W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

 
Pizza neapolitanska ma certyfikat UE  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
2 głosy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 987
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arwena




Dołączył: 23 Kwi 2009
Posty: 593
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:54, 09 Gru '09   Temat postu: Pizza neapolitanska ma certyfikat UE Odpowiedz z cytatem

...jak oscypek.
Skonczy sie tym ze zamiast pizzy 'neapolitanskiej' bedzie w menu 'neopolitanska' i tak wiekszosc nie zauwazy. ewentualnie bedzie wystepowac pod jeszcze inna nazwa.

ech te wszystkie certyfikaty, licencje i patenty...

http://finanse.wp.pl/kat,76354,title,Piz.....caid=19404
Cytat:

Pizza neapolitańska otrzymała w środę przyznawany przez Unię Europejską certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności (GTS), obowiązujący we wszystkich krajach UE. Ma on uchronić ten przysmak przed podróbkami i nie dopuścić, aby jej nieudane warianty sprzedawane były pod tą właśnie nazwą.

Obrońcy neapolitańskiej pizzy zabiegali o otoczenie jej ochroną przez 25 lat. Środa jest dla nich wielkim świętem, a od rana huczne obchody trwają w Neapolu. - Nasze pizza-party będzie niezapomniane - zapewniają inicjatorzy wieczornej zabawy.

Przewodniczący komitetu, który starał się o certyfikat, Rosario Lopa oświadczył: - Chroniąc naszą pizzę staliśmy na straży historii, kultury i tradycji neapolitańczyków.

- To jest historyczny rezultat dla gospodarki Neapolu - dodał Lopa. Wtórował mu zachwycony decyzją Brukseli szef Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej Antonio Pace. Jego zdaniem jest to "krok milowy i próba zatrzymania produkcji czegoś, co nie jest naprawdę pizzą". Pace zauważył następnie ze zgrozą, że jak świat długi i szeroki pizzę robią ludzie, którzy nie mają żadnego przygotowania.

Pizza neapolitańska to ta, która jest przygotowywana zgodnie z neapolitańską tradycją - podkreślają jej obrońcy. I zapewniają: każdy, kto ją robi, będzie teraz ściśle kontrolowany.

- Europa nareszcie wynagrodziła konsekwencję producentów z Neapolu"- oświadczył minister rolnictwa Włoch Luca Zaia. Przypomniał, że ten neapolitański symbol był przedmiotem strasznych imitacji.

Związek rolników indywidualnych Coldiretti także zwrócił uwagę na znaczenie decyzji Unii. W oświadczeniu stowarzyszenie podkreśliło, że należy walczyć z plagą produkcji pizzy z użyciem sera z Europy Wschodniej zamiast tradycyjnej mozzarelli, chińskich pomidorów, tunezyjskiej czy hiszpańskiej oliwy oraz kanadyjskiej albo ukraińskiej mąki.

Zgodnie z unijnym certyfikatem ciasto do pizzy neapolitańskiej musi być zrobione wyłącznie z mąki ze zwyczajnej pszenicy, świeżych drożdży, wody i soli morskiej. Ma na niej być oliwa z oliwek, pomidory San Marzano w plasterkach nie grubszych niż 8 milimetrów oraz mozzarella z mleka bawolic. Pizza musi być cienka, krucha po bokach i należy ją piec wyłącznie w prawdziwym piecu na drewno.


_________________
możliwość pomylenia się to część bycia wolnym
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
5k18a




Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 238
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:03, 10 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tam lubię Scypka jest całkiem zjadliwy Wink
_________________
Z Korwina wyrosłem jak z Teletubisiów.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz moderować swoich tematów


Pizza neapolitanska ma certyfikat UE
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.
Wymuś wyświetlanie w trybie Mobile