W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Polska Republika Bananowa  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
26 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Odsłon: 52222
Strona:  «   1, 2, 3 ... 13, 14, 15 Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:18, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stronnik napisał:
Bimi napisał:
to nie wiesz w jakim świecie żyjesz.
w obecnie obowiązującym systemie każda transakcja - niezależnie czy z użyciem pieniędzy, czy bez - przeliczana jest na złotówki i od tej wartości złotówkowej płaci się podatek w złotówkach.

Ty mi tego nie musisz tłumaczyć. To się nazywa podatek od czynności cywilno-prawnych (przykładowo jak sprzedasz chatę za samochód - i zgodzę się, że to jest wymuszenie. Podobnie można rozpatrywać podatek od nieruchomości). Co innego kiedy dla własnej wygody używasz do obrotu wygodnego środka płatniczego jakim są "banknoty narodowego banku polskiego" - wówczas podatek, np. VAT, jest przykładem konsekwencji tej wygody - czyli prowizji państwowej za posługiwanie się systemowymi pieniążkami. Kiedy przykładowo płacisz PROWIZJĘ dla operatora ZEN - to czy też drzesz o to ryja, że ci się nie podoba?? Rolling Eyes

podatek VAT musisz płacić niezależnie.

przykładowo, jeśli ja chcę cos od ciebie kupić co ma wartość powiedzmy 1000zł - i zapłacić ci nie-państwowymi pieniędzymi, powiedzmy bitcoinami...
zgodnie z prawem: transakcja take jest identycznie opodatkowana jak gdyby odbyła się w złotówkach i zapłacił bym ci 1000zł.
co gorsza: ja - jako osobna płacąca w BTC - mam dodatkowy koszt podatkowy, bo zapłata w BTC traktowana jest przez US jak "odpłatne zbycie BTC", czyli dochodzi mi jeszcze 19% podatku belki od ewentualnej różnicy między ceną zbycia tych BTC, a tym za ile je kupiłem. czyli nie dość że nierzadko muszę zapłacić ekstra podatek, to jeszcze muszę prowadzić księgowość w kwestii nabywania i zbywania rzeczy niebędących systemowymi pieniążkami.

chyba nie myślisz, że ten co wymyślił system niewolenia całych narodów "systemowymi pieniążkami" da ci teraz tak łatwo się z urwać z łańcucha?
zwłaszcza że ma monopol na posiadanie broni. Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
stronnik

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:30, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Zgadza się, muszę. Jeśli chcę korzystać z pieniędzy państwowych.

Podsumowując: Uważam po prostu niektóre podatki za wymuszenie, zorganizowane i bezczelne. A niektóre - NIE. Innymi słowy nie wszystkie podatki wrzucam do jednego wora z napisem "dla oburzonych".

Cytat:
chyba nie myślisz, że ten co wymyślił system niewolenia całych narodów "systemowymi pieniążkami" da ci teraz tak łatwo się z urwać z łańcucha?
Pełna zgoda.

stronnik napisał:
państwo nie miałoby żadnych uzasadnionych roszczeń do pobierania od tych transakcji podatków (-w bitcoinach). Co nie znaczy że nie próbowałoby.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:43, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko idiota chciałby korzystać z państwowych pieniędzy, zwłaszcza jak już sobie ustaliliśmy że w rzeczywistości są one kijem, a nie marchewką.
Niemniej jednak w praktyce tak się nie da.
Posiadając jakąkolwiek nieruchomość trzeba płacić podatek od niej w państwowych pieniądzach.
Więc możesz sobie nie chcieć z nich korzystać, ale jeśli chcesz posiadać nieruchomość to musisz.

Nie da się uciec do tego systemu.
Pamiętam koleś - weteran miał kota, pumę - rząd stwierdził że nie można mieć pumy jako kota, bo że niby niebezpieczne zwierzę - i nakazał mu ją oddać do zoo. Ten stwierdził że chuj, poświęci się dla swojego kota i zamieszka z nim w lesie - gdzie puma nikomu nie będzie zagrażać. To wysłali za nim obławę, z helikopterem i całym batalionem ludzi. W końcu się poddał i oddał im tego kota - żołnierz, weteran.
To co ma powiedzieć zwykły Kowalski, jak przychodzą do niego urzędnicy że wisi im 200zł bo wymienił z sąsiadem 3 kury za prosiaka?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
oko

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:56, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stronnik napisał:
Cytat:
Zgadza się, muszę. Jeśli chcę korzystać z pieniędzy państwowych.

Podsumowując: Uważam po prostu niektóre podatki za wymuszenie, zorganizowane i bezczelne. A niektóre - NIE. Innymi słowy nie wszystkie podatki wrzucam do jednego wora z napisem "dla oburzonych".

Cytat:
Pełna zgoda.

stronnik napisał:
państwo nie miałoby żadnych uzasadnionych roszczeń do pobierania od tych transakcji podatków (-w bitcoinach). Co nie znaczy że nie próbowałoby.

to teraz napisz: o co ci chodzi?
Powrót do góry
stronnik

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:19, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi mi o to, że jesteś zjebem jeśli sądzisz że wyrzucając butelki do śmieci, zamiast do butelkomatu, stajesz na przekór jakiemuś "systemowi". (ewentualnie że to jakaś ujma na honorze)

Myślę że można by to przedstawić za pomocą obrazka

©@NicPonadto
oko

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:56, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stronnik napisał:
Chodzi mi o to, że jesteś zjebem jeśli sądzisz że wyrzucając butelki do śmieci, zamiast do butelkomatu, stajesz na przekór jakiemuś "systemowi". (ewentualnie że to jakaś ujma na honorze)

Myślę że można by to przedstawić za pomocą obrazka

©@NicPonadto

wrzuć do butelkomatu butelkę po kefirze i opowiedz jak było, za pomocą obrazka.
Powrót do góry
stronnik

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:49, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oko napisał:
wrzuć do butelkomatu butelkę po kefirze
A po co ja mam wrzucać butelkę po kefirze? Zresztą, takich butelek się nie wrzuca idioto. Wystarczy że wrzucam po wodzie i sokach. Chętnie mogę ci opowiedzieć jak to jest, chcesz?

BarniZnarni napisał:
już nie czuję się jak menel proszący o odebranie ode mnie śmieci
Ależ absolutnie nie ma się czego wstydzić. To zaszczytna i pożyteczna społecznie funkcja.
BarniZnarni

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:54, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stronnik napisał:
Cytat:
A po co ja mam wrzucać butelkę po kefirze? Zresztą, takich butelek się nie wrzuca idioto.

Można wrzucać niekaucyjne butelki, po 10gr jedna, ale nie wiem czy po kefirze też. Można spróbować, może przyjmie.
Powrót do góry
oko

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:08, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BarniZnarni napisał:
stronnik napisał:
Cytat:
A po co ja mam wrzucać butelkę po kefirze? Zresztą, takich butelek się nie wrzuca idioto.

Można wrzucać niekaucyjne butelki, po 10gr jedna, ale nie wiem czy po kefirze też. Można spróbować, może przyjmie.

ten chemiczny wyrostek stronnik szukał okazji by podłączyć się pod dyskusję. Zauważ od którego momentu sie uruchomił...i jaki ma problem by zakumać o czym my piszemy.
Powrót do góry
stronnik

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:13, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Zauważ od którego momentu sie uruchomił...
Wyłumacz, bo chętnie się dowiem "od którego momentu" -i jakie tu widzisz reperkusje-, paranoiczny czubie. Rolling Eyes

Cytat:
szukał okazji by podłączyć się pod dyskusję.
Laughing ...ciebie wyjaśniać to czysta przyjemność.

Cytat:
jaki ma problem by zakumać o czym my piszemy.
A niby O CZYM MY tu piszeMY? Słucham? TO TY masz z czymś nieustający problem ŚMIECIARZU.
BarniZnarni

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:47, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oko napisał:

ten chemiczny wyrostek stronnik szukał okazji by podłączyć się pod dyskusję. Zauważ od którego momentu sie uruchomił...i jaki ma problem by zakumać o czym my piszemy.

On ma takie tendencje do dopasowywania rzeczywistości pod jego "widzimisię", a jak ktoś mu to pokaże, to wtedy nadyma się, a potem pluje jadem i syczy. Taki to już typ, trudny w komunikacji...
Powrót do góry
stronnik

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:08, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BarniZnarni napisał:
On ma takie tendencje do dopasowywania rzeczywistości pod jego "widzimisię", a jak ktoś mu to pokaże,
Najpierw ktoś musiałby faktycznie mi to pokazać. Czekam cierpliwie. ....może ty śmiałku? Rolling Eyes

Cytat:
Czyżby kolejny KETO-zjeb na forum?
Obstawiam, że tak .

Cytat:
wrzucanie butelek i puszek do automatu jest fajniusie. Automat fajnie "pożera" te opakowania.
Jasna sprawa! Takim taśmociągiem jadą co nie? Aż miło na to patrzeć thumleft
BarniZnarni

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:19, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stronnik napisał:

Cytat:
wrzucanie butelek i puszek do automatu jest fajniusie. Automat fajnie "pożera" te opakowania.
Jasna sprawa! Takim taśmociągiem jadą co nie? Aż miło na to patrzeć thumleft

A po co ci taśmociąg?
Zasada bardziej przypomina niszczarkę niż jakiś taśmociąg. Też se, taśmociąg wymyślił Laughing
Powrót do góry
stronnik

Post zebrał 810 sat

PostWysłany: 22:48, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma w twoim butelkomacie taśmociągu?? Think ..przykra sprawa .. W moim jest Surprised .. Może uda mi się zrobić filmik to wrzucę.

Cytat:
A po co ci taśmociąg?
No żeby obserwować jak butelka odjeżdża tym taśmociągiem - nieco w górę, pod kątem wznoszącym Smile
oko

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:21, 02 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BarniZnarni napisał:
oko napisał:

On ma takie tendencje do dopasowywania rzeczywistości pod jego "widzimisię", a jak ktoś mu to pokaże, to wtedy nadyma się, a potem pluje jadem i syczy. Taki to już typ, trudny w komunikacji...

to przedstawiciel pokoleniowej patologii, przykry element.
Powrót do góry
BarniZnarni

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:13, 10 Lip '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stronnik napisał:
Nie ma w twoim butelkomacie taśmociągu?? Think ..przykra sprawa .. W moim jest Surprised .. Może uda mi się zrobić filmik to wrzucę.

Ło kurfa, zauważyłem, że jest taśmociąg gdy podszedłem do butelkomatu a tam komunikat, że taśmociąg nie działa, bo coś tam spadło i trzeba poprawić. No i już mnie wkurwił ten butelkomat. Wypierdoliłem wszystkie śmieci obok butelkomatu i poszedłem. Natomiast gdy wyszedłem ze sklepu spostrzegłem, że żul wszystkie opakowania wrzucił do butelkomatu. "Jak to zrobiłeś" spytałem, a on odpowiedział, że zgłosił to obsłudze sklepu, która poprawiła taśmociąg.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona:  «   1, 2, 3 ... 13, 14, 15

Skocz do: