja w takim razie pójdę o krok dalej: podstawowe obowiązki państwa, powinny być takie żeby wszystko było non profit!
Przedszkola, szpitale, sport, telewizja, pociągi, autostrady, schroniska dla zwierząt... - dlaczego niby te usługi miały by być yes-profit, a policja i wojsko non-profit? Nie kumam powodu - skad te dogmaty, czyżby złote myśli z katechizmu ministranta UPR?
Niestety, jak pokazuje życie, non profit się nie da - nie w naszym świecie. |
Nie zgadzam się z Tobą Bimi
Policja prywatna będzie dbać o profit a nie o służbę, podstawową funkcja policji jest służba obywatelowi.
Prywatna policja będzie zawsze zależna od właściciela/właścicieli. I im będzie głównie służyć bo oni będą jej właścicielem.
Są sektory, które nie mogą być prywatne. Zwłaszcza resorty siłowe.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Goska
|
Wysłany: 16:57, 05 Mar '12
|
|
Uwazajcie, bo ta prywatna policja w Wielkiej Brytanii i gdzie indziej to sa Niemcy. Teraz kazdy moze mowic po angielsku czy po polsku lub w innym jezyku, dzieki komputerowi "Bestia" w Szwajcarii.
Uwierzcie mi ! Ci Niemcy i Ukraincy sa bardzo niebezpieczni dla kazdego narodu.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 18:56, 05 Mar '12
|
|
goral_ napisał: | Bimi napisał: | shanyo napisał: | Podstawowe obowiązki państwa to wojsko i policja działające non profit. |
Niestety, jak pokazuje życie, non profit się nie da - nie w naszym świecie. |
Nie zgadzam się z Tobą Bimi |
No, ok... przyjmuję do wiadomości, że gdzieś się w czymś ze mną nie zgadzasz... tyle zrozumiałem.
I że jesteś za tym by policja nie była prywatna, ani non profit - cokolwiek to znaczy.
Z tym, że pomimo najszczerszych chęci, nie mam pojęcia w czym właściwie się ze mną nie zgadzasz..
W tym że slogany shanyo są z katechizmu ministranta UPR, czy w tym że w naszym świecie działać na zasadzie non profit się po prostu nie da?
Jakby nie patrzeć, nie sposób nie zauważyć, że żaden policjant czy żołnierz nie pójdzie do roboty, jeśli mu nie zapłacisz.
Więc siłą rzeczy policjanci i żołnierze pracują dla zysku, w tych swoich organizacjach "non profit". Więc o jakim non profit my tu w ogóle mówimy?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 19:32, 05 Mar '12
|
|
Bimi napisał: | Cytat: |
Nie zgadzam się z Tobą Bimi |
No, ok... przyjmuję do wiadomości, że gdzieś się w czymś ze mną nie zgadzasz... tyle zrozumiałem.
I że jesteś za tym by policja nie była prywatna, ani non profit - cokolwiek to znaczy. |
Nie może być pro profit bo to kłóci się z ideą policji. Policja ma służyć społeczeństwu nie profitowi.
Cytat: |
Z tym, że pomimo najszczerszych chęci, nie mam pojęcia w czym właściwie się ze mną nie zgadzasz..
W tym że slogany shanyo są z katechizmu ministranta UPR, czy w tym że w naszym świecie działać na zasadzie non profit się po prostu nie da? |
No właśnie z tym, się nie zgadzam, bo są pewne dziedziny, gdzie nie może być dana dziedzina w rękach prywatnych, zagrażało by to szeroko pojętemu interesowi społecznemu. Oczywiście ktoś zaraz powie, że policja działa wg. doktryny jaką wyznaje dany władca, ale nadal jest to służba państwowa.
Nie wiem dokładnie co masz na myśli dUPRem, bo ja jestem bardzo negatywnie nastawiony do dUPRu.
Cytat: |
Jakby nie patrzeć, nie sposób nie zauważyć, że żaden policjant czy żołnierz nie pójdzie do roboty, jeśli mu nie zapłacisz.
Więc siłą rzeczy policjanci i żołnierze pracują dla zysku, w tych swoich organizacjach "non profit". Więc o jakim non profit my tu w ogóle mówimy? |
Pracują jako służba publiczna, naturalnie, że nie robią tego za darmo, to ich praca. Idąc do policji czy wojska chyba ktoś wie dlaczego tam idzie, i żaden ewentualny biznesmen nie pójdzie pracować za stawkę godzinową.
Jednak jest to opłacane z budżetu i w związku z tym policja działa na zlecenie publiczne nie prywatne, to potężna różnica.
Mówiąc krótko: policja nie może dbać o interes prywatnego jej właściciela ale ma być służbą publiczną opłacaną z podatków i dochodów budżetu.
Jak by nie patrzeć policja to resort siłowy czyli może nawet zabić, dlatego musi być zawsze wyłącznie pod kontrolą państwa.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 19:41, 05 Mar '12
|
|
goral_ napisał: | Nie może być pro profit bo to kłóci się z ideą policji. Policja ma służyć społeczeństwu nie profitowi. |
Acha. A rolnictwo?
Rolnictwo, produkcja żywności, może być pro profit, tak?
Bo nie służy społeczeństwu...
Cytat: | Nie wiem dokładnie co masz na myśli dUPRem, bo ja jestem bardzo negatywnie nastawiony do dUPRu. |
JKM ciągle powtarza, że wszystko powinno być prywatne; szkoły, szpitale, itp. - wszystko, z wyjątkiem wojska i policji.
Więc jak mi ktoś mówi że "wojsko i policja muszą być państwowe" - to od razu mi się UPR przypomina.
Cytat: | Jednak jest to opłacane z budżetu i w związku z tym policja działa na zlecenie publiczne nie prywatne, to potężna różnica. |
Wybacz, ale jakoś nie dostrzegam potęgi tej różnicy
Ale mówisz to teoretycznie, czy praktycznie?
Cytat: | Mówiąc krótko: policja nie może dbać o interes prywatnego jej właściciela ale ma być służbą publiczną opłacaną z podatków i dochodów budżetu. |
A mówiąc krótko inaczej: policja nie musi oszczędnie gospodarować swoim budżetem - tak?
Bo nie ma ku temu żadnej motywacji, a wręcz przeciwnie: ma motywację do rozkradania i malwersowania tegoż budżetu, bo im większą dziurę w nim zrobi dziś, tym więcej podatnik włoży weń jutro... a wszystko w ramach pięknej idei non profit i służby społeczeństwu.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
The Mike
|
Wysłany: 22:13, 05 Mar '12
|
|
Cytat: | Mówiąc krótko: policja nie może dbać o interes prywatnego jej właściciela ale ma być służbą publiczną opłacaną z podatków i dochodów budżetu.
Jak by nie patrzeć policja to resort siłowy czyli może nawet zabić, dlatego musi być zawsze wyłącznie pod kontrolą państwa. |
Teraz policja dba o interesy państwowego własciciela, ale tym właścicielem nie jesteśmy ani Ty, ani ja.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
p4lm
|
Wysłany: 23:01, 05 Mar '12
|
|
niewąsko się robi.
zacznie się tak - że policjanci będą mieli premie od mandatów i wyłapywania przestępców.
mogą się zacząć "podrzutki" i inne nieprzyjemne akcje.
do tego jeszcze jak nad policją kontrolę ma rząd - liczmy kilkaset osób to zawsze się ktoś mądry odezwie i zaprotestuje a tak klapa po całej linii - prywatny właściciel powie - moje company fuck off ppl.
wystarczy spojrzeć na PZPN - niby POLSKI - ale Lato już dawno powinien odejść ale kto mu podskoczy? nawet Tusk go nie zgonił bo nie miał jak - a tym wywaleniem Laty zyskałby poparcie wielu osób.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 23:19, 05 Mar '12
|
|
nie wiem z czym wy macie problem.
dla mnie pały są jak śmieciarze - nie widzę problemu żeby mogły być administrowane przez prywatną firmę.
po tym jak zamienili komunalną komunę na konkurujące ze sobą firmy prywatne zajmujące się wywozem śmieci - nie tylko jest czyściej na ulicach i taniej dla gmin, ale jeszcze okazuje się... że jedne drugim śmieci kradną taki to dobry interes
tak że nie widzę problemu, żeby MSWiA, czy choćby samorząd wojewódzki, tudzież powiatowy, w ramach swego budżetu na policję, zamiast wlewać dalej forsę w tą PRL-owską czarną dziurę, podpisywał kontrakt z prywatną firmą która administrowała by policjantami, po wygraniu przetargu, przez kolejny rok... a potem kolejny przetarg - zawsze może wygrać inna firma, zwłaszcza jeśli dotychczasowa nie zmniejszyła przestępczości, jak obiecała rok wcześniej.
na pewno w chuj kasy by na tym zaoszczędzili - i na pewno jakość pracy policji, standard służby obywatelom, byłby o wiele wyższy. poprawa nastąpiła by momentalnie!
nie chodzi o to żeby była jedna wielka prywatna firma "Policja SA". wręcz przeciwnie, takich firm powinno być jak najwięcej i każdego roku powinny walczyć o przetargi...
ale generalnie cel jest taki, żeby nie była to instytucja "non profit", zwana z moim języku "studnią bez dna co nie odpowiada przed nikim". chodzi o to by za niegospodarność i błędy policji (która przecież już teraz jest osobną firmą z osobowością prawną) nie odpowiadali bezpośrednio podatnicy, tylko konkretny prywaciarz, swoim własnym majątkiem - w jego interesie było by wtedy trzymać psy za mordę, coby się z jednej strony nie opierdalali, a z drugiej nie narażali jego firmy na odszkodowania na rzecz rodzin zastrzelonych albo skatowanych ludzi.
a tak co mamy?
jedna wielka organizacja non profit = jedna wielka pierdolona mafia.
wiadomo że ich nie ruszą - mafia się nigdy na to nie zgodzi.
prędzej odstrzelą każdego gościa, który wyjdzie z takim pomysłem.
ale tak sobie tylko teoretyzujemy, nie?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
p4lm
|
Wysłany: 23:29, 05 Mar '12
|
|
ale Bimi kurwa - nie po to wydajemy miliardy albo i kotyliony na rząd żeby nie mogli oni sami tym zarządzać i to można zrobić - wystarczy zrobić w Polsce referendum a pytanie powinno brzmieć następująco:
Czy w Polsce powinno się
- znieść immunitety dla posłów - wszyscy jesteśmy równi
- politycy odpowiadają za swoją pracę, a w przypadku działania na niekorzyść Polski pod groźbą kar pieniężnych lub pozbawienia wolności - wszyscy jesteśmy równi
no i zaczynamy wybory
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 23:32, 05 Mar '12
|
|
p4lm napisał: | ale Bimi kurwa - nie po to wydajemy miliardy albo i kotyliony na rząd żeby nie mogli oni sami tym zarządzać i to można zrobić - wystarczy zrobić w Polsce referendum a pytanie powinno brzmieć następująco:
Czy w Polsce powinno się
- znieść immunitety dla posłów - wszyscy jesteśmy równi
- politycy odpowiadają za swoją pracę, a w przypadku działania na niekorzyść Polski pod groźbą kar pieniężnych lub pozbawienia wolności - wszyscy jesteśmy równi
no i zaczynamy wybory |
jasne stary - wystarczy zrobić takie referendum i wtedy już będzie zajebiście - to rozwiąże wszystkie problemy; korupcję, lenistwo, niegospodarność, zorganizowaną przestępczość.... na pewno! kurwa, jesteś geniuszem!
najgorsze są przecież te immunitety - to wszystko wina immunitetów. jakby posłowie nie mieli immunitetów to policja na pewno była by o wiele lepsza i marnowała o wiele mniej forsy - np. na szukanie porwanych dzieci, o których nawet taki idiota rutkowski wie, że je matka zajebała, po tym jak pogadał z nią 10 minut. no ale jak się wydaje nie swoje pieniądze - to nie dziwota, że potem tak jest, że zwala się winę za swoją niegospodarność i nieudolność na... immunitety poselskie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
shanyo
|
Wysłany: 10:06, 06 Mar '12
|
|
Bimi nie wiem dlaczego wojsko i policja w rękach państwa kojarzy się Tobie z Korwinem, mi kojarzy się z definicją państwa. Państwa jako aparatu przymusu, które musi mieć odpowiedni organ wymuszania posłuszeństwa wewnętrznego oraz siłę obronną wobec zagrożeń zewnętrznych.
Non profit oznacza tyle, iż dana organizacja lub instytucja powstała w celu innym niż przynoszenie zysków założycielowi. Co tu jest do rozumienia
Powołujesz się na przykład śmieciarzy i tego że za komuny był syf, a teraz jest porządek. Cóż można powiedzieć: albo jesteś tak stary, że masz sklerozę, albo zbyt młody żeby pamiętać.
Patologie w policji, wojsku i innych służbach to oddzielny temat, szukając panaceum nie znajdziesz go w prywatyzacji.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 10:33, 06 Mar '12
|
|
shanyo napisał: | Non profit oznacza tyle, iż dana organizacja lub instytucja powstała w celu innym niż przynoszenie zysków założycielowi. Co tu jest do rozumienia |
Co tu jest do zrozumienia?
To tu jest do zrozumienia, że co debil zakłada organizację non profit w którą musi wkładać kilka razy więcej forsy, niż w organizację pro profit zajmująca się dokładnie tym samym? Nie rozumiem jak można być aż takim debilnym założycielem i jeszcze się kłócić że tak trzeba... bo "taka jest definicja państwa".
Gówno mnie obchodzi definicja państwa, oraz to dlaczego dla ciebie jest ona taka ważna.
Za to bardzo mnie obchodzi, żeby moje podatki nie były malwersowane w różnych organizacjach noszących jakże chwalebny przydomek "non profit". Bo takie same one non profit jak i każda studnia bez dna.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Tańcząca
|
Wysłany: 11:53, 06 Mar '12
|
|
Cytat: | To tu jest do zrozumienia, że co debil zakłada organizację non profit w którą musi wkładać kilka razy więcej forsy, niż w organizację pro profit zajmująca się dokładnie tym samym? Nie rozumiem jak można być aż takim debilnym założycielem i jeszcze się kłócić że tak trzeba... bo "taka jest definicja państwa". |
Po to zakładają organizację "non-profit" , żeby frajerzy dający na tacę myśleli ,że założyciel-prezes jest zajebiście uczciwy i że wszystko idzie tam gdzie orgazniazcja na stronie www napisała gdzie pójdzie.
Mike
Cytat: | Teraz policja dba o interesy państwowego własciciela, ale tym właścicielem nie jesteśmy ani Ty, ani ja. |
Otóż to.
P.S Państwo czyli kto dokładnie?
I weźcie zapomnijcie wreszcie o wszelkich definicjach, które ograniczają Wam horyzonty myślowe.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
shanyo
|
Wysłany: 18:40, 06 Mar '12
|
|
Bimi jak nie rozumiesz mechanizmów pewnych działań to się nie wypowiadaj i nie wyzywaj nikogo.
Wbiłeś sobie w baniak jak będzie prywatna policja to będzie taniej i lepiej, pewnie jest na to masa dowodów z całego świata
To że akurat ciebie coś gówno obchodzi, na prawdę nie jest dowodem na to, iż jest to rzecz nie istotna bądź nie prawdziwa.
Nie wysilaj się na odpowiedz, bo się możesz spocić i przeziębić, a mi jakiś debil limit post per doba na forum uwalił
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 01:25, 07 Mar '12
|
|
OK. zabiorę tu głos choć może być niepopularny.
Nie piszmy o państwie w odniesieniu do Polski czy jakiego kol wiek innego kraju (a zwłaszcza do polski). Piszemy o czasie obecnym nie przyszłym i realiach jakie są obecne.
Polska jest krajem rodzinno mafijnym, o korupcji tak potężnej, że chyba nawet Honduras czy Salwador nas wyprzedza pod względem uczciwego państwa. Polska jest republika bananowa czy raczej kartoflaną.
Dlatego nie można odnosić teorii państwa demokratycznego do Polski bo Polska nie jest demokratyczna a mafijna.
Organizacje non profit czy raczej w instytucje państwowe jak policja (policja nie jest organizacją non profit ale instytucją państwowa i to o bardzo dużych uprawnieniach przymusu bezpośredniego) Policja ma służyć obywatelowi a nie profitowi.
Jak jest zarządzana w danym kraju to inna osobna sprawa. Jednak policja prywatna zawsze będzie działać nie dla obywatela ale dla właściciela. Jestem zdecydowanie przeciwny prywatyzacji policji, sądów, prokuratury i całego aparatu przymusu bezpośredniego łącznie z więzieniami, które będąc prywatnymi zakładami zamkniętymi np. w takiej Polsce staną się obozami pracy przymusowej a prywatna policja będzie robić "nabór" do takowych obozów, służąc jeszcze większemu profitowi właścicieli tych więzień.
Policja nie jest de facto organizacją non profit jest opłacana z podatków, policja nie ma przynosić dochodów ale służyć bezpieczeństwu publicznemu. W przypadku policji prywatnej, jeśli gdzieś nie będzie profitu policja nie będzie internować.
Policja nie jest organizacją czy instytucją charytatywną finansowaną z kasy państwowej ale służbą.
Zupełnie inna sprawą jest wykorzystywanie policji do celów doraźnych danego ugrupowania czy może lepiej lobby by uzyskać jakieś korzyści - przeważnie polityczne.
Ja bym to porównał z dziennikarstwem, słowem pisanym i mediami czasów PRL i dziś.
Kiedyś była cenzura, obchodzono ją pisząc między wierszami, dziś cenzury nie ma ale jest coś o stokroć gorszego - prywatne media które opanowały cały medialny rynek. Nie trzeba być orłem by nie wiedzieć, że żaden dziennikarz nie napisze źle o swoim pracodawcy.
Dlatego też musi być lub przynajmniej powinna państwowa tuba propagandowa, jasne będzie zawsze pod wpływem danej partii rządzącej ale jednak, dziennikarz zawsze może coś "przemycić" - w przypadku prywatnego nie.
W UK jest BBC, obecnie bardzo pod wpływem konserwatystów i polityki brytyjsko amerykańskiej. Jednak i na BBC można nie raz coś usłyszeć czy się dowiedzieć. W przeciwieństwie do takiego np., SKY NEWS które jest totalnie konserwatywne i prawicowe. Ale jest prywatne.
Chciałem przez to powiedzieć, że powinny być pewne służby alternatywne do prywatnych, inaczej w kilka dni będziemy niewolnikami.
ps. Nie piszę o korupcyjnych działaniach polityków którzy marnują lub kradną pieniądze publiczne. Ale o zasadzie.
Poza tym jedna uwaga, policja prywatna tez będzie zasilana z budżetu!!! Tak jak "niby" transport prywatny w miastach, który dostaje często większe dotacje niż poprzednie państwowe zakłady.
W UK dla przykładu taki biedny Duke of Westminster - posiadacz ziemski, w PRL nazwany był by obszarnikiem. Dostaje ponad 6mln funtów dotacji do tak zwanego stanu (nie produkcji) rolniczego. Nie prowadzi żadnej działalność na ziemi, ziemia po prostu leży jak leżała, on za to, że ja ma dostaje z publicznych pieniędzy 6 mln rocznie. Zresztą Królowa też
Piszę to by pokazać, że jest znacznie więcej "przecieków" budżetowych pieniędzy, niż policja i jej koszty.
Tak więc osobiście stanowcze NIE za prywatyzacją policji.
Poza tym jest późno więc idę spać
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|