|
Autor
|
Wiadomość |
Goniec Króla
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 14:45, 02 Lip '11
Temat postu: |
|
|
debile....
a ty xtc debil podwójny- bo z hujem na łby zamieniony. a w odpowiedzi stul pysk bo i tak nie przeczytam więcej nic z tego drętwego tematu. no chyba że chcesz koniecznie coś odpisać. o fiucie albo laskach, ty biedny samotny idioto.
_________________ w_Królestwie_TV
http://www.metrykakoronna.org.pl/
#zdejmijMaske i #wyjdźZchaty
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
astrit
|
Wysłany: 00:11, 03 Lip '11
|
|
, widze że xtc pracuje nad Wami i nadal przeprowadza doświadczenia paramoralne hehe.
A tak odnosnie Fausta lub Goetego -bo mnie to ruszyło, reszta wypowiedzi jak dla mnie mało istotna ;P-
czytasz to bo Ci wpadło w łapke czy z jakichs konkretnych powodów?
_________________ nie konwersuje z babochłopami.
*miarą twojej wiedzy jest zasięg twojej intuicji* astrit
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Astan
|
Wysłany: 03:05, 03 Lip '11
|
|
XTC88
Nie wierzę Ci. Aho o i marny z Ciebie człowieczek. Masz tak zajebiście, a jednak czujesz potrzebę chwalenie się tym obcym ludziom, na jakimś zjebanym forum, których masz jednocześnie za nic.
Rozjebany jestem Twoją metodą i ciemnotą, jaką próbujesz wcisnąć innym ludziom. Tak bardzo robisz z siebie lepszego, że pewnie co głupsi Cię za takiego wzięli, nie rozumiejąc Twojej paplaniny ani trochę. To idioci w stylu tych lasek, polecieli tylko na pewność siebie. Ciekawe czy dla Ciebie coś znaczy mieszanina tych słów. Ale Ja Ciebie sobie w realu w życiu nie wyobraża pewnym siebie. No chyba że przy idiotkach, je masz w garści.
_________________ Polityka trucizną dla nas jak i naszych ojców.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
S_E_T_H
|
Wysłany: 07:44, 03 Lip '11
|
|
UPRASZA SIĘ O NIE KARMIENIE TROLA , zachowanie spokoju i pogłebianie wiedzy
viewtopic.php?t=17039
Dziękujemy tym , którzy zrozumieją i przepraszamy tych , którzy nie rozumieja oraz tych którzy rozumieją , ale taką maja pracę ( abw i inne wynalazki) ... przepraszamy , że tak was zniewolono , to nie wasza wina , postaramy się to naprawić więc życzę cierpliwości i odrobiny ciekawości aby podążać kruliczą norą...
Pozdrawiam
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ostrożny
|
Wysłany: 11:38, 03 Lip '11
|
|
S_E_T_H napisał: | UPRASZA SIĘ O NIE KARMIENIE TROLA , zachowanie spokoju i pogłebianie wiedzy
|
Słuszna uwaga. Ignorancja trolli tych co mają limit 18 to najlepszy sposób.
Dla tych co jeszcze nie wiedzą kto to jest XTC to cytat z archiwum Paulinki.
Cytat: | Ja wole exctasy zawszę je biore z mymi kunpelami. Napszykład jak wychodzimy do szkoły , czy na imprę to zawszę w kieszonce z exctasy, albo GHB, choć to jest karane. Zresztą ja biore exctasy zawszę , kiedy nie mam się do kogo przytulić ( a że narazie nie mam chłopaka) xD to biorę je nagminnie, choć musze się przyznać, że narkomankom nie jestem od 3 lat, kiedy to zostałam wydalona z zakładu karnego za szkody moralne na ludziach z opieki zdrowotnej
Jestem niepraktykująca, więc moge zużyć kilka sztuk dla samozadowolenia, com nie?
jestem niesosiągalna dla innowierców
ale ostatnimi czasy na świecie zdarzyło się zbyt wiele pogardliwych i parszywych sytuacji jak smierc kapitana planety etc, który miał nas ochronic przed iluminatami, więc wcieliłam się w jego losy
Jako że jestem pasjonatką dawniejszego zakonu iluminatów, a dziś wielkiego bractwa jestem zaskoczona, ale i doszczętnie zmasakrowana
Kurcze mój ulubieniec - szef pentagonu, i jeden z 3 współtworzących rząd światowy w POLSCE !! BYM SOBIE POJECHAŁA Z KUNPELAMI, ALE MUSZĘ SIĘ DO MATURKI UCZYĆ
Naprawdę ja i moje kunpele z oski jesteśmy Ci winne całusa w usteczka***, za to co odkryłeś.
Wczoraj oglądałam mecz z kunpelami na polszacie sport celticu z kilkarnook i co zobaczyłam? , że trener gordon strachan pozdrawia kibiców "the boys" , na co kibice odwdzięczyli się tym samym. GDZIE SIĘ SPOJRZYMY Z KUNPELAMI , NAWET U NAS W WARZYWNIAKU SĄ PRODUKTY Z PENTAGRAMEM, NP. JEANSY WRANGLERA.
p.s jA Z KUNPELAMI WYBIERAM SIĘ POD HEL I OKLICE WLASNIE W OKOLICACH 1-7 CZERWCA, I BARDZO JESTEM CIEKAWA, CZY BUSH RÓWNIEŻ NAS TAK POZDROWI,
Jestem dziewczyną, lordzie. Mój brat trenuję krav-maga, czy jakoś tak.. Ma rużowy pas aligatora, czy jakoś tak.
One są takie proste, a z lektur to chętnie bym napisała coś z "Wesela", albo "Pana Tadeusza". Też bardzo proste lektury. 3majcie kciuki. Paulinka P.Z.D.R
pomodlilibyście się do pana Boga, o "Świętoszka" i "Jądro Ciemności" na maturke. Plose, to dla mnie znaczy więcej, niż uczucie do mego zioma z klasy- Mincla.
Maturka supcio, oczywiście wybrałam temat nuber 2, ale tekst ze zrozumieniem masakra... Wszystko zrobiłam, bo ja jestem intelektualna i twórcza
Właśnie wróciłam z Wosu, pytania były proste, miałam tylko problem z prezydentami, zresztą później zerkniecie, ja mam 4 dobże
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
The Mike
|
Wysłany: 12:16, 03 Lip '11
|
|
Wracając do tematu. Zniewolenie umysłowe, czyli uwarunkowywanie, zaczyna się od urodzenia, zależnie od systemu w jakim żyjesz jest silniejsze lub słabsze.
Uważam, że jednym z najsilnieszych stymalantów-manipulantów trzymających ludzi w klatce jest poczucie winy, którym bardzo łatwo ustawia się dzieci.
Widać to do okoła, jak nieporadni rodzice chwytają się jednego z najskuteczniejszych trików, wzbudzania w dziecku poczucia winy. Powstaje fajny mechanizm, który skutecznie zgina kark, taki rodzic doświadczył pewnie na sobie cudownej broni poczucia winy, bo ciężko nie dowiadczyć. Religia katolicka to ogólnie religia poczucia winy, ogolnie poczucie winy to bardzo mocny wątek relacji rodzinnych i towarzyskich, ludzi enawet nie sąświadomi jak częto posługująsie tą manipulacją, widać ją w kościele, w polityce, w przedszkolu i szkole, więc w Polsce ciężko nie zetknąć się z tą cudowną bronią. W kazdym razie, taki rodzic nieświadomie sieje zalążek niewolnictwa w głowie dziecka, później to uwarunkowanie rośnie razem z człowiekiem.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Goniec Króla
|
Wysłany: 11:47, 07 Lip '11
|
|
The Mike, opisz dla mnie choć jeden przypadek (chociaż skrótowo) poczucia winy, której dostarczyli ci Twoi Rodzice gdy byłeś mały. Albowiem Tak, bez tego, nie bardzo wiemy o czym mówisz. Co rozumiesz przez poczucie winy? Winy za co konkretnie? Bo przecież zawsze chodzi o jakiś konkret; mówienie o "poczuciu winy" jest tylko mówieniem ogólnikami.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
The Mike
|
Wysłany: 11:59, 07 Lip '11
|
|
chemicloo napisał: | The Mike, opisz dla mnie choć jeden przypadek (chociaż skrótowo) poczucia winy, której dostarczyli ci Twoi Rodzice gdy byłeś mały. Albowiem Tak, bez tego, nie bardzo wiemy o czym mówisz. Co rozumiesz przez poczucie winy? Winy za co konkretnie? Bo przecież zawsze chodzi o jakiś konkret; mówienie o "poczuciu winy" jest tylko mówieniem ogólnikami. |
O sobie nie napisze, bo nie pamiętam. Ale widzę a najprostszy przykład, to warunkowa milość i obwinianie, nakladanie odpowiedzialności na dziecko, któro nie może jeszcze być odpowiedzialne, więc nie może być mowy o winie, a jest. Mam Ci przedstawić scenki rodzajowe, czy mniej więcej jasny przekaz?
Rozmawiam z ludźmi, którzy obgadują swoich rodziców, w sensie wyrzucają z siebie żale na rodziców, którzy nieumiejętnie manipulowali ich poczuciem winy, a teraz jako dorośli ludzie oni to widza i rozumieją. Rozumieją jak to wpływa na ich dzisiejsze zachowania, na porazki (żadziej na sukcesy przecież). Widze tez ludzi którzy nie widzą manipulacji jakiej poddawali ich rodzice, a teraz szukają przyczyn swoich frustracji, czasem niepowodzeń.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Goniec Króla
|
Wysłany: 07:32, 08 Lip '11
|
|
każdy widzi coś innego.
P.s.u. ha, zgadłeś - właśnie jakąś scenke rodzajową zapodaj - ale no chopie o sobie przecież - skoro już piszesz tyle o rodzicach i winie [freuda zes sie nacpał?] to pisz najlepiej na przykładach z życia. Czy zdajesz sobie sprawę że w przeciwnym przypadku 95% słuchaczy nawet nie będzie miała pojęcia o czym piszesz? Bo piszesz ogólnikami... (no, ale gorący ten komputer - prawie jak piecyk - tyle prądu musiał zjeść - ale czy skoro rodzice cie o coś oskarżali w dzieciństwie to czy musi automatycznie oznaczać że ty ich teraz także o coś oskarżasz:?]
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
The Mike
|
Wysłany: 08:05, 08 Lip '11
|
|
Hehehe nie dam się wciągnąć w taką zabawę mój siwy kolezko, o nie. Ale próbuj dalej.
Co do tresci Twojego wywodu, to raczej 95 procent ludzi rozumie, bo większość (teoretycznie) ma do czynienia z manipulacją poczuciem winy na codzień, szczególnie w Polsce.
Rodzisz się z grzechem pierworodnym? Rodzisz.
Chrzczą Cię, by zmazać ten blamaż?
Chrzczą.
Te Twoje 95 procent (teoretyczne) co niedziela powtaża:
"Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina!"
Czyż nie?
Wchodzisz do klatki.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Venom
|
Wysłany: 12:16, 08 Lip '11
|
|
@chemicloo
Tu nie chodzi o oskarżenia ze strony rodziców, tylko o ograniczenia dedukcyjne, które mają rzekomo pomóc dziecku w spełnianiu ich aspiracji. Indywidualny potencjał się nie liczy, dlatego spełniane są aspiracje systemowe. Życie na warunkach stawianych przez $.
_________________ Uwaga - Wypowiedzi autora posiadają jedynie wydźwięk satyryczny celem obnażenia ludzkich lęków i obsesyjnych zachowań społeczeństwa.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Astan
|
Wysłany: 16:49, 08 Lip '11
|
|
The Mike
Cytat: | nakladanie odpowiedzialności na dziecko, któro nie może jeszcze być odpowiedzialne |
Jaki wiek masz na myśli?
Przecież to normalne, że od małego uczymy dziecko bycia uważnym. Wyobraźcie sobie, że tego by nie było. Chodziły by po świecie same fleje xD.
_________________ Polityka trucizną dla nas jak i naszych ojców.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
The Mike
|
Wysłany: 18:33, 08 Lip '11
|
|
Astan napisał: | The Mike
Cytat: | nakladanie odpowiedzialności na dziecko, któro nie może jeszcze być odpowiedzialne |
Jaki wiek masz na myśli?
Przecież to normalne, że od małego uczymy dziecko bycia uważnym. Wyobraźcie sobie, że tego by nie było. Chodziły by po świecie same fleje xD. |
Ja pisałem akurat o grzechu pierworodnym
Co do uczenia dzieci, to zgadzam się, żę trzeba je uczyć, edukować, uświadamiać odkąd ma to sens, czyli odkąd dziecko zdaje sobie sprawę z ciągów przyczynowo skutkowych. Manipulowanie poczuciem winy to jest właśnie zakłócenie tego ciągu, czyli nakładanie winy za nieswoje czyny. Teraz nie piszę o grzechu pierworodnym, ale o wychowaniu.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Goniec Króla
|
Wysłany: 19:55, 10 Lip '11
|
|
grzech pierworodny a wcześniej traumatyczne doznania winy z dzieciństwa wpajane przez toksycznych rodziców. The mike - imponujesz mi skalą swoich zainteresowań! Dziekanat psychologii czystej i stosowanej na KUL-u przy dalszym nieugiętym pogłębianiu wzorowej postawy poznawczej z pewnością stoi przed tobą p-otworem. pardon, to piwo. a tak qui pro quo, jakie książki ostatnio czytasz?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
The Mike
|
Wysłany: 20:25, 10 Lip '11
|
|
chemicloo napisał: | grzech pierworodny a wcześniej traumatyczne doznania winy z dzieciństwa wpajane przez toksycznych rodziców. The mike - imponujesz mi skalą swoich zainteresowań! Dziekanat psychologii czystej i stosowanej na KUL-u przy dalszym nieugiętym pogłębianiu wzorowej postawy poznawczej z pewnością stoi przed tobą p-otworem. pardon, to piwo. a tak qui pro quo, jakie książki ostatnio czytasz? |
Miło, dziękuję za połechtanie mego ego, naprawdę cieszę się, że mogę predysponować do bycia Twoim nowym idolem! Co do książek, to ostatnio bardzo analizuje moralne wątki w księgach Tytusa Romka i A'tomka, w oparciu o przesłania pozacenzuralne Chmielewskiego. A Ty co czytujesz?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Goniec Króla
|
Wysłany: 17:48, 14 Lip '11
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
WhiteRaven
|
Wysłany: 19:56, 14 Lip '11
|
|
Mi też się Mike'a przykro czyta.
Zastanawiałem się nie raz nad tym co będzie wiekszą szkodą dla dziecka. Ochrzcić go i skazać na pranie mózgu czy nie ochrzcić ale skazać na szepty po kątach i wytykanie palcami przez rówieśników w szkole. Ucieczka do Holandii czy tam innej Belgii nie jest rozwiązaniem. Społeczeństwo jest jakie jest. Już jako dziecko chodziłem zabić czas oglądając siatkówkę w domu sportu zamiast stać 53 min. i słuchać wycia przeplatanego litaniją. Traumy nie mam ale mógł mi ktoś w niedziele rano zamiast tego podsunąć leksykon zwierząt. Jest tu ktoś rodzicem nieochrzczonego dziecka? Świadkowie jechowy, ateiści na siłę itp. niech się nie wypowiadają. Chodzi mi tylko o to czy ktoś dał możliwość wyboru.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Goniec Króla
|
Wysłany: 11:26, 16 Lip '11
|
|
Cytat: | Zastanawiałem się nie raz nad tym co będzie wiekszą szkodą dla dziecka. Ochrzcić go i skazać na pranie mózgu czy nie ochrzcić ale skazać na szepty po kątach |
otóż i pokręcone myślenie w najczystszej formie! Wiążesz inklinacyjnie jakiś tam chrzest z późniejszym jakimś tam praniem mózgu, tak jakby wszyscy ochrzczeni poprzez ceremonię mieli zabierane mózgi, i straszysz szeptami w mroku w przypadku wakancji chrztu. Ale ci chłopie ktoś mózg musiał wyprać, jakimś chrztem - zgadłem?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Tańcząca
|
Wysłany: 12:15, 16 Lip '11
|
|
WhiteRaven
Cytat: | Zastanawiałem się nie raz nad tym co będzie wiekszą szkodą dla dziecka. Ochrzcić go i skazać na pranie mózgu czy nie ochrzcić ale skazać na szepty po kątach i wytykanie palcami przez rówieśników w szkole. Ucieczka do Holandii czy tam innej Belgii nie jest rozwiązaniem. Społeczeństwo jest jakie jest. Już jako dziecko chodziłem zabić czas oglądając siatkówkę w domu sportu zamiast stać 53 min. i słuchać wycia przeplatanego litaniją. Traumy nie mam ale mógł mi ktoś w niedziele rano zamiast tego podsunąć leksykon zwierząt. Jest tu ktoś rodzicem nieochrzczonego dziecka? Świadkowie jechowy, ateiści na siłę itp. niech się nie wypowiadają. Chodzi mi tylko o to czy ktoś dał możliwość wyboru. |
Ja nie ochrzciłam swojego dziecka. I nie mam takiego zamiaru.
Wszystkie eksperymenty z psychologii społecznej wykazują ,że około 80% ludzi jest konformistami około 20% jest wierna swojemu zdaniu.
Pamiętam ,że jak sama chodziłam do szkoły podstawowej to 2 osoby w klasie nie były ochrzczone w klasie (najprawdopodobniej ojcowie byli mocno osadzeni w strukturach komunistycznych) i nikt ich nie wytykał palcem.
WhiteRaven
Nie rozumiem trochę Twojego postu z czym masz dokładnie dylemat?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Goniec Króla
|
Wysłany: 13:12, 16 Lip '11
|
|
Tanczaca z wilkowyjami ogólnie fajne co piszesz, ale takie kwiatki też czasem sadzisz :
Cytat: | Wszystkie eksperymenty z psychologii społecznej wykazują ,że około 80% ludzi jest konformistami około 20% jest wierna swojemu zdaniu. |
Może i wszystkie (z tych które do tej pory wymyślono i wykonano) i nic poza tym. No może poza tym tylko że społeczna psychologia nie jest w stanie określić jakie jest w ogóle to zdanie, któremu ktoś ma być rzekomo wierny, być może z tego między innymi powodu że wierny uf sam do końca nie wie jakie jest tak naprawdę jego prawdziwe zdanie. Dlatego też i z tegoż powodu, społeczna psychologia nie dotarła jeszcze do punktu w którym byłaby w stanie sprecyzować ściśle obiekt swoich badań. /z tego powodu nie może być uznana ani nazwana nauką - ale to już inna historia
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Tańcząca
|
Wysłany: 14:05, 16 Lip '11
|
|
chemilcio
Nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz
Innymi słowy za dużo uogólnień.
A o czym ja mówię?
Ja mówię o tym ,że członek grupy miał początkowo inne zdanie czy inaczej się zachowywał niż grupa, a następnie je zmienił w kierunku zgodnym z oczekiwaniami grupy mimo ,że nadal miał wewnętrzne przekonanie ,że jego np. odpowiedź jest prawidłowa oraz o tym ,że około 80% ludzi uległa wpływowi i presji pod wpływem zdania innych ludzi , presji grupy lub autorytetu.
np:
Asch prosił ochotników, którzy zgłosili się do jego eksperymentu, aby jak najdokładniej przyjrzeli się trzem liniom (A, B, C) i zadecydowali, do której z nich najbardziej podobny jest odcinek X narysowany obok.
W rzeczywistości odcinki X i C były tej samej długości, a badani nie mieli co do tego żadnych wątpliwości, jeśli siedzieli sami przed ekranem. W takich warunkach 98% badanych udzielała odpowiedzi: "X jest najbardziej podobny do C".
Odpowiedzi badanych dramatycznie zmieniały się, gdy badanie przeprowadzane było grupowo. Asch podstawiał 7 osób, które w przekonaniu rzeczywistej osoby badanej były także ochotnikami, choć naprawdę byli to wynajęci przez Ascha aktorzy. W pierwszych dwóch próbach (z innymi kartami niż ta przedstawiona na rysunku) aktorzy mieli udzielać prawidłowej odpowiedzi. W trzeciej próbie mieli natomiast mówić: "X jest najbardziej podobne do A". W takich warunkach ok. 2/3 rzeczywistych osób badanych (a niekiedy nawet 3/4 w zależności od innych czynników) przynajmniej raz zmieniała zdanie i również twierdziła, że "X jest podobne do A" (badani przechodzili "próby spostrzegania" w grupie kilkakrotnie).
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Goniec Króla
|
Wysłany: 15:50, 16 Lip '11
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
astrit
|
Wysłany: 00:53, 19 Lip '11
|
|
Cytat: | Co do tresci Twojego wywodu, to raczej 95 procent ludzi rozumie, bo większość (teoretycznie) ma do czynienia z manipulacją poczuciem winy na codzień, szczególnie w Polsce.
Rodzisz się z grzechem pierworodnym? Rodzisz.
Chrzczą Cię, by zmazać ten blamaż?
Chrzczą.
Te Twoje 95 procent (teoretyczne) co niedziela powtaża:
"Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina!"
Czyż nie? Co do tresci Twojego wywodu, to raczej 95 procent ludzi rozumie, bo większość (teoretycznie) ma do czynienia z manipulacją poczuciem winy na codzień, szczególnie w Polsce.
|
Skąd te procenty ? z jakiej statystyki? chyba z butelki. Teoretycznie to ludzie coraz mniej sie modlą i czymkolwiek obwiniają.
Za to zwalać odpowiedzialność na innych i siedzieć cicho w kącie potrafią.
Co tam psychologia społeczna w teorii Najlepiej to przeprowadzić eksperyment, długofalowy z mocnym uderzeniem. Robie nieraz takie dla podtrzymania kondycji psychicznej. Żeby sprawdzić czy jeszcze potrafię normalnie reagować , czy już wtapiam się w jakiś marazm. I powiem Wam że nawet jak sie zrobi rozpierduche i pogoni tyrana w jakiejs społecznosci, który z przydupasami rządzi i ustawia innych, to i tak żadne z gromady nie wykaże najmniejszej inicjatywy i walki o swoje. Siedzą jakby to ich nie dotyczyło, tylko działo się w telewizorni, a oni bierni bardziej od telewidza. Bedą wrecz udawać że ich to nie dotyczy i czekać na rozwój wydarzeń. Ja to nazywam przyczajony pasożyt / ukryty wirus. Przyczajony bo czekają czy bedzie można skorzystac na rozwoju wydarzeń, a ukryty bo i tak w niewidoczny i podstępny sposób zaraża wszystkich, co nie rodzą się z naturalną odpornością na bycie niewolnikiem.
Także nie mówmy tu o winie ani o grzechu pierworodnym bo to całkiem inne sprawy i na inny temat.
Niewolnictwo wynika przede wszystkim z lenistwa umysłowego i wygodnictwa nie brania odpowiedzialności za cokolwiek.
_________________ nie konwersuje z babochłopami.
*miarą twojej wiedzy jest zasięg twojej intuicji* astrit
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
The Mike
|
Wysłany: 08:16, 19 Lip '11
|
|
Cytat: | Także nie mówmy tu o winie ani o grzechu pierworodnym bo to całkiem inne sprawy i na inny temat.
Niewolnictwo wynika przede wszystkim z lenistwa umysłowego i wygodnictwa nie brania odpowiedzialności za cokolwiek. |
[/quote]
Dlatego wtrącilem ten wątek, bo religia w naszym wydaniu, to tez zwalanie odpowiedzialności na kogoś innego (Boga).
Szczególnie Kwietyzm celebrowany w Polsce od wieków, co moim skromnym zdaniem było przyczyną wielu historycznych porażek, a jak juz się trafił sukces to uznawano to za CUD.
Ale może faktycznie wybiegam troszkę poza ramy wątku. Podporządkuje się nurtowi.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
WhiteRaven
|
Wysłany: 17:37, 20 Lip '11
|
|
chemicloo napisał: | Cytat: | Zastanawiałem się nie raz nad tym co będzie wiekszą szkodą dla dziecka. Ochrzcić go i skazać na pranie mózgu czy nie ochrzcić ale skazać na szepty po kątach |
otóż i pokręcone myślenie w najczystszej formie! Wiążesz inklinacyjnie jakiś tam chrzest z późniejszym jakimś tam praniem mózgu, tak jakby wszyscy ochrzczeni poprzez ceremonię mieli zabierane mózgi, i straszysz szeptami w mroku w przypadku wakancji chrztu. Ale ci chłopie ktoś mózg musiał wyprać, jakimś chrztem - zgadłem? |
Nie trzeba nic zgadywać, wystarczy czytać ze zrozumieniem problem w tym że dorabiasz sobie swoją ideologie tak że twoja odpowiedź jest, a jakoby jej nie było... Praniem mózgu nazywam te wszystkie ceremoniały i zabobony jak byś nie zauważył. O szeptach w mroku tez nie było mowy, proponuje nie faszerować się więcej amerykańskim kinem "3mającym w napięciu". Odnoszę nieodparte wrażenie że czujesz się atakowany ewentualnie jesteś kolejnym pępkiem świata typu "hunaphu" który pisze bo pisze.
Tańcząca, chodzi mi głownie o to że każdy powinien mieć wybór. Tzn człowiek dorasta ma ogólne pojęcie, szersze pojęcie albo i nie ma pojęcia w co się pakuje i przyjmuje chrzest, schronienie itp albo i nic nie przyjmuje. Powinien w miarę możliwości sam wyrobić sobie światopogląd. Problem w tym ze "nie chrzczenie" dziecka w naszej rzeczywistości też w pewien sposób wyrabia mu światopogląd.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|