Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 14:59, 11 Sty '10
Temat postu: Niedługo gaz poszybuje w góre
Cytat:
"Gazowe eldorado"
Amerykańskie giganty paliwowe agresywnie wchodzą na nasz rynek. Kusi je wizja zysków z eksploatacji gazu ze skał łupkowych. W polskich złożach, na które dostały koncesje, może być nawet 1,4 bln m sześć. surowca - wylicza "Nasz Dziennik".
PGNiG nie jest zainteresowane pokładami ze względu na skomplikowaną technologię pozyskiwania surowca. Eksperci są zdania, ze PGNiG woli kupić błękitne paliwo do Rosjan i sprzedać z zyskiem, niż zainwestować w jego wydobycie w kraju, mimo że wydobycie gazu jest dużo tańsze niż jego import.
* Więcej z branży Energetyka i Surowce
Od 1996 r., resort środowiska udzielił pięciu zagranicznym firmom licencji na prowadzenie poszukiwań błękitnego paliwa w złożach łupkowych. Ostatnio do tego grona dołączyły dwie firmy: ConocoPhilips i Marathon Oil z Houston - trzecia i czwarta pod względem wielkości spółka w Stanach Zjednoczonych. Po znalezieniu surowca firmy muszą jeszcze wykupić koncesję na jego eksploatację - pisze "ND".
Wysłany: 20:48, 11 Sty '10
Temat postu:
Szczerze to USA może i winne ale skoro nasi SAMI NIE CHCĄ WYDOBYWAĆ !! Wolą kupić i sprzedać z zyskiem niż rozwinąć własny przemysł i gospodarkę, najłatwiej nic nie robić kupować od kogoś dać innemu zarobić później wydoić dużo od swojego społeczeństwa i na nim zarobić.... jakie to polskie. Ehhh Coraz częściej myślę że jedyną alternatywą byłby pucz wojskowy
Wysłany: 22:11, 11 Sty '10
Temat postu:
Teodoryk napisał:
Szczerze to USA może i winne ale skoro nasi SAMI NIE CHCĄ WYDOBYWAĆ !! Wolą kupić i sprzedać z zyskiem niż rozwinąć własny przemysł i gospodarkę, najłatwiej nic nie robić kupować od kogoś dać innemu zarobić później wydoić dużo od swojego społeczeństwa i na nim zarobić.... jakie to polskie. Ehhh Coraz częściej myślę że jedyną alternatywą byłby pucz wojskowy
A cóż w tym dziwnego, jeśli gospodarka jest aż tak liberalna, że państwo nie ma nic do powiedzenia nawet w strategicznych branżach przemysłu. Liczy się spekulacyjny zysk, a nie jakieś tam enigmatyczne dobro państwa. Liczy się dzień dzisiejszy i nabijanie kabzy, jutro Polska może sczeznąć, ci panowie z PGNiG, Spółek Węglowych, stoczni itp.- mają to w dupie!
I tak za wszystko zapłaci głupawy naród. I nie jest to jak myślę wina wytykanych nam polskich przywar, ale wszechogarniającej propagandy lansującej "jedynie słuszny" model gospodarki rujnującej kraj i dającej niewyobrażalne bogactwo ludziom, których należałoby uznać za ustrój pasożytniczy.
Wysłany: 22:22, 11 Sty '10
Temat postu:
Polacy mysla, ze wszyscy to na nas patrza jak na kumpla, a tymczasem dla innych jestesmy barankiem, ktorego mozna przystrzyc badz zjesc. Poniewaz moga to robic, wiec robia. Najlepsze to, ze baranek nie widzi nic zlego w tym wszystkim. Pamietam jak jeszcze 2 lata temu trole internetowe wymyslaly przerozne rzeczy na emigrantow. Jesli ktos wyjechal to jest parobkiem itp, itd. Jestesmy parobkami we wlasnym kraju i nikt tego nie widzi. Co moze sie zmienic na dobre jesli zyski z najbardziej dochodowych branz (bankowosc, energetyka, logistyka) transferowane sa za granice.
Wysłany: 22:24, 11 Sty '10
Temat postu:
WiZa Koledzy liberałowie w temacie "Jaki jest problem z socjalizmem" by Cie "zaszlachtowali" za krytykowanie liberalnej gospodarki, która ich zdaniem jest cudowna. Przez 20 alt doprowadziła do kradzieży Polski i pauperyzacji dużej części społeczeństwa, ale nie każdy to rozumie, ja Ciebie popieram i twierdze że masz racje, ale ciii to tutaj nie popularny pogląd na gospodarkę (tzn. z silnym sektorem państwowym) Dziwnym trafem każdy może mieć silny sektor państwowy (Niemcy, Rosja, Francja) Tylko my bawimy się w wspaniały liberalny wolny rynek.
Wysłany: 00:44, 12 Sty '10
Temat postu:
W sumie lepsze to niż pozaparlamentarna banda oszołomów dla których to co już wyprzedano i rozkradziono to jeszcze za mało i marzy im się społeczeństwo oligarchiczne. Gdzie 1% posiada wszystko, reszta NIC !
W jednym się z tobą zgadzam, rządy nie powinny dopłacać do prywatnych firm typu "banki". Ostatnio znowu w Ameryce wypłacono niemoralne premie w tym sektorze i Amerykanów szlak trafia, najgorsze że rząd federalny nie może nic zrobić tymże bo to niby ich sprawa. Nie wiem po co dali im tą kasę. Moim zdaniem powinno być to prawnie zabronione, nie radzisz sobie w wolnym rynku to papa spowodowałeś kryzys to dlaczego rządy mają Cię bronić. Co innego wspieranie rodzimego przemysłu czy ludności, a co innego wspieranie oligarchicznych firm w imię ich interesów.
Wysłany: 09:05, 12 Sty '10
Temat postu:
Tak się składa, że moja kochana Wielkopolska w tym Poznań śpi nie tylko jak sądzono na węglu brunatnym, ale również na gazie. Nie dam głowy co do nazwy miejscowości, ale zdaje się pod Kostrzynem (niedaleko Poznania) już się wierci. W czym problem? Ano w tym, że w istocie prawo do wiercenia wykupiła spółka z US, a prawo do całości ewentualnie wydobytego przez nią gazu niejaki pan Kulczyk, Poznaniak zresztką
I teraz, jeśli coś wydobędą, a są na to szanse, to my to spalimy w naszych piecach, ale... miast płacić tylko temu, kto dostarczy nam NASZE!!!!! paliwo (z naszej ziemi), zapłacimy jeszcze po drodze tej firmie wydobywczej i panu Chujczykowi
Tak to się robi w Polszcze
_________________ amicus Plato, sed magis amica veritas
Wysłany: 00:21, 13 Sty '10
Temat postu:
Geofizyka Toruń znalazła sporo gazu między brzeskiem a bochnią. spotkaliśmy ich (akurat inwentaryzowaliśmy tam gazociąg ) w terenie. chwilę pogadaliśmy o różnych takich tam. pisząc 'sporo' opieram się na tym co usłyszałem od geofizyków - wiedzą, że jest go na tyle dużo, że eksploatacja będzie opłacalna, wiedzą gdzie są złoża, ale jeszcze nie badali ich potencjału. będą wkrótce. inwestor jest z kapitałem zachodnim ofcoz. tj polandja odsprzedała prawa do exploatacji ( nie dopytywalem o szczegóły bo fajnie się nam gadało) to był październik zeszłego roku, tak se przypomniałem a propo tematu gazu.. btw, po raz pierwszy zobaczyłem na własne oczy jaki kapitał się inwestuje w takie rzeczy.. co innego zobaczyć to w tv, co innego na żywo... masakra.
Wysłany: 01:31, 13 Sty '10
Temat postu:
Polacy juz w Polsce swoje to juz maja tylko dlugi Zastanawiam sie tylko po co ksztalci sie inzynierow skoro przychodzi co do czego i nikt nie umie gazu z ziemi wyciagnac. Smiechu warte.
Wysłany: 09:34, 02 Kwi '22
Temat postu:
Winny Putin .
Cytat:
Herr Gernot H. z małego miasteczka Söding w Styrii (Austria) zawsze płacił stałą kwotę 110 euro za ogrzewanie mieszkania. Pod koniec marca otrzymał list informacyjny od swojego dostawcy, w którym stwierdzono, że szanowany Herr zapłaciłby teraz kilkakrotnie więcej za ciepło w swoim domu – 615 euro zamiast 110.
„To chyba żart! Jestem gotów zapłacić dwa razy więcej, ale nie 615 euro!” – oburzył się Gernot w rozmowie z dziennikarzami austriackiego wydania heute.at. Gazety skontaktowały się z dostawcą, aby dowiedzieć się, jak mogło do tego dojść.
„Nasz klient zawarł umowę o elastycznym planie wymiany. Oznacza to, że jego koszt ogrzewania zależy od aktualnej sytuacji na giełdzie. Po tym, jak koszty wzrosły w związku z kryzysem i inwazją Putina na Ukrainę, on również cierpi” dyrektor wykonawczy firmy.
Ceny w Europie rosną, ale Biden jest gotów zapłacić cenę.
U mnie znajomy mówił ( co dom gazem grzeje ), że dostał ostatnio podwyżkę 83%, a już wcześniej w tym roku miał jedną podwyżkę o ponad 50% .
To jest to o czym kiedyś mówiłem, w nowym "komunizmie" nic ci nie zabiorą, sam oddasz bo nie będzie cię stać utrzymać to co masz. Nie będziesz posiadał i będziesz szczęśliwy, dziś ten facet z Austrii posiada i jest nieszczęśliwy i to są te problemy które Elity naprawią i ludzie będą szczęśliwi .
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=0K4J90s1A2M