W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Komorowski: jesteśmy członkami UE, a nie USA  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena: Brak ocen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 1482
Strona: 1, 2   »  Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Voltar

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:52, 22 Paź '07   Temat postu: Komorowski: jesteśmy członkami UE, a nie USA Odpowiedz z cytatem

Cytat:
- Chcemy być bliżej Brukseli, niż Waszyngtonu. Jesteśmy członkami Unii Europejskiej, a nie Stanów Zjednoczonych - powiedział w wywiadzie dla Reutera Bronisław Komorowski. Jak podaje tvn24.pl, polityk PO nie widzi potrzeby pośpiechu w kwestii tarczy antyrakietowej w Polsce.
- Naszym celem jest być w sercu Europy, a nie w jej narożniku - mówił Komorowski.

Mówiąc o amerykańskim projekcie rozmieszczenia w Polsce elementów tzw. tarczy antyrakietowej, polityk PO powiedział: - Przejmiemy władzę, sprawdzimy problem i zadecydujemy, czy negocjacje zaowocowały pożądanymi rezultatami.

- Ważne jest jedno: fakt, że Stanom Zjednoczonym się nie śpieszy. USA nie naciskają na podjęcie ostatecznych decyzji. Nie ma więc powodu, by Polska śpieszyła się z ich podejmowaniem - dodał Komorowski.

Komorowski zaznaczył, że polska misja w Iraku nie powinna być przedłużana poza rok 2007: - Polska wypełniła 400 proc. zobowiązań i nie ma powodu spełniać 500 proc. - powtórzył po raz kolejny Komorowski i dodał, że "polska misja nie powinna była być przedłużana poza rok 2007".

Wieczorem w TVN24 Komorowski powtórzył, że polscy żołnierze wykonali swoje zadania w Iraku i nie mają potrzeby przyjmować nowych.

Szef MON Aleksander Szczygło powiedział, żeby zanim się wypowie jakąś opinię, należy zapoznać się z materiałami na dany temat.

Zasugerował, że polskie władze mogły podjąć jakieś nieformalne zobowiązania, w wyniku których polska misja w Iraku zostanie przedłużona, ale nie chciał tego oficjalnie potwierdzić.

http://wiadomosci.onet.pl/wybory2007/1628191,news.html

Za 6 m-cy rozliczymy pana Komorowskiego z tych deklaracji
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
XTC88

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 20:02, 22 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O kurcze.. a ja myślałam, że masońska PO będzie antyeuropejska ... Mad Mad Mad Mad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dromek

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 20:04, 22 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy to puste słowa, które rozbiją się o twardą rzeczywistość , to się okaże.
Punkt widzenia zmienia się, jak się przejmuje władzę, zobaczymy. Może jest jeszcze coś na rzeczy o czym nie należy mówić w tej kwestii publicznie. W takim przypadku zostało nam ufać w dobrą wolę władcy albo wietrzyć podstęp.
Po owocach ich poznamy.....ach ten Miller
Powrót do góry
Voltar

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 20:20, 22 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak PO przestawi się z USA na Brukselę i wycofają wojska z Iraku to dostaną ode mnie dużego plusa. Amerykańskie włazidupstwo pisu było już nie do zniesienia... Zapomniano jeszcze o off-secie.

No chyba ze to artykul pod europejską publiczkę a potem się okaże ze "rząd pis-u przyjał nieformalne zobowiązania i nie możemy nic zrobić" skąd my to znamy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
nobody

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 12:45, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Jak PO przestawi się z USA na Brukselę i wycofają wojska z Iraku to dostaną ode mnie dużego plusa

Ode mnie też.
Nie przepadam za Komorowskim, ale te słowa mnie pocieszają - może nie będzie tak źle?
PopS

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:41, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nobody napisał:
Cytat:
Jak PO przestawi się z USA na Brukselę i wycofają wojska z Iraku to dostaną ode mnie dużego plusa

Ode mnie też.
Nie przepadam za Komorowskim, ale te słowa mnie pocieszają - może nie będzie tak źle?

No zobaczymy jak będzie z traktatem reformującym - a nie wydaje mi się, że pozytywnie.
A zbliżenie do Brukseli i biurokracji EU to nic dobrego.
Powrót do góry
Black Sheep

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 14:41, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z Unią trzymać to też według Was źle? Ludzie czy Wy wszędzie widzicie spiski? Ja jestem za ogrzaniem stosunków z Unią. Czemu?

Dlatego bo wcześniej pracowałem w administracji i na własnej skórze odczułem co dała nam Unia. Ogromne pieniądze wpłynęły do budżetów gmin i powiatów. Na szczeblach samorządowych dzięki tym pieniądzom zrobione bardzo wiele. Sama ilość dróg w gminach jaka powstała, wiele projektów dla dobra mieszkańców zostało zrealizowane. Np. wiecie jak dużo wsi i mniejszych miasteczek potrzebowało tak prostej rzeczy jak system kanalizacyjny? Dzięki tej kasie udało się to osiągnąć a do tego starczyło jeszcze na to by rozkopane drogi po pracach kanalizacyjnych pokryć nowiutkim asfaltem.

Piszę to z własnego doświadczenia bo uczestniczyłem w pozyskiwaniu tych pieniędzy i w realizacjach tych zadań. Mało tego to dzięki wnioskom do UE można było organizować konkursy dla dzieci i młodzieży, takie jak np. konkurs plastyczny, fotograficzny, wiedzy o UE i za kasę z Unii dzieciaki wygrywały nie byle jakie nagrody (laptopy, aparaty cyfrowe, komputery, wycieczki itp.). Wcześniej nie było takich możliwości. W małych miasteczkach zaczęły powstawać obiekty sportowe i rekreacyjne. Dzięki UE umożliwiliśmy mieszkańcom Gminy darmowy kurs języka ang. w pełni finansowany z UE. To nie wszystko bo plany dzięki tym pieniądzom są o wiele większe. Znacząca część inwestycji została już zrealizowana ale ciągle można zrobić coś więcej.

Należy też wspomnieć o dotacjach dla rolników. Przyznam że jako pracownik administracji miałem bardzo dużo pracy przez to ale ludzie to docenili. Gdy pomagaliśmy wypełniać ludziom wnioski rolno środowiskowe czy o dopłaty bezpośrednie to wielu z nich otwarcie mówiło że nie potrzebnie tak żeśmy się przed Unią bronili. Wielu szczerze mówiło że nie byli za wstąpieniem Polski do UE a teraz widzą że popełnili błąd zajmując takie stanowisko. To są realia i fakty a nie wyssane z palca teorie o wyprzedaniu Polski. Byłem przy tym, pozyskiwałem te pieniądze, pisałem wnioski o dofinansowania, pomagałem realizować wiele z projektów dzięki pieniądzom z UE i wiem co znaczy to dla ludzi.

Teraz idąc chodnikiem po mojej miejscowości spaceruję po równej kostce a nie po dziurach. Jadąc autem jadę po nowiutkim asfalcie. Mogę wreszcie w zimę umówić się z kumplami i iść na halę pograć w piłkę a latem to samo zrobię na placu rekreacyjno-sportowym gdzie będzie odbywała się cała masa imprez dzięki pięknej scenie.

Ja jestem jak najbardziej za tym żebyśmy przestali tak trzymać w USA bo nic z tego nie mamy (wizy są nadal, udziałów w ropie nie mamy, przetargów nie wygrywamy) i zacieśnili stosunki z UE. Tu jest Europa i tutaj należy współpracować z najbliższymi sąsiadami. Mam nadzieję że Komorowski nie rzucił słów na wiatr.
Powrót do góry
XTC88

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:10, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz racje.. 3maj się dalej z żydo - laicką - nacjonalistyczno - masońską EU.. której głównym celem jest wyniszczenie poczucia patriotyzmu i suwerenności danego narodu.. 3maj dalej z unią.. twój text.. 10/10.. jeden z najlepszych na tych forum w ostatnich dniach.. prawie się wzruszyłem.. Surprised Surprised Surprised
Powrót do góry
frasobliwy

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:46, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Black Sheep, wierzysz, że UE wiecznie będzie utrzymywać Polskę? Te chodniki, drogi itp, to powinny być robione ze środków własnych a nie jałmużny. Europejskie hipermarkety nie placa u nas podatków. Gdyby one płaciły, a kilka takich firm jak monopol telefoniczny, ubezpieczeniowy potentat, banki itp. zostało w polskich rękach, to obyłoby się bez łachy. Zrozum, że oni w świetle jupiterów dają kilka milardów, a po cichu wysysają setki. To jest własnie NEOKOLONIZACJA - doskonały system podboju bo niezauważalny dla ludności tubylczej. Niemcy przesladuja polskie firmy budowlane dzialajace na ich terytorium. Oni wola dac nam jałmużne niż widzieć w nas poważnego konkurenta, bo to jest dla nich bezpieczniejsze. Są panami sytuacji. Teraz na przyklad zabraniaja polskiemu rzadowi dotowac stocznie. Ale kilka lat temu sami to zrobili. W ten sposob produkcja statkow w Niemczech bedzie kwitła a u nas stocznia padnie, pociagnie fabryke silnikow, hutę...Ludzie na bruk, wpływy do budrzetu spadna...

Podobnie Zachod "pomaga" Afryce. Zalewaja ja dotowana żywnością, przestaje się Murzynom opłacać uprawiać ziemie, wiec "trzeba im wysylac tania żywność" i kółko się zamyka.

Black Sheep napisał:
Ja jestem jak najbardziej za tym żebyśmy przestali tak trzymać w USA bo nic z tego nie mamy (wizy są nadal, udziałów w ropie nie mamy, przetargów nie wygrywamy) i zacieśnili stosunki z UE. Tu jest Europa i tutaj należy współpracować z najbliższymi sąsiadami.

Tu się zgadzam. Dla USA możemy być tylko państwem garnizonowym, a nie partnerem. Z Europejczykami łatwiej wejść w kooperacje.

@XTC88, proszę, nie używaj "żydowski", "masoński" w charakterze wyzwisk. To przystoi sklerotycznym staruszkom z Radia Maryja, ale do normalnej dyskusji niewiele wnosi.
Powrót do góry
Black Sheep

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:01, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

XTC88 napisał:
Masz racje.. 3maj się dalej z żydo - laicką - nacjonalistyczno - masońską EU.. której głównym celem jest wyniszczenie poczucia patriotyzmu i suwerenności danego narodu.. 3maj dalej z unią.. twój text.. 10/10.. jeden z najlepszych na tych forum w ostatnich dniach.. prawie się wzruszyłem.. Surprised Surprised Surprised

Jak czytam Twoje posty to mam przed oczami polityków PiS'u. Dokładnie ten sam język. ZOMO, wykształciuchy, łże elity itp. Piszesz o patriotyzmie a to właśnie Kaczyński jest najlepszym przykładem braku tej cechy. Co to za przywódca rządu co dzieli Polaków zamiast łączyć.

Piszecie o NEOKOLONIZACJI i o tym że Unia wysysa od nas większe pieniądze niż dotuje. Być może tak jest, ja tego nie wiem ale obserwuję co innego. Mnie interesuje to co widzę a widzę: nowe drogi, kanalizację, obiekty sportowe, place rekreacyjne, konkursy dla młodzieży, dotacje dla rolników... To jest coś namacalnego z czego mogę korzystać już teraz.

XTC88 jesteś antysemitą?
Powrót do góry
frasobliwy

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:10, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Owieczko, jesteś wyznawcą kultu cargo?

Cytat:
Kulty cargo - ruchy religijne szerzące się głównie na wyspach Oceanu Spokojnego, głoszące nadejście nowego porządku: równości wszystkich ludzi, białych i czarnych, oraz powszechnego dobrobytu.

Kult ten zaczął być widoczny dla antropologów w momencie, gdy ludność tubylcza zaczęła budować lądowiska i pasy startowe dla samolotów, nabrzeża dla statków, magazyny itp. Okazało się, że miejscowa ludność widząc, iż biali budują pasy startowe i lądowiska, czego wynikiem jest przylatywanie samolotów z żywnością i innymi dobrami, zaczęła ich naśladować. W świadomości tubylców samoloty przylatywały z nieba i były kierowane na ziemię przez bogów, natomiast biali ludzie byli tylko pośrednikami, którzy nie przekazywali im wszystkich zsyłanych dobrodziejstw (stąd kult cargo).

Ruchy te powstały już pod koniec XIX w., ale szczególny ich rozwój przypada na okres II wojny światowej. Kulty cargo łączą elementy rodzimych mitów, wierzeń i obrzędów z elementami chrześcijańskimi, a niekiedy również z programem polityczno-społecznym.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kult_cargo
Powrót do góry
dromek

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:27, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Owieczek jesteś troszkę naiwny, ale wydaje mi się , że mniej niż tu to zostało przyklepane. EXT(c)azą się nie przejmuj, ona jest pijana...
Sam nie wiem czy nadmiar ufności czy podejrzliwości jest bardziej szkodliwy.
A może z tą Unią, to był na tamtym etapie jedyny możliwy kompromis?
Powrót do góry
Black Sheep

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 17:57, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

frasobliwy napisał:
Owieczko, jesteś wyznawcą kultu cargo?

Cytat:
Kulty cargo - ruchy religijne szerzące się głównie na wyspach Oceanu Spokojnego, głoszące nadejście nowego porządku: równości wszystkich ludzi, białych i czarnych, oraz powszechnego dobrobytu.

Kult ten zaczął być widoczny dla antropologów w momencie, gdy ludność tubylcza zaczęła budować lądowiska i pasy startowe dla samolotów, nabrzeża dla statków, magazyny itp. Okazało się, że miejscowa ludność widząc, iż biali budują pasy startowe i lądowiska, czego wynikiem jest przylatywanie samolotów z żywnością i innymi dobrami, zaczęła ich naśladować. W świadomości tubylców samoloty przylatywały z nieba i były kierowane na ziemię przez bogów, natomiast biali ludzie byli tylko pośrednikami, którzy nie przekazywali im wszystkich zsyłanych dobrodziejstw (stąd kult cargo).

Ruchy te powstały już pod koniec XIX w., ale szczególny ich rozwój przypada na okres II wojny światowej. Kulty cargo łączą elementy rodzimych mitów, wierzeń i obrzędów z elementami chrześcijańskimi, a niekiedy również z programem polityczno-społecznym.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kult_cargo

HaHa Laughing Laughing Laughing Rozbawiłeś mnie do łez tym postem.

Jeśli to nie ironia z Twojej strony to ustosunkuję się do tego.

Jestem zwykłym człowiekiem, patrzącym trzeźwo na świat, katolikiem (chociaż rzadko odwiedzam kościół bo za dużo tam o polityce gadają z ambony). Nie jestem osobą naszpikowaną wyssanymi z palca teoriami spiskowymi co może powodować zaburzenia postrzegania rzeczywistości jak w wielu przypadkach użytkowników tego forum. Czy jestem naiwny? Trochę tak, to moja wada. Ale co zrobić tak już mam. Cieszę się tylko że nie jestem aż tak naiwny by zostać zakwalifikowany do "ciemnoty" o której wspominał Jacek Kurski gdy wciskał jak on to określił "kit o Wehrmacht'cie".
Powrót do góry
frasobliwy

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 18:10, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ależ nie jest to ironia. Piszesz o załatanych chodnikach i oznajmujesz, że niczego innego nie widzisz. Dokładanie tak jak ci tubylcy. Zagłosowałeś zgodnie z sondażowymi "wykształconymi" i uważasz, że to już Cię zwalnia od myslenia?

Cytat:
Można by długo wyliczać przykłady najnowocześniejszych polskich zakładów, sprzedanych w ręce zachodnich przedsiębiorców za bezcen, po cenie kilkakrotnie niższej od ich rzeczywistej wartości. Największą i najnowocześniejszą celulozownię i papiernię w Kwidzynie sprzedano zaledwie za 120 mln dolarów, choć warta była 600 mln dolarów. Dość przypomnieć, jak pysznił się swym kwidzyńskim zakupem amerykański dyrektor C. Cato Ealy, mówiąc w wywiadzie dla "Journal of Business Strategy" (marzec - kwiecień 1993): "Wierzymy, że zarobimy bardzo atrakcyjny dochód z tej inwestycji. (...) Polski rząd wydał prawdopodobnie trzy do czterech razy tyle na zbudowanie tej fabryki i dzisiaj byłaby ona w zasadzie nie do kupienia nawet za zbliżoną cenę nigdzie indziej w świecie". Nigdzie indziej w świecie, poza Polską, dzięki "wielkoduszności" liberałów gospodarczych takich jak Janusz Lewandowski czy Donald Tusk!

http://www.bibula.com/new/display.php?textid=01293
Powrót do góry
dromek

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 18:25, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cult Kargo, to mi się podoba. ZaPiSuję się ....
Hi, hu , he.
Co do naszego członkostwa w Unii analogia jest całkiem spora.
A co do innych teorii spisków , to Owieczko potraktuj to jak pogoń za króliczkiem. Myślę, że nawet tutaj (tzn. mam taką nadzieję) część tak do tego podchodzi... Wink Rolling Eyes
Powrót do góry
Black Sheep

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 18:42, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

frasobliwy napisał:
Ależ nie jest to ironia.

To gratuluje humoru...panie "psychologu". Wink
Powrót do góry
dromek

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:17, 23 Paź '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Statystyka jest królową kłamstwa... mawiają tak. Dajcie mi sondaż a zinterpretuję go dowolnie, np. że najbardziej przenikliwe umysły głosowały na ...pana Waldka albo, że LPR nie weszło do parliamentu z powodu złego samopoczucia ich elektoratu po szczepieniach przeciw grypie w piątek ( zostali celowo tego dnia wezwani).
A tak poważnie, to statystyka w zakładach karnych naprawdę odbiera mowę w gębie.
Powrót do góry
PopS

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:02, 09 Lis '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dromek napisał:
Statystyka jest królową kłamstwa... mawiają tak. Dajcie mi sondaż a zinterpretuję go dowolnie, np. że najbardziej przenikliwe umysły głosowały na ...pana Waldka albo, że LPR nie weszło do parliamentu z powodu złego samopoczucia ich elektoratu po szczepieniach przeciw grypie w piątek ( zostali celowo tego dnia wezwani).
A tak poważnie, to statystyka w zakładach karnych naprawdę odbiera mowę w gębie.

Jak "niezależne" sondaże dają 0% LPR to sie dziwisz? Ludzie się nabrali i większość nie zagłosowała bo wiedziała, że nie wejdą.

A UE skoro jest jak w mordę strzelił przejawem globalizmu to jak może być dobra?
Powrót do góry
ostrożny

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:05, 10 Lis '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Voltar"]Jak PO przestawi się z USA na Brukselę i wycofają wojska z Iraku to dostaną ode mnie dużego plusa.

Nie ciesz się tak bardzo. Nie później niż za dziesięć lat będzie się mówić o następnym kandydacie do UE tuż po Turcji i będzie nim Izrael. Zauważ, że już uczestniczą w Piłkarskich Mistrzostwach Europy. Wszyskie konflikty Izraela na Bliskim Wshodzie staną się twoimi konfliktami.
Powrót do góry
Lenyk

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:55, 10 Lis '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Statystyka jest królową kłamstwa... mawiają tak. Dajcie mi sondaż a zinterpretuję go dowolnie

Nie zgadzm się tu chodzi nie o interpretacje a o to że sondarz jest zamówiony, (przez kogo to każdy może mieć swoją teorie) ze zgóry ustalonym wynikiem. Wynik jest jednoznaczny i nie podlega interpretacji np. partia x i y idą łeb w łeb a reszta się nie liczy, lub innym.

Cytat:

Cytat:
Ode mnie też.

Cytat:
Z Unią trzymać to też według Was źle? Ludzie czy Wy wszędzie widzicie spiski? Ja jestem za ogrzaniem stosunków z Unią. Czemu?

Cytat:
Mnie interesuje to co widzę a widzę: nowe drogi, kanalizację, obiekty sportowe, place rekreacyjne, konkursy dla młodzieży, dotacje dla rolników... To jest coś namacalnego z czego mogę korzystać już teraz.

A co do deklaracji jaka różnica między usa a ue to nie mam pojęcia.
Jedni i drudzy nas wykorzystują. USA:
-dali wojsku zdezelowane hamery i zabronili przerubek
-sprzedali samoloty ze śmieszną umową offsetową obiecując kasę którą i tak byśmy dostali
-zabronili grzebania nam (izraelowi i o ile pamiętam emiratom nie) w oprogramowaniu do samolotów przez co musimy od nichkupować części i rakiety a nie możemy ich produkować albo brać z innego źródła
są i inne przykłady ale te najwięcej nas kosztowały
ue
-przyznali nam dotacje kwotowe a przez wpływ (jaki to każdy sobie wymyśli)na rpp i silnego złotego dostajemy mniej niż wynegocjowaliśmy
TYLKO mi nie piszcie że teoria spiskowa bo pamiętam jak negocjowali a euro szło do 5zł, a teraz!
Co, przypadek. Od czego są te jełopy w rpp, od kształtowania kursu lub jak kto woli od kreowania polityki monetarnej. Jak to robią oceńcie sami.
-Nażucanie posce tylnymi dżwiami traktatu konstytucyjnego(czy jak go tam zwą)
-I NAJWIĘKSZY zarzut. Mad Straszenie wprowadzeniem euro i obalenia ostatniego bastionu sówerenności POLSKI. (a swoją drogą to skoro zł taki silny to po co nam euro?
Reszty zarzutów nie przytocze bo po trzy wystarczy.
Skończcie ze ślepą wiarą w ue że niby oni dają nam coś za darmo, dają kasę odbierają WOLNOŚĆ. Cy tego nie widzicie czy to aprobujecie?
Powrót do góry
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:10, 10 Lis '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wyznaje raczej swiatopoglad, ze zloty jest silny bo usa i ue tego chca, niz ze my mozemy to wykorzytsac przeciwko nim Smile
mysle, ze zarzuty przeciwko usa podales bardzo powazne, ale co do ue to nie podzielam. co nie znaczy, ze jestem za budowa ue i centralizowaniem wladzy nad europą
ale euro to wygodna sprawa.
mysle, ze nasza zlotowka jest walutą o wiele gorszą niż euro, co doskonale wiemy z przeszłości. bo podlega wpływom niekompetentnych, lokalnych grup populistycznych.

jesli myslisz, ze polacy maja kontrole nad własną walutą i głownym bankiem to pragnę wyprowadzic cie z błedu. a jesli wiesz, ze nie maja to sam pomys. lepiej byc w tym samym gownie co najwazniejsi tego swiata, czy w gorszym? Laughing
Powrót do góry
dromek

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:31, 10 Lis '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ideologia pt. "obcy we wsi " nie jest sposobem na politykę międzynarodową. Obrażanie się na to, że jesteśmy w Unii, to tak trochę jak obrażanie się na to , że deszcz pada.
Czym innym było być może korumpowanie naszych negocjatorów przy naszej akcesji i fakt , że Unia chciała nas wykorzystać, a czym innym, że to było jedyne wyjście. To było po prostu logiczne i korzystne. Nie ostalibyśmy się , jako wyspa ekonomicznej niezależności w środku Europy.
Powrót do góry
Lenyk

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:39, 10 Lis '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurs dyktuje rpp decyzjami o stopach procentowych, czyli my sami.
Rpp jednak może być zależna (a według mnie jest) od zachodu.
Polacy nie mają kontroli nad swoim bankiem vide fed i usa, bo nie ma nikogo kto by mógł to robić.(polecam gorąco książke o której dowiedziałem się z tego wspaniałego forum a która jest w sieci Fałszerze pieniędzy - Leopold Soucy) Wiem jednak tyle że można zmienić ustawę albo nawet konstytucje i tąże rade zlikwidować. A jak zliwidujesz rade europejskiego banku centralnego?
Oddajemy się pod opiekę temu bankowi z siedzibą we frankfurcie, i zamiast mieć kontrolę nad własną walutą dajemy się doić Niemcą.
Teraz możesz się zaśmiać ale ja uważam że to ELITY finansowe kompromitują naszych polityków tak że już nie wieżymy że mogą sprawować rolę rpp. Np. wszędzie ośmieszany pan Lepper, któremu trzeba było wejść dołóżka by go zlikwidować, a który pod hasłem "Balcerowicz musi odejść" jawnie opowiadał się za likwidacją rpp.
Ja naprawdę nie rozumiem jak można pchać się w objęcia ue do tego stopnia że dajemy się zakuć w kajdany.
Może to moje sentymenty do anarchizmu ale ja nasze stosunki z ue zostawiłbym takie jakie są a zbliżenia z nimi nie chcem bo DUPa boli mnie wystarczająco od siedzenia. Smile
Powrót do góry
Lenyk

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:43, 10 Lis '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
ako wyspa ekonomicznej niezależności w środku Europy.

Jaka wyspa przecierz schengen i pakt o swobodnej wymianie gospodarczej wystarczy. Mamy ponoć mocną walute to ich kupmy i tyle.
Powrót do góry
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 23:48, 10 Lis '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lenyk napisał:
Mamy ponoć mocną walute to ich kupmy i tyle.

ze co, prosze? Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona: 1, 2   » 
Strona 1 z 2

Skocz do: