W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Co sądzicie o Żydach?  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
16 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Odsłon: 5624
Strona:  «   1, 2, 3, 4 Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
joordano

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:57, 07 Mar '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tiaa ... a jak już zupełne ekstremum to zapraszam na Podlasie .
Co prawda mieszka tutaj sporo prawosławnych ,tatarów czy też starocerkiewnych ale na pewno zaznacie gościnności.
Jakby ktoś nie wiedział co to - to taki rys dzikich ludów wschodu , który różni je od "cywilizowanych" ludów zachodu .
Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
goral_

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:44, 07 Mar '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

davidoski napisał:
Poznaniacy to też straszne skąpiradła, Niemcy są bardzo dokładni i obowiązkowi, lubią porządek. Włosi są leniwi, Cyganie to złodzieje, Rosjanie to pijacy, itd. itd.
To tylko banalne stereotypy. To smutne, że ludzie im hołdują.

A to ci zmiana:))
Jeszcze do niedawna mówiło się, ze Polak to pijak i złodziej (kombinator, cwaniaczek).
Teraz rozdzielamy to na Cyganów i Rosjan:))
Cytat:

Na podstawie znajomości 2 ludzi wysnuwasz wniosek o cechach wielu milionów ludzi. Gdybyś napisała pracę naukową i poparła swoją tezę takim dowodem, to zostałabyś wyśmiana.

A na jakiej podstawie tyt twierdzisz, ze nie ma racji?
Ona zna dwóch ja ok 20-stu. ktoś tu zna jakąś rodzinę. Parę milionów znają głównych polityków w Polsce - i się mylą bo ty wiesz lepiej?
Na jakiej podstawie? Bo w tv się nic na ten temat nie mówi?
Powrót do góry
joordano

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:25, 08 Mar '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rabin Szlomo Awiner wzywa: nie odwiedzajcie byłych obozów koncentracyjnych, bo finansujecie Polaków - "kolaborantów nazistów" - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Zdaniem Awinera, który jest liderem religijnych syjonistów w Izraelu, naziści nieprzypadkowo wybrali Polskę jako teren do budowy obozów. "Wiedzieli, że ci ludzie (Polacy - przyp. red.) niczego nie zrobią. Jedna osoba wystarczyłaby do wysadzenia torów kolejowych. Czemu tego nie zrobiono? Bo oni wszyscy mówili «dobrze», uśmiechali się i czekali na to, co mieli zrobić naziści" - twierdzi rabin, cytowany przez izraelski portal Ynetnews.

Co więcej, dowodzi rabin, "wielu Żydów, którzy uciekli z obozów, zostało później zamordowanych przez polski ruch oporu. Gdy Żydzi wracali do swoich miast, ich domy były zamieszkane, a ich samych oczekiwał pogrom". Skoro tak, nie należy jeździć do Polski i odwiedzać obozów. - Holokaust oczywiście musi być pamiętany, ale można to uczynić poprzez filmy, książki, muzeum Yad Vashem. Są też świadectwa tych, którzy przeżyli i jeszcze żyją - mówił.

Jest też inny powód. Awiner przytacza opinie ortodoksyjnych rabinów, że Żydzi nie powinni opuszczać Izraela, chyba że chodzi o wypełnienie micwy - przykazań obowiązujących Żydów. - Odwiedziny obozu koncentracyjnego nie są określone jako micwa - twierdzi Awiner

http://hotnews.pl/artpolska-1340.html

Za wiki :

Po wkroczeniu do Polski wojsk hitlerowskich Niemiec, w czasie holokaustu, ponad 90% polskich Żydów zostało zamordowanych. W tym czasie (z tragicznymi wyjątkami, takimi jak m.in. pogrom w Jedwabnem), Polacy, w przeciwieństwie do wielu innych narodów okupowanych przez nazistów, nie współpracowali z nimi przy eksterminacji, a wielu uratowało swoich żydowskich sąsiadów przed pewną śmiercią; spośród ponad 20 tys. uhonorowanych medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata (stan na 1 stycznia 2006) ponad 1/4 stanowią Polacy. Wielu Żydów zginęło jako oficerowie i żołnierze Wojska Polskiego w kampanii 1939 roku oraz w innych bitwach np. pod Monte Cassino. Zostali pochowani na wspólnych cmentarzach z polskimi katolikami i muzułmanami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_%C5%BByd%C3%B3w_w_Polsce

Komu zależy tak bardzo na sianiu nienawiści wśród normalnych ludzi ... ?

Skłócone strony są podatne na manipulacje .
Powrót do góry
one1

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:09, 08 Mar '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale macie sprane mozgi Shocked Shocked Shocked
http://www.youtube.com/watch?v=48jk1cs077I&feature=related
Powrót do góry
joordano

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:33, 14 Mar '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może dziwnym się wydać ,co sami polscy żydzi mówią o sobie i polskim antysemityzmie.

Fragment wywiadu :
"Juliusz Osuchowski: Skad, prosze Pana bierze sie opinia, ze Polacy sa antysemitami. Kto te opinie rozglasza. Czy inaczej propaguje ja na caly swiat?

Joseph Nitchthauser: Prosze Pana! Polski antysemityzm to jest straszne glupstwo. Ja tu walcze z moimi Zydami o to. Ja tu bylem przez osiem lat prezydentem Federacji Zydowskiej i zawsze z nimi walczylem.
Pokolenie które sie tutaj urodzilo, zostalo nauczone przez swoich rodziców, którzy urodzili sie w Polsce, ze Polak to antysemita. "

Chodzi o to, ze mysmy im (nazistom) pomagali. Ja to powiedzialem dla telewizji brazylijskiej. Ja sie nie boje nikogo. Szczególnie nie boje sie Zydów. Jestem Zydem, umre Zydem, mój ojciec byl Zydem; Religii nie praktykuje zadnej, ale tez nie jestem ateista. Na drzwiach mam symbol zydowski, który maja na drzwiach wszyscy praktykujacy zydzi, to na pamiatke mojego ojca i matki, oni byli religijnymi, praktykujacymi Zydami.

Polska byla jedynym z siedemnastu krajów, które nazisci zajeli, republik, monarchii, który nie dostarczyl ani jednego essesmana, ani dobrowolnie, chocby jednego zolnierza do Wehrmachtu. Wszystkie inne kraje dostarczyly.

Ukraincy - byli gorsi jak essesmani niemieccy.
SS holenderskie - bylo jeszcze gorsze.

Dania - ten piekny kraj, który uratowal prawie wszystkich swoich Zydów, dostarczal kontygenty SS.

Francja - byla jedynym krajem z krajów okupowanych, w którym zydów francuskich, a bylo ich 400.000, nie wyaresztowali Niemcy. Zrobila to policja francuska bez zadnego ponaglania i rozkazu niemieckiego. Znala ona wszystkie adresy i sami ich wyaresztowali. W Paryzu najpierw trzymano ich na welodromie De Wer skad przewozili ich do Dransi a z stamtad, francuskie pociagi z francuska obsada zawozily ich od Oswiecimia.

To, o czym sie nie mówi, chyba jest wazniejsze, niz to, o czym sie mówi. A nie mówi sie o tym jak mysmy, Zydzi pomogli nazistom nas zniszczyc.

...Przeciez Gettami administrowali zydzi. Byli tam zydowskie wladze, zydowska policja wykonujaca polecenia niemieckie.
To nie Polacy pomagali Niemcom wyznaczac zydów do transportów - to robili Zydzi.
To nie Polacy pilnowali niemieckiego porzadku w gettach, ale Zydzi.

Nie znam przypadku, aby zydzi administrujacy gettem, odmówili wykonania niemieckiego polecenia. Przeciez za to grozilo tylko zabicie i to tylko jednej osoby, a nie calej rodziny, jak grozilo to Polakom za pomoc zydowi, a Polacy to robili.
Zydzi amerykanscy wiedzieli doskonale, co sie dzieje z zydami europejskimi, zarówno przed 1939 rokiem jak i w czasie wojny.
Ja jak cos robie, to robie az do konca i nic nie mówie, na co nie mam 100% dowodów. Ja mam tutaj dokument, który zostal opublikowany w prasie zydowskiej, tutaj, w Brazylii.

W �Redzenia Judaika" - to czasopismo jest drukowane w Sao Paulo - w tym to wlasnie pismie zostal dosc dyskretnie zreszta opublikowany artykul glównego jej redaktora, w którym napisal on, ze zydzi amerykanscy nie zrobili prawie nic, aby ratowac Zydów europejskich przed zaglada. Powód? Obawiali sie konkurencji przy pracy. Ten, co to napisal, to nie byl idiota - to byl zyd, który doskonale wiedzial co i dlaczego pisze. Nazywal sie Oskar Minc. On jeszcze zyje, jest na emeryturze.
A co zrobily inne rzady jeszcze przed 1939 rokiem?
Anglicy zamkneli bramy.

Delegacji zydowskiej, która udala sie do Australii z prosba o wpuszczenie tam zydów europejskich, powiedziano, ze nie maja tam zadnych problemów rasowych i nie chca ich tez importowac z Europy. Zamkneli drzwi dla Zydów.
A wie pan, który kraj otworzyl swoje granice wtedy dla Zydów? Nie wie pan? POLSKA, prosze pana.

http://www.jvlradio.com/wwwboard/messages/92.html
Powrót do góry
iron32

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 03:02, 15 Mar '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JA wam powiem tak wy sie odpierdolcie od żydów ponieważ:
- sami chcielibyscie aby wasz naród był tak przedsiebiorczy umiał z 1 zl zrobic fortune do tego trzeba miec łeb
- nie ufają innym dają zarobić swoim
- nie zdradzają sie wzajemnie
- pomagają sobie
- dążą do celu za wszelką cene
- trzymają sie razem i mnożą jak króliki

.
.
.
.A teraz z tego co wiem o nich z mojego doswiadczenia
Bylem w usa i pracowałem w zydowskim miasteczku amishów (zajebiste ortodoksy ,bardziej ortodoksyjnych nie ma)

Mają takie zasady że szok (wszystko musi być koszerne , mają w huj kasy a szkoda im dolara nawet musisz sie dopominać , z nimi musisz postepowac twardo wtedy cie szanują , mówią na ciebie goj czyli niewierny i jestes dla nich jak śmieć , widziałem książeczke dla dzieci w szkole z której sie uczą . Opowiada ona o żydzie i zwykłym człowieku czyli innej wiary . żyd wystepuje tam jako zajebisty koles a zwykly człowiek jak smierdzący bezdomny brudas od którego trzeba spierdalac gdzie pieprz rosnie) pracowalem tam tylko przez wakacje w sklepie zabawkowym jak rozwozilem im przesyłki do domów to małe żydowskie dzieci z pejsami spierdalały odemnie i krzyczały do swoich rodziców goj goj
- WY znacie żydów z książek itp ale to są bardzo inteligetni ludzie cale zycie na biznes poswiecają swój czas dlatego nie dziwcie sie ze są najbogatsi na swiecie i juz go opanowali . Jak ma ktos jakies pytania to chetnie odpowiem pozdro
Powrót do góry
iron32

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 03:05, 15 Mar '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i jeszcze jedno jakby Hitler nie wybił żydów to bylibysmy napewno bardziej bogatym panstwem niz teraz i powodziloby nam sie lepiej przynajmniej ja tak mysle
Powrót do góry
davidoski

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 05:27, 15 Mar '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mówiąc w ten sposób utożsamiasz się z mordercami dzieci, kobiet i starców nie tylko Żydów, ale też Rosjan, Polaków i wielu innych nacji.
I publicznie się z tym afiszujesz, naprawdę nie ma powodów do dumy.
Powrót do góry
DarkTech

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 08:11, 15 Mar '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

iron32 napisał:
- sami chcielibyscie aby wasz naród był tak przedsiebiorczy umiał z 1 zl zrobic fortune do tego trzeba miec łeb
- nie ufają innym dają zarobić swoim
- nie zdradzają sie wzajemnie
- pomagają sobie
- dążą do celu za wszelką cene
- trzymają sie razem i mnożą jak króliki

viewtopic.php?p=80541#80541 Powiedzcie mi proszę - skąd się u nas bierze wzajemny brak zaufania do siebie? Czy nie jest to wynikiem "misyjnego" działania telewizji polegającego na skłóceniu wszystkich ze wszystkimi? Przecież w takiej sytuacji nigdy nie będzie szans na zjednoczenie naszych sił, a w konsekwencji na nasz sukces...
Przytoczę fragment wypowiedzi G. Kołodko w której interesującym jest jego stosunek do mediów:
Cytat:
Słucham muzyki, zawsze pracuję przy muzyce. Nie marnuję czasu na oglądanie
telewizji, bądź czytanie gazet. Mam własne źródła czerpania informacji, a to z uwagi na to, że
media zbyt często dezinformują. Widzę to, po podróżuję. Najbardziej irytuję mnie kłamstwo,
głupota, zaściankowość oraz ksenofobia, którymi media są nierzadko przepełnione i
przypuszczam, że gdybym je aktywnie śledził, irytowałoby mnie to. Walczę o to, żeby górę
brał rozsądek, żeby jak najwięcej zrozumieć, nie tylko dla własnych korzyści, ale także po to,
żeby pomóc innym. Czytam mądrzejszych od siebie, słucham mądrzejszych od siebie, cały
czas myślę, a następnie przekazuję tę wiedzę zainteresowanym. Mam nadzieję, że przede mną
jeszcze wiele lat aktywności profesjonalnej i że będę mógł dzielić się swoją wiedzą przez
wiele kolejnych lat. Wszystkim ludziom, którzy pytają mnie, co robić mówię, aby oglądali
mniej telewizji, a czytali więcej książek, aby, po drugie, zaczęli biegać, a po trzecie, by wzięli
sobie psa ze schroniska. Moje psy bardzo pomagają mi w koncentracji. Taka jest moja recepta
na sensowne wędrowanie po tym jakże fascynującym wędrującym świecie!

(ps. Goj oznacza dokładnie "bydlę o ludzkiej twarzy").
DarkTech

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:47, 18 Mar '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dorzucę jeszcze słów kilka w kwestii antysemityzmu Polaków:

Polska nazywana krajem pogromów w XIX wieku była kolebką 1/3 światowej populacji Żydów. Od 1340 do 1772 populacja Żydów w Polsce wzrosła 75-krotnie. Polska zapewniała im nie tylko schronienie ale też i możliwości rozwoju podczas gdy ze wszystkich innych krajów ich wypędzano. Słynny myśliciel żydowski Isserless napisał "Jeśliby Bóg nie dał nam takiego kraju za schronienie los Izraela byłby nie do zniesienia" Gdzie tu brak tolerancji ?!?!?!?! (Encyklopedia Białych Plam PWE)

Czy ktoś słyszał o Słowackim antysemityzmie ?Słowacja, jako jedyny kraj w Europie płaciła Niemcom za deportację Żydów. III Rzesza otrzymywała za każdego deportowanego Żyda tzw. opłatę przesiedleńczą w wysokości 500 marek od osoby, która miała pokryć koszty "osiedlenia się Żydów w ich nowych domach w Polsce"

Marcin Luter - antysemita Czytelnicy-protestanci łączący zazwyczaj początki antysemityzmu ze średniowiecznym katolicyzmem i Inkwizycją będą zapewne zdziwieni dowiadując się, iż pierwszym wpływowym i namiętnym antysemitą w Niemczech był Marcin Luter. Podał on proste rozwiązanie "zagadnienia żydowskiego": należy Żydów wyrzucić z Niemiec. "Otwórzmy im bramy miasteczek i drogi - pisze Luter - ...są oni dla nas takim ciężarem, jak zaraza, morowe powietrze i nieszczęście...". Tym, którzy odmówiliby opuszczenia kraju, Luter zaleca "aby do rąk młodych i silnych Żydów i Żydówek włożyć cepy, topory, motyki, łopaty, wrzeciona i kądziele i zmusić ich do zarabiania na chleb powszedni w pozie czoła, tak jak to nakazano wszystkim potomkom Adama". Proponuje dalej "...spalenie synagog, szkół, rozbicie i zniszczenie domostw... umieszczenie Żydów pod dachami stajen, jak Cyganów, aby żyli w niewoli i nędzy, dlatego, że zawsze skarżą się na nas, lamentując do Boga." [...]. (Martin Gardner "Pseudonauka i pseudouczeni", wyd. PWN 1966 r., nad. Andrzej Kurowski)

Arabowie a Izraelczycy Powstanie współczesnego państwa Izrael było przygotowywane przez 200 lat, kiedy to Żydzi wykupowali ziemię. Kraj ten od pierwszych wieków po Chrystusie należał do Arabów. Jednak powolne wykupywanie ziemi zaowocowało w końcu stworzeniem mniejszości, a potem większości żydowskiej. Czy można się dziwić Arabom że się wściekali i dalej wściekają ? Z drugiej jednak strony Izrael to dawny kraj Żydów do którego wrócili.

Rudnicki o polskiej tolerancji A. Rudnicki stwierdził, że "od stuleci świat sprowadzał z Polski rabinów, filozofów, kaznodziejów, kantorów. Prawdziwe żydostwa żyło w Polsce, Polska była jego Ziemią Obiecaną" (Encyklopedia Białych Plam PWE)

Żydzi o polskiej tolerancji Lewin z nowojorskiego uniwersytetu żydowskiego stwierdził że polskie ustawodawstwo wobec Żydów mogłoby stanowić wzór dla ustawodawstwa czasów nowożytnych. (Encyklopedia Białych Plam PWE)

Żydowski historyk o polskiej tolerancji B. Lotvinoff ocenił że, Polska uratowała Żydów od całkowitego wyniszczenia (Encyklopedia Białych Plam PWE)

Polska tolerancja dla Żydów Polska przyznała unikalną w skali europejskiej autonomię Żydów zezwalając nawet na własny Sejm (tzw. waad). Mimo to przy niemal całkowitej swobodzie istniał specjalny system korumpowania polskich posłów i dygnitarzy prezentami. System ten był kontrolowany i prowadzony przez waad. Prowadzono specjalne buchalterie a do kontaktów były wyznaczone specjalne zaufane osoby. (Encyklopedia Białych Plam PWE)

Tylko Polska pomagała Żydom We wszystkich krajach Niemcy W czasie wojny wyłapywali Żydów. Ale tylko w Polsce wprowadzili zbiorową odpowiedzialność za ich ukrywanie - rozstrzeliwali całą rodzinę.

Danina krwi i wdzięczność Polacy uratowali 300-400 tysięcy Żydów - za co Niemcy rozstrzelali 150.000 Polaków. Dzisiaj Żydzi twierdzą że Polacy wymordowali kilka milionów Żydów.

Polska przyjmowała ŻydówRzekomo antysemicka Polska w okresie międzywojennym przyjęła i dała obywatelstwo 615.000 żydowskim imigrantom z hitlerowskich Niemiec i bolszewickiej Rosji (dane z książki urzędnika II RP od spraw osadnictwa żydowskiego Stefana Nowickiego pt. "Wielkie nieporozumienie", Sydney 1970)

Polacy dla Żydów Wśród uhonorowanych medalem "Sprawiedliwy śród narodów świata" (za pomoc Żydom w czasie wojny) najwięcej jest Polaków. Na liście Europejczyków ponad 90% to nazwiska polskie. W Polsce działała jedyna organizacja skupiająca się wyłącznie na pomocy Żydom. W pomocy dla nich brały udział nierzadko osoby, które przed wojną znane były ze zdecydowanych nastawień antyżydowskich. (Encyklopedia Białych Plam PWE)

Kłamstwa antysemityzmu

Dwie koncepcje państwa żydowskiego na terenach polskich

Koncepcja I - Państwo żydowskie Koncepcję wykrojenia dla Żydów części Polski wysunął już Jakub Franck w XVIIIw. Poważnie program ten potraktowano dopiero pod koniec XIXw.

Nimieckie plany Żydzi popierali Niemców gdyż oni zgodzili się na palny żydowskie stworzenia osobnego państwa. "...utworzenie samodzielnego państwa żydowskiego, przewyższającego obszarem Francję. Rząd Niemiecki zobowiązuje się stworzyć niezależne państwo żydowskie i gwarantuje mu swój protektorat wojskowy. To zobowiązanie podpisał przyjaciel cesarza Wilhelma II, Żyd Ballin, kierownik niemieckich linii transoceanicznych. Ambasador nimiecki w Waszyngtonie zapewniał Żydów amerykańskich, że to co przygotowują Niemcy w nadwiślańskiej "Judeo-Polonii" prześciga wszystkie dotychczasowe konstytucje dla Żydów" (F. Koneczny "Cywilizacja Żydowska, Warszawa 1997)

Żydowska pomoc Niemcom Działania na rzecz swojego państwa skupiały się przede wszystkim na uniemożliwieniu Polsce wojny. Dokument opracowany przez rabinów amsterdamskich wylicza cały szereg takich sposobów, jak odmawianie kredytów nieprzyjaciołom Niemiec, przeszkadzanie w dostawach broni, zapasów itp.

Koncepcja II - Judeopolonia Koncepcja ta wiązała się z utworzeniem Państwa dwunarodowościowego z pełnymi prawami i obowiązkami wynikającymi z tego. W 1905 domagano się równouprawnienia z Polskim zarówno Hebrajskiego jak i jidysz (żargon niemiecko-hebrajski). Generalnie dążenia te wyrażały się poprzez:

* budowanie państwa żydowskiego na ziemiach polskich
* narzucenie języka pozostałym społecznościom (do 90%)
* sprzeciw odbudowie państwa Polskiego
* sprzeciw wobec asymilacji

Obszar i narodowość W 1914 r. Bodenheimer i Oppenheimer przedłożyli plany nowego państwa. Judeopolonia wg tych planów miała być buforowym państwem pomiędzy Bałtykiem a Morzem Czarnym ze społecznością:

* Żydzi - 6 mln
* Polacy - 8 mln
* Ukraincy - 5-6 mln
* Białorusini - 4 mln
* Litwini, Łotysze - 3,5 mln
* Niemcy - 1,8 mln

Judeopolonia miały być praktycznie rządzona przez Żydów, z niemieckimi księciem, armią, językiem i kulturą, odmawiając praw już nie tylko Polakom, ale wszystkim innym narodowościom. W 1915 Niemcy po wkroczeniu do Warszawy wydali mapę na której widnieje obszar Królestwa Polskiego z adnotacją "Polacy silnie przemieszani z Żydami"

Dwa języki Wprowadzenie na ziemiach polskich języka jidysz jako urzędowego oznaczało w praktyce m.in. następujące fakty:

* Marszałek sejmu miałby otwierać Izbę w dwóch językach
* Posłowie mogą przemawiać w jidysz
* Dziennik Ustaw musiałby być drukowany w dwóch językach
* Polscy urzędnicy musieli by umieć mówić również w jidysz (na początku mogli by być to jedynie Żydzi bo tylko oni to potrafili
* Urzędnik zdawał by egzamin z jidysz przed odpowiednią komisją
* Na uniwersytetach wykłady miały by być dwujęzyczne
* Profesorowie nie władający jidysz nie mogli by mieć wykładów
* Teatry subwencjonowane musiały by mieć dwie trupy aktorskie
* Repertuar teatrów musiałby być po połowie w Polskim i w Jidysz

Państwo w Państwie W 1918 domagano się osobnej konstytucji żydowskiej, miał być powołany Sektretariat Stanu do Żydowskich Spraw Narodowych, oraz Tymczasowa Żydowska Rada Narodowa. Prezes tej rady miał być Sekretarzem Stanu do Żydowskich Spraw Narodowych (na podst. L. Halpern "Polityka żydowska w Sejmie i Senacie RP")

"Starajcie się po trochu usunąć Polaków ze wszystkich ważniejszych stanowisk i skupić w naszych rękach wszystkie nici władzy społecznej. Wszystko co do chrześcijan należy powinno stać się naszą własnością, związek izraelski dostarczy wam potrzebnych do tego środków" (Okólnik do kierowników politycznych kół żydowskich XI 1898 str. 173)

Argumenty przeciwko Polsce
Żydzi twórcy Polski Wymyślono argument że to Żydzi stworzyli Polskę a Piast zdetronizował żydowskiego króla. Argument ten podawany jest do dzisiaj. W 1987 prof. Uniwersytetu Paryskiego Rachela Erthel stwierdziła Żydzi na skutek prześladowań w XII wieku przyszli na teren Polski i nadali jej nazwę "po-lin" co znaczy Ziemia Obiecana. Stwierdzenie to zawiera trzy kłamstwa. Żydzi zostali wygnani z Hiszpanii w 1492; nazwa Polska funkcjonowała już wcześnie i wywodzi się od Polan; "po-lin" znaczy "tu odpoczniesz w oczekiwaniu na Mesjasza"

Po-lin = Polska W Jewish Museum w Nowym Jorku istnieje informacja że Żydzi wypędzeni z Hiszpanii zatrzymali się w miejscu w którym chcieli odpocząć "Po-lin" i stąd pochodzi nazwa Polska ("After the Jewish, were expelled from Spain, they traveled eastwards. At one point they stopped to rest, and a note dropped down from the sky. "Po-lin", it said in Hebrew "Stay here". That is how Poland got its name")

Oskarżenia o mordy Dyskredytowanie Polski polegało też na sugerowaniu skrajnej nietolerancji. Wmawiano np. że Kiszyniew gdzie w 1903 dokonała się rzeź Żydów był miastem polskim. Zdjęcia z tego okresu używano potem co najmniej 3 razy za każdym razem sugerując że pogrom odbył się w nowym miejscu. Użyt ich także podczas oskarżeń o pogrom we Lwowie 22 i 23 XI 1918 kiedy to menty i dezerterzy zaczęli rabować dzielnice żydowskie i polskie. Zginęło wtedy kilkadziesiąt osób, głównie Żydów. Kres zajściom położyło Wojsko Polskie i polscy robotnicy a winowajców ukarano. W prasie światowej wołano jednak "My Żydzi wzywamy wszystkich chrześcijan bez względu na dogmat i wyznanie, aby pomogli do powstrzymania mordowania Żydów" obok przedstawiono bandytę z napisem "Poland" z nożem obok klęczącej Żydówki przy zwłokach zamordowanego dziecka. Nad Polakiem stał Chrystus wskazując Polakowi płaczącą matkę. (Trenton Evening Times - 31-5-1919)

Nie mamy żadnych praw ! "Nie pojmujemy bynajmniej dlaczego Polacy mieliby mieć więcej praw, aby żądać spolszczenia mas żydowskich, aniżeli my możemy zażydzenia mniejszości polskich w miastach żydowskich" (Nathan Birnbau IX 1915 w Judische Zeitung) - a jaka była prawda ?
Żaden kraj nigdy nie dał Żydom tyle swobody i autonomii. Żaden by się na taką nie zgodził. Żydzi m.in mieli przewidziane prawa następujące:

* Własne szkoły z odrębnym systemem edukacyjnym
* dowolna organizacja systemu podatkowego
* powoływanie dowolnych korporacji do ochrony własnych interesów
* tworzyć własne gminne rady administracyjne i najwyższą Żydowską Radę
* brać udział w rządzie
* nie mieli by obowiązku (lecz możliwość) służby w wojsku

NIE - dla niepodległości Polski "Nie możemy wyobrazić sobie większego nieszczęścia dla Żydów i całej Europy nad niekontolowaną gospodarkę Polaków gdziekolwiek w najbliższym czasie. Uznajemy zasadę samodzielności narodów, wszelako niepodległość Polski byłaby najbardziej jaskrawym przejawem naruszenia tej idei" (Jewejskaja Żiźń 22.XI.1915)

Tylko nie Polska "Gdyby była mowa o zmianie granic, to moglibyśmy się zgodzić na każde rozwiązanie, byle by nie polskie" (żydowska gazeta wileńska Lecte Najer o przynależności narodowej Litwy, Wilno VI 1918)

Antypolska fobia "A do was panujących wszystkich państw całej ziemi, zwracamy się z żądaniem (...) strzeżcie Izraela, nie dopuście do największego nieszczęścia, jakie w dwudziestym wieku nasz naród mogło dosięgnąć: nie dopuście do wolnej Polski, kosztem zniszczonego żydostwa"" (żydowska gazeta holenderska Joodsche Wacher - 28.IV.1918)

Upór i nienawiść "Jest to wypowiedzenie wojny żydowskiemu ruchowi narodowemu". Ciekawe jakie stanowisko zostało potraktowane tak ostro? Otóż wypowiedź Ignacego Paderewskiego z 18.II.1919 że rząd stoi "...na gruncie całkowitego uprawnienia Żydów w Polsce na wzór angielski lub amerykański"

Żydzi w obronie Polski
Wstyd i ból "Bólem i wstydem przejmuje nas Polaków pochodzenia żydowskiego, sama świadomość tego pochodzenia wobec niesłychanej w dziejach ludzkości zdrady przez żydostwo tak gościnnej zawsze ojczyzny naszej w wyjątkowo krytycznej chwili dziejów" (Julian Unszlicht, brat Józefa - bolszewika, członka Tymczasowego Komitetu Rewolucyjnego Polski, r. 1920)

Krytyka syjonizmu "kryminalna lekkomyślność, nieodpowiedzialne polityczne dyletanctwo" które wzmacnia negatywny stosunek Polaków do Żydów (Julius Berger - sekretarz Organizacji Syjonistycznej o działalności KfdO - żydowskiego Komitetu do spraw Wschodu - który forsował plany Judeopolonii)

Martin Buber żydowski filozof, teolog, profesor kilku uniwersytetów i badacz chasydyzmu wycofał się ze współpracy z KfdO, i w swojej gazecie "Der Jude" pisał że przyszłość Żydów nie może być oparta na konfliktach z innymi narodowościami ale na współpracy z nimi

W obronie Polski W 1919 na Zjezdzie Zjednoczeniowym Polaków Wyznania Mojżeszowego zdecydowanie opowiedziano się w obronie polskiej racji stanu a przeciwko planom Judeopolonii.

O nagonce "Nagonka pogromowa została urządzona (...) o zdobycie koncesji narodowościowych w Polsce i politycznych (...) Polska religijnych wyznań nigdy nie krępowała. Żydzi usiłują sformułować własną partię narodową (...) a nawet chcieliby własny parlament, czy pragnęli by utworzyć "państwo w Państwie" (prof. W. Mettuermilch w Asociated Press) Żydzi w legionach W latach 1914-1916 w I i II Brygadzie Legionów Polskich było 3-4% Żydów - polskich patriotów

Komisja oddala zarzuty W 1919 do Polski przybyła komisja pod przew. senatora, Żyda Merghethaua która miała zbadać zarzuty o pogromach. Komisja stwierdziła że owszem były pojedyncze ekscesy "lecz jedynie na tle wojennych burzliwych stosunków wydarzone"

Opinie o traktacie mniejszościowym w Wersalu "Żywimy do mężów Kongresu Wersalskiego głęboki i gorzki żal za upokarzające dla narodu polskiego narzucenie mu w warunkach pokojowych klauzuli dotyczących mniejszości narodowych i wyznaniowych. (...) Pod wpływem nikczemnych oszczerstw jednej strony wygłosiliście (...) wyrok potępienia strony drugiej i względem wyroku tego wyrażamy, my Polacy wyznania mojżeszowego, najbardziej stanowczy protest. (...) zahamowaliście sprawę postępu i dźwigania z trudno wyobrażalnej ciemnoty i przedśredniowiecznego zastoju paromilionowej rzeszy zamieszkałych w Polsce Żydów bo zahamowaliście doszczętnie wpływ uspołecznionych i poczuciem obywatelskim przeniknionych wyznawców starego zakonu na ciemne rzesze współwyznawców (..) językowi niemieckiemu jakim tylko dzięki fanatyzmowi religijnemu posługują się masy żydowskie (...) nadaliście na ziemi Słowiańskiej przywilej rozwoju i umocniliście grunt pod rozwój kultury niemieckiej w Polsce (...) ograniczyć chcecie w sercu Europy i w XX wieku życie społeczne narodu chrześcijańskiego klauzulami talmudycznymi wyznawców mojżeszowych. My postępowi wyznawcy religii mojżeszowej i my obywatele miłujący ojczyznę naszą najuroczyściej przeciw temu protestujemy! (...) albowiem nadzieje nasze na poprawę stosunków, po upadku zbrodniczego państwa carów - rozwialiście doszczętnie! Protestujemy uroczyście przeciw obdarowaniu nas rzekomomymi przywilejami, dla ojczyzny naszej - dla nas zgubnymi." (Henryk Nusbaum i Henryk Cylkow List otwarty 19.7.1919)

Podsumowanie

Na przełomie wieków XIX i XX wyjątkowo nasiliła się działalność części Żydów przeciw Polsce. Głosy asymilacyjne i propolskie były w większości ignorowane. Efekty tych działań zaowocowały wieloma ofiarami i skutkami widocznymi do dziś. Dotyczy to tak kształtu Państwa jak i postaw Polaków do Żydów i świata do Polski. Na takiej podstawie należy ocenić że Żydzi na przełomie wieków działali przeciw Polsce razem z wrogami Polski. Niezważając na to otrzymali od Polski na przestrzeni dziejów spowodowali sami sobie ksenofobię i niechęć do asymilacji, która przyczyniła się również do zagłady Żydów w czasie II wojny światowej. Również całkowicie uzasadnione wydaje się stanowisko niektórych Polaków niechęci do Żydów po I wojnie światowej. Pomimo tego wszystkiego Polacy wykazali się najwyższym człowieczeństwem w czasie holocaustu. Jednak efekt negatywnego, bezpodstawnego stosunku do Polski owocuje do dziś antypolonizmem i próbami zrzucenia na Polaków win za zagładę Żydów w II wojnie światowej.
Niektóre efekty antypolskiej działalności żydów w XIX/XXw

* Ułatwiony upadek powstania styczniowego
* Przejęcie wielu majątków polskich
* Przejęcie 41% własności w miastach
* Upadek tzw "małej rewolucji" w latach 1905-1907
* Utruniona walka w czasie I wojny światowej
* Niechęć do Polski na arenie międzynarodowej
* Traktat wersalski o mniejszościach narodowych
* Plebiscyt na Górnym Śląsku zamiast przyłączenia
* Trwałe odłączenie Lwowa od Polski
* Wpływ na kształt wschodniej granicy Polski

Nie wszyscy Żydzi Należy podkreślić że nie można czynić odpowiedzialnością za owe fakty wszystkich Żydów. Wina spada na ksenofobiczne koła takie jak syjonizm, Komitet do spraw Wschodu itp. Wina nie wiąże się ani z narodowością ani z wyznawaną religią. Jest to jedynie kwestia polityki niektórych kół i organizacji - która niestety zaważyła dość silnie na sytuacji dziejowej.

Wld

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:03, 16 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wyznaje.. nie to sie kojarzy z religia. O, uznaje zasade kazdy ma taka opinie na jaka sobie zapracowal. Oklepane przyklady ruskich(chleja na umor), cyganow(kradna i oszukuja), nas(chleja i robia burdy) i zydow(pasozytuja, knuja, ect ect) maja jednak odzwierciedlenie w rzeczywistosci. Oczywiscie zawsze negatywne cechy sa przejaskrawiane i wiecej sie o nich mowi, jednak jest w nich faktyczny obraz danej nacji. O dobrych tez sie mowi, ale o zlych chetniej. Kto mial stycznosc z ruskimi, to wie jak potrafia sie uwalic, kto byl na emigracji, to wie do czego sa zdolni rodacy, kto zna cyganow, albo byl w Rumunii (nie polecam sprawdzac!) wie skad te opinie. W koncu, kto zna zydow lub historie, ten wie skad sie bierze antysemityzm. Zaznaczam tu jak ktorys z przedmowcow, ze antysemityzm moze byc kojarzony z antysyjonizmem. Na zasadzie "Niemcy to zbrodniarze".
Powrót do góry
DarkTech

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:21, 16 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powinienem to wrzucić do działu "na wesoło", ale tematycznie pasuje również tutaj. Laughing

Jakub und Aaron wonen myt cuzamen
Jakub auf parter Aaron w suterenie
Jakub spokojny nie wadzi nikomu,
Aaron aj waj! Istny myszygeniec!
To był sportowiec!
Między stoły, stołki
latał gulałchen, wywracał koziołki
Znosi to Jakub, nareszcie nie może
Wchodzi na auben i prosi w pokorze:
Kochany Aaron, poluj ciszej nieco,
bo mi na górze szyby z okien lecą.
a na to Aaron lachen szic po kryjomu:
Co komu do jemu a jemu do komu?
mieszkam u siebie w domu!
Nazajutrz Aaron jeszcze smacznie chrapie,
a tu mu coś ad kopf do sufitu kapie
Zerwał się z łóżka i pędzi ku górze
Stuk puk! zamknięto! Da oko przy dziurze
Gewałtu! Co tam! Cały cymer w wodzie
a Jakub z Wędką siedzą na komodzie!
Was macht du Jakub? Fiszy sobie łowie...
Czyś ty myszygeniec?!
Mnie kapie po głowie
A na to Jakub lachen szic po kryjomu:
Co komu do jemu a jemu do komu?
mieszkam u siebie w domu!
Z tej opowiastki szic morał się wywleka
iż nie rób na odwrót drugiego człowieka
Albo i inny morał w tym sposobie:
Jak sobie do Ciebie, tak Ciebie do Tobie!
cebull1

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:28, 17 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

viewtopic.php?t=7519
Powrót do góry
gezo

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 07:25, 18 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sporo nasłuchałem się o żydach od mojej rodzinki,parszywie oszukiwali przez kilka lat bliską mi osobę pracującą w USA ,osobiście nie przepadam za tą nacją.Ale może nie warto wszystkich wrzucać do jednego wora.
Powrót do góry
Tomkiewicz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:09, 18 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gezo napisał:
Ale może nie warto wszystkich wrzucać do jednego wora.

Nie warto. Problem osądu wynika tu z generalizacji, której nikt z nas nie jest w stanie uniknąć w 100%. Sam mam trudności z natychmiastową akceptacją odmienności rasowej. Muszę poznać, by polubić. Ten proces wydłuża się w przypadku osób o innym kolorze skóry i większej odmienności kulturowej. Niestety, tak mam i nie będę silić się na kołtuńskie bzdety. Co nie znaczy, że jestem rasistą lub antysemitą. Po prostu potrzebuję czasu i poznania, by kogoś osądzić. Oczywiście, pewne uogólnienia są konieczne, bo inaczej się nie da. To, że kogoś nie toleruję, nie znaczy, że nawet mając ku temu narzędzia - jak władza - odbierałbym prawa człowieka. Tu nie o to chodzi. Gdzies tam zyją Papuasi. I niech sobie żyją. Są na tyle daleko ode mnie, że nie muszę silić się na uśmiech wobec pewnych nieznośnych aspektów ich życia, jak obecny jeszcze w 50-tych latach kanibalizm.
Poznałem kiku Murzynów, będąc jakiś czas u Angoli. Wszyscy akurat trudnili się leserstwem, kombinatorstwem, notorycznym ćmieniem marychy itp. W Niemczech, dla odmiany, poznałem starszego Murzyna, który był człowiekiem bardzo serdecznym, emanującym spokojem. Moja Żona, zanim pracowała u Żydów (doskonałe warunki pracy, świetna płaca, nieustanna możliwość awansu za rzetelną pracę), miała Murzynkę za szefową. Była rasistką faworyzującą swoją nację, a ci z kolei cały dzień robili wszystko, by nie robić nic. Mieli protektorat dla swego lenistwa.
Wszyscy wiemy - znów dla odmiany - kim są ludzie jak Rockeffeler, Rotschild, Silverstein, Wolfovitz, Bernanke, Greenspan, Livni itp, itd. Wiemy, kim mogą być zwolennicy syjonizmu. Świadczą choćby o tym głosy przeciwne temu nacjonalistyczno-faszystowskiemu ruchowi wśród nawet ortodoksów izraelskich.
Ale z drugiej strony istnieje cała masa znakomitych Żydów, wspaniałych ludzi, którzy głęboko w dupie mają syjonizm, religie, mesjanizm narodowy, knowactwa, lichwę, manipulacje. Są normalnymi ludźmi. Na dodatek, niektórzy z nich, żyją z poczuciem winy za religię swoich przodków, za ich z dupy wyjęte poczucie wyjątkowości ("naród wybrany"). A swoją drogą, ciągle śmieszy mnie kołtuneria chrześcijańska, szczególnie katolska, która boga stworzonego przez semitów czci, nienawidząc przy tym Żydów. Żenada i durnota.
Czy ja bronię Żydów? Pytanie tylko jakich? Czy potępiam? Pytanie jakich.
Staram się jak ognia unikać gadki "Żydzi to czy tamto". Wolę nazwiska, wolę o czynach z tymi nazwiskami związanymi. Wtedy jest uczciwie.
Powrót do góry
Wld

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:42, 25 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak generalizacji nie da sie uniknac, chociaz wiadomo, ze jest szkodliwa. W jakims stopniu opinie generalne odpowiadaja rzeczywistosci. Takze mozna te opinie porownac w roznych rejonach swiata i obraz sie rozjasnia. Moim zdaniem na niekorzysc zydow.
Powrót do góry
DarkTech

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 08:46, 02 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I teraz jeszcze to: viewpost.php?p=98184 Shocked
Prrivan

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 08:10, 06 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://wolnemedia.net/?p=16569

Cytat:

Żydzi poparli wydanie reedycji “Mein Kampf”
Opublikowano: 06.08.2009 | Kategoria: Wiadomości ze świata

NIEMCY. Centralna Rada Żydów, z siedzibą w Niemczech, opowiedziała się za ponownym wydaniem “Mein Kampf” przez Instytut Historii w Monachium. Nowe wydanie ma zostać opatrzone komentarzami historyków.

Stephan Kramer, sekretarz generalny Centralnej Rady Żydów potwierdził te informacje i wyraził poparcie dla inicjatywy historyków.

Uznał ten pomysł za sensowny i potrzebny. Podkreślił również konieczność opatrzenia książki komentarzami. W wywiadzie dla telewizji 3sat Kramer powiedział, że takie wydanie, opatrzone krytyczno-historycznym komentarzem, powinno zostać przygotowane jak najszybciej.

Według niego pozwoli to uniknąć w przyszłości “manipulacji ze strony neonazistów” powiązanych z tą najważniejszą książką nazistowskiej ideologii.

W ostatnim tygodniu lipca tego roku, Instytut Historii w Monachium poinformował, że zamierza wydać książkę Hitlera w przeciąg najbliższych sześciu lat. Jest to uzasadnione również tym, że z końcem 2015 roku wygasają prawa autorskie do tej książki. Obecnie w ich posiadaniu jest Ministerstwo Finansów w Bawarii. Od 2016 roku to nazistowskie dzieło stanie się własnością publiczną i będzie mógł je wydać każdy, kto tego zechce.

Ten “pośpiech” co do wydania książki naukowcy z Monachium tłumaczą swoimi obawami co do tego, że przyszli wydawcy mogą znacznie uprościć całą sprawę i nie postarać się o napisanie komentarzy, które przedstawią w rzetelny sposób cały historyczny kontekst książki i konsekwencji nazistowskich działań.

Tymczasem przedstawiciele instytutu prowadzą rozmowy z rządem Bawarii, który do tej pory odmawiał praw do publikacji. Nie zezwolił na nią nie tylko wydawcom zagranicznym, ale również niemieckim.

Autor: Michał Cyran
Źródło: Portal Spraw Zagranicznych

Nie dość że zarobią to jeszcze wciśnie się jakąś wygodną korektę do treści tu i ówdzie Laughing
Powrót do góry
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:01, 06 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe pierdzieleni. opatrzą sobie mein kampf komentarzami, żeby uniknąć w przyszłości “manipulacji ze strony neonazistów”.

wnioskuję z tego że komentarze staną się prawem - jedyną słuszną interpretacją tej książki. Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
DarkTech

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:58, 06 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To takie pieprzenie. Nawet ten "rzekomo zakazany" który ukazał się polskim nakładem, jest okrojony i ocenzurowany. Kwestie żydów poruszone są ogólnikowo i raczej na ich korzyść. To samo z pamiętnikami Goebbelsa. Ci ludzie opisali niezwykle skrupulatnie i beznamiętnie wszystkie cechy przedstawicieli każdego narodu. Niestety... Próżno tego szukać w "oficjalnych wydaniach". Sztuka kamuflażu i zwykła manipulacja.
DarkTech

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:18, 09 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
FARAON

ROZDZIAŁ SIÓDMY

W kilka dni później książę Ramzes został wezwany przed oblicze najczcigodniejszej matki swojej, Nikotris, która była drugą żoną faraona, a dziś największą panią w Egipcie.

Bogowie nie omylili się, powołując ją na rodzicielkę króla. Była to osoba wysoka, dość pełna i pomimo czterdziestu lat jeszcze piękna. Nade wszystko w oczach, twarzy i całej postaci jej był taki majestat, że nawet gdy szła samotna, w skromnej szacie kapłanki, ludzie schylali przed nią głowy.

Dostojna pani przyjęła syna w gabinecie wyłożonym fajansowymi płytami. Siedziała na inkrustowanym krześle, pod palmą. U jej nóg, na stołeczku leżał mały piesek; z drugiej strony klęczała czarna niewolnica z wachlarzem. Królewska małżonka miała na sobie muślinowy płaszcz, haftowany złotem, a na peruce obrączkę ozdobioną klejnotami w formie lotosu.

Kiedy książę nisko ukłonił się, piesek obwąchał go i znowu położył się, a pani skinąwszy głową zapytała:

- Z jakiegoż to powodu, Ramzesie, żądałeś ode mnie posłuchania?

- Jeszcze przed dwoma dniami, matko.

- Wiedziałam, że jesteś zajęty. Ale dziś oboje mamy czas i mogę cię wysłuchać.

- Tak mówisz do mnie, matko, jakby owionął mnie nocny wiatr pustyni, i już nie mam odwagi przedstawić ci mojej prośby.

- Więc zapewne chodzi o pieniądze?

Ramzes zmieszany spuścił głowę.

- Dużo ci też potrzeba?

- Piętnaście talentów...

- O bogowie! - zawołała pani - wszak parę dni temu wypłacono ci dziesięć talentów ze skarbu. Przejdź się, moja dziewczynko, po ogrodzie, musisz być zmęczona - rzekła monarchini do czarnej niewolnicy. Gdy zaś zostali oboje z synem, zapytała księcia:

- Więc twoja Żydówka jest aż tak wymagająca?

Ramzes zarumienił się, ale podniósł głowę.

- Wiesz, matko, że tak nie jest - odparł. - Ale obiecałem nagrodę wojsku i... nie mogę jej wypłacić!...

Królowa przypatrywała mu się ze spokojną dumą.

- Jak to niedobrze - odezwała się po chwili - kiedy syn robi postanowienia nie naradziwszy się z matką. Właśnie, pamiętając o twoim wieku, chciałam ci dać niewolnicę fenicką, którą przysłał mi Tyr, z dziesięcioma talentami posagu. Ale ty wolałeś Żydówkę.

- Podobała mi się. Tak pięknej nie ma między twymi służebnicami, matko, ani nawet między kobietami jego świątobliwości...

- Ależ to Żydówka!...

- Nie uprzedzaj się; matko, błagam cię... To jest fałsz, że Żydzi jedzą wieprzowinę i zabijają koty...

Dostojna pani uśmiechnęła się.

- Mówisz jak chłopiec z najniższej szkoły kapłańskiej - odparła wzruszając ramionami - a zapominasz o tym, co powiedział Ramzes Wielki: "Lud żółty jest liczniejszym i bogatszym od nas; działajmyż przeciw niemu, lecz ostrożnie, aby nie stał się jeszcze silniejszym..." Nie sądzę więc, ażeby dziewczyna z tego ludu była właściwa na pierwszą kochankę następcy faraona.

- Czyliż słowa Ramzesa mogą odnosić się do córki nędznego dzierżawcy!... - zawołał książę. - Gdzie wreszcie są ci Żydzi u nas?... Trzy wieki temu jak opuścili Egipt, a dzisiaj tworzą śmieszne państwo, rządzone przez kapłanów...

-
Widzę - odpowiedziała dostojna pani z lekka marszcząc brwi - że twoja kochanka nie traci czasu... Bądź ostrożny, Ramzesie!... Pamiętaj, że wódz ich, Messu, jest to kapłan zdrajca, którego w naszych świątyniach po dziś dzień przeklinają... Pamiętaj, że Żydzi wynieśli więcej skarbów z Egiptu, aniżeli była warta praca ich kilku pokoleń: zabrali nam nie tylko złoto, ale i wiarę w Jedyne- go i nasze święte prawa, które dziś ogłaszają za własne. Nareszcie wiedz o tym - dodała z mocą - że córki tego ludu wolą śmierć aniżeli łoże obcego człowieka. A jeżeli oddają się, nawet nieprzyjacielskim wodzom, to chyba w tym celu, ażeby albo zjednać ich dla swojej polityki, albo zabić...

- Wierz mi, matko, że wszystkie te wieści rozgłaszają kapłani. Nie chcą oni dopuścić do podnóżka tronu ludzi innej wiary, którzy mogliby służyć faraonowi przeciw nim...

Monarchini podniosła się z krzesła i założywszy ręce na piersiach ze zdumieniem przypatrywała się synowi.

- Więc to prawda, co mi mówiono, że jesteś wrogiem kapłanów - rzekła. - Ty, ich ukochany uczeń?...

- Jeszcze muszę mieć ślady ich kijów na plecach!... - odparł książę.

- Ależ twój dziad, a mój ojciec, mieszkający z bogami, Amenhotep, był arcykapłanem i posiadał rozległą władzę w kraju.

- Właśnie dlatego, że mój dziad był władcą i ojciec jest nim, ja nie mogę znieść władzy Herhora...

- Na to stanowisko wprowadził go twój dziad, święty Amenhotep...

- A ja go strącę.

Matka wzruszyła ramionami.

- I to ty - odezwała się ze smutkiem - chcesz dowodzić korpusem?... Ależ ty jesteś rozpieszczona dziewczyna, nie mąż i wódz...

- Jak to?... - przerwał książę, z trudnością powstrzymując się od wybuchu.

- Nie poznaję syna mego... Nie widzę w tobie przyszłego pana Egiptu!... Dynastia w twojej osobie będzie jak nilowe czółno bez steru... Wypędzisz z dworu kapłanów, a któż ci zostanie?... Kto będzie twoim okiem w Dolnym i Górnym Kraju, kto za granicą?... A przecież faraon musi widzieć wszystko, na cokolwiek pada boski promień Ozirisa...

- Kapłani będą moimi sługami, nie ministrami...

- Oni też są najwierniejszymi sługami. Dzięki ich modłom ojciec twój panuje trzydzieści trzy lat i unika wojen, które mogłyby być zgubnymi...

- Dla kapłanów.

- Dla faraona, dla państwa!... - przerwała. - Czy ty wiesz, co się dzieje z naszym skarbem, z którego w jednym dniu bierzesz dziesięć talentów, a żądasz jeszcze piętnastu?... Czy wiesz, że gdyby nie ofiarność kapłanów, którzy dla skarbu nawet bogom zabierają prawdziwe klejnoty, a podsuwają sztuczne, czy wiesz, że dobra królewskie byłyby już w rękach Fenicjan?...

- Jedna szczęśliwa wojna zaleje nasze kasy jak przybór Nilu nasze pola.

Wielka pani roześmiała się.

- Nie - rzekła - ty, Ramzesie, jesteś jeszcze takim dzieckiem, że nawet nie można poczytywać za grzech twoich słów bezbożnych. Proszę cię, zajmij się greckimi pułkami i jak najprędzej pozbądź się żydowskiej dziewczyny, a politykę zostaw... nam...

- Dlaczego mam pozbyć się Sary?

- Bo gdybyś miał z nią syna, mogłyby powstać zawikłania w państwie, które i tak ma dość kłopotów. Na kapłanów - dodała pani - możesz gniewać się, byleś ich publicznie nie obrażał. Oni wiedzą, że trzeba wiele wybaczyć następcy tronu, osobliwie jeżeli ma tak burzliwy charakter. Ale czas uspokoi wszystko, na chwałę dynastii i pożytek państwu.

Książę rozmyślał. Nagle odezwał się.

- Więc nie mogę rachować na pieniądze ze skarbu?

- W żadnym razie. Wielki pisarz już dziś musiałby wstrzymać wypłaty, gdybym mu nie dała czterdziestu talentów, które mi Tyr przysłał.

- I co ja zrobię z wojskiem!... - mówił książę, niecierpliwie trąc czoło.

- Oddal Żydówkę i poproś kapłanów... Może ci pożyczą.

- Nigdy!... Wolę wziąć od Fenicjan.

Pani wstrząsnęła głową.

- Jesteś erpatrem, rób, jak chcesz... Ale ostrzegam cię, że musisz dać duży zastaw, a Fenicjanin, gdy raz stanie się twoim wierzycielem, już cię nie puści. Oni są podstępniejsi od Żydów.

- Na pokrycie takich długów wystarczy cząstka mego dochodu.

- Zobaczymy. Szczerze chciałabym ci pomóc, ale nie mam... - mówiła pani, ze smutkiem rozkładając ręce.

- Czyń więc, jak ci wypada, ale pamiętaj, że Fenicjanie w naszych majątkach są jak szczury w śpichlerzach: gdy jeden wciśnie się przez szczelinę, inni przyjdą za nim.

Ramzes ociągał się z wyjściem.

- Czy jeszcze powiesz mi co? - zapytała.

- Chciałbym tylko zapytać... Moje serce domyśla się, że ty, matko, masz jakieś plany względem mnie. Jakie?...

Monarchini pogłaskała go po twarzy.

- Jeszcze nie teraz... jeszcze nie teraz!... Dziś jesteś swobodnym jak każdy młody szlachcic w tym kraju, więc korzystaj... Ale, Ramzesie, przyjdzie czas, że będziesz musiał pojąć małżonkę, której dzieci będą książętami krwi królews- kiej, a syn twoim następcą. O tych czasach ja myślę...

- I co?...

- Jeszcze nic określonego. W każdym razie mądrość polityczna mówi mi, że twoją małżonką powinna być córka kapłana...

- Może Herhora?... - zawołał książę ze śmiechem.

- Cóż by w tym było nagannego? Herhor bardzo prędko zostanie arcykapłanem w Tebach, a jego córka ma dopiero lat czternaście.

- I zgodziłaby się zająć przy mnie miejsce Żydówki?... - z ironią zapytał Ramzes.

- Musiałbyś się postarać, ażeby ci zapomniano dzisiejszy błąd.

- Całuję stopy twoje, matko, i odchodzę - rzekł Ramzes chwytając się za głowę. - Tyle tu słyszałem dziwnych rzeczy, że zaczynam się bać, ażeby Nil nie popłynął w stronę katarakt albo piramidy nie przeszły na pustynię wschodnią.

- Nie bluźnij, dziecko moje - szepnęła pani, z trwogą patrząc na syna. - W tym kraju widywano dziwniejsze cuda...

- Czy nie te - spytał z gorzkim uśmiechem syn - że ściany królewskiego pałacu podsłuchiwały swoich panów?

- Widywano śmierć faraonów po kilkumiesięcznym panowaniu i upadki dynastii, które rządziły dziewięcioma narodami.

- Bo ci faraonowie dla kadzielnicy zapomnieli o mieczu - odparł książę.

Ukłonił się i wyszedł.

W miarę jak kroki następcy cichły w ogromnym przysionku, twarz dostojnej pani mieniła się: miejsce majestatu zajęły boleść i trwoga, a w wielkich oczach błysnęły łzy.

Pobiegła przed posąg bogini, uklękła i nasypawszy indyjskiego kadzidła na węgle zaczęła mówić:

- O Izis - Izis - Izis! - po trzykroć wymawiam imię twoje. O Izis, która rodzisz węże, krokodyle i strusie, po trzykroć niech będzie pochwalone imię twoje... O Izis, która chronisz ziarna zbożowe od zabójczych wichrów, a ciała ojców naszych od niszczącej pracy czasu, o Izis, ulituj się i chroń mojego syna... Po trzykroć niech będzie wymawiane imię twoje i tu... tam... i tam... I dziś, i zawsze, i na wieki wieków, dopóki świątynie naszych bogów będą przeglądały się w wodzie Nilu.

Modląc się tak i łkając monarchini pochyliła się i dotknęła czołem ziemi. A w tej chwili rozległ się nad nią cichy szept:

- Głos sprawiedliwego zawsze jest wysłuchany.

Dostojna pani zerwała się i pełna zdumienia zaczęła oglądać się dokoła. Ale w pokoju nie było nikogo. Tylko ze ścian patrzyły na nią malowane kwiaty, a znad ołtarza posąg bogini, pełen nadziemskiego spokoju.

Jak widać, historia z żydami to nie wymysł dzisiejszego świata...
Prrivan

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:52, 10 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak rozpoznać Żyda?
Nawet kiedy jest bezdomny to przeznacza więcej na cele charytatywne niż ty Very Happy

http://wiadomosci.onet.pl/2023323,12,item.html

Cytat:

PAP, KLe/21:21
Nieoczekiwany datek dla Uniwersytetu w Izraelu

Budżet Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie został zasilony przez nieoczekiwany datek: ponad 100 tys. dolarów przekazała ocalała z Holokaustu Żydówka z Nowego Jorku, która prawdopodobnie była bezdomna.
Jerozolimski uniwersytet o datku dowiedział się około trzech tygodni temu, ale pieniądze otrzymał dopiero w ubiegłym tygodniu - poinformowano.

Ofiarodawczyni, która przekazała pieniądze uczelni przed śmiercią dwa lata temu, mieszkała na ulicach Manhattanu, a jej majątkiem był sklepowy wózek.
Nic nie wiadomo, by miała krewnych albo, by łączyły ją jakieś związki z uczelnią - powiedział dyrektor wydziału public relations i rozwoju uniwersytetu, Jefet Ozery. Po śmierci kobiety, która zmarła w wieku 92 lat, okazało się, że zgromadziła blisko 300 tys. dolarów.

Zgodnie z życzeniem tajemniczej ofiarodawczyni datek zostanie przeznaczony na stypendia na badania naukowe dla studentów.

Pozostałą część swoich oszczędności kobieta przekazała innym instytucjom.
Powrót do góry
DarkTech

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 08:43, 14 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Laughing
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona:  «   1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do: