W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Kontrola urodzeń receptą na globalne ocieplenie?  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
2 głosy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 852
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
November09

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:04, 10 Gru '09   Temat postu: Kontrola urodzeń receptą na globalne ocieplenie? Odpowiedz z cytatem

Chińczycy proponują światową kontrolę urodzeń, żeby zmniejszyć zmiany klimatyczne – podaje China Daily.
Cytat:
Jak mówi Zhao Baige, chińska wiceminister do spraw populacji i planowania rodziny, liczba ludności i klimat są od siebie zależne, ale problem zwiększającej się populacji jest notorycznie omijany przez przywódców najpotężniejszych krajów.

Chiny są krytykowane za swoją politykę kontroli urodzeń, Zhao twierdzi jednak, że program był wielkim poświęceniem i wkładem ze strony Chińczyków w dobro całej ludzkości.

"W rezultacie chińskiej polityki rocznie rodzi się o 400 milionów mniej ludzi, a co za tym idzie emisja dwutlenku węgla nie wzrasta o 18 milionów ton każdego roku" – mówi Zhao.

Mimo wszystko Zhao podkreśla, że kontrola urodzeń ma także słabe strony – społeczeństwo chińskie szybko się starzeje i jest duża różnica w liczbie mężczyzn i kobiet.

"Nie mówię, że zrobiliśmy to w 100% dobrze, ale jestem pewna, że idziemy w dobrym kierunku" – kontynuuje Zhao.

China Daily pisze, że wiele badań łączy wzrost liczby ludności z emisja dwutlenku węgla i jego wpływem na zmiany klimatu. Raport ONZ podaje, że jeżeli w 2050 roku populacja ludzi na świecie wyniesie ok. 8 miliardów ludzi, zamiast przewidywanych 9, może to spowodować mniejszą o 1 – 2 miliardy ton emisję CO2.

Jak podaje kanadyjski Finantial Times Wiedeński Instytut Demograficzny zbadał przypadek, kiedy każda kobieta na Ziemi miałaby tylko jedno dziecko, jak w Chinach. Liczba ludności, z obecnych 6,5 miliarda, w 2050 roku zmniejszyłaby się do 5,5. Do 2075 roku byłoby 3,43 miliarda ludzi, co bardzo pozytywnie, według uczonych, wpłynęłoby na stan lasów, oceanów i przede wszystkim atmosfery.

http://wiadomosci.onet.pl/2093519,12,kon.....,item.html

Ja jestem za!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
jabba

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:07, 10 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja też jestem za kontrolą urodzin w Chinach.
i LEWACY

Raz sierpem raz młotem w czerwoną hołotę
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: