Chodziło o ten film.
http://www.teleman.pl/tv/Poza-Swiadomoscia-861980
Nie wiem czy gdzieś go znajdziesz ale powodzenia.
W doświadczeniu chodziło mniej więcej o to, że facet mając sprawne oczy a niesprawny ośrodkowy układ wzroku odbierał impulsy z oczu w innej części mózgu, która też w jakiejś części była za wzrok odpowiedzialna i to ta cześć wysyłała podświadomie informacje a facte zgadywał czy kreska na ekranie jest na dole czy na górze z ilością kilku pomyłek na 100. Twierdził, że nie widzi przeskakującej góra/dół kreski ale ją czuje.
Oczywiście, że świadomość i podświadomość to nie to samo dlatego o tym wspomniałem. Wychodzi na to, że to głównie świadomość popycha nas do pewnych decyzji i wyborów a ma nawet o tym nie wiemy ośmieszając się kiedy twierdzimy, że o czymś świadomie decydujemy a dotyczy to niestety zaledwie kilku % naszych wyborów. A co z resztą?
I osobiście trochę nudzi mnie gadka, że świat jest nierealny bo jest jakimś tam fotonowym zapisem bodźców odbieranych przez nasz mózg. I co z tego jak konsekwencje tej zabawy są dla nas jak najbardziej realne a nawet jeżeli za bardzo się tym przejmujemy i w tę grę wchodzimy to i tak póki co nie mamy innego porównania więc realnie istnieje dla nas tylko to co nas otacza a reszta to wiara, uczucie co może podlegać różnej interpretacji.