Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 23:32, 04 Lut '08
Temat postu:
Pafka napisał:
Pewnie! Sprywatyzujmy służbę zdrowia. Czy ty naprawdę masz w dupie to, że ludzie bez pieniędzy będą leczeni gorzej od tych kasiastych, o ile w ogóle będzie się ich wpuszczać do szpitali.
podchodzisz do sprawy od dupy strony
biednym wcale nie należy dawać bezpłatnej słuzby zdrowia. im najzwyczajnie trzeb zapewnić pieniądze, żeby mogli sobie tą służbe zdrowia kupić. tylko wówczas system opieki zdrowotnej ma szansę być efektywny - gdy zapewnisz wolnorynkową konkurencję.
inaczej utkniesz w nieefektywnych i brudnych prl'owskich szpitalach.
nawet w biednej postkomunistycznej polsce obowiazuje cos takiego jak system ubezpieczeń zdrowotnych. nasz system nie ma jednak zasadniczej cechy: konkurencyjności. jest nieefektywna socjalistyczną korporacją nie nastawioną na zysk bez żadnych norm dotyczących kontroli jakości i zwiększania efektywności.
jaki jest sens zastanawiać się czy składka na "ubezpieczenie zdrowotne" ma wynosić 7, 8 czy 10%, jesli tak czy owak pójdzie ona tam gdzie reszta podatków? do koryta, o które świnie walczą w każdych wyborach..
zamiast dawać ludziom państwową służbę zdrowia daj im lepiej tą forse którą chcesz dac państwu
Wysłany: 23:32, 04 Lut '08
Temat postu:
AndSmo napisał:
Pafka napisał:
Pewnie! Sprywatyzujmy służbę zdrowia. Czy ty naprawdę masz w dupie to, że ludzie bez pieniędzy będą leczeni gorzej od tych kasiastych, o ile w ogóle będzie się ich wpuszczać do szpitali.
Zdarzyło się w chyba w lipcu, gdy za przeproszeniem służba zdrowia strajkowała że miałem niegroźny wypadek. Niegroźny nie znaczy, że stłukłem sobie palec. Izba przyjęć: z zakrwawioną twarzą i wybitym barkiem czekałem około 3 godzin na przyjęcie. Co najlepsze: w takiej samej sytuacji było kilkoro ludzi z połamaniami czy oparzeniami (!). Jak do tamtej pory wachałem się w tym względzie odtąd jestem za pełnym sprywatyzowaniem szpitali. Składka odprowadzana na ubezpieczenie wystarczyłaby na wykupienie polisy u prywatnego ubezpieczyciela i leczenie połączone z traktowaniem pacjenta jak człowieka.
Nie wspominając o tym, że po zniesieniu monopolu NFZ ceny ubezpieczeń prywatnych stanieją kilkakrotnie.
Wysłany: 23:38, 04 Lut '08
Temat postu:
Rózne Pawki, Nieznajomi i inni piewcy socjalizmu z ludzka twarzą znów przekonują różnych naiwnych frajerów do czerwonego raju, który był już przerabiany i wiadomo jakie efekty przyniósł. Graja na nute flecisty zaklinacza, tylko to gówniana piosenka, którą zapodają, jak cały zresztą ten chłam, który próbują sprzedać jako towar najwyższej jakości. Problem w tm, że bolszewizm nigdy nie był twórczy, tylko destrukcyjny. Jedyne bowiem co socjaliści, komuniści, ateiści, różnych zreszta kolorów i odcieni, tak jak pełno ich było w czasie czerwonej rewolty w Rosji w 1917 roku, tak i teraz,choc różnych odcieni czerwonego, wciąż zachwalają przy pomocy różnych swoich zaklinaczy, że socjalizm jest the best i koniec, a kto sie z tym nie zgadza eta gad, katoremu kulka nalezy się w łeb. Bo socjalizm albo smierć jak to głosi juz od czterdziestu lat nasz przyjaciel Fidel! Dobrej nocy, obyśmy tylko rankiem nie obudzili się znów w czerwonym raju, czego nikomu nie zycze.
Wysłany: 23:43, 04 Lut '08
Temat postu:
Wracając do tematu samego wątku to uważam, że Korwin - Mikke i Ron Paul nie mają wiele ze sobą wspólnego oprócz ignorowania ich przez media i tego, że "istnieją" dzięki Internetowi. Co do samego Korwina - Mikke to uważam, że zarówno bezkrytyczne przyjmowanie jego tez jak i nazywanie go wariatem jest nonsensen. Stety niestety jest on twarzą partii, którą chętnie widziałbym w sejmie, ale niestety sam JKM nie ma zamiary realizować polityki REALNEJ. W czasie ostatnich wyborów, kiedy wreszcie przestał bredzić o podatku pogłównym i wielu innych niemożliwych do zrealizowania przedsięwzięć wydawało się, że nadchodzą dobre czasy. Ba! Mowa była tylko o postulatach możliwych do zrealizowania jak obniżenie podatku dochodowego (bo np wielu podatków znieść się nie da przez umowy z UE lub tylko w ograniczonym zakresie można je obniżyć) Sam W. Popiela w debatach wyróżniał się elokwencją, spokojem i kulturą wypowiedzi. Tyle, że bajka trwała do momentu kiedy JKM popuścił cugli i dał się sprowokować na wypowiedź o dzieciach niepełnosprawnych.
Wysłany: 10:26, 05 Lut '08
Temat postu:
Bimi napisał:
Bimi, wolnorynkowe panaceum na wszystkie bóle, to jest mit. Może w Hong Kongu to się sprawdza, ale nie u nas. Upr chce zrobić ze służby zdrowia zwykły biznes, bez refundacji leków, bez żadnej kontroli. Na tyle się wyleczysz na ile cię stać. Jak nie masz to spierdalaj, bo darmozjadów nie będziemy leczyć. Takie jest główne założenie.
Dałem filmik z Kuby jak powinna wyglądać służba zdrowia. Widzisz tam tą biurokrację? Bo ja nie. Leczą nawet obcokrajowców, i to bez żadnych pytań. Gdzie tam jest ta twoja niezbędna konkurencyjność?
Bimi napisał:
nawet w biednej postkomunistycznej polsce obowiazuje cos takiego jak system ubezpieczeń zdrowotnych. nasz system nie ma jednak zasadniczej cechy: konkurencyjności. jest nieefektywna socjalistyczną korporacją nie nastawioną na zysk bez żadnych norm dotyczących kontroli jakości i zwiększania efektywności.
Gdzieś Ty się tego frycmana naczytał Bimi? To forum ma na ciebie zły wpływ.
Z tego co ostatnio obserwuje wynika, że platforma będzie dążyć do prywatyzacji szpitali. Tak, że nie bójcie się liberałowie, bo będziecie mieli swoją prywatę. Wtedy to już będzie raj na ziemi. Chilijskie standardy.
Jeszcze taki cytat, specjalnie dla kolegi Kia0ry
Cytat:
Nie można pogodzić wiary w neoliberalną friedmanowską wolnorynkową gospodarkę z wiarą chrześcijańską. Nie do pogodzenia jest wiara w liberalny kapitalizm i chrześcijaństwo, ponieważ kult mamony (pieniądza) i podporządkowanie jemu wszelkich wartości - rodziny, zdrowia i życia ludzkiego jest jednym z najcięższych grzechów. Obojętność na nieszczęścia ludzi, losy narodu, wszechoogarniające stosowanie indoktrynacji (nowomowy) także jest nie do pogodzenia z chrześcijaństwem.
Wysłany: 11:11, 05 Lut '08
Temat postu:
Żeby nie było wątpliwości. Prywatyzacja służby zdrowia w obecnych warunkach będzie niczym innym jak grabieżą w biały dzień majątku zakupionego za pieniądze z podatków. Co do tego proszę nie mieć żadnych wątpliwości. Urządzenia SIEMENS'a do których sam stół - STÓŁ kosztuje MILION EURO (a który można wykonać za maks 10 tyś w Polsce będą rozdawane za niemal darmo. Budynki szpitalne i przychodnie również trafią do znajomych prominentów. I niestety prywatyzacja służby zdrowia nie będzie się wiązała ze zmniejszeniem obciążeń podatkowych.
Stanie na tym, że ZUS będziemy płacili tyle samo co zawsze ale do tego każdy będzie musiał się ubezpieczyć by w razie choroby stać go było na leczenie. Prywatna służba zdrowia to oczywiście bardzo dobry pomysł ale to na dzień dzisiejszy utopia. System jest tak skorumpowany, a ludzie tak obciążeni podatkami, że każda cięższa choroba będzie co roku doprowadzać do bankructwa tysiące rodzin.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację która zmieni świat." David Icke
www.infowars.patrz.pl
Wysłany: 14:25, 05 Lut '08
Temat postu:
A to co mówię potwierdzi własnymi słowami Pani Beata S. (S jak Sawicka:) ) w rozmowie kontrolowanej
Cytat:
Sawicka: Natomiast y... ja mam grupę ludzi, to nie jest duża grupa ludzi, bo nas jest troje
Agent: Mhm
Sawicka: Którzy mają, tworzą, wiadomo, prawo i tak dalej, ale przede wszystkim mają ogromną wiedzę na temat tego, co będzie w przyszłości, czyli prywatyzacja jednostek organizacyjnych służby zdrowia
Sawicka: Będzie racjonalizacja sieci szpitali, będą samorządy zbywały majątki trwałe, czyli będą i sprzedawać i przekształcać szpitale w spółki prawa handlowego.
Sawicka: No wiadomo, że będzie medycyna prywatna, będą szpitale prywatne. Od czego się będzie zaczynało? Od tego, że trzeba będzie stanąć do przetargu i kupić szpital
Agent: No dobra, a gdzie tu jest dla mnie interes? Ja zawsze muszę od od końca, że tak powiem, gdzie ja zarabiam?
Sawicka: Gdzie zarabiasz?
Agent: I jak zarabiam?
Sawicka: Po pierwsze, są budynki, przychodnie
Sawicka: W centrum miasta
Agent: No no, ale to jakaś wycena będzie przecież robiona
Sawicka: No, będzie robiona
Agent: To nie pójdzie, nie pójdzie za jakieś śmieszne, bagatelne
Sawicka: Mhm no różnie to bywa, tego jeszcze nie umiemy określić, jeszcze ustawa nie podpisana, aczkolwiek, jak to ruszy to będą ci mieli farta, którzy pierwsi będą wiedzieć
Sawicka: I dlatego (treść niezrozumiała) to nie chodzi o to, aby zła przychodnia i stary budynek...
Sawicka: ...do zagospodarowania, tylko chodzi przede wszystkim o ziemię prawda?
Agent: Mhm mhm
Sawicka: Ale tak, jak na przykład u mnie, na zachodzie są y... szpitale, sanatoria w pięknych obiektach, również zabytkowych, które będą przekształcone na domy wczasowe, na zakłady opieki długoterminowej
Agent: To dla mnie jest jasna sprawa, jeżeli będzie dobra wycena, no to wiadomo, nie ma o czym mówić. A co dalej?
Sawicka: Moja grupa chce się przede wszystkim to, co ja mówię do nich, a oni mnie słuchają. Nas interesuje Warszawa
Agent: Mhm, mhm
Sawicka: Duże miasta, potem po prostu
Agent: Ale ja rozumiem, że sprzedaż będzie y... obwarowana przepisami związanymi z tym, że w dalszym ciągu w tych budynkach należeć będzie mhm, trzeba będzie prowadzić działalność związaną ze służbą
Sawicka: Niekoniecznie
Agent: Niekoniecznie?
Sawicka: Nie, niekoniecznie, najpierw będzie dochodziło do likwidacji
Agent: Mhy, aaa
Sawicka: Do przekształcenia, a później do zbycia
Agent: Aha
Sawicka: Natomiast, jeżeli będzie y... na przykład, ze szpitala czy przychodni tworzona spółka prawa handlowego, to przejmujesz i budynek i strukturę i ludzi
Agent: No dobrze...
Sawicka: Uwierz mi, że
Agent:... ale to mówimy teraz o gołych przepisach, które będą regulowały coś takiego, natomiast gdzie wcisnąć nas, jak wcisnąć nas?
Sawicka: ... no wy byście byli właścicielami
Agent: no właśnie
Sawicka: Właścicielami szpitala, przychodni i tak dalej
Agent: No, ja to rozumiem, dlatego się pytam jak to zrobić?
Sawicka: No to od tego będziemy my
Agent: Aha, aha
Sawicka: A co by powiedzieć, dzisiaj to tak mówię oczywiście...
Agent: Jasne
Sawicka: ...ogólnikami, natomiast do tego typu spraw będzie pierwszy macher, frontmenka, partnerka z mojej grupy, a dzisiejsza (....)
Agent: Związanej ze służbą zdrowia, tak?
Sawicka: Tak, lekarze
Agent: Aha aha
Sawicka: Z tym, że mają ze sobą pracę jako ordynatorzy, dyrektorzy ZOZ-u, dzisiaj są parlamentarzystami
Agent: Mhy
Sawicka: I jeżeli pojawia się naprawdę, to nie jest (treść niezrozumiała), ale coś na czym można zrobić biznes, no to dlaczego nie. My mamy jedne możliwości, wy macie drugie możliwości
Agent:Mhy
Sawicka: Będzie oferta, będzie propozycja, będzie wprowadzenie, porozmawiamy o tym, co być może będzie w przyszłości, zaproszę was, pogadacie, oni powiedzą co można, jaki biznes, a wy określicie czy to...
Agent: Jasne, mhy
Sawicka: ... jest fajne czy nie. No ale wiesz
Agent: Świetnie
Sawicka: Jest taki, dla przykładu, szpital górniczy, na przykład, przy KGHM-ie, ja już dzisiaj wiem, że ten szpital będzie prywatyzowany, świetne wyposażenie kardiologiczne, świetny zespół lekarzy
Sawicka: To jest zakład pracy, funkcjonuje to jest na lata (treść niezrozumiała)
Agent: Mh, mh, mh
Sawicka: Natomiast jak to zrobić, to wszyscy czekają na ustawę
Sawicka: A ustawa miała być w sierpniu, ale Religa jej nie wprowadził, no bo wiadomo co się w parlamencie dzieje
Sawicka: Natomiast w momencie, kiedy ruszy nowy parlament, on ruszy od grudnia podejrzewam, że przez pierwsze pół roku, gdzieś koło maja, czerwca, można spodziewać się, że machina ruszy
Sawicka: Biznes na służbie zdrowia będzie robiony
(9) Agent daje Sawickiej 50 tys.
- Tu masz pięćdziesiąt, a jak się uda z regulaminem, drugie. I wszystko na temat
- Tylko żebyście w tym regulaminie fantazji wirtualnej tam nie wstawiali. Żeby miała jakieś myki do obrony
Całość znajdziecie sobie necie.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację która zmieni świat." David Icke
www.infowars.patrz.pl
Wysłany: 18:17, 05 Lut '08
Temat postu:
JackBlood. Podpisuje się po twoimi postami w 100%.
Bimi napisał:
Pafka napisał:
biednym wcale nie należy dawać bezpłatnej słuzby zdrowia. im najzwyczajnie trzeb zapewnić pieniądze, żeby mogli sobie tą służbe zdrowia kupić. tylko wówczas system opieki zdrowotnej ma szansę być efektywny - gdy zapewnisz wolnorynkową konkurencję.
inaczej utkniesz w nieefektywnych i brudnych prl'owskich szpitalach.
Dwie uwagi:
1) W państwie socjalnym moze istnieć prywatne lecznictwo i szkolnictwo. Panstwo moze zafundować ludziom bony, a ludzie na zasadach konkurencji i wolnego rynku wybiorą lepsze.
2) Prywatne wcale nie zanczy bardziej efektywne. Moore nakrecił Sicko, w ktorym krytykuje amerykanski system. Wydatki na medycynę jako procent PKB w USA są wyższe niż w większość krajów europejskich, a zdrowie obywateli wcale nie jest takie super. Umieralność nowordków na Kubie jest niższa niż w USA. Prywatne firmy zbyt wielką część nakładów poswiecaja na prawników i administracje. Osoba samotna, chora i zagubiona może przez taką firmę zostać równo wycyckana, jesli tylko nie bedzie miala siły przebicia. Pracownik, ktory taka osobę spławi dostanie jeszcze premię.
Robisz błąd Bimi przywołując PRLowskie szpitale. W watku "Dlaczego socjalizm" podałem przykład państwowego Ranault, ktory robił lepsze samochody niż FSO. Nie jestem zwolennikiem Pańsytwowej Fabryk Pralek Nr 83 i tym podobnych absurdów, ale jak widzę, że totalne absurdy jak prywatyzacja linii kolejowych i wodociągów sa przedstawiane jak coś super...no to dla równowago muszę o tym Reanult przypomnieć.
I jeszcze jedna uwaga. w dyskusji juz pojawiały sie głosy, że KAPITALIZM dobrze maskuje swoje zbrodnie, ale powtórze. Kapitilizm dokonuje zbrodni poparzez korumpowanie, skrytobojstwa, pucze wojskowe inspirowane przez obce wywiady. Zwolennikom skrajnego kapitalizmu (plutokracji raczej) proponuję zastanowienie się czym jest Ameryka Południowa. Czyje rządy były tam przez ostatnie 150 lat i jak wygląda kondycja tych państw. Bo teraz jak się pojawił Chavez to niby katastrofa, zaś Kuba jest pokazywana jako najbiedniejszy i najbardziej despotycznie rządzony kraj regionu. To są grube manipulacje panowie. Jest od pyty dyktatorów i nędzy w krajach idacych zgodnie z wytycznymi Banku Światowego. O tych krajach kapitalistyczne media nie donoszą i tym samym kreaują wykoslawiony obraz rzeczywistości.
Wysłany: 19:48, 05 Lut '08
Temat postu:
Według mnie należy sprzedać wszystko! Absolutnie wszystko ma być prywatne! To będzie raj! Najlepiej sprzedać cały majątek narodowy tanio w ramach jałmużny obcemu kapitałowi. Najlepiej Niemcom. Żydzi mają już za dużo Tak trzeba dać więcej Niemcom, bo przecież ruskim nie damy co nie? To nic, że Niemcy mają "polskie" media przecież powinni mieć całą resztę. Najlepiej od razu płaćmy im podatki o to jest świetny pomysł. Zaoszczędzimy na biurokracji Powtarzam! Sprzedać wszystko! Będzie spokój!
No dobra. Ludzie dajcie spokój. Jak można być na tyle ślepym i nie widzieć, że ten wasz "wolny" liberalizm i kapitalizm to takie samo oszustwo jak socjalizm Po prostu socjalizm daje się poznać wprost: jesteście oszukiwani, a kapitalizm to ukrywa pod maską mediów. Myślicie, że liberalizm to wolność? Buahahahaha to dlaczego większość ludzi jest zmanipulowana reklamami? Dajcie spokój liberałowie za dychę. A socjalizm? Nie wiem jak można podawać, że na Kubie jest tak pięknie. Co z tego, że mają służbę zdrowia, skoro zobaczcie jakie mają warunki bytu. Jaka różnorodność w posiłkach codziennych. Buaahaaah Problem kapitalizmu polega na tym, że ludziom jest za dobrze i nie myślą. Spójrzcie do czego prowadzi kapitalizm, do wyczerpania zasobów Ziemi. W tym punkcie socjalizm jest lepszy, bo przynajmniej myśli o przyszłości (ten kubański) No dobra więc co jak nie te dwa? Jak to co? Przecież już była mowa wiele razy na forum, że możliwy jest uczciwy system gospodarczy, w którym w mediach nie byłoby głupich reklam nawołujących do terroru konsumpcji, w którym zasoby planety byłyby oszczędzane i odnawiane, a nie marnowane.
viewtopic.php?t=1211
Wysłany: 20:10, 05 Lut '08
Temat postu:
Pafka napisał:
Bimi, wolnorynkowe panaceum na wszystkie bóle, to jest mit. Może w Hong Kongu to się sprawdza, ale nie u nas. Upr chce zrobić ze służby zdrowia zwykły biznes, bez refundacji leków, bez żadnej kontroli.
No to co się u nas sprawdza? Bo mam wrażenie, że nic.
Na Kubie nigdy nie byłem, ale widziałem tropikalne klimaty i ludzi tam żyjących. Zawsze byli bardzo pozytywni i pomimo biedy potrafili sie cieszyć tym co mają. Zresztą wcale im się nie dziwię, w takim miejcu to i żule mają spoko żywot, nawet jak nie dostają kuroniówki
Polska to kraj cwaniaków i olewaczy systemu, a każdy kombinuje jakby tu zarobić żeby się nie narobić. Jak się sprawują lekarze i szpitale pod kontrolą rządu to już widzieliśmy przez ostatnich 60 lat - chcesz zeby tak zostało?
Jedyny sposób by to robić bardziej efektywnie to zorganizować to na zasadzie wolnego runku, żeby była konkurencja która wymusi zwiększenie jakości usług i zmniejszenie cen.
Nie sądze by ceny prywatne mialy być od razy wyższe od tych które Polacy ponoszą już dziś. A że ktoś na tym zarobi - co z tego? I tak ktoś zarabia.. nie łudź się że nie.
Pafka napisał:
Gdzieś Ty się tego frycmana naczytał Bimi? To forum ma na ciebie zły wpływ.
To nie żaden frycman tylko życie. Kiedyś mieszkałem w Polsce, płaciłem bardzo dużą składkę zdrowotną za prl'owski syf.. Teraz mieszkam w Holandii, płacę o wiele mniej i doceniam komfort ubezpieczenia zdrowotnego. Naprawdę, różnice są takie że byś nie uwierzył, ale nie będę propagował
Wysłany: 23:29, 05 Lut '08
Temat postu:
KiaOra napisał:
ja niczego nie chce od zadnego panstwa, bo od państwa chca zawsze wszystkiego tylko nygusy i nieudacznicy. Nie chce niczego od nich, ich rent, opieki i innych tego rodzaju dupereli.
Rozumiem ,że dla ciebie socjal=zasiłek dla bezrobotnego. Gratuluje myślenia Niczego nie chcesz od państwa doprawdy ? Zobaczymy jak będziesz "śpiewał" przechodząc na emeryturę albo co gorsze (czego nikomu nie życzę) ulegniesz wypadkowi.
_________________ Ludzie-tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.
Wysłany: 23:39, 05 Lut '08
Temat postu:
Nieznajomy napisał:
Rozumiem ,że dla ciebie socjal=zasiłek dla bezrobotnego. Gratuluje myślenia Niczego nie chcesz od państwa doprawdy ? Zobaczymy jak będziesz "śpiewał" przechodząc na emeryturę albo co gorsze (czego nikomu nie życzę) ulegniesz wypadkowi.
przechodząc na emeryturę lub rentę z powodu wypadku nie korzysta się z dobroduszności państwa. Ale ze swoich własnych pieniędzy. z których państwo i tak większość zmarnowało.
Ale żeby to rozumieć trzeba znać też inną ekonomie niż lewacka.
_________________ http://republika.pl/blog_fa_550912/991430/sz/zwoliludu.gif
Wysłany: 14:41, 21 Mar '10
Temat postu:
Witam
Jestem ciekawy, czy dzięki jak przypuszczam największej popularności w internecie spośród polityków Janusz Korwin Mikke będzie miał przebicie w wyborach prezydenckich. Czy przy takiej skali popularności wśród internautów w wyborach prezydenckich jaką miał Ron Paul i następnie przełożeniu siły głosów w świecie mediów i prasy. Jak uważacie, czy w Polsce internauci mogliby tak promować, reklamować, linkować i wspierać finansowo Janusza Korwina Mikke w kampanii wyborczej ? Ja osobiście zachęcam do zaangażowania się każdego zwolennika poglądów JKM. Bo jak wiadomo na chwilę obecną nawet nie ma możliwości zaprezentowania się w mediach i prasie jak przedstawiciele dominujących partii na Polskiej scenie politycznej.
Na początek ciekawa kompilacja osoby Janusza Korwina Mikke:
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Strona: « 1, 2, 3
Strona 3 z 3