Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 16:59, 02 Lis '24
Temat postu:
Goska napisał:
Kiepsko Rosji idzie tym szykowaniem sie do wojny z Polską. Nie ma Polakow !!! Na Ukrainie, bylo ich 75 milionow - wojna szla jak złoto !!!
moja gosieńka ?
o radości me kochane...
ta miłość trwa....staro babo....
_________________ bankierska lichwa - nowoczesne niewolnictwo -złudzenia na raty /
NIE WIERZĘ POLITYKOM -NIE . / bo to sprzedajne marionetki i cyniczni psychopaci /
Wysłany: 10:37, 04 Lis '24
Temat postu:
https://wiadomosci.wp.pl/warte-miliony-j.....716584160a
Cytat:
Bogate w tytan, grafit i lit zasoby mineralne Ukrainy, warte biliony dolarów, mogą stać się istotnym elementem w rozmowach prezydenta Wołodymyra Zełenskiego z Donaldem Trumpem, jeśli ten wygra nadchodzące wybory prezydenckie w USA - zauważa dziennik "New York Times".
Ukraina posiada bogate zasoby mineralne, takie jak około 7 proc. światowych rezerw tytanu, 20 proc. rezerw grafitu oraz 500 tysięcy ton litu, kluczowego w produkcji akumulatorów do samochodów elektrycznych. Kanadyjska firma konsultingowa SecDev oszacowała w 2022 roku, że całkowita wartość ukraińskich surowców mineralnych, w tym węgla, gazu i ropy naftowej, wynosi około 26 bilionów dolarów.
Post zebrał 320 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 11:34, 04 Lis '24
Temat postu:
krycha napisał:
https://wiadomosci.wp.pl/warte-miliony-jesli-trump-wygra-ukraina-ma-jeden-wielki-atut-7088943716584160a
Cytat:
Bogate w tytan, grafit i lit zasoby mineralne Ukrainy, warte biliony dolarów, mogą stać się istotnym elementem w rozmowach prezydenta Wołodymyra Zełenskiego z Donaldem Trumpem, jeśli ten wygra nadchodzące wybory prezydenckie w USA - zauważa dziennik "New York Times".
Ukraina posiada bogate zasoby mineralne, takie jak około 7 proc. światowych rezerw tytanu, 20 proc. rezerw grafitu oraz 500 tysięcy ton litu, kluczowego w produkcji akumulatorów do samochodów elektrycznych. Kanadyjska firma konsultingowa SecDev oszacowała w 2022 roku, że całkowita wartość ukraińskich surowców mineralnych, w tym węgla, gazu i ropy naftowej, wynosi około 26 bilionów dolarów.
na czym ta istota miałaby polegać? gdyby tenże posiadał uprawnienia do sprawowania funkcji prezydenta, to chociaż. A tak, jak się 'tamtym' bardzo zechce, to wezmą co im potrzebne bez zbytnich ceregieli i istotnych elementów.
Czyli oznaczało by to że Jankesi dają dyla z Europy. Nagły upadek rządu w Niemczech oznacza że Niemcy momentalnie chcą się zerwać z Jankeskiego łańcucha .
I my mamy chyba zostać ostatnim jankeskim ogniwem w Europie realizujący ich interesy na tyle mocno na ile lubimy być ruchani w dupsko bez mydła.
W zasadzie wszyscy zadowoleni i Jankesi i ruski bo będą mieli lżej a my ??
Wysłany: 11:39, 08 Lis '24
Temat postu:
Nie wprowadzajcie w błąd!
"Źródła podają, że jeden ze scenariuszy zakłada utrzymanie przez Rosję okupowanych terenów oraz brak wstępu Ukrainy do NATO na co najmniej 20 lat. W zamian USA miałyby wciąż dostarczać broń. Plan przewiduje też powstanie strefy zdemilitaryzowanej i działania krajów Europy, w tym Polski". W tym Polski, ale też Niemiec, Francji itd. więc przestańcie pierdolić jak nie potraficie czytać ze zrozumieniem!😛
Wysłany: 15:16, 08 Lis '24
Temat postu:
Plan Trumpowców jest prosty zamiast amerykańskiego podatnika, za sprzęty kupowane w amerykańskich korporacjach zbrojeniowych, będą płacić europejscy podatnicy. Jak słyszeliśmy, że USA przekazuje na sprzęt dla Ukrainy np miliard dolarów, to te pieniądze trafiają do zbrojeniówki i firm powiązanych ( taki prosty wałek dla którego - m.in - robi się wojny ) i teraz pieniądze będzie przekazywać Europa, znaczy się tak chcą Trumpowcy, a jak będzie zobaczymy .
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=0K4J90s1A2M
Wysłany: 20:40, 08 Lis '24
Temat postu:
krycha napisał:
Masz więcej takich filmów?
perły,płatkiśniegu, krople wody
nic nie jest takie same...
_________________ bankierska lichwa - nowoczesne niewolnictwo -złudzenia na raty /
NIE WIERZĘ POLITYKOM -NIE . / bo to sprzedajne marionetki i cyniczni psychopaci /
Czy to oznacza, że Polska natychmiast wstrzyma wszelką pomoc udzielaną imigrantom z upainy w Polsce oraz wysyłaną do nich?
Cytat:
Ukraińcy planują odsłonią pomnik Romana Szuchewycza, dowódcy UPA. – Byliśmy zbyt łatwowierni, zbyt szlachetni – ocenia Piotr Zgorzelski z PSL.
We Lwowie ma zostać odsłonięty pomnik Romana Szuchewycza, dowódcy UPA.
Zgorzelski bardzo krytycznie ocenia podejście ukraińskich władz do sprawy ekshumacji ofiar ludobójstwa na Wołyniu.
– Jeżeli nie jesteście w stanie, drodzy Ukraińcy, w sposób chrześcijański, godny, cywilizowany pozwolić nam pochować naszych rodaków, to nie jesteście godni należeć do wspólnoty europejskiej. Przez takie gesty Ukraina zamyka sobie bardzo mocno drogę do Unii Europejskiej – uważa Zgorzelski.
Polityk podkreślił, że polska strona oczekuje "bardzo prostych rzeczy" – ekshumacji i chrześcijańskiego pochówku
Wysłany: 10:31, 19 Lis '24
Temat postu:
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/.....Id,7858625
Cytat:
agresja państwa nie mającego broni jądrowej, ale przy udziale lub wsparciu kraju, które takową posiadają, będzie uznawana jako wspólny atak na Federację Rosyjską. W związku z tymi zmianami rosyjskie wojsko będzie mogło użyć wszystkich dostępnych środków, w tym strategicznej broni nuklearnej.
Wysłany: 19:46, 20 Lis '24
Temat postu:
Cytat:
Niemcy przygotowują się do wojny. Specjalne spotkania w całym kraju
"Frankfurter Allgemeine Zeitung" informuje, że w Niemczech rozpoczęły się przygotowania na wypadek wojny. Gdyby na wschodniej flance NATO zawrzało, RFN stałoby się głównym węzłem dla dziesiątek lub setek tysięcy żołnierzy, których trzeba transportować na wschód razem ze sprzętem, żywnością i lekarstwami. W całym kraju dowództwa regionalne przygotowują spotkania instruktażowe.
Niemieccy żołnierze /Shutterstock
Niemieccy żołnierze
/Shutterstock
Według informacji "FAZ" Bundeswehra w ostatnim czasie przygotowywała niemieckie przedsiębiorstwa na sytuację nadzwyczajną, którą miałaby być bezpośrednia konfrontacja wojskowa NATO.
Dziennik pisze o liczącym 1000 stron dokumencie, nazwanym "Niemieckim Planem Operacyjnym", który został zatwierdzony przez rząd. Szczegóły dokumentu mają być objęte tajemnicą.
Wiadomo natomiast, że zawiera on listę strategicznych budowli i obiektów infrastrukturalnych, które zasługują na szczególną ochronę właśnie ze względów wojskowych. "Niemiecki Plan" ma również zawierać instrukcje na temat postępowania w przypadku nagłego wzrostu napięcia na wschodniej flance NATO i działań odstraszających w przypadku zaobserwowania niepokojących manewrów rosyjskiej armii.
"Niemcy stałyby się wówczas węzłem dla dziesiątek, a może nawet setek tysięcy żołnierzy, których trzeba byłoby przetransportować na wschód wraz z materiałami wojennymi, żywnością i lekarstwami" - pisze "FAZ".
"Przeszkólcie kierowców ciężarówek"
Dokument ma określać precyzyjnie rolę przedsiębiorstw. Izba Handlowa w Hamburgu miała zorganizować specjalne spotkanie z Jörnem Plischke, szefem regionalnego dowództwa w Hamburgu, który zwrócił uwagę na fakt, że aż 70 proc. wszystkich kierowców ciężarówek jeżdżących po niemieckich drogach to mieszkańcy Europy Wschodniej. W czasie spotkania - donosi niemiecki dziennik - Plischke miał zadać retoryczne pytanie: "Jeśli będzie tam wojna, gdzie będą ci ludzie?". Tym samym szef regionalnego dowództwa polecił przedsiębiorcom rozpocząć dodatkowe szkolenia wśród pracowników, którzy w wypadku konfliktu mogliby zostać kierowcami.
Takich rad podpułkownik miał zresztą więcej. "FAZ" wspomina o tym, że tłumaczył pracodawcom o tym, by uświadamiali zatrudnionym kwestie bezpieczeństwa, oraz by firmy gotowe były do funkcjonowania samodzielnego, niezależnego od krajowych dostaw energii - np. poprzez wykorzystanie własnych turbin wiatrowych, czy generatorów prądu.
Podobne spotkania, jak to w Hamburgu mają odbywać się obecnie na terytorium całych Niemiec, a - jak przekazuje dziennikowi Bundeswehra - "za ich wdrożenie odpowiadają wszystkie dowództwa".
Rosja przygotowuje się do wojny
Plischke ma używać terminu "kształtowanie pola bitwy". Wojskowy mówi o przelotach rosyjskich dronów, próbach sabotażowych i działaniu szpiegowskim, a także o cyberatakach. Te wszystkie zjawiska, o które niebezpodstawnie podejrzewa się Rosję można zaobserwować coraz częściej, w każdym zakątku Europy. Również w Polsce.
Ocena sytuacji dokonana przez przedstawiciela niemieckiego wojska brzmi jak koszmarny sen. "Rosja szykuje się do wojny" - cytuje podpułkownika "FAZ" - i dodaje, że według szacunków wywiadu RFN za 4-5 lat Moskwa będzie zdolna i skłonna iść dalej na zachód.
"Rosja produkuje obecnie 25 czołgów podstawowych miesięcznie, Niemcy trzy rocznie" - stwierdza ponuro Pilschke.
Frankfurter Allgemeine Zeitung zauważa, że plany nie zostały jeszcze w pełni ukształtowane i zostaną uzupełniony wynikami wspólnych ćwiczeń struktur cywilnych i Bundeswehry pod nazwą Red Storm Bravo.
Podczas pierwszej fazy ćwiczeń, Red Storm Alpha, ćwiczono obronę obiektów portowych, aby zapobiec próbom rozpoznania i sabotażu. Drugi etap, jak pisze gazeta, będzie rozleglejszy i dotyczyć ma głównie kwestii logistyki i transportu. 1000-stronnicowy dokument "Niemieckiego Planu Operacyjnego" nazywany jest w Bundeswehrze "żywym", bo będzie ulegał zmianom w zależności od sytuacji.
Wysłany: 20:57, 20 Lis '24
Temat postu:
No patrząc teraz na sytuację to dorzucili srogo do pieca i wcale jakoś mnie nie dziwią obawy. Aczkolwiek to, że może to być ciąg dalszy zastraszania, żeby osiągnąć jakieś przyzwolenie społeczne na jakieś dalsze kroki też jest możliwa.
Wysłany: 04:30, 21 Lis '24
Temat postu:
Rzeczowa analiza od niezrównanego Stasia
_________________ Dla ludzi mających wiedzę o lotach na Księżyc żadna hipoteza nie jest już potrzebna prócz czasoprzestrzeni Einst.
dowiedli tego Amerykanie w Kosmosie ~@Panocek
Wysłany: 07:46, 21 Lis '24
Temat postu:
Nie zapominajmy że od 2022r. żyjemy w systemie tzw. koreańskim, czyli świat zachodu ma swoje media i internet bez wglądu co dzieje się poza nim. Jesteśmy karmieni tylko i wyłacznie "obektywizmem" lewactwa i to ma się w naszych głowach scementować jako prawda. Dziś czytałem krótką zajawkę jak się wypowiada były ambasador RP na Ukrainie nawołuje do zbrojenia Polski bo Putin powiedział że chce przywrócenia stanu sprzed 40 lat. Ja takiej wypowiedzi nie widziałem, byćmoże wyrwana z kontekstu jak wszystkie niewygodne monologi ludzi spoza naszego medium? Nie wiem. A może tak powiedział parę lat temu i na czymś takim buduje się świadomość społeczeństwa do tworzenia kraju militarnego podczas gdy można wykorzystać jego zasoby na rzwój gospodarczy. Ja tego nie pojmuję moim małym mózgiem i mam nadzieję że jest takich wielu
Wysłany: 08:54, 21 Lis '24
Temat postu:
p4lm napisał:
Nie zapominajmy że od 2022r. żyjemy w systemie tzw. koreańskim, czyli świat zachodu ma swoje media i internet bez wglądu co dzieje się poza nim. Jesteśmy karmieni tylko i wyłacznie "obektywizmem" lewactwa i to ma się w naszych głowach scementować jako prawda. Dziś czytałem krótką zajawkę jak się wypowiada były ambasador RP na Ukrainie nawołuje do zbrojenia Polski bo Putin powiedział że chce przywrócenia stanu sprzed 40 lat. Ja takiej wypowiedzi nie widziałem, byćmoże wyrwana z kontekstu jak wszystkie niewygodne monologi ludzi spoza naszego medium? Nie wiem. A może tak powiedział parę lat temu i na czymś takim buduje się świadomość społeczeństwa do tworzenia kraju militarnego podczas gdy można wykorzystać jego zasoby na rzwój gospodarczy. Ja tego nie pojmuję moim małym mózgiem i mam nadzieję że jest takich wielu
Pisałem już, że formuła działań nazwanych po kacapsku jebanie mózgu, jest wciąż skuteczna, a polega na tym, by zarzucić przestrzeń tyloma informacjami, również wzajemnie się wykluczających, by ludzie mieli o czym myśleć i rozmawiać, tworząc tym samym pomiędzy sobą frakcje, obozy wzajemnie siebie zwalczające. To ciągłe popychanie ludzi, raz w jedną raz w drugą stronę, jest idealnym sposobem na ich sterowanie.
No, ale wiadomo, ludzie mają aspiracje bycia wielkimi odkrywcami tajnych planów i znawcami tego, co te plany zawierają. Dlatego zgodzą się by cierpieć, mając nadzieję, że to cierpienie im się opłaci. Dlatego 'analizują' sytuacje i wyczekują na ich spełnienie zupełnie zapominając o odruchu obronnym, o tym, że jednak w tych informacjach może być podstęp i wrogi zamiar.
Tylko mniej (lub wcale) starają się zrozumieć, ile z tego im się przyda do ich życia i czy to, co się wyprawia, faktycznie jest ich interesem.
Ostatecznie doszło do sytuacji, w której ludzie posiadają jedynie to, co im ktoś dał lub zezwolił posiadać, i z tego powodu to co mają, może im być zabrane.
A to jakoś umyka ich wyobraźni.
Umyka również to, że tych, którzy są bezpośrednimi sprawcami ich co raz gorszych warunków życia, tytułują zawzięcie i uznają równie wytrwale jako tych którzy mimo to znaczą więcej od nich samych. To poniżanie samego siebie w sytuacji w której są bezceremonialnie oszukiwani i wręcz eksterminowani, jest ...hm...no, czy warto to pisać...
Wysłany: 11:20, 21 Lis '24
Temat postu:
Dariusz Nejman
STRACHY NA LACHY ?
Pisałem także o tym, na przestrzeni ostatnich lat, że broń jądrowa, rakiety balistyczne, utraciły już dawno temu status skutecznej broni zapewniającej równowagę. O co chodzi ? Ja ją mam, ty ją masz, więc żaden z nas nie wygra ewentualnej wojny. Broń jądrowa utarciła strategiczne znaczenie gdzieś tam w połowie lat 70-tych ubiegłego wieku.
To wtedy, w 1976 roku, Leonid Breżniew oznajmił publicznie że ZSSR dysponują rodzajami broni dużo bardziej niebezpiecznymi niż broń jądrowa. Wszystkie te technologie : elektromagantyczne, plazmowe, świetlne, dźwiękowe, takie jak HAARP, LOFAR, broń skierowanej energii, czy angels light, smażą każdą elektronikę, sprawiają że nie pofrunie żadna rakieta, nie poleci żaden samolot, że nie można aktywować jakiegokolwiek ładunku.
Te technologie potrafią tworzyć wielkie kurtyny, kopuły przez jakie nie przeleci nic co lata. Broń jądrowa spadła zatem w rankingu do broni dedykowanych do wojen proxy, z udziałem małych i słabszych państw. Nie była absolutnie dziełem przypadku katastrofa w Czernobylu. To był jeden z eksperymentów na światowym poligonie doświadczalnym. Nie pierszy raz i nie ostatni, piszę o tym, że rozpad pierwiastków promieniotwóczych nie jest stały i można go przyspieszyć, albo zwolnić. Poza tym prawda jest taka, że promieniowanie radiaktywne wcale nie zabija, ale kreuje życie, bez tego promieniowania nie byłoby życia na Ziemi. Odsyłam zainteresowanych do opisów skutków wybuchu wulkanu Montagne Pelee na Martynice. Wystarczy zerknąć z resztą do zakaznej zony w Czernobylu. Nie mniej wydatnym świadectwem są plaże przy elektrowni w Fukushimie. Opatentowano już dziesiątki technologii niwelujących skutki promieniowania radioaktywnego.
Nieustanne ogniskowanie uwagi opinii publicznej wokół broni jądrowej pozwala ukryć istnienie wielu innych rodzajów niebezpiecznych broni. Brak powszechnej świadomości ich istnienia sprawia, że mogą być bezkarnie używane wobec cywilnej, niczego nieświadomej ludności. Postęp jest tak niebywały, że to co było rok temu może być już nieaktalne. Poziom technologii wyprzedza powszechną świaodmość być może nawet o sto lat.
Wysłany: 13:17, 21 Lis '24
Temat postu:
Jest dokładnie tak jak piszesz. Ale, jest też inna "broń", być może na tę chwilę najskuteczniejsza spośród innych super technologicznych. Wystarczy jeden ruch (być może) i (być może) jeden prztyczek, wyłączający prąd, albo chociaż sygnał gsm.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Strona: « 1, 2, 3...201, 202, 203
Strona 203 z 203